Tomasz eS 5,141 Report post Posted January 4, 2015 (edited) Ale zrozumiał bym użycie chwytaka w pewnych okolicznościach . Jeżeli chwycisz rybę za warge i podniesie ja jednocześnie za brzuch i chwytak. Ale umówmy się ze jest to sytuacja o której pisał Andrzej: Zgubilem/zepsulem podbierak . Na pewno nie targanie ryby za szczenke a już napewno nie robienie hujo***ch fotek z wijaca się ryba na chwytaku. Za to abordaz się należy co najwyżej i z liścia Edited January 4, 2015 by Tomasz eS Share this post Link to post Share on other sites
@slider@ 860 Report post Posted January 4, 2015 W ramach tej burzliwej dyskusji myślę że warto przypomnieć kilka ciekawych wątków na temat podbierania dużych ryb. http://jerkbait.pl/topic/1029-podbieranie-catch-and-release/?hl=%20podbierak%20%20gumowy http://jerkbait.pl/topic/35271-jak-wypuszcza%C4%87-ryby-catch-and-release-dobre-i-z%C5%82e-nawyki-leksykon-zasad/?hl=%20podbierak%20%20gumowy A tak poza tym tutaj jest wszystko napisane... http://jerkbait.pl/forum/51-catch-and-release-z%C5%82%C3%B3w-i-wypu%C5%9B%C4%87/ Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 4, 2015 W ramach tej burzliwej dyskusji myślę że warto przypomnieć kilka ciekawych wątków na temat podbierania dużych ryb. http://jerkbait.pl/topic/1029-podbieranie-catch-and-release/?hl=%20podbierak%20%20gumowy http://jerkbait.pl/topic/35271-jak-wypuszcza%C4%87-ryby-catch-and-release-dobre-i-z%C5%82e-nawyki-leksykon-zasad/?hl=%20podbierak%20%20gumowy A tak poza tym tutaj jest wszystko napisane... http://jerkbait.pl/forum/51-catch-and-release-z%C5%82%C3%B3w-i-wypu%C5%9B%C4%87/ Super Michał! Share this post Link to post Share on other sites
...not here 405 Report post Posted January 4, 2015 Do podbierania ryb, podbierak, im wiekszy tym lepszy. Do prezentacji (np.fotki) uchwyt pod skrzela jest rzecza najpewniejsza. Co do gripa ( byle nie za pysk w pionie)....dla nie doswiadczonych bedzie narzedziem bardziej przydatnym niz ich same dlonie, z ktorych czesto ryba z ponad metra wysokoci z hukiem spada na glebe. Szczupak to nie pirania, musicie probowac uchwytu pod skrzela. Kto delikatniejszy lub bojazliwy niech uzywa rekawicy, Dla twardzieli kilka malych blizn na palcach bedzie tym czym blizny na twarzy lwa. "Co Cie nie zabije to Cie wzmocni". "Prawo jest prawem" jak mowili Rzymianie. Skoro nie jest to akceptowane na Jerkbait.pl to takie fotki nie powinny miec tu miejsca, kiedy sie juz pojawily lecz zostaly szybko usuniete, dlugodystansowe bicie piany niema sensu. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted January 4, 2015 Uczciwie przeczytałem cały wątek, w tym X stron wpisów geniuszy, co to podbierają payary za dolną szczękę i tigerfish'e za górną, piranie karmią mięskiem na paluszku wskazującym, a takie gówna, jak szczupaki, to całują przed wyholowaniem. Oczywiście nie znoszą żelaznych sprzętów pomocnych w wydobyciu ryby z wody, nie używają zbezczeszczonych grotem haków i kotwic, a rybę jedli ostatnio sto lat temu. Wędkują z użyciem stufuntowych plecionek na wspaniałych młynkach o sile hamulca niespotykanej, który to młynek zamocowano na pniu dębowym, dzielonym na trzy z użyciem techniki spigota z grafitu IM mln pierdylionów. :ph34r: Panowie, na ziemię zapraszam. :unsure: Ludzie łowią, ludzie starają się, ludzie wypuszczają ryby. Halo, rozsądku, gdzie jesteś? Knock, knock, jest tam kto? :blink: Echo odpowiedziało :( Share this post Link to post Share on other sites
drag 2,275 Report post Posted January 4, 2015 Uczciwie przeczytałem cały wątek, w tym X stron wpisów geniuszy, co to podbierają payary za dolną szczękę i tigerfish'e za górną, piranie karmią mięskiem na paluszku wskazującym, a takie gówna, jak szczupaki, to całują przed wyholowaniem. Oczywiście nie znoszą żelaznych sprzętów pomocnych w wydobyciu ryby z wody, nie używają zbezczeszczonych grotem haków i kotwic, a rybę jedli ostatnio sto lat temu. Wędkują z użyciem stufuntowych plecionek na wspaniałych młynkach o sile hamulca niespotykanej, który to młynek zamocowano na pniu dębowym, dzielonym na trzy z użyciem techniki spigota z grafitu IM mln pierdylionów. :ph34r: Panowie, na ziemię zapraszam. :unsure: Ludzie łowią, ludzie starają się, ludzie wypuszczają ryby. Halo, rozsądku, gdzie jesteś? Knock, knock, jest tam kto? :blink: Echo odpowiedziało :( Bartek,bez urazy ale wątek jak sam piszesz uczciwie przeczytałeś a piszesz jakbys nie zrozumiał o co chodzi.A sądzę że zrozumiałeś. Możesz mnie zakwalifikowac jako echo. Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted January 4, 2015 Uczciwie przeczytałem cały wątek, w tym X stron wpisów geniuszy, co to podbierają payary za dolną szczękę i tigerfish'e za górną, piranie karmią mięskiem na paluszku wskazującym, a takie gówna, jak szczupaki, to całują przed wyholowaniem. Oczywiście nie znoszą żelaznych sprzętów pomocnych w wydobyciu ryby z wody, nie używają zbezczeszczonych grotem haków i kotwic, a rybę jedli ostatnio sto lat temu. Wędkują z użyciem stufuntowych plecionek na wspaniałych młynkach o sile hamulca niespotykanej, który to młynek zamocowano na pniu dębowym, dzielonym na trzy z użyciem techniki spigota z grafitu IM mln pierdylionów. :ph34r: Panowie, na ziemię zapraszam. :unsure: Ludzie łowią, ludzie starają się, ludzie wypuszczają ryby. Halo, rozsądku, gdzie jesteś? Knock, knock, jest tam kto? :blink: Echo odpowiedziało :( Popieram. Utworzenie zakonu C&R tylko pogorszy sprawę. Rozumiem, że jak zabiorę do Szwecji grip jako dodatek do wielkiego podbieraka z gumowaną siatką to stanę się persona nongrata.... Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 4, 2015 Sorry ale nie rozumiesz o czym się tutaj pisze. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted January 4, 2015 Remku, czy to w mój ogródek? Dragu - czy zasady są dla ludzi, czy dla zasad? Godski - oczywiście, że zostaniesz podpalony na promie B) , zapraszam na łódkę, jeśli przeżyjesz :wub: Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted January 4, 2015 Remku, czy to w mój ogródek? Dragu - czy zasady są dla ludzi, czy dla zasad? Godski - oczywiście, że zostaniesz podpalony na promie B) , zapraszam na łódkę, jeśli przeżyjesz :wub: Zaproszenie przyjmuję. Gripy jakoś przemycimy :wub: :ph34r: Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted January 4, 2015 I załatwione, może jeszcze uchę ugotujemy? :lol: Share this post Link to post Share on other sites
drag 2,275 Report post Posted January 4, 2015 Remku, czy to w mój ogródek? Dragu - czy zasady są dla ludzi, czy dla zasad? Godski - oczywiście, że zostaniesz podpalony na promie B) , zapraszam na łódkę, jeśli przeżyjesz :wub: Bartku-są po to aby je ustalać,trzymać sie ich jeśli są słuszne i nie stosować wybiórczo. Mam na myśli przyczynę tej dyskusji(która i owszem,jak większość zjeżdża czasem na niepotrzebne bocznice) i meritum tego wątku. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 4, 2015 Uwaga! Jeszcze raz. Nie chcę promowania gripa na jerkbait.pl. Za promocję uważam - PUBLIKOWANIE ZDJĘĆ z rybami na gripie. Nie napisałem, że NIE MOŻNA go używać. Napisałem, że sam kiedyś stosowałem. Natomiast dążyłem do tego by nauczyć się podbierania za pomocą RĘKI lub PODBIERAKA tak by wywołać MINIMUM krzywdy zgodnie z zasadami C&R. Taki był mój cel i go osiągnąłem! Jestem z tego zadowolony, choć nie było to łatwo i kosztowało mnie to niejedną ranę na rękach. I uwaga! Rekomenduję podbieranie ręką lub podbierakiem. Jeśli jednak ktoś woli podebrać gripem bo np. nie ma wprawy, ma stresa i zapewni w ten sposób, że ryba wróci w lepszej kondycji. Rozumiem. Powtórzę - nie publikujmy zdjęć z gripami bo to promocja narzędzia, które jest mocno INWAZYJNE. Przez publikację takich zdjęć (jak i innych: uwalanych w błocie, piasku, na lodzie) dajemy przyzwolenie na działanie, które zmniejsza szansę na przeżycie. Również dajemy drogę na skróty wędkarzom - pójście na łatwiznę, brak wysiłku w przygotowania warunków do wykonania zdjęcia, edukację (jak to zrobić właściwie), by wypuszczanie ryb nie było tylko hasłem. Chodzi mi o efektywność. Kiedy tworzyłem to forum 10 lat temu to chciałem by ludzie za pośrednictwem j.pl rozwijali się, byli coraz lepsi w łowieniu ryb. Miałem też drugi cel - jeśli jesteście coraz bardziej efektywni w łowieniu to ... bądźcie coraz bardziej efektywni w dbaniu o środowisko! Dlatego powołałem z super ludźmi team C&R byśmy wzięli odpowiedzialność za środowisko i ryby, które łowimy i wypuszczamy. i nadal ... moim celem Teamu C&R była edukacja. Bierz jeśli chcesz Ci ludzie siedzieli i poświęcali mnóstwo swego prywatnego czasu by dać wiedzę. Każdy tutaj mógł ją wziąć, ale też mógł jej nie brać. Dosłownie jak szwedzki stół - bierzesz co chcesz. Zasady jednak zasadami. Skoro promujemy to od pewnego czasu wycinamy zdjęcia, które naszym zdaniem nie spełniają kryteriów C&R - gripy, błoto, piach itd. Dlatego jeśli potrafimy zadbać o swój sprzęt, wysmarować multiki, znaleźć piękne łowisko, zarobić w pocie czoła na wyjazd do Szwecji, pojechać tam to ... postarajmy się by wypuszczane ryby były w jak najlepszej kondycji. Dlatego kładę nacisk by nie pokazywać ryb martwych, brudnych w piasku, na lodzie i nie pokazywać ich z narzędziami, które tak pomagają w wyciągnięciu ryby ale są inwazyjne itd. TEGO NIE CHCĘ. CHCĘ natomiast by wędkarze postarali się przygotować sprzęt fotograficzny, zadbali o lądowanie ryby, zadbali o odpowiedni sprzęt (na ten na który łowią ale by mieli szczypce, haki ktore ułatwiają odhaczanie itd.) by nie tylko złowienie ryby było celem ale też frajda z uwolnienia we właściwy sposób. Chcę by wędkarze na jerkbait.pl rozwijali się i w tym kierunku. Bardziej dumny byłem z podebrania pierwszej metrówki ręką niż z jej złowienia! Tego chcę. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 4, 2015 Remku, czy to w mój ogródek? Dragu - czy zasady są dla ludzi, czy dla zasad? Godski - oczywiście, że zostaniesz podpalony na promie B) , zapraszam na łódkę, jeśli przeżyjesz :wub: Nie :) Godskiego chcę ustrzelić :) :) :) Oczywiście na żarty. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted January 4, 2015 OK, tutaj nie mam zastrzeżeń. Jednak nienawidzę ................, którzy widzą świat czarno-białym. Ktoś dał ciała, ktoś przypalił ranę. Jeśli ktoś nie umie podebrać ryby, to powinien do niej strzelić, czy użyć narzędzi, które posiada, by ją wypuścić? Wiem, demagogia, posługuję się bronią oponentów. :ph34r: Nieco więcej szacunku do reszty świata pomoże w propagowaniu dobrych idei. Żaden dyktator nie przekonał do swoich idei, choćby były najpiękniejsze. ;) Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted January 4, 2015 OKi, strzelaj, ale chyba nie będzie łatwo, robi uniki. :D Share this post Link to post Share on other sites
drag 2,275 Report post Posted January 4, 2015 OK, tutaj nie mam zastrzeżeń. Jednak nienawidzę ................, którzy widzą świat czarno-białym. Ktoś dał ciała, ktoś przypalił ranę. Jeśli ktoś nie umie podebrać ryby, to powinien do niej strzelić, czy użyć narzędzi, które posiada, by ją wypuścić? Wiem, demagogia, posługuję się bronią oponentów. :ph34r: Nieco więcej szacunku do reszty świata pomoże w propagowaniu dobrych idei. Żaden dyktator nie przekonał do swoich idei, choćby były najpiękniejsze. ;) Bartku,przecież właśnie o szacunek tu chodzi.Szacunek do zasad które zostały tu ustalone i w ramach których mieliśmy się poruszać. Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted January 4, 2015 Przekonaliście mnie. Zabiorę podbierak, stalową rękawicę i małego kieszonkowego gripa. Będę używał w tej właśnie kolejności. Może jeszcze pomocna, zahartowana w bojach z kłami dłoń się przyda... Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 4, 2015 Bartku,przecież właśnie o szacunek tu chodzi.Szacunek do zasad które zostały tu ustalone i w ramach których mieliśmy się poruszać. Dlatego nikogo nie potępiam, a publikację zdjęć uważam za błąd (niezgodność z tym co sam z teamem ustaliłem). Dlatego usunąłem i trzymam stanowisko. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted January 4, 2015 Przekonaliście mnie. Zabiorę podbierak, stalową rękawicę i małego kieszonkowego gripa. Będę używał w tej właśnie kolejności. Może jeszcze pomocna, zahartowana w bojach z kłami dłoń się przyda... Idę spać! Jeden nawrócony - ha ha ha ha ... :) Share this post Link to post Share on other sites
strary 1,607 Report post Posted January 4, 2015 Co do wyjazdu 2015 to sadzę ze OBOWIĄZEK posiadania odpowiednich podbieraków (jednego na łódkę) i stosowania haków , oraz kotwic bezzadziorowych nie byłby zbyt wygórowany.. Przykład idzie z góry. Przykład idzie z góry - tak. Dlatego zrobimy tak jak napisałeś. I uwaga! Rekomenduję podbieranie ręką lub podbierakiem. Jeśli jednak ktoś woli podebrać gripem bo np. nie ma wprawy, ma stresa i zapewni w ten sposób, że ryba wróci w lepszej kondycji. Rozumiem. Jak widzę, że aby na firmowanym przez jb zlocie sprostać C&R wprowadza się kotwice bezzadziorowe a pozwala użyć gripa to już nie wiem o co chodzi... Share this post Link to post Share on other sites
Maciek1 147 Report post Posted January 4, 2015 Panowie to jak jest z ze zdjęciami z zagranicy chodzi mi o to że jeśli szczupak ma w Polsce okres ochrony do 1 maja to czy wcześniejsze rozpoczynanie wątku o szczupakach jest nie zgodne z regulaminem .Ponieważ mieszkam w Irlandii i tu okresu ochronnego nie ma tak że mogę cały rok łapać szczupaki to chciałem wiedzieć czy mogę zdjęcia publikować na J/B przed pierwszym czy nie? dodam że w zeszłym roku wątek rozpocząłem bodajże w połowie marca a i dzisiaj przyzwoite osiemdziesiąt parę się trawiło, tak że chciałem wiedzieć. P.s Jeśli pytanie w złym wątku to proszę o przeniesieni do właściwego. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted January 4, 2015 dragu, godski, remek - ja już nie mam siły na tą dyskusję, może jutro, albo za miesiąc. Dobrej nocki życzę, sorki :( Share this post Link to post Share on other sites
drag 2,275 Report post Posted January 4, 2015 dragu, godski, remek - ja już nie mam siły na tą dyskusję, może jutro, albo za miesiąc. Dobrej nocki życzę, sorki :( Poniekąd rozumiem,zwłaszcza że moim zdaniem najlepiej byłoby,gdyby do przedmiotowej dyskusji nie musiało dojść . Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted January 4, 2015 Faktycznie. A może by tak usunąć to co nie dotyczy bezpośrednio zlotu? Share this post Link to post Share on other sites