Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
@slider@

[Artykuł] Storsjon – Malmigen 2014 cz.2 - szwedzki zlot jerkbait.pl

Recommended Posts

Pażdzernikowe, od ostatniego pływania na łodce. 

Swoja droga to stracona szansa w relacjach na propagowanie BHP na wodzie... 

Przynet mam tyle ze zabrac na wyjazd nie sposób, grafitów na czterech łowiacych a kamizelki w automacie, zgrabnej, lekkiej... brak :(

Edited by yglo

Czy tu rzeczywiście chodzi o zdjęcia i ich publikację? Czy o fakt użycia tego sprzętu [emoji14]h34r:
Moim zdaniem, skoro grip był w użyciu, usuwanie zdjęć nie ma większego sensu.

Fakt. Mleko już się rozlało...

Przeżywacie. Ryby były uwalniane, nic wielkiego się nie stało. Ja sam szczupakowi palca pod skrzela nie wpakuję, bo nie mam ochoty spotkać się z tymi żyletkami.

Jedyna słuszna uwaga, to ta, że był to bardziej przyjacielski wyjazd a nie zlot, zlot będzie teraz :-) ale proszę tego nie odbierać jako szydery.

Bardzo fajnie się czytało, wiele bym dał, żeby choć raz na kilka lat w PL tak połowić!

To może zdejmijcie to z pierwszej strony !!!  Już i tak wystarczająco amatorstwa i  prywaty tu zamieściliście 

Cześć,
Kilka informacji ode mnie:
1. Portal nadal wspiera C&R - pod tym względem nic się nie zmienia.
2. Nadal będziemy moderować zdjęcia oraz wszelkie przejawy łamania regulaminu (w tym publikacji zdjęć ryb, które nie wspierają C&R).

3. Usunąłem zdjęcia z gripami z artykułu - mamy jednoznaczne stanowisko i nic się nie zmiania i nie zmieni!!!!

Rzeczywiście zdjęcia ze zlotu zostały opublikowane i źle się stało - przepraszam, nie powinny mieć tego sytuacje miejsca na naszym portalu, tym bardziej, że usuwamy podobne zdjęcia forumowiczów. Niestety nie zauważyłem tego faktu za co biorę odpowiedzialność. Wdrażamy jednocześnie proces by takie sytuacje nie miały więcej miejsca. Dlatego jeszcze raz przepraszam.

Natomiast proszę od nas nie oczekiwać, że nawet przez organizowanych przez nas imprezach będziemy za każdym biegać i sprawdzać czy każdą złowioną rybę ktoś wyciągnął zgodnie ze sztuką C&R. Oczywiście nadal będziemy zwracać uwagę, wskazywać jak warto ale wybór pozostawiamy wędkarzom.

Pozdrawiam
Remek

Witam,

A ja glupi i naiwny zawsze myslalem, ze C&R ma nas wszystkich laczyc a okazuje sie odwrotnie bo tylko dzieli, taka mala garstke wedkarzy :( 

Niepokoi mnie tez tred wychwalajacy samoistnie pod niebiosa kilku osob, niepokoi postrzeganie swiata przez rozowe okulary, ze wszedzie jest super, ze ryby sa wypuszczane bo to wierutne klamstwo czy to UK, Irlandia badz Szwecja... wedkarze zawsze beda potrzebowali miesa zas by chronic ryby dzikie potrzeba lowisk put and take czy komus sie to podoba czy nie.

Odnosnie zas samego wyjazdu to tylko dobitnie potwierdza, ze wszedzie gdzie blisko i latwo dojechac z rybami jest tak sobie bo jak wytlumaczyc moich dwoch kolegow, ktorzy przez 10 dni z pompowanego kajaku zlowili wiecej ryb w tym metrowek niz cala 16-sto osobowa ekipa jerkbait.pl ? :( 

Pozdrawiam,

Bujo

Cześć,
Kilka informacji ode mnie:
1. Portal nadal wspiera C&R - pod tym względem nic się nie zmienia.
2. Nadal będziemy moderować zdjęcia oraz wszelkie przejawy łamania regulaminu (w tym publikacji zdjęć ryb, które nie wspierają C&R).

Rzeczywiście zdjęcia ze zlotu zostały opublikowane i źle się stało - przepraszam, nie powinny mieć tego sytuacje miejsca na naszym portalu, tym bardziej, że usuwamy podobne zdjęcia forumowiczów. Dlatego jeszcze raz przepraszam.

Natomiast proszę od nas nie oczekiwać, że nawet przez organizowanych przez nas imprezach będziemy za każdym biegać i sprawdzać czy każdą złowioną rybę ktoś wyciągnął zgodnie ze sztuką C&R. Oczywiście nadal będziemy zwracać uwagę, wskazywać jak warto ale wybór pozostawiamy wędkarzom.

Pozdrawiam
Remek

Może jestem głupi ale nie rozumiem,przykro mi.

Temat chwytaków był przewalany wielokrotnie,myślałem że stanowisko władz portalu jest jasne.Chwytak,niezależnie od tego czy ryba jest podtrzymywana czy nie,ma się do C&R nijak.Myślałem że będziemy tu ustalać standardy i się ich trzymać.Jeśli nie mamy oczekiwać ich respektowania od relacji z wyjazdu organizowanego przez portal to...czego mamy oczekiwać i co myśleć?

Bujo, 

Dzięki za wpis. Mnie też wydawało się, że C&R powinno nas łączyć a nie dzielić. Cały czas wierzę, że to dobra droga i nic się nie zmienia. Fakt jest taki, że wielokrotnie widzę sytuacje, które nie są zgodne z C&R i są duuuużo bardziej inwazyjne dla środowiska niż stosowanie gripów.

My (forum) poszliśmy znacznie dalej, bardzo ostro, ograniczając zdjęcia i stosowanie gripów. Tak ustaliliśmy i tego się trzymajmy. 

Pozdrawiam

Remek

Może jestem głupi ale nie rozumiem,przykro mi.

Temat chwytaków był przewalany wielokrotnie,myślałem że stanowisko władz portalu jest jasne.Chwytak,niezależnie od tego czy ryba jest podtrzymywana czy nie,ma się do C&R nijak.Myślałem że będziemy tu ustalać standardy i się ich trzymać.Jeśli nie mamy oczekiwać ich respektowania od relacji z wyjazdu organizowanego przez portal to...czego mamy oczekiwać i co myśleć?

Tak, zgadza się. Nie ma dyskusji. Zdjęcia usunięte.

Jeszcze raz - nie mogę nikomu ZAKAZAĆ stosowania gripu. Również na imprezie organizowanej przez j.pl. W tym roku organizujemy kolejny wyjazd, w którym będziemy chcieli by wszystkie ryby były wypuszczone (to priorytet NUMER JEDEN).

O czizyyysss, ale towarzystwo w skrajności popadło.

Zgodzę się że wolno wojewodzie a nie ......smrodzie i tu przytupnę.

Za jakiś czas każdy z tego portalu będzie miał w wyposażeniu obowiązkowym

- Matę

-płyn dezynfekujący plus apteczkę dla ryb plus telefon alarmowy do fish hospital.

-haki ,kotwice bez zadziorów

- podbierak o średnicy pozwalający na podebranie crokodaila

inaczej nie będzie godzien zwać się etycznym wędkarzem .

Nasze polskie skrajności oj nasze.

ZH

O czizyyysss, ale towarzystwo w skrajności popadło.

Zgodzę się że wolno wojewodzie a nie ......smrodzie i tu przytupnę.

Za jakiś czas każdy z tego portalu będzie miał w wyposażeniu obowiązkowym

- Matę

-płyn dezynfekujący plus apteczkę dla ryb plus telefon alarmowy do fish hospital.

-haki ,kotwice bez zadziorów

- podbierak o średnicy pozwalający na podebranie crokodaila

inaczej nie będzie godzien zwać się etycznym wędkarzem .

Nasze polskie skrajności oj nasze.

ZH

ZH, właśnie popadasz w skrajność :) dając taki opis. Przeczytaj dokładnie to co napisałem. I nie wolno ani smrodzie ani wojewodzie. A to co napisałem: "Jeszcze raz - nie mogę nikomu ZAKAZAĆ stosowania gripu. Również na imprezie organizowanej przez j.pl. W tym roku organizujemy kolejny wyjazd, w którym będziemy chcieli by wszystkie ryby były wypuszczone (to priorytet NUMER JEDEN)." 

Czy tutaj widzisz to co napisałeś?

ZH, właśnie popadasz w skrajność :) dając taki opis. Przeczytaj dokładnie to co napisałem. I nie wolno ani smrodzie ani wojewodzie. A to co napisałem: "Jeszcze raz - nie mogę nikomu ZAKAZAĆ stosowania gripu. Również na imprezie organizowanej przez j.pl. W tym roku organizujemy kolejny wyjazd, w którym będziemy chcieli by wszystkie ryby były wypuszczone (to priorytet NUMER JEDEN)." 

Remku, sadze że nikt nie kwestionuje faktu wypuszczania ryb, a tylko niewłaściwą, niezgodną z propagowaną przez Jb.pl techniką ich podbierania i prezentacją (oraz fakt publikowania zdjęc z gripem). Dobrze że nie było jeszcze zdjęc z ,,zakąszania" świeżo smażoną rybką - dopiero byłaby burza.

Co do wyjazdu 2015 to sadzę ze  OBOWIĄZEK posiadania odpowiednich podbieraków (jednego na łódkę) i stosowania haków , oraz kotwic bezzadziorowych nie byłby zbyt wygórowany.. Przykład idzie z góry.

Przykład idzie z góry - tak. Dlatego zrobimy tak jak napisałeś. 

Dobry podbierak z gumowaną siatką, do którego zmieści się szczupak 150 cm kosztuje tyle, co szpula plecionki, może nawet taniej. Mieści się bez problemu do każdego samochodu, woziłem go Yarisem. W łódce da się go tak ulokować, że jest niezauważalny. Myślę, że to co zaproponował @sławek_2348 jest doskonałym pomysłem.

[attachment=213593:podbierak.jpg]

Remku, sadze że nikt nie kwestionuje faktu wypuszczania ryb, a tylko niewłaściwą, niezgodną z propagowaną przez Jb.pl techniką ich podbierania i prezentacją (oraz fakt publikowania zdjęc z gripem). Dobrze że nie było jeszcze zdjęc z ,,zakąszania" świeżo smażoną rybką - dopiero byłaby burza.

Co do wyjazdu 2015 to sadzę ze  OBOWIĄZEK posiadania odpowiednich podbieraków (jednego na łódkę) i stosowania haków , oraz kotwic bezzadziorowych nie byłby zbyt wygórowany.. Przykład idzie z góry.

Myślę że to delikatnie za późno. Regulamin imprezy publikuje się przed zebraniem chętnych. Taka nauka na przyszłe zloty :)

I w przypadku zlotów jak najbardziej można zakazać używania gripów pod warunkiem że zaznaczymy to we wspomnianym regulaminie imprezy. To samo dotyczy się podbieraków i bezzadziorów.

Przykład idzie z góry - tak. Dlatego zrobimy tak jak napisałeś. 

W takim razie nalezy dodac maty dlugie minimum na 130 cm do polozenia, rekawiczki uzywane w trakcie operacji, zdezynfekowane, plyn do paszczy, ewentualnie jodyna by sie parchy nie przypetaly, podbierak oczywiscie musi miec gumowa siatke bo o niej zapomniano, sprzet minimum 30 lbs plus plecionka z 50 lbs by kazdy mozliwy okaz mogl  byc wyciagniety w jak najkrotszym czasie, zero zdjec na forum bo przedluza sie nawet o kilka sekund niepotrzebne przebywanie w nienaturalnym dla ryby srodowisku.

Dodal bym tez odpowiedzialnosc grupowa jesli ktos doprowadzi do smierci ryby ( bo zezre za glaboko jerka czy gume) to cala grupa po wyjezdze zapierdziela na kolanach do Czestochowy badz Asyzu (  najbardzien winny/winna )

Pitt jesli jeszcze raz komus pokaze jak podbierac szczupaka chwytem pod pokrywe skrzelowa tak by sie nie pochlastac zebami powinien byc publicznie owych rak pozbawiony, dla przykladu by juz nigdy nie szerzyl heretyzmow.

Sredniowiecze doszlo nawet do wedkarstwa, gdzie by nie spojrzec sami swieci przy ktorych Matka Teresa z Calcutty ( to miasto nie model multika Shimano) wypada blado. 

Pozdrawiam,

Bujo

Remku, proszę przeczytaj dokładnie mój wpis, nie chodzi kto używa, tylko kto wstawiać może , a kto nie.

Napisałem również że przytupnę co miało oznaczać nic więcej jak poparcie dla równego traktowania

każdego z forumowiczów.

Czy widzisz tu skrajność?

Niepokoi mnie tez tred wychwalajacy samoistnie pod niebiosa kilku osob, niepokoi postrzeganie swiata przez rozowe okulary, ze wszedzie jest super, ze ryby sa wypuszczane bo to wierutne klamstwo czy to UK, Irlandia badz Szwecja... wedkarze zawsze beda potrzebowali miesa zas by chronic ryby dzikie potrzeba lowisk put and take czy komus sie to podoba czy nie.

Piszesz tylko po to, żeby pisać? I wszystkim wokół narzucić swój (jedynie słuszny i prawidłowy ofc) tok rozumowania?

Nie wiem, jak niby Twoja wypowiedź ma się do meritum sprawy. Piszesz o potrzebie mięsa, że ryb się nie wypuszcza nawet za granicą itd. A co ma jedno do drugiego?

Dla ułatwienia dodam, że rozchodziło się o zdjęcia ryb na gripie, podczas, gdy dotychczas takowe były konsekwentnie usuwane, a sam portal, jako ten wyróżniający się "in plus" w naszym wędkarskim bagienku, zdecydowanie potępia stosowanie gripu, osęk itd.

Odnośnie mat, dezynfekcji. Może to i skrajność. Z drugiej strony, nikt na porządnych karpiowych wodach nie rozrywa szat o przymus stosowania środków do dezynfekcji rany po haku, mat, worków do ważenia itd. itd. A nawet bywa tak, że niektórzy właściciele łowisk na czas łowienia "wynajmują" swoje, żeby nie przenosić chorób z innych zbiorników.

jak znam życie koledzy nie zabrali podbieraków gdyż sądzili, że będą na miejscu, jest nauczka na przyszłość. Znam klanada wiem że dba o złowione ryby, miałem kontakt z kolegą woblerwz nie sądzę aby i reszta ekipy męczyła niepotrzebnie złowione ryby pozdrawiam Mirek

Chodzi o to Kamilu by nie oderwac sie od rzeczywistosci i nie zamknac w malutkim kregu tylko go nieustannie poszerzac.

Bujo

Nie jest sztuką popełnić błąd, sztuką jest się przyznać i naprawić co publicznie zostało przez Administratora zrobione.

Bardzo cieszy mnie fakt, że tak głośno dyskutowana na portalu "równość" została zastosowana również tutaj (proszę jeszcze raz prześledzić zdjęcia w artykule - zostały edytowane).

Dyskusja nie została zamieciona pod dywan tylko zostanie wykorzystana aby podobne sytuacje nie miały miejsca w przyszłości. Proszę docenić konsekwencję w zakresie poruszonego tematu nikt nie ucieka tutaj od winy. 

Edytowanie zdjęć nie naprawia wiele- sprawa się "rypła" i dlatego jest burza. Więc teraz wszystkie relacje i zdjęcia będą edytowane tak aby wyglądały na etyczne i zgodne z ideą portalu C&R ?? Przecież nie ma nic bardziej obłudnego. Bujo dobrze tu prawi i ma rację. Duużo gadaniny o ochronie ryb a rzeczywistość jak zawsze idzie po swojemu..

Nie stanowimy prawa, naszym narzędziem na lepsze jutro w wędkarstwie jest portal internetowy gdzie możemy tylko wpływać poprzez propagowanie właściwych wzorców, podpowiadać lepsze rozwiązania i ewentualnie je pokazywać.

Abstrahując, czy zdjęcie szczupaka wiszącego na gripie cechuje się wysokimi wartościami estetycznymi? czy nie pomniejsza to tej namiastki współgrania z naturą, której tak bardzo szukamy nad wodą? Nie o kłótnie mi chodzi a o coś co wydaje mi się oczywiste a chyba niestety nie jest?

• Create New...