Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
@slider@

[Artykuł] Storsjon – Malmigen 2014 cz.1 - szwedzki zlot jerkbait.pl

Recommended Posts

Tak, składam taką propozycję publicznie :-). Nie mam się czego obawiać, bo wiem co możemy zaoferować. Jeśli więc ktokolwiek wróci z północnej Szwecji niezadowolony z powodu rybostanu lub "presji" na wodzie, to tak jak napisałem zwrócę wszystkie środki lub zorganizuję ponowny wyjazd za free :-). A ciebie serdecznie zapraszam do skorzystania z naszych usług :-). Nie takie wędkarskie biuro podróży straszne, jak je malujesz ;-). Pozdrowienia i połamania w 2015.

Bardzo się cieszę, że Boren odżyło, bo pamiętam też słabe wyniki grup, które organizował jeden z kolegów, który swego czasu często-gęsto ogłaszał się na forum. To wyjątkowa, nietypowa woda, która z pewnością ma olbrzymi potencjał, ale bliskość Vattern niesie i ograniczenia (wiatry). W najbliższym czasie jej jednak nie odwiedzę, zasmakowałem w górskich klimatach zbiorników zasilanych wodą pośniegową. Pamiętam też naszą dyskusję nt. oligotrofów. No i powiem Ci, że szczupaki z niniejszego wątku wyglądają nieco chudo i brązowo - właśnie tak oligotroficznie. Może warto tego typu imprezę zorganizować na jakiejś perełce i dać szansę na zaprezentowanie jasnych grubasów niczym z Boren?

Chętnie zorganizuję, ale są przeszkody logistyczne. Następny zlot jerkbaita to grupa minimum 28 osób i tu leży pies pogrzebany. Aby zlot się udał trzeba spełnić kilka warunków - duże łowisko, gdzie nikt nie będzie bił się o miejscówki, baza na jako-takim poziomie mieszkalnym na 28 osób minimum, dobre łodzie (2 osoby na jednej krypie, czyli 14 łodzi w jednym miejscu!), dobra cena i jeszcze gospodarz, który na miejscu to ogarnie, a nie da klucze do domków/łodzi i wyjedzie na tydzień do Sztokholmu (częsty standard w Szwecji). Spełnienie tych warunków na raz nie jest proste dla tak licznej grupy i ilość miejsc gdzie taki zlot można zrobić bardzo nam się kurczy. W 2015 na miejsce zlotu wybraliśmy Gamleby bo to najlepszy kompromis łączący te wszystkie cechy.

To prawda i tu dochodzimy do "two is a couple, three is a crowd"... Dla mnie 28 osób to jakaś abstrakcja :) 6 to już sporo, a 4 - w sam raz :)

Ciekaw jestem wrażeń z tego wyjazdu. Towarzyskich spotkań na rybach w 2015 niestety nie zmieszczę w kalendarzu.

Na zlocie jak napisali inni, ryby są ważne, ale nie najważniejsze. Myślę, że będzie więc OK.

28 osób to wcale nie jest zły skład.

Można zrobić losowanie i pierwszego dnia 22 chłopa  gra w piłkę a 6 płynie, następnego dnia 8 płynie a 20 uskutecznia paintball. W trzecim dniu płyną chudzi, a pozostałym robimy marszobieg w ramach walki z nadwagą. Kolejnego dnia można ściągnąć ładne Szwedki (wiem to jest wyzwanie) i kto chce to łowi a kto chce ten "wyhacza", itd. itp., to tylko kwestia kreatywności :)

Wyjazd wędkarski tylko częściowo, też mógłby być ciekawy. Szwecja ma różne atrakcje, a często jest tak że z wyjazdów pamiętamy tylko że jest woda ryby komary i las.

Przy grupie 28 osób na Gamleby da się łowić w miarę komfortowo. To olbrzymia woda na kilkanaście km długości. A jak ktoś chce sobie zrobić dalszą wycieczkę (całodzienną) to można płynąć nawet na Syrsan czy Bjorko. Chyba, że wszyscy będą się kręcili blisko domków, to wtedy klops :-)

... jak na kawałku Storsjon łowilismy w 6 łódek i dało radę , to na szkierze w 14 łódek damy radę tym bardziej .   Zresztą nie bardzo widzę w czym problem?  Że będzie do kogo gębę otworzyć na wodzie ?  Czy że rybkę złowi kolega z łódki obok przypadkiem zamiast mnie ?  Bez napinki, Panowie ;)

na Storsjon panowała super atmosferka to na Gamleby się dogadacie byle nie było za dużo "ambitniaków" którym cm przesłonią wyprawę no ale z tego co słyszałem to sami super goście jadą na czele z Friko więc gwarantowana super zabawa !!!!!

Krzysztof, zaryzykuj raz i zabukuj sobie u nas wycieczkę do północnej lub środkowej Szwecji. Zorganizuję Wam wyjazd nad takie wody gdzie nie spotkasz przez tydzień (dwa, trzy, pięć tygodni) żadnego wędkarza i dojedziesz nad nie samochodem nad sam brzeg. W Szwecji byłem na rybach ponad 60 razy i mogę takie rzeczy zagwarantować na piśmie. A jak kogoś spotkasz, albo nie połowisz to oddam Wam wszystkie środki :-).

Przekonanie że jeśli da się gdzieś dojechać autem to woda jest "obłowiona" jest błędne i chętnie to udowodnię.

Rogu chyba juz czas spelnic obietnice.Na poczatek ,moze poludniowa Szwecja,bo chyba trzeba brac pod uwage wyjazd jesienny-krotsze dni,szybszy dojazd.

Witam, poszukuję mapę batymetryczną jeziora Storsjon w Szwecji. Wykorzystałam już wszystkie możliwości i nadal nie mogę jej namierzyć. Może ktoś z Was jest w posiadaniu takiem mapy i mógłby mnie poratować w biedzie?. (scan / link) Będę bardzo wdzięczna.

adres do mnie : kopecmoni@gmail.com

Witam, poszukuję mapę batymetryczną jeziora Storsjon w Szwecji. Wykorzystałam już wszystkie możliwości i nadal nie mogę jej namierzyć. Może ktoś z Was jest w posiadaniu takiem mapy i mógłby mnie poratować w biedzie?. (scan / link) Będę bardzo wdzięczna.

adres do mnie : kopecmoni@gmail.com

Tylko którego Storsjon, bo są 2?

Czy tego z artykułu, czyli koło Edsbruk?

Storsjon po Szwedzku znaczy duży i jezior o tej nazwie jest co najmniej 20.

Storsjon koło Edsbruk jest prywatne i zarówno gospodarz Martin jak i biura podróży maja mapy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zawsze warto jechac na ryby.Do Szwecji jezdze w zasadzie w czerwcu i pazdzierniku,ale trafila sie okazja do dodatkowego wyjazdu i ruszamy 17 sierpnia na tydzien.

Zobaczymy jak sandacze i szczupaki zeruja w tym miesiacu.

Jak wieści z tego jeziorka...może ktoś był ostatnio? Wybieram sie za dwa dni na dwa tygodnie więc będzie dużo czasu na przeczesanie tego jesiorka. Jak coś to wrzucę kilka fotek.

• Create New...