Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Darek P

Rybacy na wodach Okręgu Mazowieckiego w 2014r.

Recommended Posts

Skoro w 2014 roku dokonali analizy 2012 roku to nie jest dobrze. Zresztą te rejestry to żadne źródło informacji raczej dezinformacji. Do analizy przekazano 3049 rejestrów na prawie 65tys członków OM (dane przed wchłonięciem okręgu płocko-włocławskiego). Nadal twierdzę, że całość tej zabawy w notatki jest bardzo mało wiarygodna bo nie ma żadnego punktu kontrolnego weryfikującego dane. Przyjmuję argumenty, że są potrzebne do celów statystycznych takich jak presja połowów na danych zbiornikach ale jak bajkopisarstwo nie których jak pisał Sacha o Halibutach z ZZ wypaczają dalszy obowiązek ich prowadzenia..

Chętnie bym przeczytał jakieś konkretne opracowanie na temat łącznej liczby odłowów rybackich na wodach OM w latach minionych aby odnieść się jakoś do źródeł tego wątku.

Edited by luk_80

No i wykrakałem :) Mały offtop zatem ..

Moderator Friko - który notabene jest stroną w tej dyskusji , dołożył mi ostrzeżenie do kolekcji , co o znacza że niezadługo stąd wybędę , a forum pozostanie zdane na wieczne ciemności oraz mniemanologię stosowana , rodem z WŚ . Ostrzegam tylko .. spokojnie , nie chcę znów wykrakać ! Nie jestem też pewien czy dostałem je za to , że nie jestem wędkarskim Ferdkiem , czy też za to że nieustannie , czynnie i uporem zadawałem kłam popularnemu przysłowiu o brzmieniu - Nie zadawaj się z idiotą , bo sprowadzi cię do swojego poziomu , a nastepnie pokona doświadczeniem . Zrozumiałem za to , że można rozmówcy bezkarnie insynuować niewiedzę , chorobę psychiczną albo troling - bo to jest git i są lajki od moda , ale nie można być szczerym , prostolinijnym człowiekiem , stwierdzającym oczywiste fakty - bo to jest skandal i obraza majestatu - którego nie ma , bo nigdy nie było . I długo nie będzie .. :)

Wstydź się Friko :)

I w ten oto sposób dochodzę do zerwanej konwersacji z hlehle , któremu pomimo tego że jest skarżypytą znów nie ma racji , dokonując ratunkowo sensacyjnych odkryć w unijnych statystykach . Otóż dalej błądzisz i mylisz się , także i w tym efekciarskim wywodzie , bo chociaż umiesz czytać , to nie zauważasz nader istotnej dla kontekstu metodologii liczenia . Nie wiesz zwyczajnie , kreujesz nieprawdziwą rzeczywistość . Rybactwo śródlądowe w UK ma tak niski w porównaniu do Polski liczbowo wynik , bo tam prawie nikt nie tylko nie łowi , ale i nie je naszym chłoporobotniczym obyczajem , plugawego białorybu . Łowi się ryby wędrujące i szlachetne - salmonidy i anquilla , ale greps cały polega na tym , że klasyfikuje się je w statystykach jako ryby morskie . Cały angielski ogólnodostępny fishing jest fundowany przez comercial fisheries oraz pracę społeczną świadczoną przez łowiących .  Chyba znów się nie wstrzeliłem w łaski tłumu  :huh:  Będzie ban , ani chybi :D ..

Ułudą albo buajniem w obłokach są też plany imperialne o wędkarskiej samodzielności , niezależności , niepodległości. To jest ładne marzenie ,  ale kompletnie nierealne . Świat nie zna takiego faktu . Naprawmy wprzódy PZW , on czeka i leży , albo odwrotnie - rybaków oczywiście nie odtrącając . Rybak to przecież nasz brat mleczny :) Brat brat nie krzywdzi ..

Sławku czytasz i nic nie kumasz.
Tam się odławia głównie węgorze (pewnie jakieś 80% ) i salmonidy (reszta). Te 6 ton słodkowodnych się kompletnie nie liczy. Na tym polega rożnica w rybactwie tam i tu.
Większość zrozumiała, Ty musiałeś doczytać ...

Trollujesz i to na potęgę.

p.s. Gdyby to ode mnie zależało to dostałbyś stałego bana za obrażanie ludzi i skłócanie społeczności.

Nie tam się łowi , tylko rybacy śródlądowi odławiają ryby wędrowne , żeby było z czego dołożyć do wedkarzy . Jak wszędzie . Tu jest pełno takich jak ty .. wiesz jakich . Nie krępuj się - naskarż modowi , będziesz górą , ale nie na argumenty , tylko na siłę :)

Już to zrobiłem, wyraziłem swoje zdanie - według mnie dyskusja powinna być merytoryczna i kulturalna. Nie spełniasz obydwu warunków. Poza tym obrażasz w sposób bardzo chamski wielu użytkowników.
Moje zdanie jest takie, że nie powinno być na to tolerancji. Jednak nie ja tu rządzę, więc bać się nie musisz. Możesz dalej siać populizm i demagogię ;)

No przylep mi jeszcze coś , tak samo jak wcześniej przylepiałeś mi rzekomą niewiedzę - kulturalny dydaktyku , ale przyznać się do insynuacji , ani za nia przeprosić już nie potrafiłeś  . Może faszyzm , może homofobię ? Modowi łatwiej będzie trafic w gusta twoje i tłumu .. :)

Ja bym proponował co poniektórym przenieść się na inny portal (Rybie Oko itp. ) i tam krzewić wiedzę wśród wędkarzy i błyszczeć mową-trawą. Tutaj nie ma przyszłości. Z gruntu zły grunt... .

Skippiego wyautowali, tera Oppelna wyautują...chyba stary się robię, bo najczęściej nie zgadzając się z Kolegami, solidaryzuje się z Nimi prawie zawsze :rolleyes: Jeżeli więc Kolega Sławek dostał punkcik, to Koledzy co Kolegę do psychiatry wysyłali, też powinni...tylko do czego to prowadzi???

Pax, pax między chrześcijany............czy inne agnostyki tudzież ateisty :D  

Wydaje mi się ze "formuła tej dyskusji już się wyczerpała" ... 

Przy okazji chciałbym przypomnieć o regulaminie tego portalu, którego pkt. 1 stanowi:

Użytkowników prosimy o przestrzeganie kilku prostych zasad:

1. Chcemy aby jerkbait.pl był miejscem kulturalnej wymiany poglądów – szanuj swoich rozmówców i traktuj ich tak, jakbyś chciał żeby Ciebie traktowano.

- czytając powyższy wątek mam wrażenie, iż warto przypomnieć że regulamin ten nadal obowiązuje. Wszystkich.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...