Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Henrikes

WOŚP 2015.

Recommended Posts

Sławku,nie będę komentował Twoich słów i porównań, bo to poniżej krytyki.
Widzę tylko jedno,po Twoich opiniach,wypowiedziach, poglądach...strasznie smutny z Ciebie człowiek...

1.Wszystko to co kupuje fundacja p. Owsiaka powinno byc kupione z naszych obowiazkowych skladek na ubezpieczenie zdrowotne.  Czyli  wspierając ową akcje poniekad płacimy drugi raz.... wspomagając marnotrawcow z ZUS, NFZ et consortes

2. Nie bardzo rozumiem dlaczego (zdałem sobie trud przeczytania sprawozdania za 2013) na koniec roku ma coś koło 42 mln na kontach wynika z tego, że zebrane środki przetrzymuja conamiej rok w banku aż zbiora nowe - nie podoba m mi sie to

3. Środki trwale Fundacji (budynki smochody urządzenie) to ok 18 mln, sporo - tez mi sie to nie podoba

4. Nie dam na Fundaję, dawałem, daje i bedę dawał na miarę moich mozliwości ale bezposrednio potrzebujacym

U.

Edited by Ugly

1. Zgoda, ale skoro tego nie robi, to ..........?

2. Zanim wszedłeś w sprawozdania roczne, należało przeczytać na stronie, że rozliczenie jednego finału trwa około 1,5 roku. 

3. Porównaj z obrotami/wydatkami statutowymi w ostatnich latach. Przeczytaj ile różnych działalności prowadzą itp itd.

4. Zaprosiłem kiedyś "bidula" spod drzwi sklepu, by wybrał czego potrzebuje. Usłyszałem - "daj piątkę, albo spierdalaj, klientów płoszysz".

Podsumowując - nie pomagam bezpośrednio "potrzebującym".

Sławku.

Przyjacielu.

Jak zwykle na nie...

Może warto czasem, dla równowagi ducha, powtórzyć za Papciem Chmielem: "Precz z preczem"?

Założyć różowe okulary.

Uśmiechnąć się do ludzi.

Życzliwie pomilczeć...

1.Wszystko to co kupuje fundacja p. Owsiaka powinno byc kupione z naszych obowiazkowych skladek na ubezpieczenie zdrowotne.  Czyli  wspierając ową akcje poniekad płacimy drugi raz.... wspomagając marnotrawcow z ZUS, NFZ et consortes

2. Nie bardzo rozumiem dlaczego (zdałem sobie trud przeczytania sprawozdania za 2013) na koniec roku ma coś koło 42 mln na kontach wynika z tego, że zebrane środki przetrzymuja conamiej rok w banku aż zbiora nowe - nie podoba m mi sie to

3. Środki trwale Fundacji (budynki smochody urządzenie) to ok 18 mln, sporo - tez mi sie to nie podoba

4. Nie dam na Fundaję, dawałem, daje i bedę dawał na miarę moich mozliwości ale bezposrednio potrzebujacym

U.

1. Tak prawie wszystkie fundacje działają. W Polsce, Usa i wszędzie indziej.

4. Jak tutaj dać na Fundację zbierające na pomoc umierającym dzieciom w Afryce? Pojechać i wręczyć kasę lub USD?  

Ale na zeszyty do szkoły tak. I osobiście to zrobiłem. Nie dalem dolarów tylko na miejscu kupiłem zeszyty, Bo szkół tam wcale nie brakuje stoją we wioskach puste. NIe ma w nich kto uczyć. A spotkałem sie z akcjami w naszym kraju "zbieramy na szkoły na Zanzibarze".

Bardzo się cieszę że i tu znajdują się ludzie - nieliczni , ale niezideologizowani , omamieni wieloletnią propagandą . Fakt jest zawsze faktem , prócz oczywiście fucktów medialnych , które są czystą iluzją wielbioną przez lud . Nie jestem ludem . Może odrobinę jestem malkontentem , może nawet sceptykiem , możliwe nawet że tetrykiem , nie jestem jednak ślepcem ani głucholcem , ani też modniym lemingiem , potrafiącym z giętkiej jaźni wyprzeć niewygodne dla własnego [ :rolleyes: własnego?] opisania świata . Chronię was - próbuję ustawicznie obronić przed zalewem bzdury i ordynarnym wmówieniem , ale nie jestem jednak Hercules , i czystej rzeki przez polski chlew przepuścić nie potrafię . No to przynajmniej okno otwieram , żeby zaduch był mniejszy i nie szczypało w oczy . Mnie - zasadniczo .. :) Niech więc póki co będzie wam różowo - śnijcie tęczowo , wielbiciele przylepionego serca , świadczący mainstremową dobroczynność praktycy, oraz wszyscy inni wolontariusze upaństwowionej filantropii w wersji WOŚP sp. z oooo ..  :) I ty Bartek też ..

Sąd wydał wyrok dla Owsiaka – wszystkie publikacje Matki Kurki oparte na FAKTACH | Kontrowersje.net

Sławku, coroczna polemika się zaczyna, już na wstępie dyskusji zauważyłeś że się pewnie szybko skończy.

Miej swoje zdanie, a każdy inny niech ma swoje, nikt mi nie zabroni pomagać w sposób jaki zechcę.
Ja właśnie zacząłem kiedyś od symbolicznego wrzucania do puszki, z roku na rok mam co raz silniejszą potrzebę pomocy więc zająłem się wsparciem bezpośrednim.
Daję coś więcej niż pieniądze, daje swój czas pomagając w domu dziecka i najcenniejszą nagrodą dla mnie jest uśmiech tych dzieci ale mimo tych działań co rok i tak będę wspierał WOŚP bo to ich zasługa że zaszczepili we mnie "owczy pęd".

P.S. Wczoraj ot tak zrobiliśmy w pracy loterię fantową, nagrodami były najtańsze lizaki lub możliwość przyniesienia kawy do stanowiska przez przełożonego, odzew był niesamowity każdy pracownik chwycił za portfel i całą kasę przeznaczamy na hospicjum, więc pomagać można zawsze.

Bardzo się cieszę że i tu znajdują się ludzie - nieliczni , ale niezideologizowani , omamieni wieloletnią propagandą . Fakt jest zawsze faktem , prócz oczywiście fucktów medialnych , które są czystą iluzją wielbioną przez lud . Nie jestem ludem . Może odrobinę jestem malkontentem , może nawet sceptykiem , możliwe nawet że tetrykiem , nie jestem jednak ślepcem ani głucholcem , ani też modniym lemingiem , potrafiącym z giętkiej jaźni wyprzeć niewygodne dla własnego [ :rolleyes: własnego?] opisania świata . Chronię was - próbuję ustawicznie obronić przed zalewem bzdury i ordynarnym wmówieniem , ale nie jestem jednak Hercules , i czystej rzeki przez polski chlew przepuścić nie potrafię . No to przynajmniej okno otwieram , żeby zaduch był mniejszy i nie szczypało w oczy . Mnie - zasadniczo .. :) Niech więc póki co będzie wam różowo - śnijcie tęczowo , wielbiciele przylepionego serca , świadczący mainstremową dobroczynność praktycy, oraz wszyscy inni wolontariusze upaństwowionej filantropii w wersji WOŚP sp. z oooo ..  :) I ty Bartek też ..

Sąd wydał wyrok dla Owsiaka – wszystkie publikacje Matki Kurki oparte na FAKTACH | Kontrowersje.net

Są najwidoczniej wśród nas tacy którym propaganda, ta kiedyś i ta dzisiaj namieszała w "garnku" na tyle mocno,

że widzą ją wszędzie. Smutne to i już męczące bo ile można w szarości przebywać. jak to ktoś mądrzejszy powiedział : szarość, nie radość!!!!!

Sławku, polemika z Tobą zawsze obija się o te same ściany: telewizja, propaganda, ogłupione i ślepe społeczeństwo do którego Ty się nie zaliczasz.

Generalnie to chyba załapałem bo poranna kawa odrobinę tą moich szarości poruszyła i już mogę jasno powiedzieć, ba nawet stwierdzić

że mamy tu wśród nas obrońcę, dzielnego rycerza, księcia szarości który co i rusz wypłaca nam liścia co by za różowo nie było, bo to iluzja przecie.

By posłuzyc się faktami, podkreślam FAKTAMI jak p.Owsiak cytuję" "kłamie", "oszukuje", "prowadzi kreatywną ksiegiowośc", "przejada pieniadze" itd polecam zapoznać się z linkowanym ponizej tekstem. Przypominam, że ów bloger wygrał z p. Owsiakiem proces przed niezawisłym sądem który potwierdził, Że są to własnie fakty! Ponadto za język poslugiwal sie p. Owsiak w stosunku do swojego krytyka cytuję: "pierdol się", "bedziesz mial w dupę" etc został by na j.pl natychmiast zbanowany

http://kontrowersje.net/wygra_em_na_allegro_licytacj_na_rzecz_wo_p_i_pytam_co_zrobili_cie_z_moj_kas

Edited by Ugly

W skrócie, bo nie każdemu chce się czytać. 

Warto przypomnieć dlaczego ten rok mimo wszystko jest jednak zdecydowanie inny. Miejsce miało rozstrzygnięcie pozwu złożonego przez Jerzego Owsiaka przeciwko  Piotrowi Wielguckiemu pseudonim "Matka Kurka". Wielgucki w kilku tekstach posługując się  tylko tym co dostępne jest w ogólnie dostępnych sprawozdaniach zarzucił Jurkowi Owsiakowi, że przy pomocy spółki "Złoty Melon" przywłaszczył sobie 46 000 000 zł. J.O odpowiedział pozwem o zniesławienie i stawiam $ przeciwko orzechom, że 99% ludzi którzy obserwowali temat był pewnych, że J.O pozamiata P.W. W trakcie procesu sąd wezwał WOŚP i spółkę "Zoty Melon" do ujawnienia ksiąg rachunkowych, by udowodnić, że wszystko co napisał Piotr Wielgucki jest pomówieniem, bo takie było oskarżenie. Nic się takiego nie stało. WOŚP i "Złoty Melon" wezwani zostali do tego ponownie. W końcu ostatecznie odmówili. Lepszej szansy ma to aby raz na zawsze zakończyć kwestię oskarżenia o przywłaszczenie sobie 46 000 000zł, chyba nie można było wyobrazić. Jurek Owsiak przegrał ten proces. Sąd stwierdził min, co następuje:

"Wszystkie twierdzenia Piotra Wielguckiego, zawarte w wymienionych publikacjach i objęte skargą oskarżycieli prywatnych, były prawdziwe".  

Nie chodzi o to jak J.O zachował się w stosunku do sądu, ale jak zachował się wobec donatorów, darczyńców, wolontariuszy. Po niedługim czasie Piotr Wielgucki na swoim blogu ujawnił jak ze sprawozdania za 2013r.  wyparowało 3 402 686,10 zł. Ktoś się do tego odniósł? Z tego co zapowiada P.W w dalszej perspektywie będą donosy do NIK, US, SA ale przede wszystkim do prokuratury. Na całym świecie ludzie prowadzący fundacje żyją z tego, że wypłacają sobie pensje, bo chcąc prowadzić profesjonalnie i skutecznie fundacje trzeba się temu poświęcić. Nie ma w tym nic złego. Złe jest dopiero to kiedy padają oskarżenia i nie można się z nich wytłumaczyć. 

Edited by Krzysiek_W

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...