Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Henrikes

WOŚP 2015.

Recommended Posts

Drodzy forumowicze. Tak wczoraj myslalem o tej wielkiej imprezie
I wpadłem na pomysł tego, by JB zorganizował aukcje charytatywna na której np znalazły by sie woblery ręcznie robione osob z forum, blachy, obrotowki itp. Mysle, ze jest do dobry pomysł, by choć w pewnym stopniu dac cos od siebie i pomoc innym ;)

Patrząc na poprzednie lata jestem przekonany, że i w tym roku znajda się chętni z tego forum na wspieranie WOSP.

Mamy takich hand-maderów że secik 10 kolekcjonerskich woblerów pod flagą jerkbait (po 2 sztuki od jednego strugacza) mógł by zgromadzić naprawdę imponującą sumkę :) choć nie ukrywam że jestem WOŚP'o sceptyczny

No niestety dobroczynność w Polsce zamieniono w kolejny łańcuch pokarmowy , na którym najlepiej wychodzą pośrednicy , no i co najbardziej obrzydliwe - organizatorzy . Prawdziwa pomoc jest dyskretna , najlepiej trafia z rąk do rąk , obywa się bez wrzasku , fanfar i zbiegowiska . Przylepionego na pokaz serca .. :)

Sławek...proszę Cię. Miej zawsze swoje zdanie... cenię to. Miej swój system wartości... akceptuje to. Ale nie pisz tu, że oględnie rzecz ujmując zorganizowane podmioty charytatywne (WOŚP, Caritas, nie wiem kto tam jeszcze) nie są prawdziwymi dobroczyńcami. Polakami prawdziwymi też nie są...?

Chcesz powiedzieć, że jak prywatnie pomogę potrzebującemu, po cichu, dyskretnie to jestem lepszy od wrzucającego do puszki. 

Wiesz mi pomaga i tak i tak. Różnicy nie widzę. Bo pomagający zawsze winien rozumieć, że ma działać bezinteresownie. 

Jeśli ktoś - z żarem serca lub i nawet z owczego pędu - wrzuca do puszki, przelewa, obojętnie, ale darowuje słabszym i potrzebującym, a następnie te datki są przekazywane na szczytny bezdyskusyjnie cel, to to test dobre i KONIEC KUR... MAĆ 

I niech ten ktoś będzie zielony, różowy, katolicki, islamski, nacji tej czy innej... nieważne. 

Tylko jak dasz bezpośrednio to cała pomoc idzie na ten cel. A w tym przypadku cześć tej kwoty trafia gdzie indziej. Oczywiście zgodnie z prawem. Tylko poczytaj obowiązkowe sprawozdania jakie firmy na tym zyskują, kiedy powstały i kto w nich zasiada. Dlatego nigdy więcej.

darogryf... pewnie zawsze są i będą takie "zorganizowane akcje byś dał piątaka", ale to nie jest tu ważne i istotne. 

Tacy gnoje się zdarzają, ale rzadko. 

Nie mam nic wspólnego z żadną fundacją, stowarzyszeniem... pomoc ma płynąć z serca i być oparta na zaufaniu. 

Obdarowanego też będziesz sprawdzał na co wydał... ja to szło : "To miałem akurat te pieniądze, co dostałem jak wychodziłem, to dałem. No niech kobita kupi jakieś pomarańcze tym dzieciom, akurat tak się Wigilia jakoś zbliżała... cukierki jakieś... no niech dzieci takie coś mają od życia, nie... 

nie sposób odmówić im jednego, nawet jak przy okazji napychają sobie kieszenie to zdecydowanie są skuteczniejsi w motywowaniu do działania,
bez tego szumu i pompy 80% zebranej kasy nigdy nie została by wyłożona z portfela ...

Dziś nawet jednoznacznie kiedyś brzmiące słowa nabierają nowych , zupełnie niespodziewanych znaczeń , a cóż dopiero czyny - Adasiu . Czyny nie pozostają w tyle za słowami ..

Zresztą zaraz treser z miłosiernego bata trzaśnie , media do wtóru klangor podniosą .. i to będzie finał rozterek :)

Dlatego ja wolę bezpośrednią pomoc. I taką będę popierał. Od około 10 lat razem z kilkoma osobami spełniały życzenia dzieciaków. W tym rok chyba nic z tego nie wyjdzie. Akcja wypaliła się. A szkoda.

Gość miał pomysł. Czy zły czy też dobry to inna sprawa. A przez troli i innych temat wyleci zaraz w niebyt. Tu jest Polska.... , nie - to tu jest Polska. 

Edited by godski

Nie no proszszszszsz, tylko czekać jak któregoś z tych malkontentów pier..nie zawał i będzie leczony sprzętem z WOŚP.

Myślę że zawsze możemy gównem obsmarować wszystkich co pomoc oferują, bo przecież to kur..a takie nienaturalne,

niepolskie pomagać. Orkiestra Jurka pomogła wielu i wielu pomoże, a tacy jak Pan Sławek O.B. osłabiają rozmiar tej pomocy.

W sumie to najbardziej interesuje mnie pomoc dzieciakom i szpitalom które je leczą, a dziadków co walą w klawiaturę

i wiecznie węszą spisek na pewno jest stać na prywatne kliniki i pełną profeskę za grube monety, więc Panie Sławek

kopsnij cos na dzieciaki!!!!!!

Dziś nawet jednoznacznie kiedyś brzmiące słowa nabierają nowych , zupełnie niespodziewanych znaczeń , a cóż dopiero czyny - Adasiu . Czyny nie pozostają w tyle za słowami ..

Zresztą zaraz treser z miłosiernego bata trzaśnie , media do wtóru klangor podniosą .. i to będzie finał rozterek :)

Jak mawiali mędrcy... o czym nie można mówić prosto, o tym nie należy mówić wcale. 

:) 

Napiszę: masz rację. Licząc, że w kolejnym poście napiszesz, że nie mam racji, co w oczywisty sposób, będzie oznaczało, że mi przytakujesz... 

Marginalnie... o "Fenomenologii Ducha" Hegla, ktoś kiedyś napisał, że autor świadomie uczynił ją niezrozumiałą, mam wrażenie, że niektóre swoje wypowiedzi czynisz celowo niezrozumiałymi. 

Uwiedzionych telewizyjną wersją dobroczynności , zwłasza agresywnych uwiedzionych - nie da się niestety bezboleśnie wyprowadzić z błędu . W karcie dań owa łatwa i ckliwa charytatywność ma również kopanie studni w Etiopii przy pomocy lajków , Live Aid od którego nie robi się Afryce lepiej , pandy chronione sms-em oraz  fundacje o prawie żadnym uzysku . Polak też potrafi .. :)

Dzięki sprzętowi od Owsiaka żyje mój syn...na każdym respiratorze, pompie, inkubatorze były loga i podziękowania dla fundacji...kto to zakupił - skarb państwa!!!

Także drogi Sławku, przestań za przeproszeniem pierd..lić głupoty, bo Twoja desperacja i tetryczne zachowanie robi się nudne!!!

Dzięki sprzętowi od Owsiaka żyje mój syn...na każdym respiratorze, pompie, inkubatorze były loga i podziękowania dla fundacji...kto to zakupił - skarb państwa!!!

Także drogi Sławku, przestań za przeproszeniem pierd..lić głupoty, bo Twoja desperacja i tetryczne zachowanie robi się nudne!!!

Masz rację. Nie mogę kliknąć na lubię to, bo co tu lubić... 

Masz rację. Nie mogę kliknąć na lubię to, bo co tu lubić...

Jestem wdzięczny orkiestrze za choćby badania przesiewowe słuchu , mój dzieciak normalnie teraz funkcjonuje.

Myślę, że można to wszystko wyrazić w spokojniejszym tonie i z mniejszą ilością uszczypliwości

Okres przedświąteczny i noworoczny powinien temu służyć, każdy ma swoje zdanie i trzeba to szanować.

Szanujmy też siebie nawzajem, tych dobrych przykładów działalności WOSP jest sporo i tego się trzymajmy.

Dlatego ja wolę bezpośrednią pomoc. I taką będę popierał. Od około 10 lat razem z kilkoma osobami spełniały życzenia dzieciaków. W tym rok chyba nic z tego nie wyjdzie. Akcja wypaliła się. A szkoda.

Nie umniejszając waszemu działaniu podzielę się doświadczeniami mojej dziewczyny która miała właśnie w okresie świątecznym staż w domu dziecka. Od środka wyglądało to (bynajmniej tam) mniej zachęcająco, była zszokowana. Dzieci rozpieszczane, chodzą w samych oryginalnych ubraniach, zabawki z gwiazdkowych prezentów handlują w szkole, nie szanują tego co dostaną a najważniejsze jest podejście do tematu .. z góry zakładają że im się należy, wymuszone dziękuję a jak przyjdzie jakaś ,,uboższa" paczka to totalne oburzenie przed którego okazaniem powstrzymują wyłącznie opiekunki ... oczywiście podkreślam że TAM tak akurat to wyglądało ...
Z całą pewnością każda placówka jest inna, warto więc z głową podejść do tematu i zorientować się gdzie są ,,bardziej" potrzebujący :)

Jestem stale przeciw , to nawet mój obowiązek i lubię być przeciw  ; usilnie lansowanym stereotypom , wmówieniu , kiepskim wzorom , jarmarcznemu stylowi , tu - zawładnięciu i wypaczeniu pojęcia oraz upolitycznieniu charytatywności . Nie jest mi wszystko jedno , a zagadnienie jest kontrowersyjne i conajmniej dyskusyjne . 

Patryk - spokojnie - ale czy naprawdę muszę być bezkrytycznie wdzięczny takiemu powiedzmy ZUS-owi ? On też łupi i ratuje . Nie widzę specjalnej  różnicy :)

Panie Slawek :good: ,porownanie ZUS i WOSP,gratuluje porownania i nadzwyczajnego poczucia humoru,jeszcze tylko jedno ,czemu to ma sluzyc?

Organizacja charytatywna stworzona przez witrażystę z Ochoty, Jerzego Owsiaka, jest najbardziej przejrzystą organizacją tego typu w Polsce. Jest zarządzana lepiej niż niejedna korporacja. Każda złotówka jest pokazana publicznie, a koszty w stosunku do wydatków statutowych są śmiesznie niskie. Zanim ktokolwiek opluje tę organizację, proponuję zajrzeć na ich strony internetowe i szczegółowo zapoznać się ze sprawozdaniami finansowymi - http://www.wosp.org.pl/fundacja/rozliczenia_finansowe  Jeśli ktokolwiek miał do sprzedania coś, co fundacja chciała zakupić, to wie o czym mówię. Tak twardych negocjatorów nie ma zbyt wielu w tym kraju, są przerażająco skuteczni.

Od 1999 roku przekazuję wsparcie tej organizacji, w tym 1% mojego podatku i z pełnym przekonaniem namawiam wszystkich do tego samego. W pierwszym finale, 23 lata temu, byłem wolontariuszem, tylko dlatego, że poznałem Jurka osobiście, jest wyjątkowo charyzmatycznym i kryształowo uczciwym człowiekiem, wizjonerem, jakich mało. Nikt nie wierzył, że to może się udać, ale efekty Jego wizji oglądamy wszyscy, niektórzy z nas skorzystali bezpośrednio z działań fundacji.

Mr S.O.B. - mam nadzieję, że jesteś przeciw dla podtrzymania zasad, którym hołdujesz i nie masz nic przeciwko Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy, a jeśli jest inaczej, to wskażesz twarde fakty. 

Sławek... bądź przeciw i nawet wszechmogącemu, bądź sobie Faustem co zło chcąc wieczne czynić, czyni wieczne dobro... bądź sobie kim tam chcesz, krzycz sobie ile Ci płuca pozwolą, a i nie zakrzyczysz tego co zwyczajnie dobre.

Jak to pisałeś... ? Psy szczekają karawana...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...