mtz25 34 Report post Posted November 4, 2014 Witam szanownych forumowiczów. Swój temat kieruje do znawców tematu. Na początek pojawi sie pytanie, choć może nie tyle pytanie co bardzie prośba o sugestie. Mianowicie prosiłbym o pomoc w wyborze wędki na pstrąga - jak w temacie - ponieważ ta która mam tak średnio sie spisala w tym sezonie i chcialbym miec nieco lepszą, a w rozsądnej cenie, coś takiego co nie obciąży zbytnio mego budrzetu. Oferta jest obecnie taka że łatwo sie pogubić w tym, a co za tym idzie ciezko wybrać, taką by sie chciało a tamtej szkoda. Parametrów jakos tak wiele mieć nie musi, zasadniczo to dwa - pewnie trzyma rybe i pozwala operować pelna gama pstragowych przynet (wobki do 7cm, obrotowki 1-3, gumki do 5g, cykadki, male wahadłowki). O takich rzeczach jak dlugosc nie mowie, bo znawcy temtu pewnie wiedza że musi być raczej krótka. Jeżeli macie jakieś swoje typy to prosze o wszelkie sugestie. Nad woda pstrągową spedzam kilkadziesiat dni w roku wiec chcialbym byc na te wyprawy lepiej przygotowany niż do tej pory ;) Share this post Link to post Share on other sites
Czerwc 30 Report post Posted November 4, 2014 (edited) Podaj przede wszystkim budżet. Długość jakąś preferujesz czy jest to obojętne ? Edited November 4, 2014 by Czerwc Share this post Link to post Share on other sites
kilo 27 Report post Posted November 4, 2014 też szukam takiego kijka, więc podpinam się pod prośbę kolegi:) do tej pory łowiłem iri lucky do10g ale potrzebuje czegoś mocniejszego, bo mi się dzięki Bogu rzeczka odradza:) Share this post Link to post Share on other sites
mtz25 34 Report post Posted November 4, 2014 (edited) też szukam takiego kijka, więc podpinam się pod prośbę kolegi:) do tej pory łowiłem iri lucky do10g ale potrzebuje czegoś mocniejszego, bo mi się dzięki Bogu rzeczka odradza:) No to rzeczywiscie potrzebujesz czegoś mocniejszego bo z taką trzcinką to ja bym na pstrąga nie poszedł. Co do pytania kolegi budzret do 400zl. Dlugosc cos powiedzmy maks. 240. Edited November 4, 2014 by mtz 25 Share this post Link to post Share on other sites
kilo 27 Report post Posted November 4, 2014 trzcinka dawała rade do tej pory czterdziestakom, ale jak już mówiłem mam powody aby się przezbroić:) mój budżet podobny co Kolega Share this post Link to post Share on other sites
szymm 81 Report post Posted November 4, 2014 ja na iri lucky złapałem pstrąga 52cm i kilka takich 40+ i dał rade :) Share this post Link to post Share on other sites
IRON_2010 15 Report post Posted November 4, 2014 (edited) Ja ze swojej strony mogę polecić Konger world champion Dancer 3-14 240 cm , super sprawdził się w tym sezonie , łowię dosyć lekko , waga przynęt oscyluje w granicach 1,5 do 3 gramy , woblery do 5-6 cm. Na moich rzeczkach kijek daje radę jeszcze nie dane mi bylo wyjąć na nim nic 50 + ale 40 + kilka w tym roku wyjął i ma zapas mocy .Polecam Edited November 4, 2014 by IRON_2010 Share this post Link to post Share on other sites
kilo 27 Report post Posted November 4, 2014 jeśli chodzi o moje łowisko to potrzebowałbym coś jeszcze krótszego niż 240, no i dolnik możliwie jak najkrótszy, dużo muszę "dziwnych" rzutów oddawać ;) Share this post Link to post Share on other sites
mtz25 34 Report post Posted November 4, 2014 Ja ze swojej strony mogę polecić Konger world champion Dancer 3-14 240 cm , super sprawdził się w tym sezonie , łowię dosyć lekko , waga przynęt oscyluje w granicach 1,5 do 3 gramy , woblery do 5-6 cm. Na moich rzeczkach kijek daje radę jeszcze nie dane mi bylo wyjąć na nim nic 50 + ale 40 + kilka w tym roku wyjął i ma zapas mocy .Polecam Firma Konger to jest moj trop, ja łowilem w tym sezonie kijkiem Spirado do 20g, kijek za 88zl ale spisal sie srednio, jednak wyciagnal rybki ok 40cm. Wikesze sie wypinaly. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek O 1,717 Report post Posted November 4, 2014 (edited) http://allegro.pl/shimano-technium-df-ax-240-l-3-15-g-bydgoszcz-i4732638617.html Edited November 4, 2014 by Tomek O Share this post Link to post Share on other sites
IRON_2010 15 Report post Posted November 4, 2014 (edited) Dancer świetnie amortyzuje odjazdy rybek, ale nie jest zbyt spolegliwy i można dobrze zaciąć rybkę , rękojeść kończy się przed łokciem . Najlepiej to pomacać w jakimś zaprzyjaźnionym sklepie. Po za tym jak poszukasz znajdziesz poniżej 300 zł Edited November 4, 2014 by IRON_2010 Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz eS 5,141 Report post Posted November 4, 2014 w tym budżecie mogę Ci zaproponować wędke na blanku Pacyfic Bay t2sp843-2 ubrany w minimy foty tutaj http://jerkbait.pl/topic/18327-tomasza-es-najbrzydsze-w%C4%99dki-na-forum-d-p/page-2 Share this post Link to post Share on other sites
Piotreq 36 Report post Posted November 4, 2014 Ja praktycznie na identyczne warunki co koledzy od kilku sezonów stosuję kij na blanku MHX SJ9000-2 długość 230cm, moc linki 6-12lb cw według mnie od 3-18gr, kij mam uzbrojony w fuji alconite, uchwyt krótki, korek dzielony, fajnie mi się nim łowi pstrągi na obrotki nr 2, wahadełka po ok 5-8gr i wobki 4-7cm, ryb nie gubi, ma zapas mocy na sporawego lorbasa, często używkę można dorwać teraz w budżecie 400 PLN ;) Share this post Link to post Share on other sites
no name 1,081 Report post Posted November 4, 2014 fajnym kijkiem jest również st.croix avid avs 76 mlxf tylko troche droższy ale naprawde swietny kijek. Dosc szybki dobrze trzyma rybe i nada sie do innych zastosowan.Ja osobiscie nim pstraguje ale sa tacy ze okonki troszke ciężej nim dlubia ;) Share this post Link to post Share on other sites
mtz25 34 Report post Posted November 4, 2014 Tak sie spodziewalem że polecą propozycje wędek recznie robionych typu St.Croix czy jakies inne amerykanskie marki cuda wianki. Oczywiscie rozumiem ze są to pewnie (miejsce na margines wątpliwosci) najlepsze wędki, ale ich ceny mnie osobiscie odstraszają. Czy naprawde nie ma nic porządnego z wędek firmowych, jak to niektorzy mową - przemyslowych? Share this post Link to post Share on other sites
no name 1,081 Report post Posted November 4, 2014 Tak sie spodziewalem że polecą propozycje wędek recznie robionych typu St.Croix czy jakies inne amerykanskie marki cuda wianki. Oczywiscie rozumiem ze są to pewnie (miejsce na margines wątpliwosci) najlepsze wędki, ale ich ceny mnie osobiscie odstraszają. Czy naprawde nie ma nic porządnego z wędek firmowych, jak to niektorzy mową - przemyslowych? ta akurat jest seryjna z przemyslowek no nie wiem troche tego przerobilem i najbardziej przypadl mi do gustu team dragon dl 260 cw 5-18 do czasu kiedy sie zlamal w najmniej przyjemnym momencie Share this post Link to post Share on other sites
mtz25 34 Report post Posted November 4, 2014 Ta cena okolo 1000 zl dla mnie jest z kosmosu. Share this post Link to post Share on other sites
no name 1,081 Report post Posted November 4, 2014 (edited) Ta cena okolo 1000 zl dla mnie jest z kosmosu. mozna trafic uzywke za 650zl a jakiej dlugosci ma byc ten kijek ??? Edited November 4, 2014 by majatony Share this post Link to post Share on other sites
ms80 111 Report post Posted November 4, 2014 (edited) Ja praktycznie na identyczne warunki co koledzy od kilku sezonów stosuję kij na blanku MHX SJ9000-2 długość 230cm, moc linki 6-12lb cw według mnie od 3-18gr, kij mam uzbrojony w fuji alconite, uchwyt krótki, korek dzielony, fajnie mi się nim łowi pstrągi na obrotki nr 2, wahadełka po ok 5-8gr i wobki 4-7cm, ryb nie gubi, ma zapas mocy na sporawego lorbasa, często używkę można dorwać teraz w budżecie 400 PLN ;) Ja też mam ten kijek - moim zdaniem to realne cw. 6-18, może nawet 20g. Dla mnie trochę za sztywny. Gdyby środkowa część szczytówki była bardziej spolegliwa, to byłby dla mnie kij super. Głownie łowie na woblery i najlepiej łowiło mi się nim na salmo minnow 7. Przy mniejszych przynętach słabo się ładuje i słabo z precyzyjnymi rzutami. Pewnie przy wspomnianych wahadłówkach i obrotówkach (nr2) bedzie ok. Kij raczej na duże ryby i duże przynęty (pstrągowe). Edit: Zapomniałem dodać, że pomimo sztywności, spady są raczej ryb nie wymiarowych. Raz chyba mi się zdarzyło, że czterdziestak spał, ale po czesci była to tez moja wina. Edited November 4, 2014 by ms80 Share this post Link to post Share on other sites
mtz25 34 Report post Posted November 4, 2014 Ja też mam ten kijek - moim zdaniem to realne cw. 6-18, może nawet 20g. Dla mnie trochę za sztywny. Gdyby środkowa część szczytówki była bardziej spolegliwa, to byłby dla mnie kij super. Głownie łowie na woblery i najlepiej łowiło mi się nim na salmo minnow 7. Przy mniejszych przynętach słabo się ładuje i słabo z precyzyjnymi rzutami. Pewnie przy wspomnianych wahadłówkach i obrotówkach (nr2) bedzie ok. Kij raczej na duże ryby i duże przynęty (pstrągowe). Edit: Zapomniałem dodać, że pomimo sztywności, spady są raczej ryb nie wymiarowych. Raz chyba mi się zdarzyło, że czterdziestak spał, ale po czesci była to tez moja wina. Na duże ryby? No bo takie pstrągi czlowiek sie stara łowić. Nikt przecież kurcze nie idzie na pstraga zeby zlapac takiego 30, ledwo wymiar co nie. Łowi sie tak by te duże, najwieksze z gatunku pstrągi łapać. Insza inszośc że sie łowi zazwyczaj takie do 40cm, i co ta sprezystosc blanku to sie przydaje wlasnie na duze ryby. Podejzewam że z tego wedziska wlasnie te duze pstrągi będą spadać. Co do jwczesniejszego pytania - długość do 240 cm. Share this post Link to post Share on other sites
ms80 111 Report post Posted November 4, 2014 Ok. Rzeczywiście nie doprecyzowałem jak duże - mam na myśli 60+. Pstrąga 40cm, który wziął mi pod nogami wyjąłem tym kijem w czasie poniżej 1 sekundy - tak jak uklejki na uklejkówke spławikowcy. Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted November 5, 2014 Mateusz, ja na tych naszych swietokrzyskich ciurkach to uganiam sie z Seekerem SP703, 2.13m Na nasze warunki calkowicie wystarcza a i lowi sie bardzo przyjemnie :) Share this post Link to post Share on other sites
kilo 27 Report post Posted November 5, 2014 http://allegro.pl/abu-garcia-veritas-spin-722ml-219cm-3-15g-i4744663878.html http://allegro.pl/sakura-sportism-spinning-662-ml-198cm-3-10-5g-i4737861722.html a takimi wynalazkami ktoś łowił ? Share this post Link to post Share on other sites
mtz25 34 Report post Posted November 5, 2014 Mateusz, ja na tych naszych swietokrzyskich ciurkach to uganiam sie z Seekerem SP703, 2.13m Na nasze warunki calkowicie wystarcza a i lowi sie bardzo przyjemnie :) http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,seeker-pstragowy-ideal,69042 Czytałem Twoj artykól i tak sobie myśle, wędki szklane to nie ta epoka, byly kiedys stare ruskie wędki szklane, na tamte czasy cudo. Z drugiej strony mylse sobie - a może jednak. Pewnie jak na wedke robiona to bedzie taniocha, bo to szklak. a dokladnie ile moze kosztować? Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz eS 5,141 Report post Posted November 5, 2014 (edited) Pewnie z 7 stówek .... W wersji standard... Edited November 5, 2014 by Tomasz eS Share this post Link to post Share on other sites