Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
wojt1988

pomoc w wyborze - wędka pod szczupaka / rzeczny uniwersał

Recommended Posts

w związku z faktem, że moja ulubiona Okuma Inspira Jig zakończyła dziś żywot przytrzaśnięta drzwiami samochodu, muszę zastanowić się nad kupnem nowego kija. cierpliwość żony w kwestii zakupów wędkarskich zdażyła się już wyczerpać ( i to już wielokrotnie;) ale myślę, że do grudnia zdołam ją urobić. w związku z tym proszę o nie proponowanie mi swoich kii, a jedynie o doradzenie zakupu

poszukuję kija, który będzie z jednej strony spełniał rolę rzecznego uniwersała tzn obsłuzy lekkiego wobka, gdy zobaczę polującego na przelewie klenia, a z drugiej strony obsłuży większość szczupakowych przynęt. nie jerkuję, do polowania na szczupłego stosuję głównie rippery, kopyta 7-12 cm. łowię głównie z opadu, zdarza się wyjść nad Wisłę. <jednym słowem typowy kij sumowo-okoniowy>

długość: ok 270 cm

przedział cenowy: hmm, powiedzmy, że mam dużą tolerancję

preferuje wędki typu fast, ładnie uginające się pod rybą

kluczowa jest dla mnie czułość wędziska

biorąc pod uwagę rybność okolicznych wód, wędkarskie zakupy to chyba najprzyjemniejsza część hobby:)

pomożecie towarzysze?:)

Witam,

To jak ma obsluzyc klenia, okonia, sandacza, szczupaka i suma jednoczesnie to tylko Phenix w tytanach, jaki- koledzy zaraz doradza :)

Bujo

..Michał, w essexach wyjdzie taniej ;) :P ...ale suma bym wyciął z listy życzeń, do reszty coś by się wybrało... :)

Guide Select Boxer to był mój ostatni spinning ale byłem zaskoczony jak pieknie rzuca ta wędka i jak bardzo jest czuła.

Hmm... Jak sprawnie obsłużyć smużaka i rippera 12cm z główką co najmniej 10g. :blink:  :ph34r:

Hmm... Jak sprawnie obsłużyć smużaka i rippera 12cm z główką co najmniej 10g. :blink:  :ph34r:

..jak smużak cięższy a ripper smuklejszy ;)  to PST 894 da radę...podobnie SC III lub SCV 9`12lb i RX8 z Batsona powinny "ogarnąć" temat

..Michał, w essexach wyjdzie taniej ;) :P ...ale suma bym wyciął z listy życzeń, do reszty coś by się wybrało... :)

Hej,

Bez suma to jest sporo modeli :) Nie wiem co to za przelotki Essex, znam za to hrabstwo na obrzezach Londynu o takiej nazwie, duzo tuningowanych samochodow z wydechami z rynien i lasek ze sztucznymi cyc...i :) :) :) 

Tak juz na powaznie to najblizej beda chyba blanki jak Talon MXF2 z delikatna szczytowka i mocnym dolnikiem o grubych sciankach.

Pozdrawiam,

Bujo

hmmm.. tutaj nie chodzi mi o to, żeby wędka świetnie obsłużyła smużaczki o masie 2g, by zaraz później rąbać 30g główka fartowe ostrogi. wiem, że to nieraealne, dlatego ironicznie napisałem o typowym kiju sumowo okoniowym:)

chodzi mi o podanie w miarę możliwie kija, który będzie służył głównie do połowu szczupaków, ale i pozwoli na rzut aglią 2. czytałem recenzje, gdzie wskazywano na taką uniwersalność w wypadku wędki St.Croix Avid AVS86MHF2. liczę, że są wędkarze, którzy używają swoich wędek w takich zastosowaniach :)

..Michał, ostatnio machałem tym blankiem, kolega posiada takowy. Sam 10lat temu miałem kilka Talonów... ale czas idzie do przodu, technika również - IMHO, są lepsze kontsrukcje-serio...

Na to wychodzi, że takich Hrabstw to na pęczk, wszędziei..nawet blisko polskich wiosek gnojem i miodem płynacych...

przy takim rozmiarze wabikow to musza sie same zebate potwory wieszac, balbym sie takie szczupaki holowac, wiec nie posiadam odpowiedniej wedki i nie moge nic doradzic ale watek bede sledzil z samozaparciem godnym lowcy

Nie wiem co to za przelotki Essex, znam za to hrabstwo na obrzezach Londynu o takiej nazwie, duzo tuningowanych samochodow z wydechami z rynien i lasek ze sztucznymi cyc...i :) :) :)

To przelotki typu SIC montowane na wędkach Phenixa lub do kupienia w celu montażu na innych blankach.Koszt porównywalny do Alconite a są też lżejsze.Mam zamontowane na oskrobanym TRS86MF2 przez kolegę Dąbka111 i z początku jak je zobaczyłem nie mogłem się przyzwyczaić (magia legendy Fuji ;) ) , ale szybko się oswoiłem, są bardzo fajne i nie wykluczam ich w innych projektach , to jeśli idzie o wygląd a jakosć BDB , może mam je od miesiąca dopiero, jednak wiele osób od dawna je posiada.

czytałem recenzje, gdzie wskazywano na taką uniwersalność w wypadku wędki St.Croix Avid AVS86MHF2. liczę, że są wędkarze, którzy używają swoich wędek w takich zastosowaniach :)

Ja jako uniwersał kupiłem AVS90MHF2 - ten krótszy chyba bardziej pod gumy (nie wierz we wszystko co wyczytałeś w tym teście jak i innych z tego portalu) , choć znajdą się tacy co i tak go używają  ;), ale i tak swoim smużaki jakoś trudno mi to sobie wyobrazić

Podany niżej AVS86MF2 to ciekawy model -  oglądałem ostatnio na innym portalu bardzo dużo holi tym kijem i zacina wszystko jak leci od bolenia przez okonia i słusznych rozmiarów sandacze i szczupaki . W ręku nie powiem leży mi doskonale , oglądałem - jest ok

Edited by Szymon82

przy takim rozmiarze wabikow to musza sie same zebate potwory wieszac, balbym sie takie szczupaki holowac, wiec nie posiadam odpowiedniej wedki i nie moge nic doradzic ale watek bede sledzil z samozaparciem godnym lowcy

o co ci chodzi? nie wnosisz nic do tematu, sprawdź czy w temacie o plecionkach ktoś nie napisał o średnicy linki.

patu, bujo, jarek001 dzięki za sugestie

Edited by wojt1988

..jak smużak cięższy a ripper smuklejszy ;)  to PST 894 da radę...podobnie SC III lub SCV 9`12lb i RX8 z Batsona powinny "ogarnąć" temat

Jeśli mogę coś dorzucić od siebie to odnośnie StC 9' 12lb fast to mam i zgodzę się, że przynęty podane przez autora obsłuży a nawet da radę ciężej sporadycznie chociaż to już nie ten komfort, ale uniwersał całkiem to sprawny :)

E tam ja uparcie wierzę, że ta wędka pod względem szczupakowym ma służyć do polowania na ponad metrowe potwory metodą na cukierasa :D B)

Też niestety nie mam doświadczenia w tak specjalistycznych połowach :rolleyes:

o co ci chodzi? nie wnosisz nic do tematu, sprawdź czy w temacie o plecionkach ktoś nie napisał o średnicy linki.

sprawdzalem, nie, chyba ciebie tam jeszcze nie bylo :P

sprawdzalem, nie, chyba ciebie tam jeszcze nie bylo :P

że masz czas i ochotę takie pierdoły wypisywać.

Ja jako uniwersał kupiłem AVS90MHF2 - ten krótszy chyba bardziej pod gumy (nie wierz we wszystko co wyczytałeś w tym teście jak i innych z tego portalu) , choć znajdą się tacy co i tak go używają  ;), ale i tak swoim smużaki jakoś trudno mi to sobie wyobrazić

właśnie o takie opinie mi chodzi, wcześniej zastanawialem się nad rzetelnością tych testów (po liczbie testów widać, żę dystrybutor St.C hojnie traktował redaktorów swoimi wędziskami).ciekaw jestem na ile w wypadku St.Croix na końcową opinię działa cena. "wiadomo", że jak coś kosztuje 1100zł i przyleciało z USA to "musi" być lepsze od wędki za 500zł od polskiego dystrybutora (podobnie jest choćby z produktami Apple).

marzy mi się aby w wędkarstwie pojawiły się elementy naukowego podejścia do tematu - np. w wypadku wędzisk jako miara czułości, zdolność blanku do przenoszenia drgań o częstotliwości i amplitudzie zbliożonej  do ataku ryby danego gatunku. w wypadku łowności przynęt, testy wykonane wedle metodologii naukowej itd.. temat rzeka

że masz czas i ochotę takie pierdoły wypisywać.

aby w wędkarstwie pojawiły się elementy naukowego podejścia do tematu - np. w wypadku wędzisk jako miara czułości, zdolność blanku do przenoszenia drgań o częstotliwości i amplitudzie zbliożonej  do ataku ryby danego gatunku. w wypadku łowności przynęt, testy wykonane wedle metodologii naukowej itd.. temat rzeka

:blink:

powiedzial facet obruszajacy sie o pietowanie nagminnej mantry, o srednicy plecionek B)

marzy mi się aby w wędkarstwie pojawiły się elementy naukowego podejścia do tematu - np. w wypadku wędzisk jako miara czułości, zdolność blanku do przenoszenia drgań o częstotliwości i amplitudzie zbliożonej  do ataku ryby danego gatunku. w wypadku łowności przynęt, testy wykonane wedle metodologii naukowej itd.. temat rzeka

Potem tylko kalendarz brań z procentową szansą złowienia ryby danego dnia osobno z każdego gatunku oraz robot, który zostanie mistrzem świata łowienia zanderów z opadingu. Czyżbyśmy na małe Sci-Fi wchodzili? ;) B)

w związku z faktem, że powyższy temat stał się śmietnikiem, a ja jestem jego założycielem, proszę o rozważenie jego usunięcia. osobom, które odpowiedziały mi na zadane pytanie serdecznie dziękuję. proponowane wędziska zapisałem i rozważę gdy żona spojrzy łaskawszym okiem na hobby:)

pitt, tobie sugeruję abyś częściej wychodził na ryby, a mniej spinał mięśnie na forum. przyjmij, że już wszystkim udowodniłeś, że masz wyłączną rację na każdy temat i pozjadałeś wszystkie rozumy.

pitt, Majo fakt, że czegoś nie rozumiecie nie znaczy, że nie ma to sensu. w przypadku większości terra incognita to fizyka kwantowa, w przypadku was - podany temat. o tym, że nauka daje odpowiedzi na znaczną część stawianych pytań, człowiek inteligentny przekonuje się na pewnym etapie edukacji. ..może tego zabrakło w waszym wypadku.

pitt, zaczynam dopiero na forum, jestem pewien, że oprócz mnie, zraziłeś też inne osoby do zadawania pytań oraz radzenia się starszych stażem wędkarzy z erkbait. na koniec jedna rada penis-enlarge.jpg

:lol: :lol: :lol:  swietna riposta :clappinghands: ta ostatnia, dobra rada tez po tym, jak zona spojrzala laskawym okiem? ^_^

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...