Krzysiek_W 1,119 Report post Posted September 23, 2014 (edited) http://www.stefczyk.info/publicystyka/opinie/prof-szeremietiew-mon-przypomnialo-sobie,-ze-trzeba-szkolic-rezerwe,11764115214 W zeszłym tygodniu gadałem ze znajomkiem, który siedzi w WKU i właśnie mi opowiadał o tej akcji. Szykuje się jakoby powrót do czegoś w rodzaju powszechnej służby, co ma nazywać się szkoleniem. Oni w każdym razie już coś tam zaczynają, tylko wszystko odbywa się bez szumu medialnego. Sytuacja jest ogólnie bardzo słaba, ponieważ przeważają rezerwiści, którzy rezerwistami nie są. Jest masa 30 i 40letnich tatuśków, którzy powiedzmy sobie już pierwszej świeżości nie są i broni nigdy nie trzymali. Dla nich powinny być jakieś osobne procedury, które choćby w minimalnym stopniu zbliżyły do C.K żołnierza. Tymczasem wszystko odbywa ponoć w atmosferze bałaganu i łapanki. W każdym razie mówił, że będą z tego jaja. Edited September 23, 2014 by Krzysiek_W Share this post Link to post Share on other sites
fifek 472 Report post Posted September 23, 2014 Ja juz dostalem bilet na listopad. Share this post Link to post Share on other sites
mariuszwf 179 Report post Posted September 23, 2014 Będą jaja :) a do tego ci co nie byli w wojsku traktowani będą jak mięso armatnie :) na pierwszy ogień nieprzyjaciela :) Share this post Link to post Share on other sites
fifek 472 Report post Posted September 23, 2014 Dlaczego jaja? Jak ktoś już odbył stosunek z MONem to nic nowego. Share this post Link to post Share on other sites
mariuszwf 179 Report post Posted September 23, 2014 (edited) Tak, dla tych co nie odbyli :D dla przeszkolonych nic nowego. Edited September 23, 2014 by mariuszwf Share this post Link to post Share on other sites
fifek 472 Report post Posted September 23, 2014 Tak, dla tych co nie odbyli :D dla przeszkolonych nic nowego. O tak, dla takich to bedzie szok :D :D :D Share this post Link to post Share on other sites
slawek_2348 2,635 Report post Posted September 23, 2014 dobrze że jestem za stary, bo moja wątroba już chyba nie wytrzymałaby powołania :rolleyes: Share this post Link to post Share on other sites
Dagon 3,917 Report post Posted September 23, 2014 Głowa rządu spiernicza za granicę... Rozpoczyna się gorączkowa mobilizacja... Déjà vu Share this post Link to post Share on other sites
fifek 472 Report post Posted September 23, 2014 dobrze że jestem za stary, bo moja wątroba już chyba nie wytrzymałaby powołania :D Własnie rozpoczynam trening przygotowawczy :D :D :D Share this post Link to post Share on other sites
mariuszwf 179 Report post Posted September 23, 2014 Czyli, zaprawę wojskową :D Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted September 23, 2014 (edited) Nie, no ćwiczenia rezerwy to nic nadzwyczajnego. Natomiast chwalenie się, przez MON pewną liczbą rezerwy, która w większości to tak naprawdę poborowi, jest strasznie słabe. Zdaje się że chodzi o to, że nie da się z dnia na dzień odtworzyć całej machiny powszechnej służby. Tym bardziej, że wojsko w PL zostało spacyfikowane właściwie całkowicie. NATO się skończyło i chłopcom w krótkich spodenkach strach w oczy zajrzał. Teraz pośpiesznie kombinują jak odbudować coś, co tak szumnie i dumnie niszczyli. Dlatego pewnie Siemoniak został, coś rozpoczął i w razie czego będzie zbierał bęcki, jak się rozleje niezadowolenie wśród lemingów. Edited September 23, 2014 by Krzysiek_W Share this post Link to post Share on other sites
mariuszwf 179 Report post Posted September 23, 2014 Dokładnie tak :) Share this post Link to post Share on other sites
cristovo 2,503 Report post Posted September 23, 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Polityka_broni_w_Szwajcarii Wspieranie wszelkiej maści "bractw kurkowych" czy innych grup strzeleckich, powszechny dostęp do broni, w każdej gminie ze 100 przeszkolonych snajperów...obecnie to chyba nawet dumna armia francuska byłaby w stanie trzymać nas w naszej Ojczyźnie pod butem, nie mówiąc o bliższych nam Białorusinach. Cóż, jesteśmy bezbronni, żyjemy w ułudzie wiecznego pokoju i dobrobytu. Ktoś już tam wieszczył koniec historii... :rolleyes: Share this post Link to post Share on other sites
mariuszwf 179 Report post Posted September 23, 2014 Możenie będzie tak źle :) przeszkolą tych co nie byli i znów będziemy potęgą :D :D :D :D :D Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted September 23, 2014 (edited) Jeśli chodzi o powszechny dostęp do środków godnej obrony, to jest to do zrobienia i to nawet jeśli chodzi o kilka sztuk broni automatycznej: http://wgospodarce.pl/opinie/15582-jak-kolekcjonowac-bron-palna-i-czynic-to-zgodnie-z-prawem-fachowy-poradnik-eksperta Z drugiej strony jak znam życie, to masowe wnioski kolekcjonerów skończyłyby się zmianą ustawy. Natomiast gdyby dawano pozwolenia na kilka sztuk automatów, każdemu kto dobrowolnie chciałby wstąpić do czegoś na kształt ochotniczej gwardii narodowej to jestem pewny, że w 2 lata mielibyśmy całkiem niezły ruch oporu i nie potrzebne byłyby nawet pieniądze rządowe. Edited September 23, 2014 by Krzysiek_W Share this post Link to post Share on other sites
lamiglas 50 Report post Posted September 23, 2014 Tym co chlopi maja po stodolach uzbroil by nie jeden oddzial partyzancki i to niezle. Share this post Link to post Share on other sites
tofik 1,131 Report post Posted September 23, 2014 Tym co chlopi maja po stodolach uzbroil by nie jeden oddzial partyzancki i to niezle. Nawet jeśli mają to..........większości i tak pewnie "zamek wylata" :lol: Share this post Link to post Share on other sites
minecjusz 1,021 Report post Posted September 23, 2014 Gadałem z majorem z wku i nie będą brać tych co nie byli. Share this post Link to post Share on other sites
cristovo 2,503 Report post Posted September 23, 2014 Jeśli chodzi o powszechny dostęp do środków godnej obrony, to jest to do zrobienia i to nawet jeśli chodzi o kilka sztuk broni automatycznej: http://wgospodarce.pl/opinie/15582-jak-kolekcjonowac-bron-palna-i-czynic-to-zgodnie-z-prawem-fachowy-poradnik-eksperta Z drugiej strony jak znam życie, to masowe wnioski kolekcjonerów skończyłyby się zmianą ustawy. Natomiast gdyby dawano pozwolenia na kilka sztuk automatów, każdemu kto dobrowolnie chciałby wstąpić do czegoś na kształt ochotniczej gwardii narodowej to jestem pewny, że w 2 lata mielibyśmy całkiem niezły ruch oporu i nie potrzebne byłyby nawet pieniądze rządowe. Cóż, skoro kolekcjonerzy militariów zastąpią nam armię, jest szansa i na to, że filateliści uratują Pocztę Polską przed likwidacją, a numizmatycy Skarb Państwa przed bankructwem... B) Share this post Link to post Share on other sites
wojciiech 420 Report post Posted September 23, 2014 Stefczyk, wGospodarce. Nie ma co, same wiarygodne źródła ;) Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted September 23, 2014 Stefczyk, wGospodarce. Nie ma co, same wiarygodne źródła ;) Akurat w jednym masz beznamiętną procedurę podpartą literą prawa, a w drugim wywiad z wiceministrem. Mogły ukazać się gdziekolwiek. Nie każdy modli się do gazet jedynie słusznej opcji. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mariano Mariano 1,264 Report post Posted September 23, 2014 (edited) Najpierw wszystko roz..żeby teraz odbudować <_< Edited September 23, 2014 by Mariano Italiano Share this post Link to post Share on other sites
wojciiech 420 Report post Posted September 23, 2014 Akurat Pan Wiceminister to znany specjalista od teorii spiskowych. No i pudło. Nie modlę się do tego co sugerujesz. W ogóle, obca mi jest ta wojna mafia vs sekta. Stąd moja reakcja i głęboka rezerwa. Generalnie, staram się kierować rozumem ;) a seria portali z "W" w tytule raczej nie ma z nim za wiele wspólnego ;) A co do samego tematu. Burdel, jak to u nas. Nie wiem czy trzeba dodawać coś więcej? :rolleyes: Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted September 23, 2014 Nic nie sugeruję, a Ty się czepiasz. Nie znam Cię, ale zdajesz sobie sprawę, że tylko jedna grupa ludzi zwraca uwagę na to co się czyta? Wiadomo przecież kto opłaca którą tubę, więc takie uwagi raczej niepotrzebnie kierują uwagę w wiadomym kierunku. To, że Sz. sieje często propagandę nie zmienia faktu, że wyraził w wywiadzie kilka opinii które akurat są całkowicie neutralne. Share this post Link to post Share on other sites