Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
pitt

DAIWA LEXA 300 HL

Recommended Posts

[center][size=5]DAIWA LEXA 300 HL[/size][/center]

[b]Pełna nazwa multiplikatora:[/b] DAIWA LEXA 300 HL
[b]Producent:[/b] Daiwa
[b]Model:[/b] Lexa
[b]Seria:[/b] 300 HL
[b]Typ:[/b] L
[b]Klasa:[/b] H
[b]Masa [g]:[/b] 300
[b]Typ hamulca:[/b] Magforce V
[b]Przełożenie:[/b] 6.3:1
[b]Liczba łożysk:[/b] 7
[b]Moc hamulca [kg]:[/b] 10
[b]Szpulka - pojemność:[/b] 220 m/30 lb
[b]Szpulka - masa [g]:[/b]
[b]Szpulka - średnica zewnętrzna [mm]:[/b] 37
[b]Szpulka - średnica wewnętrzna [mm]:[/b]
[b]Szpulka - szerokość [mm]:[/b] 26.5
[b]Szpulka - typ:[/b] Pełna
[b]Dokumentacja:[/b] Schemat
[b]Narzędzia:[/b] N
[b]Akcesoria:[/b] Brak
[b]Kraj produkcji:[/b] Korea
[b]Opis:[/b] Aluminum frame and side plate (gear side)
7 Bearing System (2CRBB, 4BB +1RB)
Magforce® Cast Control
Infinite Anti-Reverse
Swept Handle with weight-reducing cutouts
Counter balanced Power Handle on “P” Models
Super-leverage 120mm handle on 400 size models
A7075 Aluminum spool, super lightweight—extra strong (100 size)
Extra line capacity for strong lines, powerful fish
Ultimate Tournament carbon drag (UTD)

[url="http://jerkbait.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=190168"]Download attachment: side.jpg[/url] [url="http://jerkbait.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=190169"]Download attachment: top.gif[/url]

[b]Schemat multiplikatora:[/b] [url=http://jerkbait.pl/uploads/0984cee25e67264896c14e96b18c85ae.pdf]SCHEMAT MULTIPLIKATORA[/url]

[center][b]Zdjęcia multiplikatora[/b][/center]
[center]Załączona grafika: side.jpg Załączona grafika: top.gif [/center]

[url=http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/daiwa-lexa-300-hl-r110]Kliknij tutaj by zobaczyć artykuł wpis[/url]

dobra ergonomia, korpus bardzo nisko osadzny, w oczy rzuca sie od razu wielka przekladnia, duza korbka i knoby o typowo daiwoskiej haptyce, hamulec walki dziala plynnie i jest bardzo mocny, ten kolowrotek zostal skonstruowany do lowienia duzych ryb, na duze wabiki i przy uzyciu grubych linek i z tego powodu nawijanie linek cienkich jest zdecydowanie gorsze niz w konstrukcjach L, M czy MH, wedlug mnie range tego baitcastera to linki w granicach 30-65 lb, po licznych probach (w efekcie koncowym) nawinalem 100m (z plusem) podkladu mono 0.30mm i 125m plecionki 30lb (stren sonicbraid), nie stwierdzilem wiekszych luzow poprzecznych ani back playu na zaporowce, pomimo niskiej ceny kolowrotek jest dobrze polakierowany, spasowany i nie wykazuje (jak na razie) zadnych wad jakosciowych (z praktyki wiemy, ze dopiero dlugotrwaly field test pozwala powiedziec wiecej w kwestii jakosci, czyli po co najmniej jednym pelnym calorocznym sezonie)

z negatywow wymienie bardzo ubogie wyposazenie seryjne, do kartonu (niesamowicie slabej jakosci) daiwa nie dolaczyla niczego (absolutnie niczego innego!) niz schemat z numeryczna lista czesci i worka foliowego, w ktory zostal zawiniety kolowrotek ... co przy towarze w cenie 130$ (ebay) nie gra niesamowicie waznej roli

Nikt nie chce się podzielić wrażeniami z boju Lexy?

Tak coś czułem Mariusz, że nie przez przypadek Toruś poszedł do ludzi. Stajnia Daiwy pełną gąbą będzie :)

W mojej ocenie Lexa 300 w porównaniu do Toro zdecydowanie jest kulturalniejsza. Trwałość na podstawie środka bardzo porównywalna i wg mnie temat porównania trwałości nie istnieje. Różnią się jedynie pierdołami typu wodzik czy terkotka ale to pewnie wiesz :)

U naszego serwisanta konserwatora usłyszysz pewnie same dobre opinie na temat Lexy :)

Dzięki Tomek :)

Ja już chyba zostałem zarażony "Daiwinizmem" ;) na dobre :)  Ten Toro był ostatnim multikiem z poza stajni Daiwy, teraz będzie 6 lub 7 sztuk Daiwy od XUL do końca :)

Co prawda używałem lexy 300 ale HSL, po trzech miesiącach jest już w serwisie. Niestety w moim egzemplarzu od początku był dziwny luz na wodziku i po jakimś czasie zaczął się wyrabiać mechanizm ślimaka. Może to tylko pojedynczy przypadek z powodu dostania się jakichś drobin piasku. Pracowała z przynętami do 120g. Ogólnie nie narzekałem i czekam na powrót.

Co prawda używałem lexy 300 ale HSL, po trzech miesiącach jest już w serwisie. Niestety w moim egzemplarzu od początku był dziwny luz na wodziku i po jakimś czasie zaczął się wyrabiać mechanizm ślimaka. Może to tylko pojedynczy przypadek z powodu dostania się jakichś drobin piasku. Pracowała z przynętami do 120g. Ogólnie nie narzekałem i czekam na powrót.

Ja katuję ostro już trzeci sezon przynętami 50-150g i zero luzów . Mam wersję HL i nawiniętą linkę 50lb. U mnie ma dożywocie jak kilka innych sprzętów ;)

Edited by sero1975

Ja katuję ostro już trzeci sezon przynętami 50-150g i zero luzów . Mam wersję HL i nawiniętą linkę 50lb. U mnie ma dożywocie jak kilka innych sprzętów ;)

U mnie podobnie jak u kolegi wyżej, jestem zakochany w tym multiku :D  Jeśli chodzi o tą półkę cenową to bajka  :wub:

• Create New...