Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Błażej

Spinning rzeczny

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do zakupu kija spiningowego do połowów rzecznych szczupaka i sandacza na przynęty średniej wielkości ok. 15-20 gram, cena jaką chcę przeznaczyć na zakup to ok. 300 zł prosił bym o pomoc w wyborze.

Potwierdzam Dragon Milenium 290 cm do 35 cw. Ogarniesz nim szczupaka , sandacza w porze dobrego żerowania, bolenia i suma.

Potwierdze zdanie kolegów, w tej cenie naprawdee fajny kijek, miałem, łowiłem, polecam.

Do tego jeszcze solidny, pancerny blank.

I ja przyklepuje to co Koledzy wyżej stwierdzili.
Ja go mam do łowienia z opadu. Wersja 270cm.
Główki 30g i 4-5 " gumy ogarnia w silnym nurcie.
Dobry też do twardych wabii-np Mors 3, woby 10-12 cm,
W tej cenie ciężko znaleźć równie sprawdzony kij.

Ogólnie seria Millenium według mnie jest udana miałem power jiga 285cm c.w.5-25g i kij jest naprawde pancerny co nie przeszkadza w łowieniu okoni 15cm hehe.

a tak w nawiasie jaka jest różnica miedzy HD pike , a Pawer jiga przy takim samym c.w. i długosci ??

Pike wklejka nie jest :) A co do pancernosci, coz mi 2 razy strzelila szczytowka na 2 przelotce od szczytu, raz przy wyrzucie fafika i drugi po doholowaniu klenika 30 cm pod nogi w trakcie odhaczania. Ale potwierdzam opinie przedmowcow, patyk dosc uniwersalny, chociaz przy sandaczowaniu i opadzie wg mnie brakuje mu troche czucia przy gramaturach < 15g.

Niedawno oglądałem w sklepie spinning marki DAM Effzet pro jig 14-35 g. , 270 cm. i wyglądał całkiem ciekawie ale jest to nowy model i chyba ciężko póki co o opinie jak sprawuje się nad wodą.

Mam wspomnianego tu Millenium Pike i choć nie jest to wklejanka to ma fajną czułą szczytówkę więc i po opad się nada. Jednak pod przynętami 10-15 g nie będzie czucia, więc jakbyś chciał to mam do sprzedania Okumę Black Rock 2,75 5-25. Po podane gramatury będzie idealna.

Millenium Pike 10-35 to nie wklejka szybki i mięsisty

Millenium Power Jig 5-25 to wklejka o szybkiej akcji, która ogarnie na Bużańskiej rynnie 30 gr + 3 calowe kopyto z podbiciem nie ma problemu. Ocenił bym go z dobrym czuciem tak od 10-35cw. 

Może spróbuj jakiegoś Diaflexa na być ? Ja mam kij do 50 g i w sumie sobie chwalę . Ale lżejsze do 30 g nie ustępują niczemu i kolega zedy kosi aż miło 3 metrówką ;-)

Pozdrawiam

Edited by Tomekoo

ech... miało być w innym miejscu. Moderator, proszę usunąć wpis.

Edited by fomadron

Dzięki za pomoc. Już się zdecydowałem dołożyłem troche pieniędzy i zakupiłem fenwicka hmx 2-74, 10 -28 g.  z dożywotnią gwarancją. Po pierwszym wypadzie jestem naprawdę zadowolony z wyboru ale niestety nie udało mi się złowić wymiarowego zębatego więc jeszcze nie wiem jak przy holu większej ryby pracuje.

Panowie, włączam się do tematu.

Zastanawiam się nad następująceym rozwiązaniem bądź krótszym 275cm:

St Croix Legend Elite Spinning Rod LES96HF2 9'6" Heavy

Zakres przynęt 20g-40g, duża rzeka. Łowienie raczej głębinowe + nurt i uciąg. Na miękko, z rzadka obrotówki > no 4.

Spotkałem się z opinią jednego z was w innym temacie, że modele Legend są przeszacowane, tj. optymalnie obsługują przynęty w górnym zakresie.

W moim przypadku 50-60g to będzie max na pewno nie med. Czy zatem te kije do 2 uncji są adekwatne czy powinieniem zejść niżej ?

Odświeżam. Szukam wędki na dużą rzekę do łowienia z brzegu szczupaków i boleni (sporadycznie sandaczy). Długość 270-290 cm. Przynęty: gumy 7-15 cm na główkach 7-20g (rzadko 25g), wahadłówki max nr 3, woblery do 10 cm. To ma być taki rzeczny uniwersał ;)

Widzę, że można jeszcze dostać Millenium HD Pike i stąd moje pytanie: brać, czy może jest jeszcze coś ciekawego w cenie do 350 zł? Pozdrawiam.

Edited by leszczynski.bp

Z millenium lepszy byłby superfast, poleciłbym Ci cormorana Ito Cranka jako taki uniwersal ale już chyba bardzo trudno go wyrwac , wszyscy to gdzieś pochomikowali :D

Dragon nanopower xt40p :) 21-42 g :) a działa naparwdę świetnie . 

Witam.
Już od jakiegoś czasu poszukuję wędki pod jedne z moich ulubionych przynęt czyli uklejeRH, chciałbym żeby ta wędka dała mi możliwość wycholowania bolenia jak i sandacza. Nie ukrywam że wolałbym raczej model seryjny chociaż niewykluczam wędki z pracowni. Co do parametrów to długość coś mniej-więcej 2,50m a cw najlepiej 40+.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...