Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Kalendarz jerkbait.pl - Catch and Release 2015 - czerwiec, lipiec i sierpień

Recommended Posts

Panowie,

To sa wasze fotki, wasze pomysly i macie prawo robic z nimi co sobie chcecie. Mozecie korygowac suwakami do swietlanej boskosci, dramatyzowac z kazda jedna chmurka na niebie, redukowac odblaski i przebicia na luskach, podciagac barwy, cienie, kontrasty i ze zwyklych ludzi robic plastikowe lalki. Jeszcze raz - kazdy wlasciciel zdjecia ma do tego pelne prawo, jego wolna wola, nic mnie ani nikomu innemu do tego. 

Zwracam tylko uwage, ze ten trend opanowal j.pl na tyle skutecznie, ze 80% DOBRYCH fotek idzie tym tropem. Nie podnosilbym tematu, gdyby to byla kwestia kilku, raz na jakis czas, aby pokazac rybe inaczej, ale robi sie to standardem, co moim prywatnym i tylko osobistym zdaniem jest slepa uliczka. Nie rozwija fotograficznie i przestaje miec wartosc. Jest super jak na rybie ani jedna luska nie jest wypalona od lusterka slonca, ale w naturze tak nie jest! Niebo jest mniej kontrastowe, a tu na klazdej fotce, najmniejszy obloczek zamienia sie w grozna, dramatyczna chmure gradowa.

Jestescie liderami tematyki fotograficznej i moim zdaniem, warto na to zwracac uwage, podnoszac dalej poziom ilustracji na tym portalu. Oczywiscie, zdjecia sa tez wypadkowa tego co ludzie chca ogladac. Jednak ludzie tez chwala to, co dostaja do reki. Obecnie coraz mniej dobrej alternatywy...

i tylko i az tyle! YO!

Ja akurat jestem zwolennikiem kontrastowego nieba (jeżeli kadr na to zezwala). Do jego podkreślenia używam CPLa B&W Pro, który Mateuszu rowniez świetnie minimalizuje i polaryzuje odblaski na wodzie i łusce..ale jak ów dramatyzm przenosi się na twarz łowcy i rybę to juz imho mało w tym profeski ;)...
Pozdro

NO dobra, bo nas Remek szczysci za smiecenie w watku o C&R. Temat uwazam za ciekawy i mozna go pociagnac w watku o fotografii. mozna tez zrobic jakis prosty tutorial, co jest fuj, a co akceptowalne. Ktorych suwakow uzywac, a z jakimi trzeba ostroznie...   

PS staje sie coraz bardziej intuicyjny i przestaje byc zabawka tylko dla profesjonalistow. Jednak latwo wpasc w pulapke mozliwosci i szal korekcji. Wielu ludziom mozna tego straconego poniekad czasu zwyczajnie oszczedzic! ;-)

@Remku, tak na marginesie wracajac do meritum watku i kalendarza, zanim oglosisz kolejna edycje, moze warto przeprowadzic glosowanie na najlespze foty z tej edycjki i poprzedniej (bo chyba gdzies to umknelo...).  

Tak. W tym miesiącu zrobimy dwa głosowania. Siadam i wydłubuję zdjęcia. Sporo! No i super!

Sent from my iPad using Tapatalk HD

edit: doczytałem szczegóły :)

Edited by Monk

Wstawię jeszcze coś takiego...może coś się nada ;)

DSC03794_fhdr_zps10611096.jpg

DSC03809_fhdr_zps5bae62a7.jpg

DSC03798_fhdr_zps70d230e0.jpg

DSC03795_fhdr_zps8ef18012.jpg

DSC03806_fhdr_zps1406d15a.jpg

Tyle fajnych fotek się nazbierało a ankiety nadal nie widać? Nie żebym poganiał, tylko doczekać się już nie mogę  :rolleyes:

Tyle fajnych fotek się nazbierało a ankiety nadal nie widać? Nie żebym poganiał, tylko doczekać się już nie mogę :rolleyes:

Będzie, bedzie tylko muszę jedną rzecz zrobić - proszę o cierpliwość.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Coś nam się jerkbait.pl "rozjechał"....Idzie jeszcze siłą rozpędu, ale coraz częściej łapie zadyszkę...

Minęła połowa października a w temacie nadal cisza! Panowie administratorzy - co  w końcu z tym tematem??? Na dzien dzisiejszy to jest po prostu nie poważne  :angry:

Edited by Winko

Spokojnie! Niestety nie byłem osiągalny - zmiany, zmiany, zmiany. Działamy. Wybierzemy 12 zdjęć z wszystkich przesłanych.

Dorzucę październikową panią ;)

2 podobne ujęcia jednak każde inne ;)

DSC04615_fhdr_zps4201a452.jpg

DSC04613_fhdr_zps1b45b20f.jpg

Super! Dorzucajcie proszę jeszcze. Głosowanie uruchomię w pierwszym tygodniu listopada. Później produkcja.

Spokojnie! Niestety nie byłem osiągalny - zmiany, zmiany, zmiany. Działamy. Wybierzemy 12 zdjęć z wszystkich przesłanych.

No niestety ale już tak czasem w życiu bywa. Dobrze że temat ruszył z miejsca.

Mam takie jeszcze jedno pytanie? Co z fotkami ze stycznia, lutego oraz pozostałymi tego rocznymi edycjami, wcześniejsze głosowania nadal aktualne?

Edited by Winko

No niestety ale już tak czasem w życiu bywa. Dobrze że temat ruszył z miejsca.

Mam takie jeszcze jedno pytanie? Co z fotkami ze stycznia, lutego oraz pozostałymi tego rocznymi edycjami, wcześniejsze głosowania nadal aktualne?

Zrobię, tak jak były konkursy kilka głosowań. Za poszczególne edycje. Tak może być?

Zrobię, tak jak były konkursy kilka głosowań. Za poszczególne edycje. Tak może być?

No pewnie - SUPER!!! Fajnie że temat w reszcie ruszył na przód  ;)

Jedziemy, jedziemy - po weekendzie wstawiam. Normalnie stresa mam tyle tych zdjęć :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...