Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
remek

Baza sprzętu wędkarskiego - MULTIPLIKATORY

Recommended Posts

Dobra, przyznam się :D.

Zżera mnie złość i zazdrość  :lol: .

Nie łowię na "komplikatory" a ten dział to rewelacja i gdyby taki powstał dla młynków ze stałą szpulą to,... no byłaby druga rewelacja :D .

Tyle osób zadaje ciągle te same pytania na temat kołowrotków a tu ! Odnajdujemy w spisie szukany model i ciach ! Opinie na otwartej dłoni i od zaufanych ludzi ;) :) .

Powiedzcie że się da i zrobimy :D .

Jeśli otrzymam od kogoś z Was specyfikację takiego pojedynczego wpisu to zrobię to dość szybko. Tylko potrzebuję pełnego opisu takiego katalogu. Opiszcie go tutaj: http://jerkbait.pl/topic/40420-katalog-ko%C5%82owrotk%C3%B3w-koncepcja-bazy/

I zajebiście.Tylko opis równie dobrze mógł być w krzaczkach :) Może tak po naszemu ?

Powoli. Wszystko się da ale ... kto wprowadzi dane? :)

I zajebiście.Tylko opis równie dobrze mógł być w krzaczkach :) Może tak po naszemu ?

Powoli. Potrzebne ręce do pracy. Chcemy mieć fajnie to trzeba popracować. Dlatego szukam ludzi do pomocy. Tutaj ogromną pracę wykonało trzech super gości - @Pitt, @meme174, @krystiano1981r Starali się jak nie wiem co by to wszystko pięknie dopiąć. Jeśli są osoby, które chcą nam pomóc w utworzeniu Wiki sprzętowego ... poproszę. Wskazani Panowie już pracują nad kolejnym katalogiem. Widzę, że część osób pracuje już też nad kołowrotkami. Jeśli zbierze się kilka grup 3-4 osobowych forumowiczów, którzy będą chcieli pociągnąć temat to ... możemy bardzo szybko ogarnąć temat.

Chętnie się zgłoszę, tylko nie wiem czy mam wystarczajacą wiedzę i podołam.

Chętnie się zgłoszę, tylko nie wiem czy mam wystarczajacą wiedzę i podołam.

Na 100% dasz radę. Świetnie! Do jakiego teamu chcesz dołączyć?

Dzięki za dobre słowo. Jaki mam wybór? Postaram sie dołączyć do takiego tematu , w którym mam jakie takie pojęcie. Ze mnie głównie teoretyk jest. Jak mnie żona podsumowała "wedkarz piwniczny" . Gwoli wyjasnienia - w piwnicy trzymam zabawki i notorycznie na sucho je testuję. Jednak czasem na ryby (tylko szczupaki) uda mi się wyjechać.

Masz racje - tylko i tak większość wędkarzy zna angielski na tyle aby ogarnąć opis - a tłumaczenie wszystkiego ... lingwistą nie jestem ale mogę sukcesywnie postarać się potłumaczyć to to :)

Pomóc Wam chłopaki ? :)

Tak. Super! Zorganizuję jakiś sposób komunikacji dla Was. Dam znać.

Ktoś jeszcze?

Ja w miarę czasu/możliwości sukcesywnie coś mogę wspomóc.

Tymczasem szpulka toro 51. Tolerancja wagi 2g więc można przyjąć średnią 29gr jak sądzę. Znajdę suwmiarkę to podam wymiary i biorę się za 51E

Edit: sorry za zdjęcia, robione kalkulatorem.

Edited by Tomek88

Tomku, nie obraź  się za tą uwagę bo, piszę to w dobrej wierze :) .

Na pierwszym zdjęciu trudno skupić uwagę na szpulce bo, w okół tyle jest "ciekawostek" że,...mam ochotę zapytać kto jest producentem tego fajnego jerka, obok rozebranego multika :D .

Drugie foto poruszone i równie dużo tam atrakcji :D .

Przepraszasz co prawda za jakość fotek ale, pomyślałem sobie że, nie w taki sposób powinniśmy zaczynać profesjonalne dzieło.

Lepiej bez pospiechu a z namysłem i precyzją :) . Nie muszę tłumaczyć o ile "przyjemniej" ogląda się zdjęcia dobrej jakości, składające się na jakość i efekt pracy.

Jeszcze raz, nie gniewaj się na mnie a przyjmij to jak konstruktywną krytykę  :) .

Tomku, nie obraź  się za tą uwagę bo, piszę to w dobrej wierze :) .

Na pierwszym zdjęciu trudno skupić uwagę na szpulce bo, w okół tyle jest "ciekawostek" że,...mam ochotę zapytać kto jest producentem tego fajnego jerka, obok rozebranego multika :D .

Drugie foto poruszone i równie dużo tam atrakcji :D .

Przepraszasz co prawda za jakość fotek ale, pomyślałem sobie że, nie w taki sposób powinniśmy zaczynać profesjonalne dzieło.

Lepiej bez pospiechu a z namysłem i precyzją :) . Nie muszę tłumaczyć o ile "przyjemniej" ogląda się zdjęcia dobrej jakości, składające się na jakość i efekt pracy.

Jeszcze raz, nie gniewaj się na mnie a przyjmij to jak konstruktywną krytykę  :) .

Haha to przyjmij, że spodziewałem się takich uwag i to była prowokacja ;)

A jak już ważyłem to pamiętając forumowe doświadczenia postanowiłem udokumentować to zdjęciem, byle jakim, aby było, bo mogłeś przecież podjąć dyskusji wagę szpulki jeśli czepiasz się twórczego nieładu ;)

Co do dzieła katalogu a tym pseudofotkom to nigdzie nie pisałem ani nawet nie przeszło mi przez myśl żeby miałaby się ewentualnie w katalogu znaleźć :D

Moim zdaniem nieodzowne jest również podawanie która to generacja modelu ewentualnie daty produkcji. Np Abu Revo S/SX/STX wyszła już trzecia generacja. I mocno różni się wyglądem i parametrami od poprzedników.

Można by też pokusić się o podanie materiału korpusu i ewentualnie pokrywki.

w bardzo latwy sposob mozna dodac odpowiedni model, wyroznic rocznik czy tez generacje I, II lub III, dodac odpowiednie zdjecia i schemat, a cala reszta bedzie juz samotlumaczaca (co za slowo?) ze tak powiem ...  pomysl dodatkowych, informacji typu: panel, kolor i ilosc dzirek w szpulce uwazam za niepotrzebne rozbudowanie, ktore bedzie trzeba administrowac ... keep it simple and stupid :)

Edit: Całe szczęście, że nie jestem upierdliwy, bo gdybym był to pomyślałbym, iż okiem laika nie wiadomo w jakich jednostkach jest podana moc hamulca metrycznych/imperialnych (zwykły dopisek "kg" byłby satysfakcjonujący)

bylo dyskutowane ale najwyrazniej przeoczylismy, zapewne remek bedzie mogl to w latwy sposob poprawic :)

Kiedy katalog blanków?

mam nadzieje, ze nigdy, kazdy producent blankow ma taki katalog na swojej stronie, to byloby przedsiewziecie podobne do katalogu plecionek czy hakow ... ogromny naklad pracy i ciagle zmiany bez gwarancji rzetelnej informacji ... kto by to administrowal? sorry :)

Haha to przyjmij, że spodziewałem się takich uwag i to była prowokacja ;)

A jak już ważyłem to pamiętając forumowe doświadczenia postanowiłem udokumentować to zdjęciem, byle jakim, aby było, bo mogłeś przecież podjąć dyskusji wagę szpulki jeśli czepiasz się twórczego nieładu ;)

Co do dzieła katalogu a tym pseudofotkom to nigdzie nie pisałem ani nawet nie przeszło mi przez myśl żeby miałaby się ewentualnie w katalogu znaleźć :D

No to, już raczej oszczędź sobie prowokacji bo, właśnie fakt iż nie zaznaczyłeś tego jasno, sprowokował moją reakcję ;) .

Takich fotek " na razie " na portalu jest znacznie za dużo ;) . Szkoda serwera  ;) .

bylo dyskutowane ale najwyrazniej przeoczylismy, zapewne remek bedzie mogl to w latwy sposob poprawic :)

Poprawione

:excl: uwaga, wazne  :excl: 

mam prosbe do wszystkich wstawiajacych wpisy i zdjecia, prosze, nie wstawiajcie wlasnych zdjec, pozostawcie to teamowi, podczczas zatwierdzania zostana wstawione zdjecia odpowiedniej jakosci, dziekuje w imieniu krystiano, meme, remka i wlasnym :)

Dodajcie hamulce odśrodkowe typ : IVCB , IVCB -II , IVCB-III, IVCB-IV . Niestety te stare poczciwe odśrodkowe nie przypominają zupełnie tych dzisiejszych "odśrodkowych".

Pozdro ;)

Masz zakladke inne :D

mam nadzieje, ze nigdy, kazdy producent blankow ma taki katalog na swojej stronie, to byloby przedsiewziecie podobne do katalogu plecionek czy hakow ... ogromny naklad pracy i ciagle zmiany bez gwarancji rzetelnej informacji ... kto by to administrowal? sorry :)

Szkoda, fajne byloby coś na ksztalt bazy ugięć. Gdzie kazdy mógłby zrecenzować używany przez siebie blank, bez zbędnych danych katalogowych. Przeszukiwanie tematów jest upierdliwe. Edited by grzegorz88

Dodajcie hamulce odśrodkowe typ : IVCB , IVCB -II , IVCB-III, IVCB-IV . Niestety te stare poczciwe odśrodkowe nie przypominają zupełnie tych dzisiejszych "odśrodkowych".

Pozdro ;)

Zrobione - jest już w bazie. Teraz które multiki mają takie hamulce? By szybko to podmienić?

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Remku np. MGX którego wrzuciłem wczoraj ma IVCB-IV . Najnowszą generację hamilca odśrodkowego :)

• Create New...