Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Meme

SHIMANO CALCUTTA CONQUEST DC 200 / 201

Recommended Posts

[center][size=5]SHIMANO CALCUTTA CONQUEST DC 200 / 201[/size][/center]

[b]Pełna nazwa multiplikatora:[/b] SHIMANO CALCUTTA CONQUEST DC 200 / 201
[b]Model:[/b] Calcutta Conquest DC
[b]Seria:[/b] 200 / 201
[b]Producent:[/b] Shimano
[b]Typ:[/b] R
[b]Klasa:[/b] M, H
[b]Masa [g]:[/b] 280
[b]Typ hamulca:[/b] DC 4x4
[b]Przełożenie:[/b] 5.0:1
[b]Liczba łożysk:[/b] 11
[b]Moc hamulca:[/b] 5
[b]Szpulka - pojemność:[/b] 10lb / 140yds
[b]Szpulka - masa [g]:[/b] 20.5
[b]Szpulka - średnica zewnętrzna [mm]:[/b] 37
[b]Szpulka - średnica wewnętrzna [mm]:[/b]
[b]Szpulka - szerokość [mm]:[/b] 22
[b]Szpulka - typ:[/b] Ażurowana
[b]Dokumentacja:[/b] Instrukcja, Schemat
[b]Narzędzia:[/b] T
[b]Akcesoria:[/b] Oliwka
[b]Kraj produkcji:[/b] Japonia
[b]Opis:[/b] Conquest DC (digital control) has computer controlled brake system, which achieves optimum brake performance by sensing the reel condition at 1/1000 sec. The DC brake lets spool have about twice max speed (over 30,000rpm) than conventional brake system (centrifugal system, 15,000-18,000rpm), and allow longer casting distance.
You may add about 20-40% casting distance to other marketed bait casting reels in real fishing situations.

[b]Schemat multiplikatora:[/b] [url=http://jerkbait.pl/uploads/ab7ec993c32bbc0eb30c2cd5e0aba6a2.pdf]SCHEMAT MULTIPLIKATORA[/url]

[center][b]Zdjęcia multiplikatora[/b][/center]
[center]Załączona grafika: dc2.jpg Załączona grafika: dc3.jpg [/center]

[url=http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/shimano-calcutta-conquest-dc-200-201-r87]Kliknij tutaj by zobaczyć artykuł wpis[/url]

+ mocna konstrukcja 

+ przy odpowiednim kijach zakres od 8  - 80 gr. *więcej nie próbowałem .

- nie zauważyłem * mam od 3 miesięcy 

+ użytkuję od ładnych kliku lat (około 5?)
+ przynęty nawet do 150g
+ bardzo dobry hamulec rzutowy - mało opcji ale do takich przynęt wystarcza w zupełności
+ przejechał ze mną pół świata - jeziora, morze, ocean ... chodzi bez problemu
+ fajny dźwięk hamulca rzutowego :)
+ świetny hamulec walki - 119cm szczupak wyjechał bez najmniejszego problemu i kołowrotek świetnie oddawał linkę
+ baaardzo dalekie rzuty
+ świetnie trzyma się w dużej dłoni

- możliwość uszkodzenia czujnika hamulca jeśli wejdzie linka pod szpulkę - nie szarpać za linkę! (naprawiałem taki jeden po operacji odplątywania linki) - wtedy nie słychać charakterystycznego pisku podczas rzutu
- do małych przynęt się nie nadaje - ja szacuję, że od 15g to już komfort, poniżej ... można ale są o wiele lepsze multiki

Zdecydowanie mój ulubiony multik. Dźwięk przy rzucaniu przypomina mi odgłosy wydawane przez Tie fightera ze Star Wars.  :D

Łowię nim przede wszystkim jerkami typu Slider, Fatso 10-12 cm i dużymi gumami. Szkoda tylko, że tak rzadko mam okazję nim połowić...

Remek piszesz

cyt;"możliwość uszkodzenia czujnika hamulca jeśli wejdzie linka pod szpulkę - nie szarpać za linkę!"

W jaki niby sposób plecionka może uszkodzić ten czujnik ? I na czym polega naprawa ?

Pytam bo wydaje mi się że ja tego pisku nie słyszę :/ chyba że coś błędnie interpretuję w jego działaniu :/.

należy pamiętać iż ów multik nie lubi niskich temperatur.hamulec potrafi odstawiać cyrki w temperaturze bliskiej zeru,gdy jest ciepełko oczywiście wszystko gra.ale o i jego okolice,to już życie hamulca własnym życiem,ale to tylko moje doświadczenie na bazie dwuch egzemplarzy

Dobrze, że mój o tym nie wiedział :P

Zakupiłem na dniach i co do akcesoriów to jeszcze pokrowiec jest oprócz oliwki co można dodać w specyfikacji.

• Create New...