bartsiedlce 5,614 Report post Posted March 25, 2014 PANOWIE, BŁAGAM!!!!!! Prosiłem o przeczytanie RAPR, odnoszenie się TYLKO do niego, a nie publikację zespołu życzeń i wniosków. :angry: Warto też czytać to, co było powyżej. :wub: Proszę adminów o skuteczne usunięcie postów nie związanych z pomysłami na zmianę RAPR. Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted March 25, 2014 okoń 40? nie no ja był dał 33 kto ostatnio widział 40 na żywo? Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted March 25, 2014 Skippi będzie trudno. Myślenie Jerkbaitowców stanowi 1% wędkarskiego społeczeństwa. Niech łowią na żywca. Pewnie. Ale nich Żywiec ma przynajmniej 17cm Tym bardziej, że mimo wszystko dajemy drapieżnikom pod nos ich naturalny pokarm. Share this post Link to post Share on other sites
sacha 1,540 Report post Posted March 25, 2014 Szczupak, sandacz 55-80cm limit 2sztuki łącznie ale limit sezonu np. 20 sztuk łącznie Boleń 50-70cm Sum 80-130cm sezon - 5?10? Okoń 20-35cm limit dzienny np. 10 sztuk (mój prywatny jest niższy). Jazio-klenie 30-40cm Płoć 20-30cm limit dzienny 10 sztuk Lin 35-45cm limit dzienny 2sztuki Pstrąg 35-45cm limit dzienny 1 sztuka Troć/Łosoś 60-80cm (tutaj dylemat bo i tak zdecydowana większość po tarle pada). Węgorz 60 (max. brak bo jak popłynie na tarło to i tak nie wróć) Leszcz 35cm limit dzienny 3sztuki Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted March 25, 2014 To można krócej ująć - tylko spining jako jedynie słuszna metoda :P , czy to miałeś na myśli? Na żywca też łowisz?!! Matkoboska... Share this post Link to post Share on other sites
sacha 1,540 Report post Posted March 25, 2014 Na żywca też łowisz?!! Matkoboska... Ale na elektryczną wędkę nie łowię, ja jestem wędkarz uniwersalny :P wiem jak założyć żywca, a co. A trochę poważniej, 1, max. 2x w roku zdarza mi się ale jak sięgnę pamięcią to gdzieś tak od połowy lat 90 nie miałem brania :wacko: . No chyba że policzyć 30-40cm "żywczyka" w morzu Północnym, to brania były. A u nas to posiedzę 3-4h, wq.....ę się, zwijam żywcówkę i montuję spining :) . Ale efekty mam tylko ciut lepsze :rolleyes: . Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted March 25, 2014 A trochę poważniej, 1, max. 2x w roku zdarza mi się ale jak sięgnę pamięcią to gdzieś tak od połowy lat 90 nie miałem brania :wacko: . Skoro od 20 lat nie miałeś brania, znaczy nie umiesz łowić na żywca. Po co zatem w to brniesz? Ciasto se ugnieć z jajkiem i zapachem waniliowym, kulkę załóż na haczyk, płotek naciągniesz. Ale żywca sobie daruj, bo to naprawdę okropne. Ten w Morzu Północnym w niczym nie lepszy. :( Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted March 25, 2014 Bo żeby na forum C & R przyznawać się do łowienia na żywca, to naprawdę trzeba nie mieć instynktu samozachowawczego. :) Share this post Link to post Share on other sites
luk_80 682 Report post Posted March 25, 2014 Obecny RAPR: Punkt 7.2. W ciągu doby / w godz. 0.00 - 24.00 / - sum 1 szt. - troć jeziorowa, troć wędrowna, łosoś, sandacz, szczupak, sieja, boleń, /łącznie/ 2 szt. - zmiana na 1szt. na dobę - lipień, pstrąg potokowy, /łącznie/ 3 szt. - zmiana na 2 sztuki na dobę - brzana, karp /łącznie/ 3 szt. - zmiana na w 2 sztuki na dobę - lin 4 szt. - zmiana na 2 sztuki na dobę - certa 5 szt. - zmiana na 3 sztuki na dobę - węgorz 2 szt. - zmiana na 1 sztukę na dobę Dodatkowo wprowadzenie nowych wymiarów ochronnych: Płoć obecnie brak - propozycja wymiar ochronny do 15cm - uzasadnienie: Wzdręga posiada wymiar ochronny, w wielu łowiskach trwa rzeź Płoci ze względu na brak obowiązujących norm, jedyna to 5kg limitu na dobę. Okoń - obecnie do 18 centymetrów (m.in Mazowieckie) - zmiana na: do 22cm i od 40cm Share this post Link to post Share on other sites
pepccio 47 Report post Posted March 25, 2014 Nie dotyczy typowo RAPR, ale może dałoby się dołączyć gdzieś razem. Proponowałbym wywierać naciski na ZG PZW do wydania polecenia, czy zarządzenia (nie znam się) dla ZO PZW w całym kraju, do każdorazowego uczestnictwa ich przedstawiciela w sprawach zatrzymanych kłusowników, zatruć, czy innych spraw dotyczących szkód w rybostanie na podległym im terenie. Jednocześnie wnioskowałbym o wypracowanie "cennika szkód" za skłusowane lub wytrute ryby, którym przedstawiciele posługiwali się w przypadku wyceny szkód. Sami widzimy w wielu przypadkach, że wyceniona straty są żenująco niskie. Wiem, że to nie RAPR, ale przydałoby się zrobić o wiele większy bat na wszelakich kłusoli. Share this post Link to post Share on other sites
PocoLoco 249 Report post Posted March 25, 2014 Zakazuje się wstępu na jaka kolwiek wode administrowana przez PZW gumofilcom.Nastepnie panom z tak zwanego" betonu" zasiadającym w Z.O. PZW podziękujemy.A tak poważnie :) trzeba poczekać az starzy glizdziarze odejda do krainy wiecznych polowow, nieHc tam Panu Bogu wchodzą w szkode .... :D cala nadzieja w młodych to Oni będą niedługo tworzyć przyszlosc PZW i oby nawyki starszych ................pozdrawiam M.K. Share this post Link to post Share on other sites
Mari 79 Report post Posted March 25, 2014 Całkowity zakaz połowu szczupaka w maju i wrześniu Share this post Link to post Share on other sites
wujek 7,497 Report post Posted March 25, 2014 Wydłużenie okresu ochronnego dla szczupaka i sandacza od grudnia, choć lepszy byłby zapis o całkowitym zabijaniu tych gatunków od listopada bo w tym okresie łowi się już ryby nabite ikrą. Ze względu na suma zakaz trollingu od listopada. Share this post Link to post Share on other sites
elmo 129 Report post Posted March 25, 2014 (edited) Postuluję wprowadzenie całkowitego zakazu połowu na żywca, jako metody nieludzkiej, wysoce obrzydliwej, całkowicie niesportowej i przysparzającej rybie wyjątkowych cierpień. Zakaz można by rozciągnąć na wszelkie martwe rybki, trupki, srupki i filety, włącznie ze śledziem od Lisnera. :) Zdaję sobie sprawę że opór ciemnej materii będzie ogromny. edit popieram ale po analizie faktów ciężko będzie wrócić do stanu RAPR bodajże z 2002 roku - przez rok (tylko) był taki zapis o zakazie na żywca http://ompzw.pl/regulamin/archiwum/zgpzw_kom2.html podstawa prawna była. Rozporządzenie mówiło o tym że na żywą prynęte nie wolno (§ 2, pkt 2, ppkt 3) http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011381559 ale widocznie lobby wpłyneło na zmianę już po roku - był akt zmieniający w 2003r i uchylili punkt 3 o łowieniu na żywca http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20030170160 Edited March 25, 2014 by elmo Share this post Link to post Share on other sites
dragond500 137 Report post Posted March 25, 2014 Ja proponuje wyłączyć odcinek od 250 do 500 metrów od każdej tamy / elektrowni lub wodnego progu bo 50 metrów które jest obecnie to dużo za mało a każde takie miejsce to wielka presja i mucka na rybie po przez spinningowców, gruntowców oraz SZARPAKOWCÓW Share this post Link to post Share on other sites
maximus 43 Report post Posted March 25, 2014 Jestem zdania ,że wszelkie zmiany są "psu na budę" dopóki ZG PZW i ZO opłaca się zarybiać,a nie chronić.Proste prawo rynku,jest popyt,jest podaż. Biznes zarybieniowy musi się kręcić :ph34r: . Share this post Link to post Share on other sites
marius 8 Report post Posted March 25, 2014 Witam wszystkich, ggórne wymiary ochronne jak najbardziej, skoro za jazdę po kielichu zabierają prawko, to może za łamanie RAPR zabierac pozwolenie, czasem trzeba drastycznych posunięc by osiągnąc zamierzany efekt. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted March 25, 2014 A za łamanie RAPR po kielichu to już w ogóle dożywotnio. :) Share this post Link to post Share on other sites
michal00kn 43 Report post Posted March 25, 2014 Proponuje zakaz połowu od stycznia do maja na żywca, trupka i na przynęty sztuczne większe niż 3cm, a najlepiej totalny zakaz połowu na żywca ale to nie przejdzie bo rosówka, biały robak,turkuć itp też się męczy. Wprowadzić ulgę na zezwolenia wędkarskie za pomoc w "ujęciu" kłusowników czy to na wodach PZW czy też wszelakich gospodarek rybackich. Share this post Link to post Share on other sites
marius 8 Report post Posted March 25, 2014 Tu gdzie łowię za łamanie regulaminu są bardzo surowe kary, do różne akweny- różne prawa i nie widac by komuś opłacało sie naginanie tego czy nawet kwestionowanie, poza tym inna mentalnośc, wędkarze sa dumni z tego, że mają rybne i czyste wody, o które zresztą sami dbają, ale to mają wpajane od małego z dziada pradziada, szkoda, bo uwielbiałem spędzac czas nad Bugiem czy Zalewem Zegrzyńskim Share this post Link to post Share on other sites
ro-sz 22 Report post Posted March 25, 2014 Widzę, że propozycje które miały być czysto merytoryczne stały się luźną rozmową. Jako że wszystkie wnioski powinny być składane przez koła do okręgu, może ktoś by się określił jakie są realne szanse na to ? Oraz kto by chciał się zająć danym regionem ? Share this post Link to post Share on other sites
Miro 85 1,244 Report post Posted March 25, 2014 Mnie by sie marzyło zmniejszenie limitu na jazia/klenia do 5szt tak realnie patrząc, sa miesiace ze az zal patrzeć jak spławikowcy-miesiarze klepia kpl po 10szt dzienie przez tydzień, a niektóre stadka tych ryb( tych wiekszych) po tyle liczą.. Share this post Link to post Share on other sites
zuraw16 248 Report post Posted March 26, 2014 (edited) Dwuletni no kill dla drapieżników na Zalewie Zegrzyńskim i górne wymiary dla Suma 130,sandacza 80,szczupaka 85 i okonia 35 po tych 2 latach. Przywrócenie przepisu mówiącego o łowieniu z jednostek pływających od 1 maja. Limity miesięczne zabierania ryb.Sum 1 szt,sandacz 2 szt,szczupak 2 szt,okoń 10 sztuk. Edited March 26, 2014 by zuraw16 Share this post Link to post Share on other sites
zorak 19 Report post Posted March 26, 2014 Ja proponuje w ogóle zakaz wędkowania od stycznia do grudnia. A co Jak co niektórzy są tacy drastyczni. Co z tego że podniosą wymiar szczupaka do np. 80 z 50, albo limit 5 szczupaków na rok jak nie będzie kontroli i nikt tego nie będzie kontrolował. Kontrole, kontrole i surowe kary. Share this post Link to post Share on other sites
rózgaś 1,760 Report post Posted March 26, 2014 (edited) A za niewpisanie ryby w rejestr 500zł i 10 pkt :-) Albo powinni dawać jakieś jednorazowe znaczki, które od razu po zabiciu ryby sie przyczepia. Jedni pilonowaliby drugich, a tak to nikt ńie wie czy ktoś wpisał rybę czy nie. Kolorowy znak zapinany pod skrzela albo gdzieś. Wyprawy w kosmos zorganizowali, to i to wykombinuje sie, Edited March 26, 2014 by rózgaś Share this post Link to post Share on other sites