Łukasz 050 12 Report post Posted March 17, 2014 Dzięki wkrótce będą pstragowe 4cm malce Share this post Link to post Share on other sites
spidi 184 Report post Posted March 17, 2014 ok spidi moze być ? :D + nowy patent na odlewanie ołowiu będzie git a z tym odlewaniem ołowiu to wiesz jakie mam zdanie (a no i nie pokazuj jak rozmieszczasz obciążenie bo to tutaj największa tajemnica heh) Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 17, 2014 Ok hehe:P Share this post Link to post Share on other sites
krystiano1981r 3,001 Report post Posted March 17, 2014 Sweet focia w kibelku,wyglądasz "prawie" jak ninja... :clappinghands: Na fb lub nk zapodaj to jakiegoś like'a może dostaniesz... :whistling: Share this post Link to post Share on other sites
sobol18 154 Report post Posted March 17, 2014 Młody daj sobie spokój z topieniem takich ilości ołowiu bo nie ma to najmniejszego sensu. Pojedź do najbliższego sklepu wędkarskiego i kup sobie śruciny zaciskowe z ołowiu a będzie Ci prościej i szybciej robiło się woblery... A zakrycie się szalikiem nic Ci nie pomoże podczas topienia ołowiu. I jeszcze jedna bardzo ważna rada. Dużo ale to bardzo dużo cierpliwości i brak pośpiechu. Pośpiech nie jest wskazany szczególnie przy woblerach. Gdy chcesz coś zrobić dobrze, zrób to powoli i dokładnie a nie byle jak. Każda czynnośc musi być przemyślana bo jak jakiś błąd konstrukcyjny popełnisz na początku to i efekt końcowy będzie do przysłowiowej bani. Pozdro Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 17, 2014 ook spoko wkrótce wstawie jak one bedą wyglądać bo bym wstawił prace wobka ale jak nagrywaqm film 14 sekundowy i go potem wstawiam to pisze ze za duzo miejsa zajmuje czy cos takiego Share this post Link to post Share on other sites
Radbraw 224 Report post Posted March 18, 2014 ook spoko wkrótce wstawie jak one bedą wyglądać bo bym wstawił prace wobka ale jak nagrywaqm film 14 sekundowy i go potem wstawiam to pisze ze za duzo miejsa zajmuje czy cos takiego Jest napisane, szkoła jednak się przyda :) Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 18, 2014 oj tam oj tam :P Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 19, 2014 ok mozecie chejtować tylko cicho bo ... wiem brzydki ( mam jeszcze 3 takie które sechnął :D ) jeszcze lakier i mozna patrzeć na brzydala :D Share this post Link to post Share on other sites
Profil_Nieaktywny 3,133 Report post Posted March 19, 2014 Wobek fajny, osobiście oczko do mocowania linki dałbym niżej ale to tylko moje upodobania ;) fajnie ci to wychodzi. Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 19, 2014 ja też chciałem dać niżej ale daje wyzej zeby więcej zywicy weszło bo zawsze boję się ze moze oczko się oderwać od wobka i wobek do kosza :D a jak ze sterem jesli wobek ma około 4-5 cm to ster ile powinien miec nacięcia osobiście robie 0.5cm-0.7 cm :D ten wobler przeznaczenie : pstrąg Share this post Link to post Share on other sites
sobol18 154 Report post Posted March 19, 2014 Oczko nie koniecznie jest za wysoko. A malowanie coraz fajniej Ci wychodzi. Nacięcie na ster może być tak jak napisałeś 7mm. Gdzie dałeś ołów w tym woblerze i w którym miejscu mniej więcej chcesz wstawić ster? Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 19, 2014 ale poza tym nwm czy wgl wszystko dobrze mi wychodzi mam 1 ............ problem SKĄD WZIĄŚĆ BALSE!!!! w białymstoku nie ma sklepu modelarskiego :/ Człowieku jesteś taki młody a używasz tak wulgarnej mowy ? Ręce opadają . Ostatni raz ci daruję , następnym razem będziesz miał kolejnego kwiatka . Share this post Link to post Share on other sites
Ubik 1,400 Report post Posted March 19, 2014 Człowieku młody! Robisz już coś, widać efekty i pewnie (jeśli wytrwasz) będziesz tworzył fajne woblery. Śmiać się nie ma z czego, każdy jakoś zaczynał, wobki które tu widać mają już wygląd. Młodszy jesteś chyba od wszystkich na forum i widać spory margines wyrozumiałości dla Twoich poczynań. Koledzy pomagają ci, a cierpliwość jak widać granic nie zna. Ale weź no się trochę ogarnij i zacznij choć odrobinę myśleć samodzielnie! Szukasz balsy - wpisz to w google, w allegro, pomyśl. I zacznij jakoś po ludzku pisać. Zwracanie uwagi na pisownię nie jest już dziś w dobrym guście, ale popatrz przecież jakie knoty tam trochę powyżej popełniłeś. nwm wgl? Co to za słowa? Idzie zrozumieć, że wiek robi swoje, ale przynajmniej spróbuj coś z tego wszystkiego dla siebie wyciągnąć. Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted March 20, 2014 (edited) Powściągnij język młodzieńcze. Tu jest Jerkbait.pl a nie budka z piwem! Kolejny raz przeklniesz i więcej na rady ode mnie nie licz. ale poza tym nwm czy wgl wszystko dobrze mi wychodzi mam 1 ............... problem SKĄD WZIĄŚĆ BALSE!!!! w białymstoku nie ma sklepu modelarskiego :/ :bighair: Edited March 20, 2014 by WOBLER-W1 Share this post Link to post Share on other sites
Popeye 1,657 Report post Posted March 20, 2014 (edited) ale poza tym nwm czy wgl wszystko dobrze mi wychodzi mam 1 ............. problem SKĄD WZIĄŚĆ BALSE!!!! w białymstoku nie ma sklepu modelarskiego :/ Legenda głosi, że ktoś kiedyś kupił ją na znanym portalu aukcyjnym <_< Edited March 20, 2014 by WOBLER-W1 Share this post Link to post Share on other sites
sobol18 154 Report post Posted March 20, 2014 Łukaszu, ogarnij się z językiem (wulgaryzmy) i skrótami myślowymi bo nie idzie tego czytać. Mnie też często coś irytuje a jednak kulturę wypowiedzi staram się trzymać. Balsę w Białymstoku kiedyś kupowałem w sklepie RapidLine na Hetmańskiej. Mieli bardzo dobrej jakości twardą balsę firmy bodajże Panama. Do kupienia była cała deska o wymiarach 100cm x 10cm x np 1,5 cm. Ze względu że któregoś razu nie mieli akurat danej grubości to zaopatrzyłem się w spory zapas w jakimś sklepie online. Nie wiem jak teraz u nich z tą balsą ale radzę Ci przejść się i zapytać. Co do wobka. Teoretycznie na rysunku nie wygląda to najgorzej. Z tym że ster może być ustawiony za bardzo poziomo (płasko) i za blisko oczka. Opuść go delikatnie do dołu i trochę zmień kąt nachylenia (przynajmniej tak mi się wydaje). Ster dobierz na zasadzie prób. Zrób sobie kilka w różnych wielkościach, kształtach i długościach i sprawdź na którym najlepiej będzie wobler pracował. Share this post Link to post Share on other sites
spidi 184 Report post Posted March 20, 2014 z kątem nachylenia się zgodzę na poczatek opóść trochę w dół będzie go łatwiej ustawić a jak dla mnie reszta jest ok oczko jeszcze będziesz musiał przygiąć na dół żeby położyć je na ster jak widzisz jest kilka poglądów na ten temat odbiegających od siebie i każdy jest dobry co do malowania początki niezłe chociaż trąca troche choinką na początku prawie każdy tak ma za bardzo kolorowo ale i tak rybki zweryfikują wszystko Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted March 20, 2014 Możesz zaufać legendom. Nwm jak Ty ale ja bym przejrzał ofertę internetowych sklepów modelarskich. A tak wgl to jak można w dobie internetu pytać skąd wziąć balsę??? Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 20, 2014 ok dzięki za rady i sorry za wulgaryzmy p.s. poniosło mnie :D przepraszam :P Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 20, 2014 Nie klnij bo Ci ptak uschnie! Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 20, 2014 jutro jadę po kotwiczki i bedzie miodzio moje wobki na sobotni wyjazd na pstrągi :D Share this post Link to post Share on other sites
Tomik 119 Report post Posted March 20, 2014 woby lux malina jak śpiewaja w radiu a tu masz pewien link http://allegro.pl/balsa-listewka-1-5-cm-x-1-5-cm-x-100-cm-i4017610106.html Share this post Link to post Share on other sites
sobol18 154 Report post Posted March 20, 2014 Na jaki klej wklejałeś tery? Jeżeli dobrze widzę była to kropelka albo coś kropelkopodobne. Jeżeli tak to stery mogą długo nie wytrzymać bo kleje cyjanoakrylowe (cyjanopanowe) jakimi jest Kropelka i SuperGlue bardzo osłabiają poliwęglan i staje się on kruchy i podatny na złamania. Lepiej już do tego nada się "czerwony" Poxipol (ten przezierny). Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 050 12 Report post Posted March 20, 2014 ok jak te się wyłamią to wkleje na poxipol :D ale i tak to prowizorka bo wszystkie woby robiłem po szkole w wolnym czasie i to wszystko zzajęło mi 3 dni robiłem to na szyko :D więc temu tak brzydko Share this post Link to post Share on other sites