Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Łukasz 050

Łukasz 050 - pytania o woblery

Recommended Posts

ok spidi moze być ? :D + nowy patent na odlewanie ołowiu

będzie git a z tym odlewaniem ołowiu to wiesz jakie mam zdanie

(a no i nie pokazuj jak rozmieszczasz obciążenie bo to tutaj największa tajemnica heh)

post-56436-0-35687400-1395007531_thumb.j

Sweet focia w kibelku,wyglądasz "prawie" jak ninja... :clappinghands:

Na fb lub nk zapodaj to jakiegoś like'a może dostaniesz... :whistling:

Młody daj sobie spokój z topieniem takich ilości ołowiu bo nie ma to najmniejszego sensu. Pojedź do najbliższego sklepu wędkarskiego i kup sobie śruciny zaciskowe z ołowiu a będzie Ci prościej i szybciej robiło się woblery... A zakrycie się szalikiem nic Ci nie pomoże podczas topienia ołowiu.

I jeszcze jedna bardzo ważna rada. Dużo ale to bardzo dużo cierpliwości i brak pośpiechu. Pośpiech nie jest wskazany szczególnie przy woblerach. Gdy chcesz coś zrobić dobrze, zrób to powoli i dokładnie a nie byle jak. Każda czynnośc musi być przemyślana bo jak jakiś błąd konstrukcyjny popełnisz na początku to i efekt końcowy będzie do przysłowiowej bani.

Pozdro

ook spoko wkrótce wstawie jak one bedą wyglądać bo bym wstawił prace wobka ale jak nagrywaqm film 14 sekundowy i go potem wstawiam to pisze ze za duzo miejsa zajmuje czy cos takiego

ook spoko wkrótce wstawie jak one bedą wyglądać bo bym wstawił prace wobka ale jak nagrywaqm film 14 sekundowy i go potem wstawiam to pisze ze za duzo miejsa zajmuje czy cos takiego

Jest napisane, szkoła jednak się przyda :)

ok mozecie chejtować tylko cicho bo ... wiem brzydki ( mam jeszcze 3 takie które sechnął :D )

jeszcze lakier i mozna patrzeć na brzydala :D

ja też chciałem dać niżej ale daje wyzej zeby więcej zywicy weszło bo zawsze boję się ze moze oczko się oderwać od wobka i wobek do kosza :D

a jak ze sterem jesli wobek ma około 4-5 cm to ster ile powinien miec nacięcia osobiście robie 0.5cm-0.7 cm :D

ten wobler przeznaczenie : pstrąg

Oczko nie koniecznie jest za wysoko. A malowanie coraz fajniej Ci wychodzi. Nacięcie na ster może być tak jak napisałeś 7mm.

Gdzie dałeś ołów w tym woblerze i w którym miejscu mniej więcej chcesz wstawić ster?

ale poza tym nwm czy wgl wszystko dobrze mi wychodzi

mam 1 ............ problem

SKĄD WZIĄŚĆ BALSE!!!! w białymstoku nie ma sklepu modelarskiego :/

Człowieku jesteś taki młody a używasz tak wulgarnej mowy ? Ręce opadają . Ostatni raz ci daruję , następnym razem będziesz miał kolejnego kwiatka .

Człowieku młody! Robisz już coś, widać efekty i pewnie (jeśli wytrwasz) będziesz tworzył fajne woblery. Śmiać się nie ma z czego, każdy jakoś zaczynał, wobki które tu widać mają już wygląd. Młodszy jesteś chyba od wszystkich na forum i widać spory margines wyrozumiałości dla Twoich poczynań. Koledzy pomagają ci, a cierpliwość jak widać granic nie zna. Ale weź no się trochę ogarnij i zacznij choć odrobinę myśleć samodzielnie! Szukasz balsy - wpisz to w google, w allegro, pomyśl. I zacznij jakoś po ludzku pisać. Zwracanie uwagi na pisownię nie jest już dziś w dobrym guście, ale popatrz przecież jakie knoty tam trochę powyżej popełniłeś. nwm wgl? Co to za słowa? Idzie zrozumieć, że wiek robi swoje, ale przynajmniej spróbuj coś z tego wszystkiego dla siebie wyciągnąć.

Powściągnij język młodzieńcze. Tu jest Jerkbait.pl a nie budka z piwem!

Kolejny raz przeklniesz i więcej na rady ode mnie nie licz.

mam 1 ............... problem

:bighair:

Edited by WOBLER-W1

mam 1 ............. problem

Legenda głosi, że ktoś kiedyś kupił ją na znanym portalu aukcyjnym  <_<

Edited by WOBLER-W1

Łukaszu, ogarnij się z językiem (wulgaryzmy) i skrótami myślowymi bo nie idzie tego czytać. Mnie też często coś irytuje a jednak kulturę wypowiedzi staram się trzymać.

Balsę w Białymstoku kiedyś kupowałem w sklepie RapidLine na Hetmańskiej. Mieli bardzo dobrej jakości twardą balsę firmy bodajże Panama. Do kupienia była cała deska o wymiarach 100cm x 10cm x np 1,5 cm. Ze względu że któregoś razu nie mieli akurat danej grubości to zaopatrzyłem się w spory zapas w jakimś sklepie online. Nie wiem jak teraz u nich z tą balsą ale radzę Ci przejść się i zapytać.

Co do wobka. Teoretycznie na rysunku nie wygląda to najgorzej. Z tym że ster może być ustawiony za bardzo poziomo (płasko) i za blisko oczka. Opuść go delikatnie do dołu i trochę zmień kąt nachylenia (przynajmniej tak mi się wydaje). Ster dobierz na zasadzie prób. Zrób sobie kilka w różnych wielkościach, kształtach i długościach i sprawdź na którym najlepiej będzie wobler pracował.

z kątem nachylenia się zgodzę na poczatek opóść trochę w dół będzie go łatwiej ustawić a jak dla mnie reszta jest ok oczko jeszcze będziesz musiał przygiąć na dół żeby położyć je na ster jak widzisz jest kilka poglądów na ten temat odbiegających od siebie i każdy jest dobry

co do malowania początki niezłe chociaż trąca troche choinką  na początku prawie każdy tak ma za bardzo kolorowo ale i tak rybki zweryfikują wszystko

Możesz zaufać legendom. Nwm jak Ty ale ja bym przejrzał ofertę internetowych sklepów modelarskich.

A tak wgl to jak można w dobie internetu pytać skąd wziąć balsę???

Na jaki klej wklejałeś tery? Jeżeli dobrze widzę była to kropelka albo coś kropelkopodobne. Jeżeli tak to stery mogą długo nie wytrzymać bo kleje cyjanoakrylowe (cyjanopanowe) jakimi jest Kropelka i SuperGlue bardzo osłabiają poliwęglan i staje się on kruchy i podatny na złamania. Lepiej już do tego nada się "czerwony" Poxipol (ten przezierny).

ok jak te się wyłamią to wkleje na poxipol :D ale i tak to prowizorka bo wszystkie woby robiłem po szkole w wolnym czasie i to wszystko zzajęło mi 3 dni

robiłem to na szyko :D więc temu tak brzydko

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...