Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
rózgaś

Catch & Release - czy jest "złoty środek" - dyskusja

Recommended Posts

...... a ja jestem ciekaw (coraz bardziej) ilu forumowiczów faktycznie nie zabrało w tym roku ani jednej ryby. Oczywiście nie liczę tych, którzy po prostu ryb nie jedzą, bo nie lubią oraz tych, którzy z zasady w domu się nie stołują, więc ten problem ich nie dotyczy .... 

... dla odmiany chciałbym policzyć takich, którzy dzięki forum wypuścili przynajmniej jedną rybę ....

Edited by bjpol

...... a ja jestem ciekaw (coraz bardziej) ilu forumowiczów faktycznie nie zabrało w tym roku ani jednej ryby. Oczywiście nie liczę tych, którzy po prostu ryb nie jedzą, bo nie lubią oraz tych, którzy z zasady w domu się nie stołują, więc ten problem ich nie dotyczy .... 

... dla odmiany chciałbym policzyć takich, którzy dzięki forum wypuścili przynajmniej jedną rybę ....

zaczynam od siebie

staszek - wypuścił dzięki forum SETKI ryb

Bardzo mi się odpowiedzi kolegów Sacha i Nrt80 podobają i nawet lajki dałem. A co!

...................... Czyli zabicie ryby musi boleć i doskwierać. Myślę tu oczywiście o sankcjach prawnych, mandatach, konfiskacie sprzętu, nie o bulu :) fizycznym, broń Boże...

No właśnie, myślałem że przez pomyłkę :P . Sankcje jak najbardziej ale dla zdecydowanej większości wędkarzy (pewnie lepiej jak 90%) zabranie złowionej ryby jest nieodłącznym elementem wędkowania. Tak że totalny C&R nie wchodzi w grę bo te 90% zapyta Cię: po co łowić jak ich nie można zabrać? I jeśli myślisz że spotkasz się ze zrozumieniem to jesteś w błędzie.

Nie mam nic przeciwko zmniejszeniu limitów, wymiarach widełkowych, wyższych mandatów jednak nie widzę możliwości egzekwowania :( . Gdzieś podawali (OM PZW czy ZG) ile rocznie zabiera wędkarz. Było to coś ok. 15kg. Kto zeżarł moje 13,5? :(

Bólu, skippi, bólu :P .

Dokładniej: jaki klucz decyduje o tym, że w danej chwili jest Catch & Release a w innej Catch & Kill. Czym różni się ten moment decyzji?

niczym sie nie rozni, od lat ta decyzje podejmuje juz w domu, zanim sie spakuje i wyjde, od lat podejmuje ta sama decyzje, tzn. jade na ryby, po to aby zlapac i wypuscic ... przyznaje, byc moze nudno tak w kolo macieju ... ale dobrze mi z tym :)

Tak że totalny C&R nie wchodzi w grę bo te 90% zapyta Cię: po co łowić jak ich nie można zabrać? I jeśli myślisz że spotkasz się ze zrozumieniem to jesteś w 

Bólu, skippi, bólu :P .

Bulu!!!

Czy ktoś powiedział e łowienie jest obowiązkowe?

A jesteś w stanie udźwignąć taką hipotezę ? Obronić przede wszystkim. Ewentualnie wycofać się z honorami. 

A co tu bronić? Idźże chłopie na spacer brzegiem dowolnej rzeki albo jeziorka i popatrz na gęby tych co łowią. Odpowiedź sama się pojawi. :)

Ad1-Ja nie zabrałem w tym roku żadnej ryby złowionej przez siebie,czy też przez kolegę.Ryby jadam,sporadycznie,ale jadam-zawsze kupuję je w sklepie i nie ważne czy to morska ,czy słodkowodna jest.(oczywiście są pewne gatunki które urągają mym kubkom smakowym i nie tknę)

Ad2-Ryby według zasady C&R zabierałem ,bądź nie ,zanim poznałem j.pl,ale dzięki swoim obserwacjom nad wodą i lekturze tego portalu, przestałem zabijać ryby rodzimego pochodzenia złowione własnoręcznie.Temat ryb typu: karp,amur,tołpyga ..no cóż ,jak przypadkowo w rzece zapnę "za kapotę" któregoś skurczybyka ......to w krzaki wyrzucę i idę dalej,swoją drogą. :)

A teraz po polsku,dla tych co nie widzą różnicy między C&R a No Kill:

C&R-świadome wędkowanie według tej zasady to: traktuję ryby z szacunkiem,dobieram zestaw do gatunku który zamierzam poławiać, w celu skrócenia do minimum czasu trwania holu.Umiejętnie obchodzę się ze zdobyczą ,a czas potrzebny na zrobienie pamiątkowego zdjęcia ograniczam do kilku/kilkunastudziesięciu sekund.Jeśli rybę przeznaczam do spożycia(C&R to dopuszcza) ,wątpliwość przeżycia ryby po holu /bądź po prostu mam ochotę zjeść tą rybę ,to zabijam ją natychmiast po złowieniu.

No Kill- jeśli woda na której łowię objęta jest regulaminem całkowitego zabijania ryb(odcinki specjalne/wybrane łowiska),bądź ja sam podejmuje decyzję o takim ryb taktowaniu ,nawet na wodzie takiej, gdzie mogę zabrać rybę.Oczywiście żeby to miało sens,muszę trzymać  się kilku reguł ,będących  wspólnych dla C&R:jak odpowiednio dobrany sprzęt,możliwie krótki hol itp.

Jaśniej chyba nie można :)

.... dobra, pierwszy już jest :)    ... chciałbym się trochę powyzłośliwiać, ale jakoś nie mam się do czego przyczepić .... i szczerze powiem, że właśnie takie posty są w stanie przekonać nieprzekonanych :)

... dobra, mam :)   .... zamiast wyrzucić w krzaki wolałbym dać przysłowiowemu kotu ;)

To ja też zbieram się na odwagę i grzechy wyznaję:

Ad 1/ Zabrałem w tym roku z wód PZW jednego szczupaka ok.60 cm ...... i powiem szczerze, że pod wpływem forum, trochę (a nawet całkiem) mi głupio.
Ad 2/ Wszystkie pozostałe ryby, które łowiłem głównie na muchę (90% czasu poświęciłem tej metodzie), a sporadycznie na spinning, wypuściłem, nie ryzykujac nawet robienia fotek. Nie były to setki jak u Kolegi Staszka gdyż w muszkarstwie nie osiągnąłem jeszcze zbyt dużej skuteczności, jednak zdołałem przechtrzyć ładne lipienie, pstrągi, okonie, karasie, płocie, szczupaki.
Wydałem o wiele za dużo kasy by zgromadzić sprzęt wędkarski adekwatny do potrzeb, w zależności od gatunku poławianych ryb, co było spowodowane głównie powrotem do wędkarstwa wiosną 2012 r., po bardzo długiej przerwie. Nie "zabawiam" się holem ryby - staram sie to robić sprawnie i skutecznie.
Na moją decyzję o zbliżeniu się do zasad C&R w znacznej mierze miało wpływ forum Jerkbait.pl, jednak nie tylko. Atawistyczny wizerunek wędkarza myśliwego, który wraca ze zdobyczą do domu "odparował" z głowy głównie dzięki zbliżeniu się do środowiska muszkarskiego - kilka osób poznałem osobiście, kilka przez forum. Stało się dla mnie oczywiste, że zabranie ryby z Sanu czy lubelskiej Bystrzycy to byłoby niemal świętokradztwo. Dotychczas nie poznałem muszkarza, który nie wyznaje zasady "no kill". W tym roku większość czasu spędziłem na rybach nad Bystrzycą, na odcinku "no kill", choć w pobliżu znajdują się także i takie gdzie można rybę zabrać. Powiem szczerze - bardzo mi z tym dobrze. Żałuje trochę, że nie mam fotki lipienia 37 cm, bo to póki co mój muchowy rekord.... ale co tam ... o te kilkanaście - kilkadziesiat sekund wcześniej wrócił do wody.

By jednak być całkowicie w zgodzie z prawdą muszę przyznać, że mam możliwość korzystania ze wspaniałego,choć spinningowo i muchowo bardzo trudnego, zamkniętego łowiska prywatnego, na którym nie jest prowadzona żadna działalność komercyjna - wędkarska ani rybacka, co w sposób oczywisty wpływa na zasobność robostanu. Tam zdarza mi się zabrać szczupaka czy sandacza. Tak więc łatwiej mi pogodzić naturę świadomego, cywilizowanego wędkarza XXI wieku z "dzikim instynktem mięsiarza".

Robert.

Ryby bym nie urwał nigdy. Na co by nie wzięła. Zbyt pazerny jestem na ryby. :-)

Szanowny Panie Krzysztofie,

Jakoś "pazerność na ryby" nie idzie w parze z C&R. ;)

Natomiast czasem "urwanie" ryby jest elementem świadomie stosowanego C&R. Do przemyślenia. ;)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

PS. Spokojny, zdecydowany hol to coś innego niż hol "szybki, siłowy", czy też "targanie ryby na maxa" ... ;) I spokojny, zdecydowany hol jest, z punktu widzenia C&R, lepszy niż doprowadzenie do znacznego wyczerpania ryby w jakikolwiek inny sposób ... po to własnie, w myśl zasad C&R,  stosuje się wystarczająco silny sprzęt i podbierak, żeby nie zmęczyć ryby ponad miarę ...

Panie Jerzy. Na 99% jeśli ktoś stosuje No Kill, to równocześnie z C&R. Zatem sytuacje kiedy ktoś obchodził by się z rybą byle jak, mając na uwadze jej uwolnienie są bardzo mało prawdopodobne. 

Szanowny Panie Krzysztofie,

Proszę Pana o więcej realizmu ... ;)  Stosowanie "no kill" dotyczy w ogromnej mierze niezabierania ryb niewymiarowych albo w okresach ochronnych ... jak obchodzą się z nimi wędkarze widać nad wodami ... Co do deklarujacych "no kill" - wystarczy pooglądać galerie na portalach wędkarskich czy poczytać fora, żeby dostrzec, że bardzo często z C&R ma to niewiele wspólnego ...

Przykładowe opisy, które przekazałem wyżej jako pewną ilustrację dla rozróżnienia terminów są z życia wzięte ... i nie napisałem tego, żeby robić komukolwiek "na złość" ... :)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Czy ktoś powiedział e łowienie jest obowiązkowe?

Szanowny Panie Michale,

Obowiązkowe nie jest, ale jest powszechne, dozwolone i dostępne ... i żeby takim było wymyślono róznego rodzaju "ersatz'e" w rodzaju najpierw "no kill", a potem też C&R, obudowane całą masą wiedzy i wynikających z niej zaleceń. Tam, gdzie to możliwe wprowadza się po prostu "less fishing", żeby zrównoważyć eksploatację z możliwością odtwarzania zasobów, czyli tak zwane "zrównoważone zarządzanie" albo "sustainable management", jako przeciwieństwo "gospodarki rabunkowej" ...

Wprowadzanie wymaganego "no kill" z elementami C&R (np. haczyki bezzadziorowe, podbieraki bezwęzłowe z miękką siatką itp.) skutkuje najlepiej właśnie przez to, że zmniejsza presję, czyli wprowadza "less fishing", bo wielu rezygnuje tam z łowienia jeśli nie mogą zabierać ryb ...  samo wprowadzenie C&R zwiększyłoby względną pojemność łowiska kilkukrotnie, ale nie "w nieskończoność" ... Do tego, jeśli ktoś używa C&R jako usprawiedliwienia dla nieograniczonego łowienia ("bo przecież wypuszczam") to jest to sprzeczność wewnętrzna i ogromne nieporozumienie ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Cześć Kolegom w Nowym Roku!

Drogi Jurku !

W kontekście tego co napisałeś,szczególnie w ostatnim poście promując ograniczenie presji wędkarskiej,jak zwykle,jak od wielu lat zapytam Cię o Twój stosunek do współzawodnictwa wędkarskiego,turniejów gromadzących setki wędkarzy,obniżanie na czas ich trwania wymiarów ochronnych i czasochłonną procedurę oceny parametrów złowionych ryb..Czy na przestrzeni lat Twoja ocena, sportu wędkarskiego uległa ewolucji w duchu "ograniczajmy swe przyjemności,ale...wszyscy",czy ,co byłoby miłą odmianą,uważasz,że przyszedł czas na poskromienie chęci zorganizowanego wspólzawodnictwa ?

Opisałeś losy zaciętej na leciutki zestaw głowacicy,sugerując co powinien uczynić wędkarz.Czy podobne postępowanie wyobrazić możemy sobie w trakcie trwania mistrzostw,memoriału,eliminacji,pucharu(wybrać proszę dowolnie :P )?

Less fishing reasumując :)

Pozdrawiam serdecznie-Paweł

przed chwila, doslownie, ogladalem ciekawy program o rzece amur i gatunku jesiotra - kaluga hausen ... w czasach CCCP kaluga hausen byl objety absolutnym zakazem polowu i w rzece zyla zdrowa i liczna populacja tych ryb ... obecnie gatunek jest prakycznie na wymarciu ... 20 lat beretowania zalatwilo te jesiotry

wszystkim zycze owocnych dywagacji pro i kontra, ja zdecydowalem sie juz kilka lat temu pro C&R :)

Opisałeś losy zaciętej na leciutki zestaw głowacicy,sugerując co powinien uczynić wędkarz.Czy podobne postępowanie wyobrazić możemy sobie w trakcie trwania mistrzostw,memoriału,eliminacji,pucharu(wybrać proszę dowolnie :P )?

Less fishing reasumując :)

Oj czepiasz się :P . Sam jestem ciekaw odpowiedzi.

A ciekaw jestem ile % z ponad 600tys. wędkarzy bierze udział w zawodach? wie ktoś?

... Do tego, jeśli ktoś używa C&R jako usprawiedliwienia dla nieograniczonego łowienia ("bo przecież wypuszczam") to jest to sprzeczność wewnętrzna i ogromne nieporozumienie ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Ważne słowa i obszar do przemyśleń dla wielu.., bardzo wielu wędkarzy.

Czyli jeżeli trafimy w miejsce i czas gdzie ryby zaczynają brać,, rzut w rzut " nie powinniśmy ich łowić? należy zmienić miejsce?

Czyli jeżeli trafimy w miejsce i czas gdzie ryby zaczynają brać,, rzut w rzut " nie powinniśmy ich łowić? należy zmienić miejsce?

O nie, należy zmienić przynętę (wobka, gumę , blachę itp) lub zmienić żyłkę na 3 razy grubszą oraz zacząć tupać , tańczyć kankana .

Dotyczy ryb tarłowych i "okołotarłowych", gdzie okresy ochronne nie celują w rytm przyrody; a my też, zdaje się - wcale go nie słyszymy.

Edited by Tomasz K

Dotyczy ryb tarłowych i "okołotarłowych", gdzie okresy ochronne nie celują w rytm przyrody; a my też, zdaje się - wcale go nie słyszymy.

Tutaj w ogóle nie ma dyskusji.

O nie, należy zmienić przynętę (wobka, gumę , blachę itp) lub zmienić żyłkę na 3 razy grubszą oraz zacząć tupać , tańczyć kankana .

Lub złamać hak na kolanku główki albo zdjęć kotwice z woblera :P . Brania będą a ryba ani będzie pokaleczona ani stresu holowania nie dozna :) a wędkarz będzie mógł opowiadać jakie pier....cie smoka miał :P

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...