Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Redzi

STOP wydrom !!!

Recommended Posts

Mam pytanie, czy zna ktoś skuteczny sposób pozbycia się tych rybożernych istot ze stawu???

Jak wiadomo jest pod ochroną, jednak są to stawy hodowlane i w tym roku poczyniła (pewnie jest ich kilka) znaczne starty w rybostanie.

U mnie jest podobny problem ale z norką 'hamerykańską', prawie kazdego wieczora na rybach miałem przynajmniej jeden kontakt z tym szkodnikiem,a jego efekty połowów widoczne na brzegu były srednio co 50m w tym kilka naprawde ładnych jaśkow  :angry:

Guest DanTe2491MA

Kiedyś widziaem film na You tubę że się kupuję pułapki itd na odłów  można uzyskać pozwolenie. ;)

Nie daleko mnie paru chłopów  ma staw w którym co nora są pęntelki pozkaładane.  ;) 

Są też jakieś piszczydła co niby odstraszają łasice z aut żeby kabli nie gryzły i ponoć też na wydry działają.

Ale jak by tak pomyśleć? ryby są niżej w łańcuchu pokarmowym od wydry, więc może pomyśleć co stoi wyżej od niej ? :) Na allegro kiedyś widziałem anakondę 

Edited by Gofer2005

żelazko jest skuteczne ale pod warunkiem, że zastawiane jest na ścieżce wydry tuż pod powierzchnią wody. Głębokość ok 20 cm - około.

Mógł byś trochę bardziej łopatologicznie ? :)

Ale po jakiej sprawie, co później z tym zwierzakiem robić?

Witam!

Jak to co, ładujesz do bagażnika, bierzesz kanapki ,termos z kawą  i jedziesz np. do Niemiec albo takiej Hiszpanii  i wypuszczasz, bo tam wydry nie ma i wszyscy by chcieli żeby odbudować populację.

Notabene jest to również dobry sposób na Kormorana bo w Eurolandzie jest to rzadki okaz, jakbyśmy wywieźli im ze 20 000 to po 10 latach skończyła by się jego ochrona  :D  :D  :D

Serdecznie Pozdrawiam!

Edited by Włodas

nie? w niemczech nie ma wydry? gdzie lezy w takim razie bayrischer wald? :)

ogolne zalecam wszystko co zyje zajebac albo wyeksportowac, i to skutecznie ...

w koncu trzeba miec jakies powody do lamentu, nie koniecznie zimowego :rolleyes:

nie? w niemczech nie ma wydry? gdzie lezy w takim razie bayrischer wald? :)

ogolne zalecam wszystko co zyje zajebac albo wyeksportowac, i to skutecznie ...

w koncu trzeba miec jakies powody do lamentu, nie koniecznie zimowego :rolleyes:

:lol:  :lol: :lol:  :lol: @Pitt ubawiłeś mnie po pachy. 

No dobra,chyba  zapomnieliście o bobrach . Te to najchętniej wyeksmitował bym w kosmos bo

drugiego takiego niszczycielskiego stworzenia chyba niema.

Jest, człowiek...

No dobra,chyba  zapomnieliście o bobrach . Te to najchętniej wyeksmitował bym w kosmos bo

drugiego takiego niszczycielskiego stworzenia chyba niema.

Bobry? Stary Ty nawet nie wiesz ile RZGW powinno bobrom zapłacić za to że tylu powodzi nie mamy. I to my im niszczymy wszystko a nie one nam.

ogol_bobra1.JPG

Zdechnie z zimna :ph34r: wydra tak samo :lol:

Edited by minecjusz

Jak staw nie jest bardzo duży (powiedzmy taki do 1 ha) to super sprawuje się pastuch. Ja używam pastucha (energia wejściowa: 4,2J bo słabszy na wydry nie działa) przez 3 lata i straty w rybostanie spowodowane wydrami 0. Wcześniej potrafiły przez zimę wyczyścić staw ze wszystkich większych ryb.

Jeśli chodzi o wydry, to był już taki wątek na "J", dla mnie najskuteczniejszym, sprawdzonym sposobem jest pastuch elektryczny - jak dla bydła. Najlepiej dwie nitki, jedna tuż nad ziemią, druga kilkanaście cm wyżej.

Co do szkodnictwa wielu chronionych gatunków to zanim pozwolimy sobie na osobistą wycieczkę, warto pogłębić swoją wiedzę w tym temacie.

Z pozdrowieniami,

drzejko

Mógł byś trochę bardziej łopatologicznie ? :)

Łopatologicznie to odpowiem potrzask, można znaleźć w necie co to takiego.

Gdy jest zastawiony na w miarę płytkiej wodzie ale nie za płytkiej to wydra topi się i jest w miarę "humanitarnie"

Niektórzy po prostu strzelają do nich, jednak ja takich zabawek nie posiadam.

Z własnego doświadczenia powiem, że nie do końca. Chyba, że mamy zamiar schwytać wszystkie koty w okolicy.

Już 1000 razy lepsze i tańsze rozwiązanie to oko lub pętla. Jednak najczęściej trzeba po złapaniu się w nie wydry własnymi rękami ją zabić, a to nie jest za przyjemne.

Niestety brutalne ale tak to wygląda.

4. Nie publikuj treści, które mogą zostać uznane za naruszające porządek prawny lub dobre obyczaje. Pamiętaj, że jerkbait.pl  jest neutralny światopoglądowo i nie jest miejscem do prowadzenia publicystyki politycznej, religijnej, obyczajowej. Jeśli zauważyłeś takie treści na forum, natychmiast powiadom o tym korzystając z dostępnej funkcji „zgłoś wiadomość moderatorowi”.

Dziękuję, @pitt.

A wszystkim 'pomysłowym' kolegom przypominam, że wydra jest objęta ochroną gatunkową.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...