Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
j-23

Polowanie na okonia

Recommended Posts

forumowe minimum z dobrym hakiem 

Ryby żyją i mają się dobrze ten z lodu 40 cm 

Edited by j-23

Lunker city to są cipy w porównaniu do takich gumek  :lol:  :good:

$_57.JPG

O kurde  :blink: A już miałem pisać, że nie ma co się chwalić połowem takiej drobnicy  :lol:  :lol:  :lol:

cena do przyjęcia , napisz na priv bo nie chcę nikogo reklamować ;)

[quote name="j-23" post="1830417" timestamp="1454696934"]

Lunker city to są cipy w porównaniu do takich gumek
Ale co złego jest w cipach ?

Są zbyt małe żeby zawalił w taką małą jaskółeczkę 6,5 cm porządny garb , rzadko mi zdarzał taki powyzej dobrych 30 +  :D

Byłem naocznym świadkiem jak okoń przywalił w gumę 13 cm  :good:

Albo idziesz na jakość ryb czyli wielkość albo walisz je masowo na małe gumy wybór zależy od Ciebie  :highfive:

"Są zbyt małe żeby zawalił w taką małą jaskółeczkę 6,5 cm porządny garb , rzadko mi zdarzał taki powyzej dobrych 30 +   :D"  <--dlaczego zbyt małe? Łowiłem regularnie okonie 40+ (UK) na 3-4cm woblery, obrotówki 0-2, żywce 4-5cm....etc. Oczywiście brały też na kopyta 4'', chociaż nie wybrałbym się z taką przynętą celowo na okonia. Inna sprawa, że w pl nie miałem sensownych wyników przy polowaniu na pasiaki (chociaż to raczej kwestia łowienia w kanale, gdzie duże pasiaste są rzadkością). 

Btw okonie 40+ lubią też skubnąć pojedynczego gnojaczka na zestawie do lowienia żywców. O ile są...

Cześć, a ja się pytam o cipy a nie o gumki. Sam rzadko schodzę poniżej roz 2 algi czy gnoma , no i zdarzył się okonek ok 25 cm na 6 cali kopyto . A te ze zdjęcia to jak duże są ? Pisząc cipy myślałem że masz na myśli coś innego niż rozmiar

• Länge: 9 cm
  • Gewicht: 6,5 g
  • Typ: Gummifisch
  • Farbe: Natur–Blauperl, UV Aktiv
  • Lockstoffe: Fisch, Knoblauch
  • Zielfisch: Barsch, Forelle,  Zander, Hecht
  • Jigkopf: 2/0 - 3/0 – empfohlen Gamakatsu Haken, Serie 2554, 604 – extra verstärkt.

"Są zbyt małe żeby zawalił w taką małą jaskółeczkę 6,5 cm porządny garb , rzadko mi zdarzał taki powyzej dobrych 30 +   :D"  <--dlaczego zbyt małe? Łowiłem regularnie okonie 40+ (UK) na 3-4cm woblery, obrotówki 0-2, żywce 4-5cm....etc. Oczywiście brały też na kopyta 4'', chociaż nie wybrałbym się z taką przynętą celowo na okonia. Inna sprawa, że w pl nie miałem sensownych wyników przy polowaniu na pasiaki (chociaż to raczej kwestia łowienia w kanale, gdzie duże pasiaste są rzadkością). 

Btw okonie 40+ lubią też skubnąć pojedynczego gnojaczka na zestawie do lowienia żywców. O ile są...

Właśnie o ile są , a UK nie porównuj do naszych wód 

Są zbyt małe :good:  - rozmiar ma znaczenie   :D chyba że chcesz łowić trzciniaki 18-20 +

Porównuje zwyczaje ryb a nie rybność. I nie bardzo klei mi sie w sensowną całość stwierdzenie, że duże okonie małych przynęt nie lubią ;)  Bo niby dlaczego? Duże garby żerują na wylęgu np wiosną. Żrą też np kiełże. Widelnice. Ba, jętkę żrą. A raki? Raki bywają małe, takie też są cenione wśród wiekszych pasiaków. Prawda? 

Inna sprawa, że małą przynętą trzeba trafić bliżej ryby żeby ją zainteresować, więc ciężej ją 'znaleźć'. Dobrze rozumuję? 

Na moich łowiskach wszystkie reguły nie mają znaczenia. Na starorzeczu okonie po 40cm atakują paprocha na troku, a na gumki 5-7cm + główka do 5gr strzeli okoń nie dużo większy od przynęty. Wędkarstwo jest tak wspaniałe,że nie ma twardych zasad,których trzeba lub powinno się trzymać,bo było by zwykle nudne i tyle. 

Na moich łowiskach wszystkie reguły nie mają znaczenia. Na starorzeczu okonie po 40cm atakują paprocha na troku, a na gumki 5-7cm + główka do 5gr strzeli okoń nie dużo większy od przynęty. Wędkarstwo jest tak wspaniałe,że nie ma twardych zasad,których trzeba lub powinno się trzymać,bo było by zwykle nudne i tyle. 

Dokładnie zgadzam się w 100 % na moich wodach jest podobnie i żadnych reguł sie nie trzymam zawsze próbuje coś innego i robić na przekór 

Na ten sezon mam taką rodzinkę gum do testowania na okoniach 12800131_1187020961317027_48134551573933

Ładne ale 6 sztuk to czasem godzina łowienia i po gumach

Bez przesady Tomaszu w naszym kraju to niemożliwe przy okoniu ;) gumy tego producenta testowane na szczupaku wytrzymały ich ataki .

Silikon użyty w tych gumach jest bardzo dobrej jakości  :D keitech to przy nich glut , gdzie po jednym ataku okoń odrywa ogonek .

Ładne ale 6 sztuk to czasem godzina łowienia i po gumach

Godzina łowienia i po 6 gumach ? :D jak jest w polsce takie łowisko okoni to chciałbym je odwiedzić !! :D

Na nieznane łowisko pełne zaczepów wypuszczę zwiad w postaci innych tańszych gum lub zastosuje inna technikę , ktora pozwoli łowić w takich warunkach np .gumka na offsecie lub popper ;)

A ja mam pytanie;

Po co jednemu z tych pasiaków(mam na myśli te kopie ) ten irokez ?Czy spełnia on role miecza jak w łódkach sportowych z żaglem? :D  :D  :D

A ja mam pytanie;

Po co jednemu z tych pasiaków(mam na myśli te kopie ) ten irokez ?Czy spełnia on role miecza jak w łódkach sportowych z żaglem? :D  :D  :D

Tak jak piszesz , tylko mina ci zrzednie jak inni połowią na to ryby , a ryby zaprojektował i zrobił doskonały wędkarz z zawodu artysta malarz .

Gdybyś miał akwarium w domu to byś zrozumiał zachowanie ryb , takie napinanie płetw prezentują ryby np żeby odstraszyć przeciwnika , może to być sygnałem do ataku dla większej ryby . 

Ten irokez ma łowić wędkarzy ,nie ryby.

Ciebie na pewno nie złowi choćbyś dawał  20 euro od sztuki .

Zamiast robić ironiczne wstrzyki wniósłbyś do wątku coś od siebie jeden z drugim .

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...