Iras1975 1,474 Report post Posted December 13, 2014 Muszę dać sobie liścia :doh: :doh: :doh: że to nie jest sen . Kociej mordy :o :o :o dostałem jak wojsku , to już drugi raz dzisiaj ;) Dzięki za zaproszenie !!! :good: Nawet z kopytem połamanym bym pokuśtykał na lód ;) Załatw tylko zimę, a resztę zostaw mnie.. :) Popykamy sobie takie jak dzisiaj, mnie już lekko nudzą, a ciebie pewnie ucieszą. Dzisiaj 2 szt złowione, na foto jedna ryba. Share this post Link to post Share on other sites
j-23 190 Report post Posted December 13, 2014 Załatw tylko zimę, a resztę zostaw mnie.. :) Popykamy sobie takie jak dzisiaj, mnie już lekko nudzą, a ciebie pewnie ucieszą. Ucieszą to mało powiedziane, będę klaskał z radości :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands: jak dziecko , ryby nie są najważniejsze , parę słów na żywo zastąpi 100 maili . Modlitwa do :innocent: :innocent: :innocent: zadziała na 99,99 % Okoniowa codzienność jak widzę , dzienny limit 2 szt wykorzystany . :good: Widzę dałeś fotki , nie śmiałem o to prosić . Gratuluję okoni ,ciebie takie już nudzą a ile osób całe życie biega za takimi garbami i nic . Share this post Link to post Share on other sites
maxtip 219 Report post Posted December 14, 2014 Dzisiaj 2 szt złowione, na foto jedna ryba. Regularne łowienie tak pięnych okoni, w naszych przełowionych wodach, to coś więcej niż PRO... w nogach mam już trochę zdeptanych brzegów... wykonanych rzutów nie zliczę, a mimo to nie jestem w stanie pochwalić się nawet jednym fajnym garbem - jeśli o mnie chodzi i okonia, to nawet przypadek w postaci przyłowu nie zadziałał... ale wszystko przede mną :)... Share this post Link to post Share on other sites
j-23 190 Report post Posted December 15, 2014 Regularne łowienie tak pięnych okoni, w naszych przełowionych wodach, to coś więcej niż PRO... w nogach mam już trochę zdeptanych brzegów... wykonanych rzutów nie zliczę, a mimo to nie jestem w stanie pochwalić się nawet jednym fajnym garbem - jeśli o mnie chodzi i okonia, to nawet przypadek w postaci przyłowu nie zadziałał... ale wszystko przede mną :)... Bo te nasze wody warmińskie są przetrzepane jak mało które , a i wędkarze biorą w toreb takie małe glutki po 15 cm . Pamietam jezioro Wadąg lata 80 , płycizny były aż czarne od ławic małego okonia ;) Teraz stado to max 10szt a ławica 11 szt ;) U mnie nie zadziałało nawet prawo frajera jak łowiłem gościnnie na innych wodach . Przyłowy przy okoniowaniu były ciekawe , parę szczupłych wyjechało ,parę wygrało . wszystko przed nami :good: Share this post Link to post Share on other sites
Iras1975 1,474 Report post Posted December 15, 2014 Wojtek, to nie jest do końca tak, jak piszesz. Może podam przykład.. W Warcie pływają piękne ryby: bolenie,sandacze, sumy itd.. Jest garstka wyspecjalizowanych osób łowiących te ryby i mają się czym pochwalić. ;) Ja natomiast łowię tam okazyjnie i moje sukcesy są dosyć słabe. Dlaczego.. nie ma ryb w rzece? Tak mam pisać? Ludzie wyśmialiby takie pisanie. Ryby trzeba umieć łowić i wypracować sobie wyniki. Ty łowisz dosyć krótko na spinning i raczej weekendowo, tobie sukcesy budzące zazdrość u innych nie grożą, a na zwierzenia miejscowych poławiaczy i oprowadzanie po miejscówkach nie licz. ;) Rozumiesz? Mogę jeszcze tobie pokazać, jak na pewnym jeziorze wyglądają "sukcesy" jednego zawodnika, szpanerka z klubu Szczupak Rogalinek, który pouczał nie kiedyś na zbiorniku zaporowym ;) to co on łowi przez kilka lat, ja pykam w udany tydzień. Patrząc na jego wyniki w łowieniu okoni, można by rzec, że tam nie ma ryb.. a są i to dużo większe niż on łowi. :) Mam wrzucić foty dzisiejszych "ćwiczebniaków"? ;) Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted December 15, 2014 Tak Share this post Link to post Share on other sites
maxtip 219 Report post Posted December 15, 2014 Tik, Tak... Share this post Link to post Share on other sites
Iras1975 1,474 Report post Posted December 15, 2014 (edited) To puszczone oczko ;) nie jest zapowiedzią dużych ryb.. "ćwiczebniaki" to takie okonie.. ćwiczebne. :) Dwa z czterech wyholowanych + jeden nie wcięty, cięcie po ok 2 s od uderzenia w przynętę. Edited December 15, 2014 by Iras1975 Share this post Link to post Share on other sites
j-23 190 Report post Posted December 15, 2014 (edited) Wojtek, to nie jest do końca tak, jak piszesz. Może podam przykład.. W Warcie pływają piękne ryby: bolenie,sandacze, sumy itd.. Jest garstka wyspecjalizowanych osób łowiących te ryby i mają się czym pochwalić. ;) Ja natomiast łowię tam okazyjnie i moje sukcesy są dosyć słabe. Dlaczego.. nie ma ryb w rzece? Tak mam pisać? Ludzie wyśmialiby takie pisanie. Ryby trzeba umieć łowić i wypracować sobie wyniki. Ty łowisz dosyć krótko na spinning i raczej weekendowo, tobie sukcesy budzące zazdrość u innych nie grożą, a na zwierzenia miejscowych poławiaczy i oprowadzanie po miejscówkach nie licz. ;) Rozumiesz? Mogę jeszcze tobie pokazać, jak na pewnym jeziorze wyglądają "sukcesy" jednego zawodnika, szpanerka z klubu Szczupak Rogalinek, który pouczał nie kiedyś na zbiorniku zaporowym ;) to co on łowi przez kilka lat, ja pykam w udany tydzień. Patrząc na jego wyniki w łowieniu okoni, można by rzec, że tam nie ma ryb.. a są i to dużo większe niż on łowi. :) Mam wrzucić foty dzisiejszych "ćwiczebniaków"? ;) Mam tego pełną świadomość że to nie jest tak do końca. Na spina łowię zbyt krótki okres czasu żeby zakumać wszystkie niuanse , o sukcesy budzące zazdrość u innych nie dbam ;) , mam inne wartości i tak niektórzy się dziwią że wypuszczam ryby a okonie powyżej 30+ pływają dalej - jestem to komuś winny ;) Dylemat często jest taki że na łódce koleś jest za szczupakiem a ja za okoniem i nijak tego pogodzić się da :doh: Co innego jest jak pływałem sam wtedy miałem lepsze efekty , usilnie będę pracował nad tym żeby być jak najczęściej nad wodą i w przyszłym roku jakiś kijek zamieszka w mojej szafce w szatni lub będzie jeździł ze mną - blisko mojej pracy są dwa jeziora i to im poświęcę więcej czasu . Szkoda tylko że pierwszy autobus mam dopiero o godz 5.04 zanim dojadę będzie 5.30 na obchód pozostanie ponad godz, Trzeba będzie zarwać parę świtów i rowerem tam ruszyć , ale już wieczór będzie do bólu do ostatniego autobanu . Człowiek uczy się całe życie a głupi umiera , Tak jak piszesz łowić trzeba umieć :good: Edited December 15, 2014 by j-23 Share this post Link to post Share on other sites
Iras1975 1,474 Report post Posted December 15, 2014 Kup sobie jakąś motorynkę i olej autobusy. :) Spadam.. Share this post Link to post Share on other sites
j-23 190 Report post Posted December 15, 2014 (edited) Mogę jeszcze tobie pokazać, jak na pewnym jeziorze wyglądają "sukcesy" jednego zawodnika, szpanerka z klubu Szczupak Rogalinek, który pouczał nie kiedyś na zbiorniku zaporowym ;) to co on łowi przez kilka lat, ja pykam w udany tydzień. Patrząc na jego wyniki w łowieniu okoni, można by rzec, że tam nie ma ryb.. a są i to dużo większe niż on łowi. :) Z chęcią bym to zobaczył ;) Kup sobie jakąś motorynkę i olej autobusy. :) Spadam.. Jest tylko problem z garażowaniem przy blokowisku :innocent: tu nie mieszkają a co najgorsze mieszkam przy jedwabnym szlaku wracających z nocnych wojaży maruderów , w sezonie letnim mam rykowisko jeleni , bukowisko łosi i marcowanie kotów taki mix w jednym :D A zakup motorynki nie byłby taki głupi , trzeba pomyśleć o takim małym kucyku . Tożsamość Bourna , też spadam . Edited December 15, 2014 by j-23 Share this post Link to post Share on other sites
Iras1975 1,474 Report post Posted December 16, 2014 Wojtek, tego pana "instruktora" przerobimy sobie na poczcie email, tutaj nie wypada. Kilka fotek z cyklu "oszukać wzrok okonia" .. i zdjęcia "ćwiczebnych" z dzisiaj. Wyjechało 6 szt ale 4 były tak w przedziale około 35-37 cm. Te na fotkach największe z dzisiaj. Share this post Link to post Share on other sites
j-23 190 Report post Posted December 16, 2014 Ok. Przynęty z cyklu ,, Oszukać wzrok Okonia " - nic dodać nic ująć . A ćwiczebniaki dopisują jak widzę na poligonie ;) Share this post Link to post Share on other sites
Iras1975 1,474 Report post Posted December 17, 2014 (edited) Poligony rozpracowane do bólu, okonie też ;) tylko łowić.. do znudzenia. Polowanie na okonia cd.. Pierwszy konkretny okoń na batsonika, kijek tnie jak żyleta.. fajna zabawa jest. Najpierw łup w kij, odliczanie 1, 2 i jebut.. cięcie typowo sandaczowe. Dzisiaj żadna ryba nie spadła. Na foto "ojciec chrzestny" Batsona.. niestety nie było 50 :( Edited December 17, 2014 by Iras1975 Share this post Link to post Share on other sites
MANTHEO 75 Report post Posted December 17, 2014 Iras1975 pięknie, pięknie :o I przyznaj się jak Ty przemalowujesz ( i czym ) te karpie na okonie :lol: No takie byczyska łowisz, że aż trudno mi sobie to wyobrazić. Widać Twój olbrzymi wkład w rozpracowywanie tych cwaniaczków. Szacun. Share this post Link to post Share on other sites
Kaszub Bait 1,121 Report post Posted December 17, 2014 Wojtek, tego pana "instruktora" przerobimy sobie na poczcie email, tutaj nie . Kilka fotek z cyklu "oszukać wz wypada rok okonia" .. i zdjęcia "ćwiczebnych" z dzisiaj. Wyjechało 6 szt ale 4 były tak w przedziale około 35-37 cm. Te na fotkach największe z dzisiaj. Nooo szczena na podłodze :D a ten garb ostatni... mega ;) Jaka dlugosc i waga "instruktora"? :) Share this post Link to post Share on other sites
GoLoManoLo 244 Report post Posted December 18, 2014 (edited) Fajne te "instruktorki", też mnie ciekawią parametry :D. Kolega Iras1975 przypadkiem nie prowadzi sprzedaży ? Edited December 18, 2014 by GoLoManoLo Share this post Link to post Share on other sites
Iras1975 1,474 Report post Posted December 18, 2014 Instruktor, to taki kolega wędkarz, który w porywie fantazji pouczał mnie kiedyś nad wodą.. :) Nie będę tego rozwijał na forum.. kolega Bobesku powinien go znać M.M. ;) Wygrzebałem z aparatu jeszcze takiego, ma specyficznie rozmieszczone pręgi. Share this post Link to post Share on other sites
maxtip 219 Report post Posted December 19, 2014 ... jaka jest masa i długość tych uklejek z fotek kilka postów wyżej (#112)? Share this post Link to post Share on other sites
ictus 1,639 Report post Posted December 19, 2014 Imponujace osiagniecia @Iras1975. Ho ho! Share this post Link to post Share on other sites
GoLoManoLo 244 Report post Posted December 19, 2014 (edited) OOps taka mała gafa ;) , a uklejeczki naprawdę fajne. Ponawiam pytanie czy kolega nie posiada takowych na sprzedaż ? Jeśli nie to trzeba będzie strugnąć pare. Edited December 19, 2014 by GoLoManoLo Share this post Link to post Share on other sites
Iras1975 1,474 Report post Posted December 20, 2014 Obawiam się, że będziesz musiał skorzystać z drugiej opcji.. nie mam żadnej sztuki do odsprzedania. Udanego strugania. Share this post Link to post Share on other sites
j-23 190 Report post Posted January 1, 2015 Pierwsze maluszki padły dziś na lodzie , cienka pokrywa lodowa 6-7 cm nie pozwoliła mi na swobodne przemieszczanie się po jeziorze . Zamiast stoków , spadów i głęboczków zadowolić się musiałem trzcinkami tam gdzie w razie wpadki miałbym grunt pod nogami . Pierwszak padł na balansówkę :good: wiarę mi to wróciło w tę przynętę :clappinghands: Na taki dobry lód 10-12 cm trzeba będzie spoooro poczekać :( Połamania i Najlepszego w 2015 . Share this post Link to post Share on other sites
Dano. 3,440 Report post Posted January 1, 2015 Wojtek... weź... pamiętaj, że mój przyjaciel się utopił. Nie chodź na ryby, jak się nie powinno... Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
j-23 190 Report post Posted January 1, 2015 (edited) Daniel pamiętam o tym . :( A dziabnąłem parę otworków na Skandzie , tam gdzie grunt był pod nogami :D inaczej byłbym już chyba :innocent: , z dwie godzinki na świeżym powietrzu dobrze mi zrobiło . Rozpoczęcie sezonu okonkami dobrze powinno rokować na cały rok ;) Edited January 1, 2015 by j-23 Share this post Link to post Share on other sites