Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
nrt80

Zakupy na Allegro- pytanie o to kiedy Umowę kupna-sprzedaży jest nieważna?

Recommended Posts

Witam

Temat niezwiązany z charakterem forum ale kilka osób kompetentnych tu siedzi, więc może rozwiążą moje wątpliwości.
Sprawa jest dosyć prosta, kupiłem przedmiot przez "kup teraz", płatność za pobraniem. Mój problem to brak kontaktu ze sprzedającym (0, słownie "zero") i brak wysyłki, na przedmiocie mi zależy i z chęcią kupiłbym go (a najpewniej: kupię go) na innej aukcji, ale nie jestem pewien czy nie zostanę z dwoma :)
w chwili obecnej minęło 10 dni od "kliknięcia".

Kup na drugiej i nie odbieraj pierwszej gdyby ewe. niezapowiedzianie i niespodziewanie przyszła.
Pomijając wszelkie "ą" i "ę" nie wiem w czym widzisz problem.
Udanych zakupów!

Na wszelki wypadek zawsze możesz wysłać sprzedającemu za pośrednictwem allegro krótkie odstąpienie od umowy k/s ze względu na .....(niewywiązania się z umowy w określonym czasie)

Zakupy poza lokalem (w rozumieniu sklepem stacjonarnym) - są objęte specjalnymi regulacjami. Klient ma prawo zrezygnować z zakupu większości towarów bez podania przyczyn w ciągu 10 dni od daty otrzymania. Warunek - towar nie może nosić śladów użytkowania. Jedyny realny koszt to wartość przesłania towaru - to (na razie) nie podlega zwrotowi. Dlatego warto patrzeć nie tylko na cenę towaru, ale też na koszt jego przesłania, ten czasami bywa nieproporcjonalnie wysoki. Jest to sygnał alarmowy, że ktoś chce się dorobić "bokiem". 

Szkoda że nie zrezygnowałeś w przeciągu 10 dni, do czego masz prawo-teraz moim zdaniem powinieneś się skonsultować z alle.. fuj ;). Co do kosztów transportu to zachęcam gorąco wszystkich o to żeby próbowali go także odzyskiwać ponieważ przepisy nie są do końca jasne (krajowe prepisy vs. dyrektywa UE) i niektóre sklepy respektują ich zwrot. Edited by Pawelek55

Witam, podepnę się pod temat, przez kilka dni na alledrogo był wystawiony kręcioł Daiwa turek. Licytacja bez minimum trwała do ostatniej niedzieli, no i ktoś zakupił ten kołowrotek za ponad 6 stówek( bez ceny minimalnej). Końcowy opis- licytacja zakończona, wygrywa osoba X. Czyli rozumiem, że jak było bez ceny minimalnej to ten gość X zabiera sprzęt. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że po 5-ciu minutach od zakończenia licytacji ten sam kołowrotek zostaje wystawiony po raz drugi  i licytacja trwa nadal. Czy to normalne z tą licytacją, czy coś nie tak? Dodam tylko, że ten co wygrał to nie ja. :)

Ktos poprosil znajomego, aby przebil oferty, chcac uniknac sprzedazy za mala kwote. I tak oto do transakcji nie doszlo, a mlynek ponownie wyladowal w sprzedazy :)

Ktos poprosil znajomego, aby przebil oferty, chcac uniknac sprzedazy za mala kwote. I tak oto do transakcji nie doszlo, a mlynek ponownie wyladowal w sprzedazy :)

Dokładnie!

A obserwując wiele aukcji (z różnych branż) to często ponowne wystawienie daje niższą kwotę. Ludzie rozumieją i pamiętają "przekręt" i nie podchodzą do aukcji skoro i tak nie idzie jej wygrać. 

Witam, podepnę się pod temat, przez kilka dni na alledrogo był wystawiony kręcioł Daiwa turek. Licytacja bez minimum trwała do ostatniej niedzieli, no i ktoś zakupił ten kołowrotek za ponad 6 stówek( bez ceny minimalnej). Końcowy opis- licytacja zakończona, wygrywa osoba X. Czyli rozumiem, że jak było bez ceny minimalnej to ten gość X zabiera sprzęt. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że po 5-ciu minutach od zakończenia licytacji ten sam kołowrotek zostaje wystawiony po raz drugi  i licytacja trwa nadal. Czy to normalne z tą licytacją, czy coś nie tak? Dodam tylko, że ten co wygrał to nie ja. :)

Ja bylem sprzedajacym tamtego XSiA.

Jestem sprzedajacym XSC.

Jesli ktos nie odroznia XSiA od XSC to zwykle odsylam go do lektury forum , a nie dyskutuje.

Ale jesli ktos mnie pomawia o jakies szwindle i dopisuje do tego glupie teorie to upominam.

Nastepnym ruchem bedzie usuwanie ofert w moich licytacjach.

Juz przy ostatniej sprzedazy Certate IZE w dziale sprzedam byl raban bo zastrzeglem, ze z niepowaznymi "kontrahentami" czasu tracil nie bede.

Tyle w temacie tournamentow na allegro.

XSC sie konczy w niedziele.
XSiA dzis zostal wyslany.

Nastepnym razem radze patrzec co sie licytuje.

Takich jeleni pewnie allegro lubi---bo prowizje od sprzedaży zapłacić trzeba

Licytacja XSC > 

http://allegro.pl/daiwa-tournament-x2500sc-stan-idealny-bez-min-i3709065162.html

Licytacja XSiA >

http://allegro.pl/daiwa-tournament-x2500sia-bez-minimum-i3700802982.html

Nastepnym razem nie lykajcie byle wpisow jak mlode pelikany.

Edited by Guzu

Ja bylem sprzedajacym tamtego XSiA.

Jestem sprzedajacym XSC.

Jesli ktos nie odroznia XSiA od XSC to zwykle odsylam go do lektury forum , a nie dyskutuje.

Ale jesli ktos mnie pomawia o jakies szwindle i dopisuje do tego glupie teorie to upominam.

Nastepnym ruchem bedzie usuwanie ofert w moich licytacjach.

Juz przy ostatniej sprzedazy Certate IZE w dziale sprzedam byl raban bo zastrzeglem, ze z niepowaznymi "kontrahentami" czasu tracil nie bede.

Tyle w temacie tournamentow na allegro.

XSC sie konczy w niedziele.
XSiA dzis zostal wyslany.

Nastepnym razem radze patrzec co sie licytuje.

Się nie podniecaj , bo ci guma w majtach pęknie.

Na Jerkbait.pl nie życzymy sobie takich komentarzy, jeżeli nie potrafisz w sposób kulturalny odnieść się do odpowiedzi to najlepiej nie pisz wcale.

Edited by milupa

Się nie podniecaj , bo ci guma w majtach pęknie.

Wykaż odrobine kultury , bo wiedzy nie posiadasz żadnej  :angry:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...