skippi66 715 Report post Posted August 28, 2013 Za to TP nie są do dup.. Są adekwatne do swojej ceny a Stelle nie i dlatego są do dup.. Pomijając że żadnej Stelli nie mam.nie miałem i mieć nie będę. Właśnie dlatego że są do dup.. Share this post Link to post Share on other sites
BadBujo 1,839 Report post Posted August 28, 2013 Za to TP nie są do dup.. Są adekwatne do swojej ceny a Stelle nie i dlatego są do dup.. Pomijając że żadnej Stelli nie mam.nie miałem i mieć nie będę. Właśnie dlatego że są do dup.. Popieram, Twin Power jest ok, Stelle sa do d..y Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted August 28, 2013 Qrna. A myślałem, że mam już dobre młynki. Dzięki Michał za prawdę. Twoim rodzicom dziękuję również. :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted August 28, 2013 Hej koneserzy pytam teraz całkiem poważnie - chcę sobie kupić korbę wielkości 2500, raczej Shimano. Co brać by było solidnie, nowocześnie, ładne to to też ma być, przedni hamulec. Myślę o Stella ale nie tych z d..py i Twinku. Przez zimę zlecę jakiegoś spina pod pstrągale, okonie, klenio coś tam. Kijek będzie robiony na wzór tego z float - centerpin. Dajcie swoje typy. Pogubiłem się w nazwach i metalach, magnezach. Wczoraj byłem bliski ataku na 2500 FE, miałem duże szanse być pierwszym, brak odpowiedniego bodźca i ten post Michała... ;) Druga sprawa, lubię czuć zapach nówki... Share this post Link to post Share on other sites
BadBujo 1,839 Report post Posted August 28, 2013 Andrzej, W nowym roku powinien pojawic sie nowy Twin Power, jesli nie to wersja '11. Te sa ok, Stelle do d..y :) , nowa freshwater tez pewnie bedzie do d..y :) Watpliwe aby udalo sie kupic nowa ale jakby co to Sephia 2006, 2500s, kapitalny kreciolek, wedle wielu chodzil lapiej niz stelle z tamtych czasow ( nawet nie dlatego ze te drugie sa do d..y :) ) Zdjecie w tej relacji: http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/relacje/zimowy-kropek-drawy-2009-r201 Share this post Link to post Share on other sites
robbox4 268 Report post Posted August 28, 2013 @kielbasa99, takiej Stelli o takich parametrach jak podałeś właśnie szukam :). Czy jakiś sklep wędkarski oferuje taki model, gdyż ponieważ azaliż wżdy jest mi niezbędna do skutecznego użytkowania nad wodą :ph34r:. A są mniejsze rozmiary? Nawet jak są do dupy to taką jedną poproszę. Pakujecie na wynos? Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted August 28, 2013 Te nowe młynki TP są robione z alu? Nie chce kręćka który nic nie waży. Nowy model będzie drogi - cena też jest istotna. Mefi sprzedawał nówki z rynku japońskiego. Jak możesz to podaj konkretny model, co mam szukać? Czyli Stella do odstawki, kurcze - szkoda, ładna jest... Po długim okresie będzie to pierwsza korba, chcę mieć pewny i ładny zarazem zestaw. Dzięki Michał. Macie jeszcze jakieś typy... Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted August 28, 2013 Qrna. A myślałem, że mam już dobre młynki. Dzięki Michał za prawdę. Twoim rodzicom dziękuję również. :lol: Prącie bardzo. Polecam się jak by co. Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted August 28, 2013 Teraz mniej więcej poważnie: najlepszym młynkiem jaki miałem w życiu był Twin Power, gdzieś w poł. lat '90. Myślałem nawet o Stelli, ale już wtedy wiedziałem że jest do dup..., więc wybrałem Twinka. Był to kołowrotek znakomity. Niestety trwałości nie sprawdziłem, bo trafił się klient z gotówką i mnie dość łatwo namówił... Podatny jestem na perswazję. Czarnuchy też były świetne. Teraz najlepsze co mam to Cerata i póki co jest ok. Niemniej jak wspomnę tamtego Twinka, łza mię się kręci. Chlip... Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted August 28, 2013 Andrzej a tylko jedną stajnię pod uwagę bierzesz? Na Twoim miejscu przemyślałbym jeszcze 2500 Exista albo Steez-ika. Mam taką perełkę w rezerwie. Czeka, aż jak moja Stelcia (do dupy :D ) padnie na pstrągach. Pewnie to parę lat potrwa ;) Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted August 28, 2013 Waldek, nie wiem czy pamiętasz łowiłem kiedyś korbami... Miałem tego w sumie 17 sztuk, głównie TP i trzy Stelle (model 2007 - 4000, 3000, 10000). TP już nie pamiętam oznaczeń. Jak widać wszystko Shimano. Daiwa mi nie pasowała, miałem karpiowe 5500 QD, sakramencko drogie młynki. Problem polega na tym, że minęło trochę lat a obecnej produkcji nie znam stąd pytanie. Podoba mi się S 2500 FE, TP totalnie nie znam oznaczeń. Ma to być młynek z obecnej produkcji, raczej sprawdzona konstrukcja. Michał @skippi66 jest to zarazem odpowiedź dla Ciebie, poprzednie konstrukcje znałem, chodzi o to co aktualne w dobrej kasie i niezawodne. Daiwa u mnie to multiki... Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted August 28, 2013 ... chodzi o to co aktualne w dobrej kasie i niezawodne. Daiwa u mnie to multiki... Ani w Daiwie ani u Szimana nic naprawdę dobrego i w dobrej kasie nie dostaniesz. Daiwa zaczyna się od Ceraty a Shimano od TP. Tak uważam. Wszystko zaś razem zaczyna się od 1,5 - 1,8 k. Zależy jeszcze co dla kogo znaczy " dobra kasa ". Prawdaż? :) Zresztą z tego co piszesz, jesteś kręćkowym ekspertem, znasz się na wędkarstwie znakomicie, więc co ja będę Ci mówił... W życiu 17 kręciołów na raz nie miałem, Matkobosko... 17 to może miałem wszystkich razem od początku mojego wędkowania, wliczając Rexa, Tapa i Prexera :). Bo to że miałem daaawno temu sklep i przerabiałem spore ilości sprzętu, to jeszcze nic nie znaczy, bo żaden kołowrotek długo się nie ostał. Ten nienasycony ówczesny rynek... Zresztą to było już dawno. Świat poszedł troszkę do przodu. Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted August 28, 2013 Dla tego przeszedłem na multiki. Obecnie używam trzech od kilku lat, sprawdzone konstrukcje, solidne. Miałem znacznie więcej, staje się minimalistą. :D Pytam o korbę bo chcę za pierwszym razem trafić na tą właściwą, nie eksperymentować jak w latach minionych. Gonimy własne ogony, każdy musi to przerobić w większym lub mniejszym stopniu, nieuchronne. To co z tymi Twinkami - jaki model. Stella - obstawiam FE 2500 JDM, ładnie wygląda i ceny trochę wyższe jak TP. Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted August 28, 2013 Od lat używam tylko Daiwy, więc Ci nie podpowiem w kwestii Shimano. Natomiast z nowych Daiw, brałbym Ceratę. Kołowrót znakomity a jeszcze nie kosztuje zupełnie nieprzyzwoitych 3 czy 4 tysięcy jak nowy Exist. Mam Ceratę ubiegłoroczną i jest fajna. Nic lepszego nie potrzebuję. Zresztą co tak naprawdę wyraźnie lepszego można kupić? Poza Stellą która jak wiadomo jest do dup.. Bo tylko skończony szpaner - nuworysz, mógłby kupić nowego Exista za nieprzyzwoite 3 - 4 tysiące. My zaś, wędkarze i posiadacze starych, rodzinnych pieniędzy, zadowalamy się wyrobami z górnych półek ale tak nie rzucającymi się w oczy. :) Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted August 28, 2013 Miałem kiedyś okazję pokręcić Morethan Branzino, ładnie wyglądał i kręcił. Potem na forum czytałem o rdzewiejących elementach... Fajny był TP 2500 FA, solidny, prosty młynek. Gdyby coś takiego było tylko z tych współczesnych. Share this post Link to post Share on other sites
skippi66 715 Report post Posted August 28, 2013 Zatem uderz do Mefisto. Albo spróbuj na alle... Czasami można coś wyhaczyć w dobrych pieniądzach. TP to bardzo porządne kołowrotki. Albo stary ale nowy Turek. Też za jakieś 2 klocki, za to niezawodność gwarantowana. Tylko trzeba się naszukać. Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted August 28, 2013 Znajomy używa Morethana, na Bałtyku (tak jak my ;) ) Nie narzeka. Wręcz jest b.zadowolony. Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted August 28, 2013 Andrzej porozmawiaj z Mefim ostatnio miał w bardzo dobrej cenie TP model 11' Bardzo dopracowana konstrukcja i moim zdaniem nie odstająca od Stelli FE. Ja ostatnimi czasy zrezygnowałem właśnie z stelki 3000FE na rzecz Twinka 4000. Powodem było niezbyt dobre spasowanie kręciołka ,który po paru miesiącach użytkowania z kijkiem boleniowym 1oz wykazywał oznaki zmęczenia ;) Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted August 28, 2013 Nooo właśnie. siedziałem na jego sklepie i przeglądałem fotki tego młynka. Cena wydaje się rozsądna i całkiem , całkiem to wygląda. Chyba go kupiłeś, widziałem gdzieś Twoje słowa przelane na papier "no to zdążyłem"... :D Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted August 28, 2013 (edited) Tak bo w promocji był po 1480zł i w ostatniej chwili się zdecydowałem i nie żałuje. ;) Bardzo ładnie układa i to całkiem cienkie plecionki ;) duża kultura pracy i bardzo dobrze spasowany jest. Mowa o Twin Power 4000 Edited August 28, 2013 by Karol Krause Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted August 28, 2013 A jaka wielkość, napisz coś od siebie o tym młynku. Patrząc na fotki w sklepie Mefiego fajnie wygląda Certate, nie wiem tylko co jest odpowiednikiem TP 2500 u Daiwy. Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted August 28, 2013 Temat już wyjaśniony. Młynek kupiony... :D :D Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted August 28, 2013 ??? Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted August 28, 2013 A i nie wytrzymał ;) i nie poczekał na opis :P To co tam Andrzeju zakupiłeś - pochwal się ;) Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz eS 5,141 Report post Posted August 28, 2013 Ta tyle mlaskania i nie wiemy co z tego wyszło :) Share this post Link to post Share on other sites