Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
staszek

Hanysy czyli Ślązacy

Recommended Posts

Nadszedł w końcu czas aby sobie coś powyjaśniać.

Jestem Ślązakiem z dziada pradziada :)  , mam księgę rodzinną gdzie pierwsze wpisy są w 1700którymś tam .

generalnie narzeka się na Ślązaków że jak najadą wodę to wpierdzieleją wszystko.

Prawda !!!!!!!!!!!!!

Tyle że nie cała . Od bodajże kilku lat pytam na swoich zbiornikach "tubylców" z kampingami skąd są. Większość to napływowa dzicz , nie obrażając nikogo. To ludzie którzy nie utożsamili się z tymi ziemiami, widać to właśnie teraz - jak zamykają kopalnie i huty to masowo spieprzają do siebie , generalnie gdzieś tam na wieś . Przyjechali z 20-30-40 lat temu na kopalnie, podostawali emerytury i albo wracają do siebie albo takie 45 letnie"emeryty" całymi miesiącami siedzą nad wodaą.

Absolutnie nie twierdzę ze wśród "pasożytów" , mięsiarzy nie ma Ślązaków - są a jakże , znam także takich. Ale uwierzcie mi -zdecydowana większość autochtonów ma wyrobione poczucie uczciwości i przynależności do tych ziem.

Spotkacie takiego "Ślązaka" mięsiarza to zapytajcie może skąd pochodzą jego rodzice i kiedy przybyli na Śląsk !!!!!!!

To jest takze domena "warszawki" - może tych cwaniaków warszawskich nie lubimy ale to raczej nie rdzenni warszawiacy .

Problemem jest powojenna migracja ludności - dziesiątki milionów ludzi ze wsi przyszło do miast ale mentalność wsi pozostała.

Żeby nie było- moja żona jest ze wsi, a teraz od 6 lat mieszkam na wsi......I widzę podejście do wszystkiego tego co poza "moim obejściem"!!!!!!!!

Ludzie z miast też nie lepsi . Lecz widzę różnicę w podejściu do swoich ziem i tego co na nich tych co sie tu rodzili a tych co "napłynęli" . Ci drudzy wszystko traktują tymczasowo . To widać choćby po ilościach śmieci zostawianych przez turystów - wszak Oni tam nie mieszkają ...............

Chyba wrzucam dynamit do dyskusji ale uwierzcie - boli jak wszystko idzie na "hanysów" .

Przepraszam ze napisałem tutaj  - może MOD przerzuci temat w inne miejsce by 'OGÓLNE'  nie zaśmiecać takim tematem

Edited by staszek

Ostatnio pytając pewnego "osobnika" Czy jest Pan Polakiem ...... usłyszałem:........... ja jest ślunzak nie Polak!

Powyżej widać coś podobnego, bo jak to ktoś śmie  Hanysową rybe złowić ?

Ulżyło Ci :) .

Znam dziesiątki Ślązaków i wszyscy są moimi kolegami, przyjaciółmi :) .

Po co nosić piętno za innych  ;) .

Jesteś kimś kto należy do jednej grupy ;) i niech tak zostanie.

Boli Cie opinia...ale, zastanów się kto feruje bzdury a kto potrafi rozgraniczyć dwa pojęcia :) .

Doby człowiek- Zły człowiek :) .

Urodziłem się na Śląsku nie z dziada pradziada, ale żal d..ę ściska jak czytam coś takiego,myślę że szkoda czasu i miejsca chyba lepiej zająć się czymś innym np. łowieniem,bez urazy dla kogokolwiek.

Jerkbait.pl  jest neutralny światopoglądowo i nie jest miejscem do prowadzenia publicystyki politycznej, religijnej, obyczajowej.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...