magic77 2 Report post Posted July 21, 2013 (edited) . Edited July 21, 2013 by magic77 Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted July 21, 2013 (edited) Koledzy może by tak BEZ WYCIECZEK osobistych ;) Nie ma co podkręcać i podgrzewać atmosfery :) Edited July 21, 2013 by Karol Krause Share this post Link to post Share on other sites
tibhar 757 Report post Posted July 21, 2013 (edited) . Edited July 21, 2013 by thibar Share this post Link to post Share on other sites
magic77 2 Report post Posted July 21, 2013 (edited) . Edited July 21, 2013 by magic77 Share this post Link to post Share on other sites
krystiano1981r 3,001 Report post Posted July 21, 2013 dlaczego tego typu tematy muszą się kończyć zawsze w jeden i ten sam sposób...?dokładnie jest napisane kto poszkodowany i kto oraz w jaki sposób do tego doprowadził....dla mnie wszystko jest czarno na białym,po co te dywagacje,dysputy i spory...poszkodowany chce przestać być poszkodowanym i dodatkowo uchronić Nas przed podobnym losem...to chyba dobrze...?czy moralnie jestem "skrzywiony"..? Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted July 21, 2013 (edited) Nie skrzywiony a "skundlony" :D Pewnie gdybyś był czystej rasy, sam byś kradł, wciskał ludziom chłam i jeździł na Kanary. Bez biletu :D :D :D Aha i gdybyś był rasowy moralnie i Ciebie mierziłby ten plugawy i nieetyczny temat, który jako jawny gwałt na poczuciu estetyki i dobrego smaku, zaistnieć przecież nie powinien. Tja... Edited July 21, 2013 by Dienekes Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted July 21, 2013 Tramwajem :P Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted July 21, 2013 Nie inaczej :) Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted July 21, 2013 (edited) Kolejny raz powiem Stop, dosyć wycieczek z wzajemnym ocenianiem się. Edited July 21, 2013 by milupa Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted July 21, 2013 To samemu się nie wolno? A może by tak tylko w kierunku tego, który obraża innych wypalić, co? Share this post Link to post Share on other sites
Maciek1 147 Report post Posted July 21, 2013 Niektórzy traktują ten watek żeby zaistnieć na forum natomiast sama istota sprawy już nie jest ważna ,Panowie może powróćmy do meritum sprawy czyli jak traktuje nas klientów FM w końcu każdego z nas może to spotkać w tym lub innym sklepie internetowym; Share this post Link to post Share on other sites
Domator 22 Report post Posted July 21, 2013 Jeżeli sklep nie wysyła paragonów to jest bodajże przestępstwo skarbowe a to o wiele poważniejsze przestępstwo niż kradież samochodu - nawet Twojego :) A mnie się wydaje, ze tego rodzaju postępek to wykroczenie, a nie przestępstwo. Pomiędzy tymi terminami jest duża różnica prawna. To tak jak przekroczenie prędkości dopuszczalnej przez pojazd o 10 km/godz to jest wykroczenie, a jazda po pijaku to przestępstwo, tak tak nieumyślne spowodowanie śmierci w ruchu drogowym. Szkoda, że nie ma tu prawnika by wyjaśnił tę kwestię. Share this post Link to post Share on other sites
krystiano1981r 3,001 Report post Posted July 21, 2013 Sprzedaż z pominięciem kasy rejestrującej albo niewydanie z kasy dokumentu stwierdzającego sprzedaż stanowi przestępstwo (art. 62 par. 4 kodeksu karnego skarbowego, t.j. Dz.U. z 2007 r. nr 111, poz. 765 z późn. zm.). Jeżeli czyn stanowi wypadek mniejszej wagi, sprawca poniesie łagodniejszą odpowiedzialność za wykroczenie skarbowe. Dotyczy to sytuacji, gdy czyn zawiera niski stopień społecznej szkodliwości, w szczególności gdy uszczuplony lub narażony na uszczuplenie podatek nie przekracza pięciokrotnej wysokości minimalnego wynagrodzenia (w 2010 roku jest to 6585 zł), bądź sprawca czyni to z pobudek zasługujących na uwzględnienie. W tej sytuacji i na taką skalę nie jest to raczej czyn niskiej szkodliwości społecznej..pzdr Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted July 21, 2013 (edited) Polecam lekture KKS a w szczegolności art.62 Art. 62. Nie wystawianie faktury lub rachunku - zakres czynu zabronionego § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. § 2. Kto fakturę lub rachunek, określone w § 1, wystawia w sposób nierzetelny albo takim dokumentem posługuje się, podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych. § 3. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto wbrew obowiązkowi nie przechowuje wystawionej lub otrzymanej faktury lub rachunku, bądź dowodu zakupu towarów. § 4. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto wbrew przepisom ustawy dokona sprzedaży z pominięciem kasy rejestrującej albo nie wyda dokumentu z kasy rejestrującej, stwierdzającego dokonanie sprzedaży. § 5. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1-4 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe. Edited July 21, 2013 by Karol Krause Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted July 21, 2013 A już myślałem, że na ryby wyskoczyłeś :lol: Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted July 21, 2013 A mnie się wydaje, ze tego rodzaju postępek to wykroczenie, a nie przestępstwo.Pomiędzy tymi terminami jest duża różnica prawna.To tak jak przekroczenie prędkości dopuszczalnej przez pojazd o 10 km/godz to jest wykroczenie, a jazda po pijaku to przestępstwo, tak tak nieumyślne spowodowanie śmierci w ruchu drogowym.Szkoda, że nie ma tu prawnika by wyjaśnił tę kwestię.Cześć - jest prawnik i wyjaśnia. Samo zaniechanie udokumentowania sprzedaży to wykroczenie, jednak jeśli wiąże się z uszczupleniem należności podatkowej przekraczającej pięciokrotną wysokość najniższego wynagrodzenia - to już przestępstwo. Nie ma to jednak większego znaczenia (to kwestie proceduralne i związane z wysokością zagrożenia karą) bo obydwa zachowania stanowią czyny zabronione, skodyfikowane w cytowanym powyżej kodeksie karnym skarbowym.Robert. Share this post Link to post Share on other sites
Domator 22 Report post Posted July 21, 2013 Cześć - jest prawnik i wyjaśnia. Samo zaniechanie udokumentowania sprzedaży to wykroczenie, jednak jeśli wiąże się z uszczupleniem należności podatkowej przekraczającej pięciokrotną wysokość najniższego wynagrodzenia - to już przestępstwo. Nie ma to jednak większego znaczenia (to kwestie proceduralne i związane z wysokością zagrożenia karą) bo obydwa zachowania stanowią czyny zabronione, skodyfikowane w cytowanym powyżej kodeksie karnym skarbowym. Robert. CZyli póki nie przeprowadzono postępowania wyjaśniającego nie ma co przesądzać o wadze czynu. Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted July 21, 2013 (edited) CZyli póki nie przeprowadzono postępowania wyjaśniającego nie ma co przesądzać o wadze czynu.Oczywiście. Dopiero postępowanie może wykazać skalę zjawiska, wartość ewentualnych uszczupleń podatkowych itp.,itd. W jego toku gromadzi się dowody, przyjmuje określoną kwalifikację prawną czynów, przedstawia sprawcy zarzuty wysłuchuje jego wyjaśnień.Ostateczną decyzję podejmuje sąd. W przypadkach wykroczeń mniejszej wagi jest możliwe postępowanie mandatowe ale coś mi się nie wydaje by w tym przypadku było to prawdopodobne.Robert. Edited July 21, 2013 by robert.bednarczyk Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted July 21, 2013 (edited) Rozdzielic wlos na czworo? Niektórzy takie sztuki to juz w przedszkolu opanowali Zwykło się uważać że to zima sezonem trolli Za oknem pelnia lata a grasuja az strach. Kuba i poszkodowani - dawajcie z Fm na ostro! Powodzenia!! Ja Was nie wespre. Nigdy mi po drodze do tego sklepu nie bylo... Edited July 21, 2013 by Guzu Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted July 22, 2013 Wątek zamykam, wydaje mi się że już spełnił swoje zadanie a obawiam się że kolejne wypowiedzi zaczęłyby go spychać na manowce. Kuba prosił o kontakt na priv osoby poszkodowane przez FM bądź też takie które w innych sposób chcą mu pomóc i myślę że to jest wystarczająca forma. Oczywiście kiedy sprawa znajdzie swój finał to poinformujemy o tym. Share this post Link to post Share on other sites
Kuba Standera 2,705 Report post Posted August 8, 2013 Mały update w całej sprawie: -przesłane gdzie trzeba, teraz machina już mieli -mimo ze upłynęło już dobre 3 tygodnie - nadal sklep nie zwrócił śpiochów, w dodatku zero odpowiedzi na mail gdzie moje rzeczy. -pojawiają się coraz ciekawsze kwiatki, w miarę jak kontaktują się kolejne osoby. Okazuje się ze osób, delikatni rzecz ujmując, "wystosunkowanych" przez sklep i jego szefa jest dość sporo. I jako wisienka na torcie: "Ja natomiast prowadzę działalność (sklep wędkarski) i Pan właściciel Fishing Mart wykonuje dziwne telefony do producentów naciskając ich abym podnosił ceny przy wysokiej już marży. Doszło do tego ,że pyta się ich w jaki sposób JA się rozliczam z urzędem skarbowym.Składając zamówienie hurtowe otrzymałem odpowiedź "Jest Pan zbyt małym sklepem abyśmy z Panem współpracowali i musi Pan się rozwinąć" Odpowiedziałem " W jaki sposób mam się rozwinąć jak nie chcecie mi sprzedać towaru" - Na dzień dzisiejszy nie obsłużymy Pana." Także sprawa głupich śpiochów odsłoniła kilka jakże ciekawych aspektów działalności sklepu. Share this post Link to post Share on other sites
staszek 258 Report post Posted August 8, 2013 Właściciel właścicielem ale ostatnio, 3 dni z rzędu , coś tam kupuję ( kotwiczki itp) . Gość który mnie obsługuje , młody i fajny, jest naprawdę kompetentny i poświęca dużo czasu kupującemu czyli mi. Marudzę z tymi kotwiczkami a On cierpliwie pokazuje mi i przymierza nowe rozmiary . Tak więc musimy oddzielić grubą kreską poczynania właściciela od tego że sprzedają tam fajni goście . Nie jestem emocjonalnie związany z tym sklepem (całe lata kupowałem w Jeżozwierzu..... , ale staram się patrzeć na problem z innej strony: czyli właściciel właścicielem i taki sposób prowadzenia interesu ale jego pracownicy ( a wszyscy z którymi miałem kontakt w Katowicach są tacy sami..) są na serio w porządku. Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted August 8, 2013 (edited) Proponował bym zainteresować sprawą UOKiK. ;) Zaczyna to coraz bardziej dziwnie śmierdzieć wiadomo czym .......... :angry: Edited August 8, 2013 by Karol Krause Share this post Link to post Share on other sites
Kuba Standera 2,705 Report post Posted August 8, 2013 Właściciel właścicielem ale ostatnio, 3 dni z rzędu , coś tam kupuję ( kotwiczki itp) . Gość który mnie obsługuje , młody i fajny, jest naprawdę kompetentny i poświęca dużo czasu kupującemu czyli mi. Marudzę z tymi kotwiczkami a On cierpliwie pokazuje mi i przymierza nowe rozmiary . Tak więc musimy oddzielić grubą kreską poczynania właściciela od tego że sprzedają tam fajni goście . Nie jestem emocjonalnie związany z tym sklepem (całe lata kupowałem w Jeżozwierzu..... , ale staram się patrzeć na problem z innej strony: czyli właściciel właścicielem i taki sposób prowadzenia interesu ale jego pracownicy ( a wszyscy z którymi miałem kontakt w Katowicach są tacy sami..) są na serio w porządku. Nie mniej jednak ktoś na maile odpisuje, ktoś te akcje urządza, a "Szef" jest tylko "ostatnią instancją" przyklepującą takie zachowanie, więc nie do końca jest tak świetnie. Sam znam jednego człowieka ze sklepu i jest bardzo na +, co jakby o całej firmie jeszcze nie świadczy Share this post Link to post Share on other sites