Wilk_ 21 Report post Posted June 30, 2013 Nie pytam, czy ktoś czytał, zgłębiał. Nie pytam, czy nie mógł zasnąć. Pytam, czy ktoś wie w ogóle o takiej rocznicy. Chyba wolno?https://www.facebook.com/photo.php?fbid=271032353039949&set=a.163665567109962.42948.157533511056501&type=1&theater Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted July 1, 2013 (edited) Owszem słyszały i czytaly nie jedno ! Parę cytaów z radosnej tworczości ;) tego pana co sam siebie nazywał "kosmoplitycznym Litwinem" Polak musi być świnią, ponieważ się Polakiem urodził ("Prywatne obowiązki"). :) O polskiej literaturze: Bo ty jesteś mową upodlonych, mową nierozumnych i nienawidzących siebie bardziej niż innych narodów, mową konfidentów, mową pomieszanych, chorych na własną niewinność (wiersz "Moja wierna mowo"). :P "Traktacie teologicznym" zbezcześcił Matkę Bożą Częstochowską: Pochodzę z kraju, gdzie Twoje sanktuaria służą umacnianiu narodowej ułudy i uciekaniu się pod Twoją obronę, pogańskiej bogini, przed najazdem nieprzyjaciela :rolleyes: ...dla Polski nie ma miejsca na ziemi ("Rok myśliwego") :lol: ...gdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze ("Rodzinna Europa"). :blink: ...patriotyzm i ojczyzna, czyli wartości zbiorowe. Jest mi to najzupełniej obce ("Tygodnik Powszechny", 1996 rok). :o itd itp Hm... w dzisiejszych czasach różnym ludziom różne rzeczy się podobają. Homo homini lupus est Edited July 1, 2013 by Ugly Share this post Link to post Share on other sites
Wilk_ 21 Report post Posted July 2, 2013 (edited) Nigdy nie czytałeś Miłosza, (ani żadnej innej poezji). Nigdy też nie uczyłeś się łaciny. Nie odmieniłbyś tego "lupus" w singularis, nawet nie wiedziałbyś, która to deklinacja. Edited July 2, 2013 by Wilk_ Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted July 2, 2013 (edited) Nigdy nie czytałeś Miłosza, (ani żadnej innej poezji). Nigdy też nie uczyłeś się łaciny. Nie odmieniłbyś tego "lupus" w singularis, nawet nie wiedziałbyś, która to deklinacja. [url=http://pl.wikiquote.org/wiki/Cz%C5%82owiek_cz%C5%82owiekowi_wilkiem]>>klik<<[/url] Jak argumentów nie staje, to wycieczki osobiste. :P Ten typ tak ma. U. Edited July 2, 2013 by Ugly Share this post Link to post Share on other sites
samwieszkto 288 Report post Posted July 2, 2013 A co na to ryby ? Share this post Link to post Share on other sites
Wilk_ 21 Report post Posted July 2, 2013 Nie wiem po co ten link do Wikipedii, bo to "człowiek człowiekowi wilkiem" (jest) zna każdy, tak jak każdy zna "myślę więc jestem", ale jak się "zna" - cudzysłów, bo nie znasz: "niejedno" pisze się razem - polski, to się pisze po polsku; po łacinie pisze się, jak się zna łacinę - to miałem na myśli. To nie są wycieczki osobiste - cały twój tekst składa się z samych kalk, łącznie z tą "radosną twórczością", nikt taki nie zrozumiałby żadnego wiersza, nie tylko Miłosza - tylko informacja, że rozpoznałem. Nie ma czegoś takiego, że ktoś nie miał wędki w rękach, [wyguglował] kilka informacji o castingu i oszuka Cię, że "niejedną" rybę złowił tą metodą - i ja poinformowałem Cię, że nie dałem się nabrać. Gdybyś nie umieścił tych cytatów, napisał coś własnymi słowami - nie uwierzyłbym, że zrozumiałeś Miłosza (którego zresztą nie lubię i średnio cenię jako poetę, a zupełnie nie cenię jako "filozofa"), ale może uwierzyłbym, że próbowałeś czytać. I to tyle - nie nabrałem się. Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted July 2, 2013 (edited) Jasne, że cytaty to kalki, kopie! No może za wyjątkiem "radosnej twórczości" :) - ale to zwykły kolokwializm. Pisując kiedyś z jedną osobą na temat Miłosza zrobiłem sobie parę wypisów... Dlaczego część z nich tu przytoczyłem ? By tym co mniej znają jego "produkcje" pokazać jaki był z niego Polak i patriota. Skoro Kolega niezbyt lubi i ceni Miłosza to po co link w pierwszym poście ? Po co, niejako, promować tą osobę ? U. P.S.: "nie jedno" - faktycznie byk. Ale mimo wszystko niezbyt pierwsze zdanie rozumiem :huh: Edited July 2, 2013 by Ugly Share this post Link to post Share on other sites
Wilk_ 21 Report post Posted July 2, 2013 (edited) ... Edited July 2, 2013 by Wilk_ Share this post Link to post Share on other sites
haja1978 1,061 Report post Posted July 2, 2013 (edited) Witam, Mądrzejsi użytkownicy sieci często piszą "nie karmić trolla", ale jakoś nie mogę się powstrzymać, gdy rady na temat ortografii daje osoba - Kolego Wilk, gdybyś nie zrozumiał, ten post kieruję do Ciebie - która w opisie swojego portalowego konta ma Tuwima "Na pewnego endeka....", a w nim słowo "psztyczka". Eh, piewco mowy ojczystej od siedmiu boleści... autor się w grobie przewraca. "Wilk_ Na myśli mam pewien wierszyk Tuwima: Próżnoś repliki się spodziewał/Nie dam ci psztyczka..." Kończ waść, wstydu oszczędź.... i przestań już szczekać, jak ten endek, którego tyczył się wspomniany wyżej wierszyk. Pozdrawiam Arek Edited July 2, 2013 by haja1978 Share this post Link to post Share on other sites