Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
joker

Joker - historia przynęt Roberta Ciarki

Recommended Posts

Bardzo dobre spostrzeżenia koledzy. Bardzo dziękuję za dzielenie się własną praktyką.

Spirytusu mam pod dostatkiem będziemy przecierać. :D

Póki co jadę według przepisu. Mieszanie podwójne. Wstępne w jednym pojemniku, ostateczne w drugim. Suszarka jest bardzo dobra przy rozprowadzaniu na jerku. Ciekawi mnie podgrzewanie składników przed, jak pisze Janusz. Mała ilość i tak szybko zgubi temperaturę, a bąbelków pewnie i tak się nie uniknie w trakcie mieszania gęstej substancji. Ogólnie jest to pracochłonne pokrywanie powierzchni w porównaniu z lakierem, nawet dwuskładnikowym nakładanym ręcznie. 

Za to światowo !!!  :lol:  :lol:  :lol:

Uwzględniając wszystkie dobre warunki nakładania epoxy, czyli wolny proces schnięcia bez przyspieszania i kilka cienkich warstw, to coraz bardziej sensowny jest pomysł dwóch maszynek, o czym wspomniałem wcześniej.

Jak to ma działać i wyglądać już wiem, teraz musi mi to ktoś zaprojektować, żebym mógł dać do zrobienia.

Odnośnie podgrzewania , zanim odmierzę pożadaną ilość , wkładam vobie butelki do pojemnika z gorącą wodą . Po wymieszaniu odstawiam na 10min. Resztę załatwisz podczas pierwszych chwil suszenia , do odpowietrzenia używam zwyklej suszarki do włosow, ważne żebyś nie podgrzewał zbyt długo w jednym miejscu. Jesli chodzi natomiast o mieszanie , cala ta zabawa z przelewaniem do kilku kolejnych pojemnikow to starta czasu a co najwazniejsze cennej zywicy .

Do mieszania używam takich pojemniczkow , [attachment=180788:WP_20140705_08_45_08_Pro.jpg]

nastepnie przelewam z jednego do drugiego i tu właśnie przydatne jest wczesniejsze podgrzanie (płyny stają się żadsze) potem stawiam jeden na drugim , żeby wszystko spłynęło. [attachment=180789:WP_20140705_08_45_31_Pro.jpg]  

Myślę ,że ten filmik bedzie pomocny . 

https://www.youtube.com/watch?v=Ydmht9iXWr8&list=TLsmH1Xj7SgS86O1Ba1lGqu-xuMDgdQauD

Edited by zander29

Odnośnie podgrzewania , zanim odmierzę pożadaną ilość , wkładam vobie butelki do pojemnika z gorącą wodą . Po wymieszaniu odstawiam na 10min. Resztę załatwisz podczas pierwszych chwil suszenia , do odpowietrzenia używam zwyklej suszarki do włosow, ważne żebyś nie podgrzewał zbyt długo w jednym miejscu. Jesli chodzi natomiast o mieszanie , cala ta zabawa z przelewaniem do kilku kolejnych pojemnikow to starta czasu a co najwazniejsze cennej zywicy .

Do mieszania używam takich pojemniczkow , attachicon.gifWP_20140705_08_45_08_Pro.jpg

nastepnie przelewam z jednego do drugiego i tu właśnie przydatne jest wczesniejsze podgrzanie (płyny stają się żadsze) potem stawiam jeden na drugim , żeby wszystko spłynęło. attachicon.gifWP_20140705_08_45_31_Pro.jpg

Myślę ,że ten filmik bedzie pomocny . 

https://www.youtube.com/watch?v=Ydmht9iXWr8&list=TLsmH1Xj7SgS86O1Ba1lGqu-xuMDgdQauD

Mam nadzieję, że nie za dużo ludzi posłucha Twoich rad dotyczących przygotowania do mieszania.

Myślisz, że przelejesz wszytko z jednego do drugiego? I dlatego właśnie się przelewa mieszaninę, nie składniki.

Edited by krzychun

Nie powiedziałem ,że tak trzeba robić , kwestia wprawy . Jakoś nigdy nic sie nie stało, gdy używałem mojego sposobu , ale cóż .. Widocznie jesli chodzi o Envirotex masz wieksze doświadczenie.. :D  Nie każdy budzi się w dobrym humorze  ;)  

Dzięki zander 29za podpowiedzi. Te neonowe kubeczki gdzie nabywasz?

Filmów na YT na oglądałem się. W każdym jest coś pomocnego. Prawda jest taka, że i tak trzeba to przerobić i poczuć na własnej skórze. Za pewne im mniejsza ilość jest rozrabiana, tym więcej dokładności w łączeniu składników jest wymagane. Chociażby mieszanie po przelaniu w kolejne naczynie. 

Jak już pisałem postępuję póki co zgodnie z tym co w instrukcji oraz z tym co praktykują inni. Na własne eksperymenty za wcześnie. ;)

Te neonowe kubeczki gdzie nabywasz?

Mi to wyglada na kieliszki plastikowe na żołądkową - sandaczową ;)  W tzw funciakach są , jak chcesz to wyślę :)

[attachment=180894:kieliszki.jpg]

Mi to wyglada na kieliszki plastikowe na żołądkową - sandaczową ;)  W tzw funciakach są , jak chcesz to wyślę :)

attachicon.gifkieliszki.jpg

matt bardzo dziękuję, ale bez przesady z wysyłką z UK. Już znalazłem w PL :)

Joker ale w hangielskich lepiej się miesza:p
Dobry wieczór

:)

Tuńczyk gdzie?

Dobry wieczór 

Tuna fish pojechał dziś z 30m plećki.... Z brzegu trudno się łowi... Jestem w zatoce przy ston, croatia, konkretnie kobaš. 42.803598, 17.743408
Jutro biorę łódź... Z brzegu jakieś dziwne rzeczy łowię..
Dziś miałem ugora - kuzyn węgorza. Dobre mięso....
Późno poszedłem na ryby, dopiero na łowisku byłem na 9.
Nowa miejscówka, woda tak czysta... Widać na 10-15m
Ryby gonią wasze zabawki, walą w nie... Tyle...
Wstyd mnie za brak foto z konkretną rybą... Nic powyżej okonia patelniaka nie mam...
Dziś była ośmiornica ale z ręki... Fajne macki mają te zwierzaki.
Jutro może ruszę 4 przed 4.
Wieczorem łódź.
Może w końcu coś większego.

Tomy znasz nicko bilič?
Jego przystań.
Super miejsce, liczyłem na twoje boleniówki zaraz po blachach morskich... Ale twister rządzi...
Dziś odjazd był na blachę jaxona... Nie duży był... Ja go pod brzeg zobaczył mnie i full Speed ahead i w dno na 20m....
Torpeda... To była dobra walka

Nie w tym sensie tam rządziłem :) , ale na wakacjach też byłem w na wyspie krk.Rakija się lała strumieniami.

Nie w tym sensie tam rządziłem :) , ale na wakacjach też byłem w na wyspie krk.Rakija się lała strumieniami.

Ehhhh jakoś nie lubię tego.. wolę czystą:p
Lub śliwkę....

Tomik,

Wychodzi mi na to, że potrzebuję dwie maszynki. Mała do nakładania epoxy. Duża zbiorcza do suszenia. To musi być kompatybilny system mocowań, by łatwo było przekładać przynętę na drugą maszynkę

spotkamy sie jakoś w tyg to się załatwi przy okazji poznasz pewnego gościa który struga takie cudeńka że oczka bieleją:)

Tomku, tego od jerków?

To był świat, w zupełnie starym stylu... la,la,la..

Lata osiemdziesiąte to fun, kolory i prostota. Takie malowanie na Denatach do wzięcia :)

[attachment=181339:style of the '80.jpg]

[attachment=181340:style of the '80 (1).jpg]

Patriota, może to będzie wersja dla tych, którzy zamawiają na raz więcej. Powiedzmy, że będzie wtedy za 1zł :D

[attachment=181338:Patriota.jpg]

Edited by joker

Do zabrania pięknie pracujące Denaty 135/50g w kolorze Retro pstrąg z miedzianym grzbietem, oraz miętowy z truskawkowym policzkiem  :lol:

Patriota fajny pomysł nie wiem co powiedzą inni ale mnie się jakoś ta folia na nim nie widzi. Nie mniej i tak like z mojej strony  ;)

Patriota fajny pomysł nie wiem co powiedzą inni ale mnie się jakoś ta folia na nim nie widzi. Nie mniej i tak like z mojej strony  ;)

Kombinowałem z hologramami i przy czerwieni pomyślałem o fladze, zamiast klasycznego RH. Rzeczywiście, może bez holo będzie sympatyczniej. :D

... potem zrobiłem Rabarbar

[attachment=181376:rabarbar.jpg] [attachment=181375:rabarbar (2).jpg]

... później Skandynawski świt

[attachment=181378:Scandinavian dawn.jpg] [attachment=181377:Scandinavian dawn (2).jpg]

i coś mi nie pasowało. 

Szukam swojego pomysłu na hologramowe Roniny bo są na nie chętni. Zdaje się, że tak jak poniżej będzie najoryginalniej dla oko naszego i ryb :D

Złoto Inków

[attachment=181382:Inca gold.jpg] [attachment=181383:Inca gold (2).jpg]

Czarne złoto

[attachment=181385:black gold.jpg] [attachment=181384:IMG_0071.jpg]

Czarna miedź

[attachment=181387:black copper.jpg] [attachment=181386:black copper (3).jpg]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...