mifek 1,620 Report post Posted July 2, 2014 Janusz obawiam się, że gdyby tak chłop (wedkarz) całował samca zabulcowego to ... efekt moglby być odwrotny niż zamirzeony... ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 2, 2014 Dawno nie robiłem Limited Perch na Roninach. Ciekawe jak poprawi się optycznie po położeniu Envirotexu. Oj parę rzeczy sobie odświeżę i wreszcie włożę do swoich pudełek, bo nic mi z tego nie zostało. [attachment=180500:limited_ronin125 (5).jpg] Share this post Link to post Share on other sites
teki77 410 Report post Posted July 2, 2014 Wygląda to świetnie . Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted July 2, 2014 No to i ja chyba się doczekam :) Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted July 2, 2014 To ja też w kolejce staje:p Mam pecha.... 3 dni przed moim przyjazdem tuńczyki wybyły na otwarte morze... Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 3, 2014 ...i dobrze, bo każdy by tobie tych tuńczyków zazdrościł ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 3, 2014 No to i ja chyba się doczekam :) bez przesady ;) Share this post Link to post Share on other sites
popper 4,221 Report post Posted July 3, 2014 Ty jak już coś maźniesz swymi pędzelkami, to czapki z głów: [attachment=180578:Bez_tytułu_1.jpg] :whistling: Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 3, 2014 ... a dziękuję Waldku :) ----------------------------------------------------------- Trochę Fario mam do pomalowania, więc będzie kilka wolnych 6 i 5cm jakby ktoś coś. Odzwyczaiłem się od robienia mniej niż 10-20 na raz z modelu, dlatego zrobiłem więcej niż ktoś zamówił. Najprawdopodobniej wersje z łuską na nich zrobię, czyli kleniki. Jeszcze puszczę wam info lub zdjęcie w weekend przed ukończeniem malowania. Share this post Link to post Share on other sites
seemoore 104 Report post Posted July 3, 2014 Łuseczki rewelacja... Trza to przyznać :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 4, 2014 Midas :P [attachment=180692:midas.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
BARENZ 567 Report post Posted July 4, 2014 No i widzisz co narobiłeś Robert. Nie umyłeś rąk i woblera pobrudziłeś :D. Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted July 4, 2014 Stara jak z roboty przyjdzie i obrus zobaczy to aż klaśnie :lol: Share this post Link to post Share on other sites
adamekkp 102 Report post Posted July 4, 2014 Franc, gdybyś mógł na przyszłość takie rzeczy pisać w jb się śmieje, nie przygotowany byłem i oplułem monitor :D Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 4, 2014 Basia uwielbia moje prace na stole w salonie :D Share this post Link to post Share on other sites
adamekkp 102 Report post Posted July 4, 2014 Pewnie wielu z "Nas" zastanawia się czy aby na pewno chodzi o prace przy woblerach.... ale nie trzeba odpowiadać im mniej wiesz tym dłużej żyjesz :D Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted July 4, 2014 :) Czemu wędkarze to największe stado zboczeńców na świecie:p ? Share this post Link to post Share on other sites
mifek 1,620 Report post Posted July 4, 2014 Pewnie wielu z "Nas" zastanawia się czy aby na pewno chodzi o prace przy woblerach.... ale nie trzeba odpowiadać im mniej wiesz tym dłużej żyjesz :D nie ma co wnikac - w temat malowanie ;) grunt ze wszyscy wiemy, że joker ma talent i ... sprawne paluszki... :) Share this post Link to post Share on other sites
Tomik 119 Report post Posted July 4, 2014 Chciałem podziękować Tomikowi za pożyczenie swojej suszarki. dzięki temu sprawdzę co i jak i za projektuję coś pod swoje potrzeby. Kręcą się Denat 185 i King Frog cieszę się że się przydała gdybyś chciał wysuszy większą ilośc daj znac to ogarnę Ci drugą podobną gabarytowo. musimy sie zgadac któregoś dnia ba poga-wędkę:)) pozdawiam Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 4, 2014 (edited) Tomik, Wychodzi mi na to, że potrzebuję dwie maszynki. Mała do nakładania epoxy. Duża zbiorcza do suszenia. To musi być kompatybilny system mocowań, by łatwo było przekładać przynętę na drugą maszynkę. Edited July 4, 2014 by joker Share this post Link to post Share on other sites
Melanzyk 8,858 Report post Posted July 4, 2014 Joker z dużymi bajtami nie jest łatwo. Musisz je dobrze zamocowac na wszystkie oczka zeby sie nie kolebotaly na żadna strone bo bedwiesz mial nierówne rozłożenie żywicy. Jak tam envirotex, zadowolony? Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 4, 2014 (edited) To, że nie jest łatwo już wiem. Dlatego potrzebny system mocowań na sztywno skręcany przed nałożeniem epoxy. Całość, czyli jerk z mocowaniami będzie można przenieść na maszynę zbiorczą. Epoxy ma jak na razie dwie zalety. 1.Gruba warstwa kryje wszystko. 2. Świeci się jak psu... na wiosnę Dopóki nie sprawdzę tego na szczupakach lub sumach to nie wypowiadam się na temat ochrony przed zębami. Z innych spraw. Envirotex położony na lakierowaną wcześniej powierzchnię nie trzyma się jej. Sprawdzałem mechanicznie po 72 godzinach. Może trzeba lakier zmatowić i przetrzeć alkoholem, wtedy może będzie dobrze. Jeszcze muszę sprawdzić jak to w drugą stronę wygląda, czyli lakier na envirotex. Edited July 4, 2014 by joker Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted July 4, 2014 Większość żywic (zwłaszcza, jeśli są źle rozmieszane) wytwarza na powierzchni rodzaj wosku. Na zewnętrznej i wewnętrznej powierzchni. To powoduje zmniejszenie przyczepności. Zmatowienie i odtłuszczenie zwiększa przywieranie. Ale tak naprawdę wystarczy właściwie wymieszać żywicę i utwardzacz. Najlepiej zrobić to poprzez precyzyjne zachowanie proporcji, dokładne wymieszanie, przelanie mieszaniny do kolejnego pojemnika i powtórne wymieszanie. Również podgrzanie (np. suszarką do włosów) składników (Ważne! - przed ich zmieszaniem!) daje lepsze efekty. Lepiej też jest nałożyć kilka warstw o mniejszej grubości niż jedną grubszą. Wydłuża to proces, ale poprzez efekt wielowarstwowego laminowania otrzymuje się trwalszy produkt. Jak tam Maćku niemiecka żywica? Lepsza od Envirotex'u? Share this post Link to post Share on other sites
zander29 38 Report post Posted July 4, 2014 To, że nie jest łatwo już wiem. Dlatego potrzebny system mocowań na sztywno skręcany przed nałożeniem epoxy. Całość, czyli jerk z mocowaniami będzie można przenieść na maszynę zbiorczą. Epoxy ma jak na razie dwie zalety. 1.Gruba warstwa kryje wszystko. 2. Świeci się jak psu... na wiosnę Dopóki nie sprawdzę tego na szczupakach lub sumach to nie wypowiadam się na temat ochrony przed zębami. Z innych spraw. Envirotex położony na lakierowaną wcześniej powierzchnię nie trzyma się jej. Sprawdzałem mechanicznie po 72 godzinach. Może trzeba lakier zmatowić i przetrzeć alkoholem, wtedy może będzie dobrze. Jeszcze muszę sprawdzić jak to w drugą stronę wygląda, czyli lakier na envirotex. Witam serdecznie , jeśli mogę coś od siebie na temat Envirotex'u. Trzy warstwy , nakładane po dokładnym przetarciu spirytusem w zupełności wystarczą . Wiem ,ponieważ używam go od ponad pół roku.warunek , nie przyspieszać suszenia , nakładac kolejna warstwę nawet trochę póżniej niż wymagany czas schnięcia. Oczywiscie warunkiem jest równomierne nałożenie warstw. Jesli chodzi natomiast o lakier , tak jak wspominałeś , zmatowić ,spirytusik i dwie warstwy w zupełnosci wystarczą . Mam nadzieję , że pomogłem . pozdrawiam . Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted July 5, 2014 Mnie pomogłeś, od rana chodzę pod wpływem :lol: Share this post Link to post Share on other sites