Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
joker

Joker - historia przynęt Roberta Ciarki

Recommended Posts

Masz uv? Pokaż foto w uv

Bez przesady. Na żywo wygląda świetnie :)

Ciapajki świetne, mi to by się marzył Ronin w takim graffiti Edited by lajcik

Trollowe dzisiaj nurkowały trochę. W najgłębszym miejscu rynna miała 8 metrów. No problem, czas pojechać na głębszą wodę :)

Fario 150 DD na 20lb plecionce osiąga 5m głębokości na lince 15m :)

Dziękuję, o to chodziło.

Trollowce do wysyłek z zachowaniem właściwej estetki i solidności wykonania. Fario 150 w dwóch wersjach DD i SDR.

SDR, którego testowałem w Szwecji dostał poprawiony ster i został odchudzony z balastu. Zatem mamy wersję SDR na łowiska do 5 metrów i DD na więcej niż 5 metrów, dokładnie ile może zejść DD jeszcze nie wiem, myślę, że 9m na lince 15lb to nie problem.

[attachment=333935:stery DD do 150.JPG]

Fario 150 troll w kolorach GT i Hering

[attachment=333937:150 DD-SDR.JPG]

Fario 120 troll w kolorach GT i  SD - Scandinavian dawn

[attachment=333936:120DD.JPG]

W wersji 120 zgięty ster zamierzone. Nacięcie w korpusie bardziej w poziomie w celu zachowania grubszej warstwy materiału nad sterem, co zapewni konstrukcji jej wyższą trwałość na złamanie w tym miejscu.

Edited by joker

Roniny 80 na czasie i korpusy strugane na okrągło. Dla przypomnienia kilka sprawdzonych kolorów.

Black clown

[attachment=333945:black clown.JPG]

Harlequin

[attachment=333944:arlekin.JPG]

Rouch

[attachment=333947:rouch.JPG]

White bream

[attachment=333946:bream.JPG]

Edited by joker

Cannibal

[attachment=333948:cannibal.JPG]

Quick silver

[attachment=333949:silver.JPG]

Hering

[attachment=333952:hering.JPG]

Perch

[attachment=333953:perch.JPG]

Bardzo często Perch zamawiany jest z pomarańczowym, a nie z perłowym brzuchem.

Rouch chrom

[attachment=333955:rouch chrom.JPG]

Hering chrom

[attachment=333954:hering chrom.JPG]

Na zdjęciach brakuje tylko Rud, Ruff i GT. Wszystkie te kolory są cały czas w użyciu. 

Dziękuję Robert za piękne woblery!!! :)

Prace custom od czasu do czasu również sprawiają dużo przyjemności. :)

Trollowce do wysyłek z zachowaniem właściwej estetki i solidności wykonania. Fario 150 w dwóch wersjach DD i SDR.
SDR, którego testowałem w Szwecji dostał poprawiony ster i został odchudzony z balastu. Zatem mamy wersję SDR na łowiska do 5 metrów i DD na więcej niż 5 metrów, dokładnie ile może zejść DD jeszcze nie wiem, myślę, że 9m na lince 15lb to nie problem.

attachicon.gifstery DD do 150.JPG

Fario 150 troll w kolorach GT i Hering

attachicon.gif150 DD-SDR.JPG

Fario 120 troll w kolorach GT i  SD - Scandinavian dawn

attachicon.gif120DD.JPG

W wersji 120 zgięty ster zamierzone. Nacięcie w korpusie bardziej w poziomie w celu zachowania grubszej warstwy materiału nad sterem, co zapewni konstrukcji jej wyższą trwałość na złamanie w tym miejscu.

Ciekawe co na to sooomy :) ? Napisz Robert coś o pracy. Ja tez pomału przymierzam się do sumówek. Na razie szukam jakiejś ciekawej bryły która mogła by ruszyć ryby znające większość obecnych na rynku konstrukcji ;)

Na razie szukam jakiejś ciekawej bryły która mogła by ruszyć ryby znające większość obecnych na rynku konstrukcji ;)

"Rymby nie znajo"

[attachment=334012:Rutkowski-06.jpg]

Ciekawe co na to sooomy :) ? Napisz Robert coś o pracy. Ja tez pomału przymierzam się do sumówek. Na razie szukam jakiejś ciekawej bryły która mogła by ruszyć ryby znające większość obecnych na rynku konstrukcji ;)

Na sumy to wędkarze chcą je adoptować, a osobisty typ kształtu i pracy woblera dla suma mam inny, może zrobię. Moim celem było zrobienie przynęt do głębokiego trollingu jeziorowego - sandacz, szczupak. Jeśli będą to łykać sumy to tylko się cieszyć. Fario 120 jest bardziej zwięzły w pracy od 150, drgania są węższe o większej częstotliwości. Fario troll ma imitować smukłe ryby ławicowe - sielawa, płoć, stynka.

Pracę każdej z wersji można lekko modyfikować, korygując oczko stelaża do przodu albo do tyłu, co wpływa na częstotliwość pracy ogonowej. Oczko mocujące żyłkę im bliżej steru również przyspiesza pracę, a wyżej od steru spowalnia. Ster jest z 3mm poliwęglanu i można go nacisnąć bez obawy o złamanie głowy korpusu (już sprawdzone, gięte z dużą siłą). Obniżenie steru zmienia możliwości zanurzeniowe i też wpływa na pracę. Jedyna rzecz jakiej nie polecam do kombinowania to gięcie steru do góry, wobler się wyłoży, nie będzie możliwości ustawienia, powstaje negatywny kąt pomiędzy linką, a przynętą. Zakładałem też kółko łącznikowe na oczka, większych zmian w pracy nie zauważyłem, może wobler idzie wtedy nieco płycej. Także dokładanie kółek łącznikowych do Fario 120 i 150 troll nie ma sensu.

Adamie, nieco wcześniej są filmy z pracą poglądową. 

Podobnie jak Fario 150 troll, także 120 będzie w dwóch wersjach zanurzeniowych. Prace nad płycej schodzącym woblerem trwają, cel do 4 metrów. Ponieważ ster nie będzie aż tak duży, jego grubość będzie z płyty 2mm.

Za dni parę będzie coś do działu GT. Coś pod bolenia, pod szczupaka i może coś czego nie widzieliście. Pomyślę jeszcze :)

Robert, przegladam, wracam, przewijam i jeszcze raz ogladam, piekne to wszystko. Przyspieszenie w watku tez konkretne. Kapitalny wachlarz przynet stworzyles, a jak sie nie myle, to pomyslow w glowie masz conajmniej na dwa razy wiecej woblerow i roznych wariantow. Twitch-baitami mnie zaskoczyles i zaciekawiles. Podziwiam dalej...

Dzięki Pawle.

Boss od 6cm do 12cm świetnie działa. 6cm pod okonia i pstrąga, ale kto zabroni boleniowi, kleniowi, czy sandaczowi. 8cm i 10cm są uniwersalne i wachlarz ryb, które mogą się nimi zainteresować jest szeroki, zarówno w jeziorach jak, w rzekach, czy w morzu. 12cm to zdecydowanie pod szczupaka, tym bardziej, że ma najmocniejszą pracę.

Równolegle chcę ujarzmić Amoka w szerszym zakresie długości. Poniżej prototypy.

Amok 75

[attachment=334543:amok 75.JPG]

Amok 85

[attachment=334546:amok 85.JPG]

Ach te kobitki. Żony, matki i kochanki wędkarzy. Jak ja lubię takie zamówienia-prezenty. 

[attachment=334984:_MG_1189.JPG]

[attachment=334986:Pud.jpg]

[attachment=334985:_MG_1190.JPG]

[attachment=334987:pude.jpg]

Edited by joker

Takie rzeczy były w planach na kiedyś tam, a wyszło jak zawsze, czyli ktoś wcześniej, niż sam bym chciał to zrobić, zapytał, czy nie mógłbym teraz zrobić. Na zakończenie filmu pada pytanie do reżysera - Czyj on jest? Ciekawe, czy ktoś zagadnie. Taki konkursik z przymrużeniem oka, bo może odbiorcę znacie, a może nie. Jak konkurs to nagroda. Za pierwsze miejsce - szeroki uśmiech odbiorcy odciśnięty w gipsie :D I mała niespodzianka od reżysera.

https://youtu.be/7cfRwZOQK-8

Zdjęcia potem, czyli za dni parę :)

Wiedziałem, że tak będzie :D

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...