Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
joker

Joker - historia przynęt Roberta Ciarki

Recommended Posts

Najważniejsze w wyjeździe nad Stora Bellen było doborowe towarzystwo. Świetna ekipa wyluzowanych gości pochłoniętych pasją wędkarską. Mam nadzieję, że znajomości te utrwalą się z czasem i będę miał okazję połowić z tymi ludźmi u nich nad wodą albo gdziekolwiek w świecie.  :)

Wracając do zasadniczej roli wątku. Testowo na biegu zrobiłem Fario 150 SDR i bardzo spodobała mi się praca tej konstrukcji. Wobler pracuje drobno, migocze jak sielawka czy śledź. Dlatego podejmę próbę modyfikacji i będę go chciał robić na stałe. 

[attachment=322186:_MG_0995 - Kopia - Kopia - Kopia - Kopia.JPG]

Aktualnie z tym sterem schodzi do 5 metrów, myślę, że da się do 7 metrów i to wystarczy.

Każdy zaglądający tutaj wie, że woblerów ze sterem pod szczupaka jak do tej pory nie pokazywałem. Powód jest prozaiczny. Nie darzyłem sterowców zaufaniem tak jak jerki. O tym może słów kilka innym razem...

Konkursowy wyjazd skłonił mnie do podjęcia tematu w tej kwestii. Wykonałem prototyp 8cm, a zaraz po nim 12cm. Tą dwunastkę wykonałem w 9 egzemplarzach, każdy różni się nie tylko kolorem, lecz również grubością korpusu, inną obróbką głowy czy usterzeniem. W ten sposób mogłem sprawdzić kilka wariantów, aby w przyszłości wybrać 2-3 wersje do różnych zadań. Boss, bo tak nazwałem ten wobler - twichbait przejdzie teraz dopracowanie i uzyska standaryzację dla poszczególnych wersji oraz wielkości. 12 i 8 to na bank. Ósemki zabrałem dwie na wszelki wypadek, gdyby pojawiły się okonie. Zżerały je szczupaki (czki) i to bardzo łapczywie, więc łowiłem nimi tylko jednego dnia i to krótko.

Tak wygląda osiem z wersji 12cm 32g.

[attachment=322293:_MG_0839.JPG] [attachment=322294:Okoń norweski.JPG]

[attachment=322295:_MG_0829.JPG] [attachment=322296:_MG_0833.JPG]

[attachment=322299:_MG_0844.JPG] [attachment=322300:BOB1 (2).JPG]

[attachment=322301:_MG_0837.JPG] [attachment=322302:UV (1).JPG]

Ryby złowiły:

Płotka alu 2 + dwa nietrafine ataki, wszystko na metrowej wodzie.

Jazgarz malowany 2 na 2 metrowej wodzie

Jazgarz alu ze źle wklejonym stelażem 2 w trolla

Fluo zaliczył branie w trolla

Parka ósemek.

[attachment=322303:Boss80.JPG]

Edited by joker

I to by było na tyle koledzy na ten rok.

Wszelkich dodatkowych informacji odnośnie przynęt Joker chętnie udzielam na priv - wyczerpująco. :)

Pozdrawiam wszystkich :)

I to by było na tyle koledzy na ten rok.

Hola Hola piękny książę.
Jeszcze kupę czasu do końca roku

Policzyłem... 142 dzień roku, do końca pozostało 224 dni (stan na dziś)... CZUWAJ! ;)

Na ten rok koniec nowości w wątku. Na zapowiedzi dać jednak wypada. Fario 150 SDR spodobał się kilku osobom i chcieliby poza nim sprawdzić też mniejszą jego wersję w mocnym uzbrojeniu pod suma. Tak więc będę kombinował z modelem krótszym o kilka centymetrów i rasował piętnastkę.

:)

Strugam trochę maluchów, na które czekają koledzy lub dostawałem o nie pytanie. Robię kilka sztuk więcej Fry 4cm, więc jak by ktoś, to zapraszam na priv.

[sharedmedia=core:attachments:316677]

Pełną parą jadą też Nurt 5,5cm i Krysto 7,5cm.

Wczoraj Amok zaliczył szczupaka na jeziorze. Trzeci gatunek ryby, który łasi się na tą przynętę. Wiedziałem, że tak będzie... :D 

Strugam trochę maluchów, na które czekają koledzy lub dostawałem o nie pytanie. Robię kilka sztuk więcej Fry 4cm, więc jak by ktoś, to zapraszam na priv.

Wczoraj Amok zaliczył szczupaka na jeziorze. Trzeci gatunek ryby, który łasi się na tą przynętę. Wiedziałem, że tak będzie... :D

Bardzo dobra koncepcja!...I pamiętaj, że wersje pływające są pożądane! (A ten Amok, to skąd ma nazwę?)

Hola Hola piękny książę.
Jeszcze kupę czasu do końca roku

Piękny Książę? No! Pasuje! :)

Nazwa Amok zrodziła się po tym jak pierwszy raz zwodowałem tą przynętę. Pomyślałem sobie  - ryby dostaną amoku! I masz nazwę :)

W każdym razie w tym roku Amok spędzi w wodzie więcej czasu, zarówno na rzekach, jak i jeziorach.

Pływający... może to będzie Amok, albo coś innego, zobaczymy.

Od dłuższego czasu sobie obiecuję - teraz, no może w przyszłym miesiącu, albo w następnym... i tak czas leci. W czym rzecz. Rzecz w tym aby pokazać możliwości niektórych przynęt, dodać opisy, kilka tekstów z bagażu doświadczeń urzytkowników i zebrać to w jednym miejscu na stałe, czyli jakaś strona www, czy coś takiego. Może mnie ktoś z was kopnie w cztery litery, to w końcu to zrobię  :lol:

...Może mnie ktoś z was kopnie w cztery litery, to w końcu to zrobię  :lol:

Ludzie! ...Huzia na NIEGO!... :)

Edited by Dokuś

Lubisz być proszony, ale

nie prowokuj chłopcze, lewa noga kwalifikuje do ortopedii urazowej, o prawej wolę nie pisać.

Więc weź te cztery litery, póki całe i do roboty,

pozdrawiam Robercie

Na ten rok koniec nowości w wątku. Na zapowiedzi dać jednak wypada. Fario 150 SDR spodobał się kilku osobom i chcieliby poza nim sprawdzić też mniejszą jego wersję w mocnym uzbrojeniu pod suma. Tak więc będę kombinował z modelem krótszym o kilka centymetrów i rasował piętnastkę.

:)

Podpatrzyłem u Ciebie malowanie gąbką ;) :P tylko muszę jeszcze je dopracować :)

Fajne wygladająą Twoje malowanki   B)

Podpatrzyłem u Ciebie malowanie gąbką ;) :P tylko muszę jeszcze je dopracować :)

Fajne wygladająą Twoje malowanki   B)

90% malowania na wszystkich woblerach to gąbka, a ile z tego podpatrzyłeś to nie wiem  :P

Dziękuję za komplement i szukaj własnego stylu, gąbki są świetne, jedynie trzeba znaleźć czas na ich poznanie. 

Edited by joker

90% malowania na wszystkich woblerach to gąbka, a ile z tego podpatrzyłeś to nie wiem  :P

Dziękuję za komplement i szukaj własnego stylu, gąbki są świetne, jedynie trzeba znaleźć czas na ich poznanie. 

Gąbki są magiczne  :wub:

wydaje mi się, że widziałeś na żywo mojego woblera pomalowanego gąbką  :P

Gąbki są magiczne  :wub:

wydaje mi się, że widziałeś na żywo mojego woblera pomalowanego gąbką  :P

Owszem widziałem ich kilka :) Świetna robota i nie tylko o malowaniu piszę, również o konstrukcjach. Widać, że wiesz co robisz. Trzymam kciuki za dalszy rozwój.

Gąbki są magiczne :wub:
wydaje mi się, że widziałeś na żywo mojego woblera pomalowanego gąbką :P

A widzisz nawet do Szwecji Twoje woblery dotarły ;)

Owszem widziałem ich kilka :) Świetna robota i nie tylko o malowaniu piszę, również o konstrukcjach. Widać, że wiesz co robisz. Trzymam kciuki za dalszy rozwój.

Dzięki, dzięki :D

Tego to bym się nie spodziewał :P

Cześć Joker.

Dzięki za woblerki,wczoraj dotarły...jeszcze nieopłacone a już łowią :P

Cześć Joker.

Dzięki za woblerki,wczoraj dotarły...jeszcze nieopłacone a już łowią :P

Co to za przynęta? Na ufoludka łowiłeś?  ;)

Edited by Dokuś

Arku, nie spodziewałem się wzdręgi na Pasikonika. Super! Muszę spróbować na jeziorze :)

Dotarły, i dobrze o nich mówiono, Ja wójt wam to mówię ;) .

Robert, jak prace nad SDR-em?

Robert, jak prace nad SDR-em?

Trwają. Właśnie zamówiłem stery z płyty 3mm, a prototypowe kształtki w długościach 15cm i 12cm praktycznie gotowe. Przy okazji spróbuję 10cm pod suma o wyższym profilu.

Na tą chwilę fajnie idą w świat Nurt- y 55, a że oczekiwania na pływaki też są i to nie małe, więc będzie mała zmiana w tym temacie.

Skrajne z lewej strony są wolne, jakby ktoś miał ochotę na sprawdzian pod pstrąga lub białe drapieżniki z rzek.

[attachment=325402:DSCN2358.JPG]

Kolejne kilka sztuk Krysto. Dorobiłem dwa z lewej na wszelki wypadek ;) Zaraz siadam do kolejnych.

[attachment=325403:DSCN2357.JPG]

Komy, szczególnie te dłuższe 85 zapewne ze względu na większą masę szybciej wędrują po kraju, a i u mnie z pudełka zniknęły więc coś i dla siebie dorobiłem. Z lewej na dole wolna sztuka. Kolejne kilka sztuk już prawie na półmetku, więc zapraszam.

[attachment=325405:DSCN2356.JPG]

Przy okazji jako ciekawostkę wam napiszę, że jest już dawno zrobiony prototyp Koma 65 i leży sobie grzecznie ponad rok. A czemu? Z powyżej wspomnianego zainteresowania boleniarzy grubym i ciężkim kalibrem. Przyjdzie na nią czas i nie tylko na tą konstrukcję :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...