joker 5,503 Report post Posted May 1, 2016 Wszystko wskazuje na to, że na wyjeździe trzeba będzie pracować łopatą. To nie może tak być, by nie pojechać z własną. Zabieram dwie. Nieużywane, bo właśnie zrobione. Jak to na podwórku w dzieciństwie mawiali koledzy - nówki sztuki nie śmigane :D [attachment=318499:łopaty.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 1, 2016 1 maja to od zawsze były szczupaki i tak naprawdę jest to dla mnie dzień pod tytułem "Początek sezonu na drapieżniki". Dzisiaj było inaczej. Zdradziłem szczupaki dla... wyborowego towarzystwa przyjaciół. Jednak magnetyzm rzeki był równie silny i pognałem w amoku nad wodę zostawiając na chwilę biesiadujących kolegów ;) Idealne warunki, pochmurno, ciepło, woda trącona, sen spinningisty spełnić się musi. Szybka analiza warunków poziomu wody i czasu startu, już po 10, więc kropy w domu. Spotykam wędkarza. Jest bez ryby, mówi, że miał jedno wyjście, bryndza. Odchodzi i patrzę jak łowi. DR i do dziury pod karpą. Powodzenia - myślę sobie. Już jestem po czterech rybach. Dzisiaj inaczej. Dzisiaj się tylko podnoszą do powierzchni, Amok rządzi. Adrenalina jeszcze ze mnie nie zeszła. Jakbym łowił bassy. Wszystko na oczach, zbiórki z powierzchni, fontanny wody, gonitwy za celem. ŁAŁ! Gdzieś w między czasie spotykam starego wspaniałego kompana, którego poznałem na starym zlocie Jerka nad Drwęcą. Co za spotkanie, masz woblera ode mnie, załóż tylko jedną kotwicę na przód i będzie dobrze. Po pewnym czasie mms do franca, by mi przekazał, że dziękuje za woblera. Nurt dał mu rybę 45cm. [attachment=318573:45.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 2, 2016 Koledzy Jokerów, którzy jadą do Szwecji ;) [attachment=318768:koledzy.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 2, 2016 Wreszcie konkretny kaliber będzie w użyciu. Około 100g klocka Cannibal, który pracuje tak lekko, że nie czujesz zmęczenia po całym dniu łowienia. Gigant Denat długo czekał na swój pierwszy sprawdzian. Już za kilka dni zatańczy w krystalicznej wodzie :) [attachment=318825:cannibale.JPG] [attachment=318827:zander cannibal.JPG] [attachment=318828:zielony cannibal (1).JPG] [attachment=318826:denat185.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 2, 2016 Jednym z modeli, który pierwszy raz będzie testowany na żywym rybnym organizmie jest nowy Ronin - 105 mm 40g. Bardzo chciałem mieć wersję większą o pracy 80. Udało się! Szybki w opadzie, błyska, skacze, lustrkuje. Badzo łatwa i lekka animacja pozwala wydobyć z niego szalone możliwości. :) [attachment=318829:Ronin105 (1).JPG] Będzie też testowany nowy kolor, coś leszcz-krąp. Zobaczymy, czy się sprawdzi. [attachment=318837:Ronin105 (3).JPG] [attachment=318836:Ronin105 (2).JPG] Share this post Link to post Share on other sites
lajcik 995 Report post Posted May 2, 2016 Szyszunia Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 2, 2016 Ostatni mleczyk tej wiosny :D Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 2, 2016 Z większych zabawek zabieram jeszcze Fario 150. Łowią z sukcesem grube tajmenie. Podobno łowią też szczupaki, teraz sam to sprawdzę :) [attachment=318838:szwedzkie fario.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 2, 2016 ... a aktualna paleta kolorów dla Fario 150 prezentuje się tak. [attachment=318840:fario 150 - kolory (1).JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Melanzyk 8,858 Report post Posted May 2, 2016 Koledzy Jokerów, którzy jadą do Szwecji ;) koledzy.JPG Robert dlaczego takie malenstwa? Piranię przy nich wygląda na olbrzyma a u mnie to jedna z mniejszych przynęt :) Szczerze życzę powodzenia. Pozdr M Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 3, 2016 Robert dlaczego takie malenstwa? Może ten wyjazd spowoduje, że niektóre konstrukcje dostaną witamin i urosną. :D Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 5, 2016 Przeczytałem cały wątek... Spodobał się... ;) Wyssał ze mnie energię jak wampir!... Uzależnił... Będę tu zaglądał... Zamawiał... Ustawiał w kolejce... Pojawił mi się napis: "Wykorzystałeś limit polubień!"... ;) Jest po 2:00... Chyba nie zasnę... Wezmę pod poduszkę jakiegoś Jokera... Fario leniwie kołysze... Nada się... Dobranoc!... Lubię to!... ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 5, 2016 Pojawił mi się napis: "Wykorzystałeś limit polubień!"... ;) Czegoś takiego jeszcze nie miałem :D Miło, że ktoś chciał poświęcić aż tyle czasu by poznać cały wątek. :) Dziękuję. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 6, 2016 Za kilka godzin startuję, z radością - bo ekipa przednia, z ekscytacją - bo jest szansa na gruuube ryby, z nowymi woblerami - bo to będzie poważny test dla nich. Trzymajcie się i też jedzcie na ryby :) Share this post Link to post Share on other sites
lajcik 995 Report post Posted May 6, 2016 Robert i Franc życzę połamania kija. Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 6, 2016 Za kilka godzin startuję, z radością - bo ekipa przednia, z ekscytacją - bo jest szansa na gruuube ryby, z nowymi woblerami - bo to będzie poważny test dla nich. Trzymajcie się i też jedzcie na ryby :) Robert i Franc życzę połamania kija. Chłopaki (Joker i Franc) weźcie odwet za potop szwedzki!... Na pohybel!... ;) Wielkich emocji i rekordowych okazów! POŁAMANIAAAAA!... ;) Share this post Link to post Share on other sites
szymanek69 2,608 Report post Posted May 6, 2016 Niech klimat będzie i dobrzy ludzie a przy okazji fishe się czepiają - amen ! :) Share this post Link to post Share on other sites
Kogut Fishing 2,056 Report post Posted May 6, 2016 Powodzenia :) Nie wątpię,że nie jeden szczupak połakomi się n Twoje wyroby :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 12, 2016 Tydzień już jak słuch o nich zaginął... Ani widu, ani słychu... Myśli mam nieuczesane i od zmysłów odchodzę a oni czeszą pewnie szwedzką wodę i zmysły tam mają skierowane!... ;) Share this post Link to post Share on other sites
Kamil G 1,251 Report post Posted May 12, 2016 Wisła to nie Szwecja ale na Jokery bierze w niej wszystko :) tego woblera dostałem od Ciebie w prezencie gdy się pierwszy raz spotkaliśmy :) Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
lajcik 995 Report post Posted May 13, 2016 Tydzień już jak słuch o nich zaginął... Ani widu, ani słychu... Myśli mam nieuczesane i od zmysłów odchodzę a oni czeszą pewnie szwedzką wodę i zmysły tam mają skierowane!... ;) Teraz pewnie z miesiąc obrabiania zdjęć :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 15, 2016 Teraz pewnie z miesiąc obrabiania zdjęć :) Cześć koledzy :) Plan był taki by tych zdjęć zrobić dużo. Nawet koledzy pomogli dokupić szybką kartę 16GB lecz niestety nie było ryb do fotografowania -_- Ulokowani byliśmy w pięknym siedlisku na skraju Stora Lille. Miejsce to mogę polecić z czystym sumieniem. Jest to idealny dom na rodzinny wyjazd. Zadbany, można by nawet powiedzieć luksusowy dom folklorystyczny. [attachment=321483:_MG_0959.JPG] Łodziami wypływaliśmy z ujścia leniwej rzeczki. Widoczny początek jeziora na pięć minut przed odjazdem był sympatycznym łowiskiem szczupaków, które brały na twiche, walk the dogi i poppery. [attachment=321482:_MG_0907.JPG] Zarówno na Bellen jak i Lille szczupaki były silne, waleczyły do samego końca. [attachment=321487:_MG_0981.JPG] Szkoda, że nie powalały zbyt często rozmiarem, a wydłubanie czegoś powyżej 70 cm było wyczynem. [attachment=321488:_MG_1020.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 15, 2016 (edited) Z braku możliwości łowienia z ręki, ponieważ jezioro nie jest łowiskiem, które poleciłbym jerkującym, większość czasu trenowałem trolling, zarówno gumami jak i wobleremi. Trollowałem, a dokładnie poznawałem ten sposób łowienia. Mam więc pierwsze koty za płotami i w przyszłości już nie będzie tak łatwo mnie wytRollować na nieznaym łowisku. ;) Większość ryb oraz swoją największą złowiłem na Jokery. Każda konstrukcja testowa, którą zabrałem łowiła ryby. Królem wyjazdu został Fario 150 SDR w kolorze Hering z brzuchem chatreuse dając mi w trollu ryby 80+ i 70. [attachment=321493:_MG_1022.JPG] Drugi egzemplarz Fario poddawałem torturom. Wyginałem mu ster, co nie było łatwe przy grubości poliwęglanu 3mm, aby sprawdzić możliwości zmiany pracy. Prowadzony z dopałem 70g zaliczył rybę 30cm :lol: gdzieś na 8m w miejscu o głębokości 12m. [attachment=321500:_MG_1016.JPG] Świetnie sprawdziła się zupełnie nowa konstrukcja ze sterem 12cm 32g, zarówno w wersji twichbait jak i trolling. Nowy Ronin 105 również nie próżnował. I znów Niestety wypada powiedzieć, zdjęć łowionym rybom praktycznie nie robiliśmy, bo aż żal było patrzeć na maluchy, które łapczywie połykały te przynęty. W jednym przypadku musiałem wyjąć wobler przez skrzela, inaczej nie było możliwe wyjęcie woblera połkniętego niemal w całości. Wrzucę jedynie zdjęcie omyłkowo zmontowany wobler z tej konstrukcji, który trafi do "szafy Bob1". [attachment=321501:_MG_1025.JPG] Czy miałem szansę na Dużą rybę? Oczywiście, że tak i to trzykrotnie. Raz na Bellen, gdzie zaliczyłem potężne branie w trollu na gumę relaxa 25cm. Szczupak złapał przynętę za główkę jigową pozostawiając w niej dziury jakby je zrobiono nożem. [attachment=321502:_MG_1055.JPG] Dwa razy na Lille w ciągu 20 minut. Najpierw na małego Ronina 80 pod powierzchnią na płytkiej wodzie przyłożyło mi cielsko wywalając się na tafli wody w stadzie stynki. Spadł nim zebrałem szczękę z pokładu łodzi. Drugi w trollu na gumę 25cm Westin wypiął się (na mnie ;) )praktycznie pod koniec holowania. 3oz kij giął się naprawdę pięknie... :rolleyes: Zabrakło odrobiny szczęścia i tyle... Pozostawiłem sobie wspomnienie pięknych okoliczności przyrody. [attachment=321503:_MG_1070.JPG] Edited May 15, 2016 by joker Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 15, 2016 O! Ale pogodę mieliście!... ...Do opalania... :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted May 15, 2016 Pogoda była idealna na wszystko :) Share this post Link to post Share on other sites