spinnerman 9,064 Report post Posted February 4, 2016 Lecimy dalej z dokańczaniem pierwszych prototypów Krysto. Plecy 11mm krysto test (1).JPG Brzuch 10mm krysto test (3).JPG Oznaczenie wagi bez kotwic krysto test (2).JPG Testowe malowanie przed lakierowaniem krysto test (4).JPG Teraz utrafić jeszcze za pierwszym razem z miejscem nacięcia pod ster :D Zapowiada się naprawdę dobry wobler boleniowy. Kolor i faktura miazga. Tylko te czerwone skrzela... Robert bój sie Boga, wszystkie bolenie z Płocka do Warszawy uciekną :D Najbardziej ciekawi mnie jednak sprawa usterzenia tego kilerka :rolleyes: dawaj bystro foty. Share this post Link to post Share on other sites
Kamil G 1,251 Report post Posted February 4, 2016 A mnie ciekawi jak ta płetewka wpłynie na pracę... takie odstające drobiazgi dają sporo możliwości, tylko trzeba je okiełznać :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 4, 2016 Też myślę, że kształt brzydki nie jest. :) Z oczkami lepiej widać o co mi chodziło z obniżeniem osi poziomej. Punkty - mocowanie żyłki a oczko tylnej kotwicy są nieco powyżej połowy wysokości woblera. Liczę na drgania z niedużym wąskim wycheleniem ogona oraz małym lusterkiem w pionie. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 4, 2016 Zapowiada się naprawdę dobry wobler boleniowy. Kolor i faktura miazga. Tylko te czerwone skrzela... Robert bój sie Boga, wszystkie bolenie z Płocka do Warszawy uciekną :D Najbardziej ciekawi mnie jednak sprawa usterzenia tego kilerka :rolleyes: dawaj bystro foty. Jak domalowałem te czerwone skrzela, to też mi jakoś nie pasowało, ale przy testerach niech zostaną. W Komie też są i łowi, więc może ten czerwony akcent nie wpływa na brania... Pierwsze nacięcie już drżą mi ręce :D Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 4, 2016 A mnie ciekawi jak ta płetewka wpłynie na pracę... takie odstające drobiazgi dają sporo możliwości, tylko trzeba je okiełznać :) Nie sądzę, aby ta mała płetewka umieszczona w tym miejscu korpusu miała jakieś szczególne znaczenie dla pracy. Raczej efekt wizualny. Share this post Link to post Share on other sites
spinnerman 9,064 Report post Posted February 4, 2016 Siostro SKALPEL!!!!!!!!!!!!!!!! Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted February 4, 2016 Siostro SKALPEL!!!!!!!!!!!!!!!! A może być tępy? :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted February 4, 2016 A mnie ciekawi jak ta płetewka wpłynie na pracę... takie odstające drobiazgi dają sporo możliwości, tylko trzeba je okiełznać :) Nie sądzę, aby ta mała płetewka umieszczona w tym miejscu korpusu miała jakieś szczególne znaczenie dla pracy. Raczej efekt wizualny. Z punktu widzenia przepływu wody wpłynie na rozdzielenie strugi wody opływającej grzbiet woblera, a z punktu widzenia pracy będzie miało to praktycznie niezauważalny wpływ, na pewno nie taki jakbyś Kamilu chciał, oczekiwał :) . Co innego, gdyby to było na ogonie i było nieco większe. Być może kiedyś o tym napiszę, ale muszę swoje teorie podeprzeć badaniami. Temat tak samo ciekawy jak abstrakcyjny i trudny do prostego opisania, zwłaszcza gdy się tego nie widzi. Share this post Link to post Share on other sites
Kamil G 1,251 Report post Posted February 4, 2016 Ja jestem cały czas w trakcie odkrywania wad i zalet konstrukcji z pletwami. Fakt, moje rybki mają też ogony. Zrobiłem ostatnio test na dwóch identyczny korpusach, z tym że jeden miał płetwy a drugi nie. Efekt? Praca bardzo podobna, "gęste " X z lusterkowaniem, ale egzemplarz bez płetw idzie jak po sznurku, a płetwiasty nieregularnie myka sobie to w prawo to w lewo, nie tracąc przy tym na stabilności... Będę rozpracowywal temat płetwiastych woblerów dalej... a wracając do twórczości Roberta to chyba pomęcze wiosną o jednego Krysto;:) Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted February 4, 2016 Ja jestem cały czas w trakcie odkrywania wad i zalet konstrukcji z pletwami. Fakt, moje rybki mają też ogony. Zrobiłem ostatnio test na dwóch identyczny korpusach, z tym że jeden miał płetwy a drugi nie. Efekt? Praca bardzo podobna, "gęste " X z lusterkowaniem, ale egzemplarz bez płetw idzie jak po sznurku, a płetwiasty nieregularnie myka sobie to w prawo to w lewo, nie tracąc przy tym na stabilności... Będę rozpracowywal temat płetwiastych woblerów dalej... a wracając do twórczości Roberta to chyba pomęcze wiosną o jednego Krysto; :) Tak będą nieregularnie pracować, zwłaszcza gdy płetwa znajdzie się w ogonie lub będzie niesymetrycznie rozmieszczona względem osi symetrii wobka. Wrzuć fotki u siebie, aby nie zaśmiecać tutaj. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 7, 2016 Kiedy woblery schną w lakierach jest czas na inne prace. :) Przygotowania do serii woblerów jaziowo-kleniowych nabrały kształtu. Póki co nie ma się o czym rozpisywać. Pięć przynęt odtworzonych z pojedynczych egzemplarzy, które zostały w moim pudełku. Jedna wyłącznie na podstawie zdjęcia. Dwie to będą modyfikacje starych. Jedna koncepcyjna. Szablony, klocki z kodem linii oraz widoczne tu "kopyta" już wykonane. Teraz muszę zebrać brakujące materiały, wykonać serię w pełnym wykończeniu do zaprezentowania, a potem jak będzie ktoś chętny, zestaw będzie można zamówić. Przydałoby się do tego zgrabne pudełko... Symboliczna linia powierzchni wody pokazuje przeznaczenie każdej z przynęt :) [attachment=296991:mini series.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
stoner 1,741 Report post Posted February 7, 2016 Oj, będzie ciekawie. Ten spaider zwrócił moją uwagę. Poczekamy, zobaczymy :) Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted February 7, 2016 (edited) Mam , takowe zgrabne pudełko :D Może coś w retro malowaniu ? Edited February 7, 2016 by Franc Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 7, 2016 Jutro wodowanie Krysto w rzecznych odmętach. Ster dopasowałem z gotowych posiadanych wzorów, 1,5mm. Tu przed wklejeniem. [attachment=297122:krysto ster (1).JPG] [attachment=297123:krysto ster (2).JPG] I drugi z zapowiadanych, a pierwszy z serii bo będą inne wielkości w tym przypadku, tu Nurt 55 tonący, masa z kotwicami 5g. Jutro jak da radę to będzie film z tym drżącym niczym bigotka ukleja kiełbiokształtnym woblerem. :) [attachment=297124:nurt 55 ster (1).JPG] [attachment=297125:nurt 55 ster (2).JPG] Pozostaje jedynie opracowanie kolorystki pod ten drobno błyskający bokami wobler. W każdym razie znajdą się też kolory ryb przydennych prądolubnych, bo wachlarz możliwości tej przynęty jest spory - od bolenia po pstrąga. Np. coś takiego a'la głowacz. [attachment=297126:głowacz.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Kamil G 1,251 Report post Posted February 7, 2016 A'la głowacz- świetny efekt! Pięknie to wygląda Share this post Link to post Share on other sites
lajcik 995 Report post Posted February 8, 2016 Robercie klasa sama w sobie jak zawsze. Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted February 8, 2016 Jak bym go dostał w pazłotku , to bym go zjadł .. taki cukierek :) Share this post Link to post Share on other sites
ROBERT666 33 Report post Posted February 8, 2016 KOD LINII..... Ciekawie brzmi, widziałem filmik. Świetna robota jak zawsze. Czekam na efekt końcowy [ konika, i ćmy] , jeśli będą takie jak planujesz to wielkie słowa uznania dla ciebie....pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 8, 2016 Wisła sfalowana nie pozwalała na dobre nagranie, tym bardziej, że nie było za bardzo czym. Mimo to ładuję filmy na YT i niebawem wrzucę. [attachment=297393:krysto ok (3).JPG] [attachment=297394:nowości.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 8, 2016 Filmy tragedia, ale niech tam. Pierwszy to Krysto 10g z kotwicami nr.6. W plecach 10mm i tak zostanie. https://youtu.be/dE5x5E6-VQA Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 8, 2016 Nurt 55 - drobna migotliwa praca o ile ktoś to zobaczy... https://youtu.be/5a6oKI4k7Ms Share this post Link to post Share on other sites
spinnerman 9,064 Report post Posted February 8, 2016 Nurt 55 - drobna migotliwa praca o ile ktoś to zobaczy... https://youtu.be/5a6oKI4k7Ms Ten jest wporzo ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 8, 2016 (edited) Rio Grande po liftingu. Dobrany nowy ster i lekkie odchudzenie korpusu. Tonace 7cm, 11g. Głęboko nurkujący. Na każdą dużą rzekę. [attachment=297405:riogrande (5).JPG] [attachment=297403:riogrande (2).JPG] [attachment=297404:riogrande (4).JPG] https://youtu.be/T_JfmbecyEs Edited February 8, 2016 by joker Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted February 8, 2016 Krysto - to czy ja dobrze kombinuje , ma się kojarzyć ? Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 8, 2016 Krysto - to czy ja dobrze kombinuje , ma się kojarzyć ? Ma, bo to na cześć naszego nieodżałowanego kolegi. Share this post Link to post Share on other sites