joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 (edited) Można nabyć bez problemu kulki do łożysk, jest masa sklepów. Na początku również korzystałem z materiału po zużytych łożyskach. Kolega pracujący w warsztacie remontowym przyniósł mi z kilogram złomu o różnej masie i kształtach. To był dobry początek. Potem siostrzeniec zrobił mi tabelkę do obliczeń masy w exel, dla walca i ściętego walca. Tabelę masy kuli stalowych masz w internecie i można jechać po zegarmistrzowsku. :D Jeśli chodzi o koszty, to jest drożej niż ołów. Tnę pręt stalowy na walce, bo jest taniej niż łożysko wałeczkowe. [sharedmedia=core:attachments:138616] Edited July 12, 2014 by joker Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 Robert,normalnie Miecz Demoklesa ten jerk ;) :D ! Fario nie czuje się zagrożony ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 (edited) Wracając do stali. Nie dostałem niekorzystnych informacji zwrotnych od tych osób, które były użytkownikami moich przynęt z ołowiem, a teraz łowią ze stalą. Trudność, o ile tak można na wyrost napisać, była po mojej stronie. Bo różnica w gęstości i obiętości pomiędzy tymi metalami jest spora. Stalowe obciążenie przypomina mi dociążenie lipowego korpusu pokostowaniem. Capon po odparowaniu i wyschnięciu nie zwiększa masy lipy w takim stopniu jak pokost. Stąd pomysł na "lżejszy" balast, do tego dostępny, skalibrowany i zdrowy dla mnie. Bardzo polubiłem stal i nie widzę się już w ołowiu. Poza tym cena, czyli koszty w moim wyrobie nie mają tak dużego znaczenia, nie ścigam się z nikim o udział w rynku. Robię to z pasji i dla pasjonatów. :) Edited July 13, 2014 by joker Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 W czasie deszczu dzieci się nudzą... Mnie nie brak zajęć w taki dzień [attachment=182047:szczurek (2).jpg] Share this post Link to post Share on other sites
teki77 410 Report post Posted July 12, 2014 Ten świński ogonek to do mocowania twisterków ? Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 :D To samo pomyślałem jak zrobiłem to zdjęcie. Porky jednak go nie nazwę :D Share this post Link to post Share on other sites
Rafał.N 466 Report post Posted July 12, 2014 Osobiście już nie robię nic poniżej 5cm. Może gdybym miał na to czas to tak. DSCN1683.jpg Chce takie jak ten ostatni :) tylko 7 cm Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 Cześć Rafale, to ty jednak żyjesz :) Czyli jaki płotka, czy koza? Share this post Link to post Share on other sites
Rafał.N 466 Report post Posted July 12, 2014 Cześć Rafale, to ty jednak żyjesz :) Czyli jaki płotka, czy koza? Pewnie ze zyje czemu mam nie zyc :)? Chce takie jak plotka :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 Ok, będę robił, to ci machnę :D Już miałem pisać do ciebie na priv. Czy żyjesz, strugasz i łowisz ryby :) Share this post Link to post Share on other sites
Rafał.N 466 Report post Posted July 12, 2014 Ok, będę robił, to ci machnę :D Już miałem pisać do ciebie na priv. Czy żyjesz, strugasz i łowisz ryby :) Chodze na ryby ale cos z lowieniem kiepsko ... Jutro jade na mietkow :P Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 To może sandacze lub bolki ci się trafią. Wyskoczyłem wieczorem nad Wisłę z nowym drewnem do testowania. Mały spacer z tego się zrobił, bo Reggeland trwa i całe wzgórze Tumskie ogrodzone czasowym parkanem. Więc kilka kilometrów spacerkiem zrobiłem, luks. Wisła ma kolor szamba, woda niska ale co tam, od relaksującej muzyki głowa sama się kiwa :rockon: Wróciłem zadowolony z wodowania nowych rzeczy, które niedługo (a jednak) ujrzą światło dzienne. Teraz kopie do ludzi i dopiero po tym wejście. Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted July 12, 2014 Z mietkowa mam lepsze wieści niż z wisły :) do mietkowa 400 a do wisly 3 :D :D :D Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted July 12, 2014 Robercie, czyżbyś szykował to, na co od dawna czeka niejeden amator Twoich jerków i esoxów w jednym? Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 12, 2014 Radku, ten nowy arsenał w mojej ofercie kilku ludzi zaskoczy. Natomiast jeśli myślisz o tym wkręcie w dupce, to pewnie na esoxy też, jednak plan jest nieco inny. Kuba KS Lure wymyślił, że to korkociąg. Powiem wam, że ten pomysł bardzo mi się spodobał. Problem w tym, że musiałby być to bardzo twardy drut, inaczej wyprostuje się po wkręceniu w korek. Pewnie i dłuższy by musiał być, ale sam pomysł zabawny. Nie jeden podróżnik docenia duże szerokie wahadłówki w swoich pudełkach. Alga, a jeszcze lepiej Kalewa, to świetna łyżka. Więc taki jerk z korkociągiem do kompletu byłby doskonałym uzupełnieniem. :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Pride 5,668 Report post Posted July 12, 2014 Dłuższa sprężyna też nie byłaby głupim pomysłem, twister fajnie by się bujał :D tylko praca mogłaby być nieco bardziej nieprzewidywalna ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 13, 2014 Z założenia ma być grubo przy samej d...e, a dalej ogon. Dłuższa sprężyna to dłuższa gruba część gumy. Póki co bazuję na gotowych produktach, bo to najprostsze rozwiązanie. Mogę kupić w każdym sklepie wędkarskim odpowiedniej wielkości silikonową przynętę i ją pociąć. Jak projekt uznam za udany i wart dalszego wytwarzania, to pomyślałbym o laniu własnych dodatków do korpusów. Ogony, płetw, i takie tam. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 13, 2014 Z mietkowa mam lepsze wieści niż z wisły :) do mietkowa 400 a do wisly 3 :D :D :D Tylko na Mietkowie nikt nie łowi na te przynęty co Irek ;) Przecież tam też płaczą, gdy on, sam wiesz :D Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted July 13, 2014 Tylko na Mietkowie nikt nie łowi na te przynęty co Irek ;) Przecież tam też płaczą, gdy on, sam wiesz :D 191 wąsacza Irek złowił fotkie mi przesłał , a taki sceptyczny był :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 13, 2014 Jak to Irek :D Share this post Link to post Share on other sites
Zelldo 229 Report post Posted July 14, 2014 W czasie deszczu dzieci się nudzą... Mnie nie brak zajęć w taki dzień szczurek (2).jpg Też sam kręcisz sprężynkę z drutu? I widzę, że jerk wyżej już na envirotexie? ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 14, 2014 Ta sprężyna jest integralną częścią stelaża. Zamiennie planuję w tym miejscu drugie oczko, tak jak to zrobiłem w Simo. Wtedy będzie można doczepiać np. gumę z hakiem lub kotwicą. Simo na tle Azjatyckiego nieba [attachment=182481:simo_black.jpg] Simo w krystalicznej rzece :D [attachment=182480:simo_taimen.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Dagon 3,917 Report post Posted July 14, 2014 ... Simo w krystalicznej rzece :D simo_taimen.jpg Eeee, kiepsko widać, coś się do woblera przyczepiło. :D ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted July 14, 2014 Siakiś meterek taimena chyba ;) Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted July 14, 2014 Robert czy to tajmień na fotografi od Krzysia Zielińskiego ? Share this post Link to post Share on other sites