Predatorhunter 1,813 Report post Posted February 19, 2014 Super instruktarz! Znalazlem.odpowiedzi na dreczace mnie pytania, dzieki @Joker. Share this post Link to post Share on other sites
Kielo 1,829 Report post Posted February 19, 2014 Super filmik :-) brakowało mi tylko jakiegoś japońskiego małego mieczyka :-). Przypomniało mi się jak na początku brałem się za powielanie :-) masakra :-) a tutaj wszystko wyjaśnione i pokazane :-) pięknie :-). Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 19, 2014 Tofik, śmiać się też trzeba dla równowagi dla oklasków ;) Pominąłem świadomie elementy, o których wspominasz. Czyli nacięcia na ster, rozmieszczenie oczek stelaża, balast, a szczególnie tworzenie szablonów. Bardziej zależy mi na tym, żeby każdy poszedł własną drogą, niż próbował iść za mną. O taki splendor nie zabiegam, bo później jest tylko kłopot z ludźmi. ;) To jak sobie zorganizujemy wykonywanie korpusu oraz inne sprawy zostawiam w rękach oglądających, ponieważ mój sposób pracy może być nie najlepszy lub niepraktyczny. Więc po co wprowadzać na początku drogi ograniczenia. :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 19, 2014 (edited) Pierwsze podziękowania koledzy, bo ominąłem w poprzednim poście :) Zawarłem w tej prezentacji kilka podpowiedzi o istotnym znaczeniu kształtu, ale nie wszystko. Cóż, taki materiał nie może omawiać zbyt szczegółowo. Poza tym, gdybym tak zrobił, nie było by o czym później rozmawiać. Dociekliwi dopytają. Stare noże będą i tak wiedzieli co pominięte, pozostali dojdą do tego z czasem sami. :D Kielo, mieczyk od @Zahara jest, tylko w skórkę zawinięty :) Edited February 19, 2014 by joker Share this post Link to post Share on other sites
Kielo 1,829 Report post Posted February 19, 2014 No właśnie tak się zastanawiałem co to za sprzęt :-) a jak go ostrzysz?Szybko się w ogóle tępi? Share this post Link to post Share on other sites
platynowłosy 737 Report post Posted February 19, 2014 Joker nie jedź na targi :P targi są złe. Właśnie wróciłem z targów w Dublinie. Plan był pojechać i poszukać jakiegoś kijka do 120-150g. Wróciłem z pudełkiem woblerków pod pstrąga i kijaszkiem 1-8g :D troszkę różnica Witaj Kolego Będę w Dublinie, służbowo i troszkę towarzysko. W kwietniu. Z całym szacunkiem, ale gdzie w Dublinie są takie targi, jak często? Gdzie mogę znaleźć w necie info na ten temat? Będę wdzięczny za info, bo zamierzałbym coś takiego odwiedzić i..., no wiesz.. (wersja dla prasy: porobić zdjęcia i zorientować się w cenach).. Pozdrawiam Alek Share this post Link to post Share on other sites
WOBLER-W1 661 Report post Posted February 19, 2014 Robert dziękuję Ci za kolejny wysiłek jaki włożyłeś w nakręcenie tego jakże cennego instruktarzu dla początkujących twórców . Widzę , że filmik jest również w temacie Filmiki instruktażowe , świetnie . Powolutku temat się rozwija co mnie niezmiernie cieszy . Pozdrawiam , Paweł B . Share this post Link to post Share on other sites
bertold12 166 Report post Posted February 19, 2014 No właśnie tak się zastanawiałem co to za sprzęt :-) a jak go ostrzysz?Szybko się w ogóle tępi? kielo dziwnym trafem miałem okazje zobaczyć jak się ostrzy taki noż, :) Otóż zaczyna się na osełce a kończy na bardzo twardej desce, Tak przynajmniej ostrzy, mój znajomy szewc po prosty to jest brzytwa. Share this post Link to post Share on other sites
Melanzyk 8,858 Report post Posted February 19, 2014 Witaj Kolego Będę w Dublinie, służbowo i troszkę towarzysko. W kwietniu. Z całym szacunkiem, ale gdzie w Dublinie są takie targi, jak często? Gdzie mogę znaleźć w necie info na ten temat? Będę wdzięczny za info, bo zamierzałbym coś takiego odwiedzić i..., no wiesz.. (wersja dla prasy: porobić zdjęcia i zorientować się w cenach).. Pozdrawiam Alek Te targi organizowane są raz w roku tylko. www.irelandanglingexpo.ie, ogólnie to lipa straszna była. Większość stoisk była pod wedkarstwo muchowe. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 20, 2014 No właśnie tak się zastanawiałem co to za sprzęt :-) a jak go ostrzysz?Szybko się w ogóle tępi? kielo dziwnym trafem miałem okazje zobaczyć jak się ostrzy taki noż, :) Otóż zaczyna się na osełce a kończy na bardzo twardej desce, Tak przynajmniej ostrzy, mój znajomy szewc po prosty to jest brzytwa. Powiem tak. Na 100% robię to źle, czyli na od..., za co pewnie Zahar dał by mi klapsa -_- Mam kawałek kamienia syntetycznego i przeciągam po nim na mokro (woda). Pierwsze oryginalne ostrzenie (podobno nie był za bardzo ostrzony ;) ) wystarczyło na 200 sztuk małych na bank, może i więcej, nie liczyłem oraz na 100 jerków. Potem mi upadł jeden ostrzem na posadzkę i zaliczył awarię czubka :wacko: Tragedia. Zacinał tym ułamanym. Poprawiłem na ile potrafiłem i jadę dalej. W każdym razie powinno się mieć do tego celu ze dwa dobre kamienie o różnej gradacji. Dość duże, żeby było dobrze po nich przeciągać. Można i innymi metodami podobno, czyli deska + pasta polerska, ale ja zielony jestem w te klocki. Są rzeczy, które muszę zobaczyć by się nauczyć, a ostrzenia na desce nie widziałem. Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted February 20, 2014 Dawniej fryzjer brzytwę na pasku rzemienia ostrzył. Tej opcji również bym nie lekceważył. A co do kamienia, na tym forum wyczytałem kiedyś o możliwościach jakie daje odwrotna strona kubka. Lub talerza. Umownie nazwanego porcelanowym. Natychmiast wziąłem nóż i spróbowałem naostrzyć. Efekt przeszedł moje oczekiwania :) Share this post Link to post Share on other sites
Kielo 1,829 Report post Posted February 20, 2014 No to trzeba by się było zastanowić nad kupnem takiego mieczyka 200 + 100 = 300 :-). Napisz ile kosztował. Share this post Link to post Share on other sites
Kielo 1,829 Report post Posted February 20, 2014 Kurde a ja nigdy nic nie ostrzyłem ,muszę z kuchennymi popróbować na kamieniu :-). Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 20, 2014 Tym czasem czas na dopięcie tematu pewnego zaproszenia. Do tego celu powołałem do życia Rio Grande 70. A celem są dzikie łososiowate na kontynencie południowo-amerykańskim. W między czasie moje Rio Grande dostały drugie również zaskakujące zaproszenie do północnej ameryki, i w ten magiczny sposób mogę sympatycznie zaistnieć w tych odległym rejonach świata. Woblery mają fajnie, nie potrzebują wiz, bólu głowy z załatwianiem wszelkich spraw. Wystarczy, że je ze sobą weźmiesz, one tylko na to czekają. Zazdroszczę im... troszeczkę ;) [attachment=155797:go america (1).jpg] Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 20, 2014 Kurde a ja nigdy nic nie ostrzyłem ,muszę z kuchennymi popróbować na kamieniu :-). Do kuchennych noży używam solidnego pręta Victorinux i mam ten pręt już 10 lat. Wszystkie domowe tym jadę, łącznie z cienkimi filetownikami i nic więcej nie potrzeba. Kilka ruchów po tym pręcie i ostrożnie z palcami. Narzędzia do pracy z drewnem w tym taki "japończyk" nazywany Kogatana, to inna para kaloszy. Tu potrzeba się przyłożyć. W polskich sklepach Kogatany można kupić od 60 do 300zł. Mój jest bezcenny. Niestety nie mogę podać kwoty :) Same Kogatany to noże z ostrzem jednostronnym i służą do cięcia po linii prostej, głównie do cięcia materiałów takich jak fornir. W rzeźbieniu najlepiej sprawdzają się również do cięcia prostego. Mam dwa, z ostrzem lewostronnym i prawostronnym. Zwykle tnę od siebie, bo bezpieczniej i jest większa kontrola nad narzędziem - popycham nóż kciukiem. Czasem jednak trzeba do siebie, najczęściej dłubiąc małe przynęty. Poza tym bardzo dobrze robi się nimi nacięcia, np. łuki skrzelowe. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 20, 2014 Chciałem nakręcić ten film, bo tam było by widać jak tnę tym nożem. Za pierwszym razem wykasowałem zapis przez przypadek. Za drugim razem, aparat się wyłączył i zamknął, a ja nawijałem wierząc, że się nagrywa. Nie widziałem co się dzieje, bo aparat stał na statywie nad moją głową. Miało być widać tylko ręce. Za trzecim razem zrobiłem tą prezentację w PP i pewnie tak miało być. To musiał być jakiś znak z góry, żeby nie nagrywać wszystkiego ;) Bo tam się na pewno za bardzo rozgadałem, a tak musiałem mocno przemyśleć, co dać w podpisie do zdjęć i wyszedł bardzo dobry materiał. To już historia. Przyszłość będzie miej więcej taka. Dopiero po wyczerpujących testach do dalszego obiegu. :) [attachment=155809:c&r test.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
peekol 417 Report post Posted February 20, 2014 Woblery do wypuszczania na wolność? :lol: Share this post Link to post Share on other sites
ROOS 121 Report post Posted February 20, 2014 Woblery do wypuszczania na wolność? :lol: nie, łap i ODDAJ !!! :D Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 20, 2014 [attachment=155910:rio grande oko (1).jpg] Rio Grandes już spakowane. Tylko dwie sztuki zostały na kraj, reszta w samolot :) Teraz ulubiona grupa odbiorców na tapecie, czyli Wy :) Jutro pierwsza trzydziestka idzie w podkład zabezpieczający drewno. Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted February 20, 2014 Buuuu.... A ja już miejscówke na testy zaklepałem.... Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 20, 2014 Buuuu.... A ja już miejscówke na testy zaklepałem.... To ją trzymaj ;) Share this post Link to post Share on other sites
grzesiek11250 81 Report post Posted February 21, 2014 Właśnie prześledziłem twòj wątek zarąbiaszcze woby.Pogratulować.A te ostatnie malowanko bajka tylko pozazdrościć zdolności tymbardziej że z tego co widzę to pędzelkami malujesz. Share this post Link to post Share on other sites
maykel 471 Report post Posted February 21, 2014 Wspominałeś Robercie o filmie z malowaniem, jakie są szanse na jego powstanie? Wczoraj malowałem trochę wobków i po czterech sobie odpuściłem, fakt, że nie jestem uzdolniony plastycznie nie pomaga... Interesuje mnie jak robić przejścia itp. kompletne podstawy, których niestety nie mam wpojonych, bo plastyka w szkole trwała zbyt krótko :ph34r: Share this post Link to post Share on other sites
BARENZ 567 Report post Posted February 21, 2014 rio grande oko (1).jpg Rio Grandes już spakowane. Tylko dwie sztuki zostały na kraj, reszta w samolot :) Teraz ulubiona grupa odbiorców na tapecie, czyli Wy :) Jutro pierwsza trzydziestka idzie w podkład zabezpieczający drewno. Robert co ja Ci mogę tu napisać czego Ci jeszcze nie pisano ... :P Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 21, 2014 Wspominałeś Robercie o filmie z malowaniem, jakie są szanse na jego powstanie? Wczoraj malowałem trochę wobków i po czterech sobie odpuściłem, fakt, że nie jestem uzdolniony plastycznie nie pomaga... Interesuje mnie jak robić przejścia itp. kompletne podstawy, których niestety nie mam wpojonych, bo plastyka w szkole trwała zbyt krótko :ph34r: Wspominałem o materiale na temat malowania, nie tyle o filmie. To mógłby być i film, ale nie w tym rzecz. Istotą miałby być sam przekaz, czyli jakieś ćwiczenia, tak jak w materiale o struganiu. Na pewno nie było by tam pokazane pracy na woblerze jako takim, bo to nie uczy. Na dzisiaj jednak zostawiam ten temat, bo i tak myślałem o nim jako o pracy zbiorowej. Byłby atrakcyjniejszy. Może później jak wymyślę "scenariusz" ;) Share this post Link to post Share on other sites