Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
joker

Joker - historia przynęt Roberta Ciarki

Recommended Posts

A to nie tajemnica.

R-M - miks by Rudi  :D

Rudi  zawsze dobre mixy robi :)  hehehh farbki 1 klasa sam sie przekonasz ................ aero sie przyda na bank

Kolory mi się już podobają, w weekend rozcieńczam i próbuję. Trochę zalatują jak korektor, jednak nie śmierdzą, a to ważne, bo w mieszkaniu maluję póki co.

Focia jak najbardziej mile widziana, najlepiej z rybą z dwoma zerami ;)

EEE z dwoma zerami to jest lipa ;-) 100cm to taka ledwo metrówka :D raz pamiętam, kumpel złowił 98cm na trupka, było nas tam 6-ciu i pozostała piątka zdecydowała jednogłośnie, że to meterek jak nic, równe 100cm. A ja mam nawet zdjęcie na miarce, że to 98cm. Zanim złapałem swojego pierwszego meterka miałem 6-7 ryb po 99cm, mogłem je wszystkie naciągnąć do 100 ale po co mam się okłamywać? ;-) mój pierwszy meterek na którego czekałem 3 lata to była od razu 114cm, a historia przy tym połowie była baaaardzo ciekawa ;)

Zanim dziabnę lipę nożem w celu wystrugania jerków, tnę drewno pod 6 i 7 Fario. Przygotowania parti na półmetku. Jeszcze kilka listewek do pocięcia i wystrugania i można będzie malować :)

attachicon.gifstyczeń2014 001.jpg

Fajna organizacja pracy! Podoba mi się to pudło, a wkład na jajka też niczego sobie ;) To są na pstrągi konstrukcje?

Joker zrobisz mi kilka pstrągowców na 17 marca na rozpoczęcie sezonu pstrągowego?

A to nie tajemnica.

R-M - miks by Rudi  :D

Rozumiem, że Rudi miksuje farbki ;) Rudi czy jest możliwość zamówienia jakiś słitaśnych kolorków? To farby rozpuszczalnikowe prawda?

Pozdro

[...] tnę drewno pod 6 i 7 Fario. Przygotowania parti na półmetku. Jeszcze kilka listewek do pocięcia i wystrugania i można będzie malować :)

Joker, a mnie nurtuje czemu sosna?

Podlodówka @zahara PRZEPIĘKNA. Powtórzę co już w tym wątku kiedyś napisałem (tyle że wcześniej o Twoich wyrobach ;) ) - prawdziwa Sztuka użytkowa.

Wczoraj rozpakowałem paczuszkę od Roberta :)

attachicon.gifJoker 002.JPG

Dziękuję Piotrze za wspólne granie na WOŚP.

Joker, a mnie nurtuje czemu sosna?

A ja nie wiem czemu ciebie nurtuje sosna :P 

To lipowe drewno permanentnie przesączone do ostatniego pyłku. Rysunek drewna się wyostrzył, a gorsze jakościowo listewki pociemniały tu i tam. :)  Pomału wychodzę z Caponu. Mam nadzieję, że na dobre jeśli i przy dużych przynętach sprawdzi się to zabezpieczenie.

Melanżyk, 

Rudi podesłał mi kilka miksów i one są wodorozcieńczalne. Myślę, że zrobi ci co zechcesz.  :)

Pstrągówki teraz strugam i nic więcej aż do końca lutego. Potem nawet na płacz mnie nikt nie weźmie  ;) Jerki, jerki, jerki  :D

Teraz idą same Fario 6 i 7, potem dojdzie kilka 5cm i nowe Fury z jedną kotwicą z myślą o łowiskach gdzie tylko tak można łowić. Jedno-kotwicowe w innym czasie, ale też będą bo takie mi zadanie koledzy ze składu pstrągowego postawili. 

Dzisiaj pojechałem by nagrać jakieś filmy z Fario 7cm i Rio Grande 7cm. Przy okazji była dobra ryba na Fario 6cm.

[attachment=149335:18.01.2014.jpg]

Pierwszy Fario 7cm. Tonący, o mocnej pracy. Dokładne wagi wszystkich wersji podam później.

http://www.youtube.com/watch?v=AiHddlrdDNA&feature=youtu.be

cdn.

Drugi Fario 7cm. To ten kiełb, którego kilka dni temu pokazałem. Jest cięższy od wersji wyżej. Praca bardziej ściśnięta, mniej bije ogonem. To model na rynny i w ogóle szybszy nurt. W wolniejszej wodzie bez lekkiego skracania żyłki sam może nie zagrać. Bardzo wszechstronna przynęta, nie tylko na pstrągi. Duża masa, to również atut na bardzo szerokie rzeki. 

http://www.youtube.com/watch?v=_qLuEi71lHY&feature=youtu.be

cdn.

Edited by joker

Ten tydzień pełen niespodzianek.

Pierwszą sprawił mi @zahar. Człowiek od moich "Japończyków". Widać, że z metalem jest za pan brat, kto wie, co on tam jeszcze ma w zanadrzu na przyszłość. Wyczepiacz Surfer, teraz przynęta podlodowa niczym biżuteria, może jakieś wahadełka zrobi...

attachicon.gifstyczeń2014 005.jpg attachicon.gifstyczeń2014 003.jpg attachicon.gifstyczeń2014 004.jpg

Drugą niespodziankę mam od @rudiego. Secik farb do testowania. To już kolejny komplet farb do areo, chyba kosmos wzywa mnie do zakupu sprzętu  :lol:

attachicon.gifstyczeń2014 002.jpg

Mam prośbę Joker, weź przy czasie lipowy klocek wyszlifuj jak najdokładniej(drobny papier), pokryj 2-3x lakierem bezbarwnym i na to daj te farby. Chodzi mi tylko o kolory perłowe/metaliczne. Ostatnio szukam intensywnie czegoś co będzie jak najlepiej imitowało mase perłową.

Z góry dziękuję. :)

Rio Grande to 7cm o masie około 11g. Jest wyższy od Fario. Na dużą rzekę i dużą rybę łososiowatą. Podobna praca do kiełbia. Zdjęcie może jutro zrobię. Będzie jeszcze z większym sterem, a'la trociowa klasyka. W tej samej wadze najprawdopodobniej. 

http://www.youtube.com/watch?v=pAnkhGLkthY&feature=youtu.be

Do moich pudełek trafiały cięższe woblery z zewnątrz. Mało ich mam, bo nie mam takich wód za dużo, to raz. A dwa, na duże rzeki takie jak Drwęca jeżdżę okazjonalnie. Jednakże co i rusz ktoś o takie cięższe siódemki zagadywał. Ostatecznie, skutecznie zachęcił mnie i zmotywował Rafał z Wrocławia. W ten sposób przysiadłem, podumałem, wystrugałem i zaakceptowałem dwa profile, które na stałe u mnie pozostaną. Wydłużony Fario i brakujący Rio Grande.

Fario 7 będą i lżejsze, tak jak jego mniejsi bracia, ale to w kolejnych partiach.

Mam prośbę Joker, weź przy czasie lipowy klocek wyszlifuj jak najdokładniej(drobny papier), pokryj 2-3x lakierem bezbarwnym i na to daj te farby. Chodzi mi tylko o kolory perłowe/metaliczne. Ostatnio szukam intensywnie czegoś co będzie jak najlepiej imitowało mase perłową.

Z góry dziękuję. :)

Mogę ci Irku maznąć na samo drewno, nie ma problemu. Tylko, że ja masy perłowej to do tej pory nie miałem jeszcze, a nawet się nie zbliżyłem do takiego efektu. 

Jest jeszcze pewna różnica w malowaniu na lakier bez żadnego podkładu, a na podkład barwny. Efekt ostateczny może być całkowicie odmienny. Weźmy chociażby te różowo-fioletowo-niebieski lakiery transparentne do damskich szponów. Możesz uwydatnić dowolny odcień z takiego lakieru w zależności od podkładu na jaki go kładziesz. To trzeba sobie sprawdzać by potem wiedzieć, gdzie można dany efekt zastosować. Kiedyś pomalowałem sobie kawał kija od szczotki samym lakierem właśnie i takie próby przeprowadzałem. Rzecz w tym, że te transparentne, a one są właśnie najciekawsze do szukania swojego Grala, czyli masy perłowej, na drewnie nie będą dobrze wyglądały. 

A spróbować na biały podkład nakładać perłowe opalizacje. Najpierw gęste, lepiej kryjące, następnie dość mocno rozcieńczone z różnymi opalizacjami. Można też spróbować nałożyć różne odcienie opalizacji na różne części wobka, efekt może być ciekawy i to nawet bardzo. Gdy lakieruję samochody białą perłą tak właśnie to wygląda z jednym ale, aplikuję to natryskowo. Najpierw biały podkład, potem opalizacja i to grubo, kolejne warstwy coraz cieńsze, wygląda to super, może pędzelkiem być jeszcze lepiej bo warstwy nakładanej farby będą miały różną grubość. Może warto spróbować.

Dlatego właśnie napisałem, że to co zobaczymy na drewnie pokrytym przezroczystym lakierem może być nie wystarczające, by stwierdzić, że dany efekt będzie nam pasował.

Nie nakładałem jeszcze lakierów transparentnych natryskowo. Doświadczanie zerowe.

Kuzwa ludzie dlaczego nie udostepniacie filmów dla komórek? Wrr

Jak mi ktoś powie jak to zrobić to będę wrzucał dla komórek bardzo chętnie :)

Robert te 7 mają kopa i będą z casta latały na 100 metrów :)

One mogą latać aż za daleko, mają balast przesunięty na ogon. Lecą jak pocisk. Na duże rzeki piękna sprawa. Na moje pstrągowe aż takie nie są potrzebne. Myślę też, że 7cm kiełb postawiony w szybkiej wodzie na rafie skusi nie jedną brzanę lub sandacza. :)

Poniżej porównanie Rio Grande z Fario 

[attachment=149414:joker_rio_grande.jpg]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...