joker 5,503 Report post Posted January 4, 2014 Zwierzu, w tym wątku można więcej niż tylko oklaski. Bardzo sobie cenię podpowiedzi do innych tematów, chociaż na dzisiaj mogą nie być w centrum mojego zainteresowania. Dzięki za linka :) Też nie mam talentu. To nie kokieteria lecz prawda. Więcej mam jedynie zapału do robienia takich rzeczy niż inni ludzie wokół mnie. W głowie mam coraz więcej ciekawych pomysłów, jednak ręce jeszcze za tym nie nadążają. Dużo praktyki przede mną. :) Tomala, chciałem napisać nieco z innej strony o takim malowaniu. Bardziej to taki osobisty komentarz z krótkiego doświadczenia. Kilka uwag, które mam nadzieję ułatwią samodzielne postawienie pierwszego kroku. Czasami trudno go zrobić, jeśli źle do tego podchodzimy. Nie miałem takiego szczęścia. Wszystkiego uczyłem się z tego co popsułem przez te lata. Nie żałuję. Kilka tematów wyszło mi właśnie dlatego, że nie wiedziałem, że można coś zrobić inaczej. Dla przykładu. Medium do akryli zacząłem łączyć z akwarelą chociaż prawdopodobnie nikt tego do tej pory nie robił i nie myślę tu o twórcach przynęt, lecz ogólnie. Każdy może zrobić prosty test. Na pomalowany lakierem korpus spróbować nałożyć farbę akwarelową, ściąga się, skrapla. Do tej farby dodać ledwie kroplę wspomnianego medium, zmieszać i nakłada się aksamitnie. Z ilością medium nie należy przesadzać, bo barwy akwareli tracą swoją intensywność. Tak właśnie maluję płetwy :) Woblery z Bielska Januszu, te sprawy pozostawiam Moderatorom. Jeśli ktoś chce przenieść te teksty w dowolne miejsce, to nie ma przeszkód. Nie przesadzał bym z ilością podpiętych wątków. Jest temat o narzędziach i materiałach i można to też tam wrzucić. Myślę, że lepiej by pasowało. Bronzo Osobiście i mnie farby do szkła nie podchodzą. Może źle wybrałem na próbę i mi się nie spodobało. One też mają w sobie jakiś potencjał i bym ich nie odrzucał. Ludzie nimi przecież malują woblery i sobie chwalą. Nie mam z nimi zbyt dużego doświadczenia i o nich ledwie wspomniałem. Zresztą ominąłem to o czym nie mam pojęcia wynikającego z własnego doświadczenia. Wszystkim dziękuję za dobre słowo :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 4, 2014 [attachment=146921:22_final_wosp.jpg] Wieczorem podam link do tej aukcji dla WOŚP na Alllegro. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 4, 2014 Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w aukcji wspierającej 22 Finał WOŚP http://aukcje.wosp.org.pl/ryby-spelniajace-zyczenia-i894653 Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted January 4, 2014 Świetne pudełeczko, mam nadzieję że osiągnie jak największą wartość ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 4, 2014 Dzięki Milupa za wsparcie :) Share this post Link to post Share on other sites
dawidaol 11 Report post Posted January 4, 2014 Cudowny pomysł i gest :) Ja jak co roku wesprę Orkiestrę jako wolontariusz :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 4, 2014 Gram co rok, a od tego roku postanowiłem zrobić coś jeszcze. Na każdy finał coś innego i tylko jedną sztukę. Będzie to miało wyższą wartość dla potencjalnego nabywcy. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 6, 2014 Dzisiaj otworzyłem wędkarsko nowy rok. Pierwsze ryby były, nawet kilka, w tym dwie miarowe. Wszystko na woblery. Małe ryby na prostkach o równym uciągu. Większe głębiej na wolniejszej wodzie graniczącej z głównym szybszym nurtem. Tak więc stanowiska typowe dla tej pory roku. Ryby biły pewnie, więc żerowały. Udany wyjazd bo i mało strat w pudełku, a woda mętna. :) [attachment=147394:DSCN0921.jpg] [attachment=147395:DSCN0920.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Kamil G 1,251 Report post Posted January 6, 2014 Kurcze, naprawdę trotką zalatuje :) Gdyby nie te czerwone kropki to srebrniak jak się patrzy Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 6, 2014 Hej Kamil. To może być troć, wiesz sam, że do tej wody wpuszczono już wszystko co ma płetwę tłuszczową. Share this post Link to post Share on other sites
Kamil G 1,251 Report post Posted January 6, 2014 Co by nie było to rybka bardzo ładna. Jak na tą wodę to już niezły okaz. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 9, 2014 Brak czasu na siedzenie przy kompie. Styczeń stoi pod znakiem pstrąga i dopiero zasiadam do sterowców na nie. Bez-stery ostatnie na tą chwilę dokończone i zmiana na krótko by wystrugać zaległości 6 i 7 cm. Jeśli pagoda pozwoli to może zdążę jakiś film krótki zrobić z pracą, bo siódemki jeszcze tu nie pokazywałem. Jeśli są jeszcze zainteresowani tymi wielkościami to serdecznie zapraszam na priv, bo będą robione tylko teraz w styczniu ile się da i koniec w tym roku. Kolory w jakich będę malował alfabetycznie: - jazgarz - kiełb - okoń - potok - "strażak" - czerwono złoty pstrąg - śliz Być może będzie jakaś strzebla, o ile będzie takie życzenie. Materiał w trakcie przygotowania. W tej chwili muszę jeszcze dokupić stery. Nowe woblery już na kulkach bez ołowiu. Postaram się w między czasie jakieś zdjęcia malowań jeszcze pokazać. Potem znikam wam na dwa tygodnie do swoich piwnic, by pod koniec stycznia wysłać na raz wszystkie paczki. Powodem jest zmiana systemu pracy. Gdyby były trudności z komunikacją przez JB to częściej będę zaglądał na pocztę trebor.c@wp.pl można mnie też szukać tel. 695979987 Może będzie mnie w tym roku tutaj mniej, za to będę zacieśniał relacje z moimi odbiorcami. W każdym razie możecie na mnie liczyć i jeśli ktoś będzie miał jakieś pytanie, a będę w stanie na nie udzielić odpowiedzi, z pewnością nie odpowiem Jutro o 20:30 kończy się licytacja dla WOŚP liczę na was :) http://aukcje.wosp.org.pl/ryby-spelniajace-zyczenia-i894653 Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted January 9, 2014 (edited) jeśli ktoś będzie miał jakieś pytanie, a będę w stanie na nie udzielić odpowiedzi, z pewnością nie odpowiem :D Edited January 9, 2014 by Tomy Share this post Link to post Share on other sites
Rafał.N 466 Report post Posted January 9, 2014 Zdaje się że kolega Joker pieprzy nas uprzejmie :D hehe Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted January 10, 2014 Zdaje się że kolega Joker pieprzy nas uprzejmie :D hehe Możesz rozwinąć co masz na myśli ? Share this post Link to post Share on other sites
Rafał.N 466 Report post Posted January 10, 2014 W sensie ze bedzie uprzejmie nie odpowiadal na nasze pytania - taki zarcik nic powaznego :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 10, 2014 Spokojnie koledzy, jedynie mogę być rzadziej nawet we własnym wątku. Nie ma to nic wspólnego z tym co się dzieje na Forum :) Jest czas siewów i czas zbiorów. Czasem też ziemia musi odłogiem poleżeć. Rok temu sobie obiecałem, że nie dam się zaorać nikomu, nawet samemu sobie. Złapałem chwilę oddechu, spojrzałem na ostatnie miesiące i nabrałem większego dystansu do wszystkiego. Kiedy wróciłem do strugania, wiedziałem czego chcę w przyszłości. Teraz wracam na właściwą ścieżkę, bo nieco skręciłem z ustalonego kursu. Jestem tutaj nadal i jest mało prawdopodobne, że opuszczę JB, bo po co i poza tym gdzie? Tu jest luks :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 10, 2014 Dopiero zobaczyłem literówkę we własnym wpisie. He he he dobre :D Wiadomo, że jest dokładnie na odwrót i będę odpowiadał na ewentualne pytania :) Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted January 10, 2014 W sensie ze bedzie uprzejmie nie odpowiadal na nasze pytania - taki zarcik nic powaznego :) Rano jeszcze kawa nie zadziałała jak pytałem, dopiero później zwróciłem uwagę do czego pijesz ;) Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted January 10, 2014 Dopiero zobaczyłem literówkę we własnym wpisie. He he he dobre :D Wiadomo, że jest dokładnie na odwrót i będę odpowiadał na ewentualne pytania :) To jest coś takiego jak mnie ktoś pyta czy mam pożyczyć kasę. -nie ma sprawy ale jak wrócę z Anglii -kiedy jedziesz?- nie wybieram się. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 10, 2014 To jest coś takiego jak mnie ktoś pyta czy mam pożyczyć kasę. -nie ma sprawy ale jak wrócę z Anglii -kiedy jedziesz?- nie wybieram się. Kiedyś Poniedzielski dał przykład fajnej konwersacji - pożycz mi stówę - nie oddasz mi - dlaczego myślisz, że ci nie oddam - bo ci nie pożyczę ;) Share this post Link to post Share on other sites
Greed111 39 Report post Posted January 10, 2014 -Pożycz 5 złotych. -Życzę Ci 5 złotych^^ ;D Share this post Link to post Share on other sites
Zwierzu 1,268 Report post Posted January 10, 2014 - Pożycz mi pieniądze na chwilę ! - za chwilę * w myśl zasady - chwila trwa wiecznie :). Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 10, 2014 (edited) To się po śmialiśmy i wracamy do przynęt na chwilę ;) Montowałem sobie siódemki nieco cięższe. Rafał Wrocław mnie tu atakował o takie. Zrobiłem kilka wersji i docelowo dwie pracują najciekawiej. Przy okazji malowanie kiełbia i coś w oparciu o moją wersję płotki. Chyba kropkom będzie pasowało, bo jeden krótki w testach był na niego. :) Kolor płoć [attachment=147992:7_minnow (1).jpg] [attachment=147993:7_minnow (2).jpg] [attachment=147991:7_minnow (3).jpg] Edited January 10, 2014 by joker Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted January 10, 2014 Kolor kiełb [attachment=147995:7_kiełb (3).jpg] [attachment=147994:7_kiełb (2).jpg] [attachment=147996:7_kiełb (4).jpg] Share this post Link to post Share on other sites