joker 5,503 Report post Posted November 7, 2013 wnętrzności Roninów [attachment=138616:stal.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
RUDI75 742 Report post Posted November 7, 2013 Ja cie ;) . Toż to cyborgi jakieś a nie woblery :D . Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 7, 2013 Bezołowiowe. Tylko nie mogę znaleźć kogoś kto mi potnie pręty na konkretny wymiar -_- Share this post Link to post Share on other sites
Zwierzu 1,268 Report post Posted November 7, 2013 (edited) wnętrzności Roninów stal.jpg No no, stalowe serca cholery mają ! Z tego co wiem, umieszczasz je tak, aby "serce" biło w odpowiednim miejscu przy ściąganiu Ronina. Edited November 7, 2013 by Zwierzu Share this post Link to post Share on other sites
Rafał.N 466 Report post Posted November 7, 2013 Bezołowiowe. Tylko nie mogę znaleźć kogoś kto mi potnie pręty na konkretny wymiar -_- A nie masz prętów o mniejszej średnicy na "siódemki" bezołowiowe ;) ? Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 7, 2013 No no, stalowe serca cholery mają ! Z tego co wiem, umieszczasz je tak, aby biło w odpowiednim miejscu przy ściąganiu Ronina. Braveheart :) Ronin tak jak inne glajdery, to kompromis pomiędzy płaszczyzną boczną, rozmieszczeniem balastu oraz profilem części brzusznej. Tak w skrócie. Niby wszyatko wiadomo, bo nie jeden rentgen woblera jest w sieci, a jednak trzeba samemu zrozumieć co od czego zależy. Podobnie jak z woblerami ze sterem. Bezsterowce to dla mnie wyzwanie na długo :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 7, 2013 A nie masz prętów o mniejszej średnicy na "siódemki" bezołowiowe ;) ? Już te twoje szóstki są ze stalą w środku :) Siódemka jest również na stali. Cokolwiek robię od jakiegoś czasu, to już tylko stal. Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted November 7, 2013 Już te twoje szóstki są ze stalą w środku :) Siódemka jest również na stali. Cokolwiek robię od jakiegoś czasu, to już tylko stal. Robert ma złote serce. Ale do woblerów stalowe daje. Bo gdyby wobler ze złotym sercem się zerwał, to niejednemu by serce mogło stanąć :D ;) Share this post Link to post Share on other sites
Rafał.N 466 Report post Posted November 7, 2013 Już te twoje szóstki są ze stalą w środku :) Siódemka jest również na stali. Cokolwiek robię od jakiegoś czasu, to już tylko stal. Ekologia ? Fizyka ? czy dostępność materiału :) ? Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted November 7, 2013 Ekologia ? Fizyka ? czy dostępność materiału :) ? Filozofia B) Share this post Link to post Share on other sites
Rafał.N 466 Report post Posted November 7, 2013 Filozofia B) Łooo tej opcji nie rozpatrywałem :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 8, 2013 Dorosłem do kilku rzeczy i tyle. Na przykład do tego, że nic nie muszę. Za to chcę lub mogę to zrobić, Tak :) Share this post Link to post Share on other sites
piotro82 820 Report post Posted November 8, 2013 A do jakiej wielkości roninów suwmiarki wsadzasz??? :D sorry nie mogłem sie powstrzymac wyślij mi te pręty to Ci potne na tokarce w pracy Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 9, 2013 (edited) Suwmiarka idzie w Roniny 500 :D Gdzie tam Piotrze. Wysyłka żelastwa nie wchodzi w grę. Trzeba by organizować dźwig, wózek widłowy i tira ;) Jak to dobrze, że wysłałem w kosmos swoje życzenie. Już kłopot mi się rozwiązał. :) Edited November 11, 2013 by joker Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 9, 2013 Losy testerów o smukłych kształtach mają swój dalszy ciąg. Wróciłem z nad Dunajca promienny po tym, czego się nauczyłem o tej konstrukcji. Na te dziesiątki brały pstrągi. Jest dobrze. Trzeba by zrobić taką siódemkę dedykowaną kropką. Więc jest w kalendarzu taki plan na nowy rok. Jednak pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy gdy wracałem ze Sromowców, to było - a może one byłyby dobre na srebrniaki w morzu? Zaraz po powrocie skontaktowałem się ze znajomym Irkiem ze Świdnicy, który od kilku lat jeździ na Bornholm i ma niezłe wyniki. Więc język dobry na wypytanie o kilka typowych dla mnie potrzebnych informacji. Czyli - jak szybko, jak daleko i w jakiej warstwie wody. Potem konfrontacja tematu na YT i mówię sobie, ok, może na początku przyszłego roku coś zrobię. Tym czasem niespodziewanie następuje przyspieszenie, bo ktoś inny pomyślał to samo. To oznacza, że nos (intuicja) mnie nie zawiodły i jest szansa na dobrą konstrukcję. Kolejne testery zwoduję na szybko jutro w wodzie stojącej, żebym ocenił, który z nich (a może obydwa) będzie odpowiedni do pierwszej kąpieli w solance :) Potem wsiadają w paczkę i nad morze. I tak zaczynają się początki przygody z dziewiątką, więc drugi z serii smukłych na salmonidy. Jeśli obrobią inne ryby tak jak "dyszka", która goli szczupaki aż miło, to też dobrze. Cel jest jednak inny - kropki, iksy, ciapki i mozaiki, a także gładkie srebre boki. :) [attachment=138804:see (2).jpg] [attachment=138803:see (4).jpg] Share this post Link to post Share on other sites
zahar 389 Report post Posted November 9, 2013 Pamiętam, coś się dzieje. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 11, 2013 Pamiętam, coś się dzieje. To bardzo mnie cieszy Tadeuszu. :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 11, 2013 Jak jest płycej niż metr, powiedzmy 40-50cm, to Ronin jest za szybki. To dlatego zrobiłem jego alter ego, czyli Playful. Wizualnie jest niższy, by nie było kłopotu w pudełkach. Chcę mieć prosty system, jestem wygodny :) Pomalowałem jeden z prototypów by ładniej do zdjęć pozował. [attachment=139110:pike_playful.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
wobek 463 Report post Posted November 11, 2013 Robercie a cóż to nikt nie podziwia rybki.No piękna rybak.Gratuluje Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 11, 2013 (edited) Bo to jedynie niebrzydki szczupak, ale z nóg nie powala. ;) Edited November 12, 2013 by joker Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted November 11, 2013 Szczupak piękny, a od wyrażenia uznania jest stosowny guzik ;) Share this post Link to post Share on other sites
wobek 463 Report post Posted November 11, 2013 Rozumiem jutro będzie większy ;) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 11, 2013 Jak go sobie wystrugam ;) A tak poważnie, to jest tam większy, miałem z nim kontakt wzrokowy. Tylko czy ja tam wrócę w tym roku jeszcze... Namiarów na niego nie daję ;) Share this post Link to post Share on other sites
Kamil G 1,251 Report post Posted November 11, 2013 No no Robercie, twoje jerki łowią w najlepsze. Bez wątpienia udowodniły w tym sezonie, że są skutecznymi przynetami. Fajna rybka ;) Share this post Link to post Share on other sites
woblery z Bielska 15,437 Report post Posted November 11, 2013 Postanowione. Jak dożyję i pogoda pozwoli, w maju przyjeżdżam do Płocka. Jeden dzień poświęcę na szczupaki, a dokładniej, będę chodził za Tobą krok w krok i dokumentował (oczywiście dla potomnych), jak łowisz szczupłe. Moje nadgarstki już za bardzo nie dają rady, ale choć popatrzę :) Share this post Link to post Share on other sites