Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
joker

Joker - historia przynęt Roberta Ciarki

Recommended Posts

Tacy ludzie odbierają wszelkie wymówki, typu - jak bym miał...

Jak opanuję struganie po Japońsku, to zacznę naukę "ręcznego CNC" po Indyjsku...

Ooooo @joker to dużo ćwiczeń palcami nóg przed Tobą ;).

Wracając do Pana strugacza z filmu, (fana marki Audi ;)) kiedyś na National Geographic pokazywali grupę Japończyków, którzy zajmują się stawianiem z drewna świątyń buddyjskich. Fakt że nie zastosowano żadnego gwoździa/wkrętu wszystko na ściśle dopasowany wcisk, jest niczym wobec różnorodności narzędzi tnących, każde miało swoją nazwę i ścisłe przeznaczenie. Umiejętność posługiwania się tymi narzędziami wprawiała w osłupienie.

A najlepsze było na koniec, pomimo zakończenia pracy każdy z namaszczeniem oddawał się procesowi ostrzenia narzędzi którymi się posługiwał - bo na drugi dzień z rana muszą być gotowe do pracy :).

Osobiście podziwiam tę staranność u Japończyków.

No, ale my tu gadu gadu a @joker musi trenować palce stóp do obróbki woblerów - do roboty ;) :lol:.

Edited by Zwierzu

Maczeta czy tasak , nie ważne czym ale jak potrafisz posługiwać się odpowiednim narzędziem  . 

Jak zwykle banalne przysłowie mówi . " Praktyka czyni mistrza  .

Maczeta czy tasak , nie ważne czym ale jak potrafisz posługiwać się odpowiednim narzędziem  . 

Jak zwykle banalne przysłowie mówi . " Praktyka czyni mistrza  .

Mimo wszystko za bardzo kocham swoje palce i zostaje przy moich Olfach :) 

Ja zrobiłem sobie sam narzędzia, ze zużytej piły do cięcia stali.

Dobrze naostrzone są nie do zajechania.

Niestety jest to mozolna praca, przy wycinaniu i ostrzeniu (chodzi o to aby nie przegrzać materiału).

Jeśli już się uda to efekt końcowy nam to wynagrodzi

[attachment=137260:DSC_0921.jpg]

Mam małą obsesję na punkcie robienia noży, czasami jedno ostrze zajmuje kilka lat pracy.

Jak się takim nożem nie ogolę. to nóż do d..y.

Przepraszam że Ci troszkę wątek zaśmieciłem

Nie no Stoner, Fajne koziki pokazałeś. Ja robić takich rzeczy nie potrafię więc chętnie oglądam. To są dobre około strugania tematy i nie zaśmiecają mojego wątku. :)

Bigrafi, real foot made mnie rozwaliło  :D

Zwierzu, oglądałem też kiedyś Japończyka, który takimi cienkimi piłami, każda inna, łączył dwie kantówki na oko o bokach 50x50cm. To jak precyzyjnie je naciął, a potem połączył, to dla mnie kosmos. Mam ogromny szacunek dla ich kilkutysięcznej tradycji w obróbce drewna. Tam są mistrzowie i tam trzeba szukać nauki. 

Rafale, a co ty chcesz robić na tej tokarce?

Rafale, a co ty chcesz robić na tej tokarce?

Chodzą mi po głowie knoby do młynków :P 

Ja zrobiłem sobie sam narzędzia, ze zużytej piły do cięcia stali.

Dobrze naostrzone są nie do zajechania.

Niestety jest to mozolna praca, przy wycinaniu i ostrzeniu (chodzi o to aby nie przegrzać materiału).

Jeśli już się uda to efekt końcowy nam to wynagrodzi

attachicon.gifDSC_0921.jpg

Mam małą obsesję na punkcie robienia noży, czasami jedno ostrze zajmuje kilka lat pracy.

Jak się takim nożem nie ogolę. to nóż do d..y.

Przepraszam że Ci troszkę wątek zaśmieciłem

jak Hatori Hanso z kill billa.

Chodzą mi po głowie knoby do młynków :P

Bardzo ciekawy pomysł z tymi knobami :)

Jak tam Robercie  kompletna rodzinka wobków dla mnie ? :D  :D  :D 

Jacku pomału robię dla ciebie zestaw we wszystkich rozmiarach. Jeszcze muszę do Kanady podobny zmontować, więc będzie tego więcej.

Tym czasem muszę zrealizować parę Roninów 80

[attachment=137595:malowanko.jpg]

Niby je widzicie, a już ich nie ma  :huh:

Jak tylko pójdą pod lakiery wierzchnie siadam do kolejnej partii, bo braknie do tego co już powinno być dla chętnych.

Lubię łowić na okonie, lubię je też malować. Ten zestaw barwny, który tu od jakiegoś czasu pokazuję w perłach i złotach, okazał się niezwykle skuteczny nie tylko u mnie. Dlatego wątpię bym z niego zrezygnował. Robię dla siebie też kombinację odwróconą, czyli złoto na zieleń. Wiem, że nie wszędzie i wszystkim ten zestaw się sprawdza. U mnie tak. W tej partii jednak go nie będzie, w następnej machnę kilka i może jakąś "niebieskawą" odmianę okonia. Męczy mnie ten pomysł od jakiegoś czasu :)

[attachment=137596:malowanko (1).jpg] [attachment=137597:malowanko (2).jpg]

Okonie, nawet w tym samym stadzie, mogą się od siebie znacznie różnić. Nigdy nie wiadomo, który podpasuje zębatemu. Słuszny to krok więc ^_^

Lubię łowić na okonie, lubię je też malować. Ten zestaw barwny, który tu od jakiegoś czasu pokazuję w perłach i złotach, okazał się niezwykle skuteczny nie tylko u mnie. Dlatego wątpię bym z niego zrezygnował. Robię dla siebie też kombinację odwróconą, czyli złoto na zieleń. Wiem, że nie wszędzie i wszystkim ten zestaw się sprawdza. U mnie tak. W tej partii jednak go nie będzie, w następnej machnę kilka i może jakąś "niebieskawą" odmianę okonia. Męczy mnie ten pomysł od jakiegoś czasu :)

attachicon.gifmalowanko (1).jpg attachicon.gifmalowanko (2).jpg

Co trzeba zrobić, żeby wzbogacić własne pudełko Roninem? :)

Przepraszam wszystkich tych, którzy czasem czekają na ofertę typu - mam na zbyciu. To co robię jest w niedużych ilościach, więc najlepiej nie czekać na taką informację tutaj lub na Giełdzie, tylko najlepiej pisać od razu na priv lub mail trebor.c@wp.pl

W ten sposób podaję informacje zainteresowanym o tym, kiedy będę mógł zrobić potrzebne przynęty.

Dziękuję za uwagę. Przepraszam za usterki   :D 

Zmieniłem kolor na mniej moderatorski ;)

Edited by milupa

Co trzeba zrobić, żeby wzbogacić własne pudełko Roninem? :)

Sprzatnac kilku gości którzy stoją w kolejce przed tobą ;-)

Sprzatnac kilku gości którzy stoją w kolejce przed tobą ;-)

Nie ma potrzeby, mam na co łowić, ale jak zdobędę Ronina to będę miał jeszcze bardziej :P

Kolory dla odważnych ;)

[attachment=137688:IMG_0007.jpg] [attachment=137690:IMG_0008.jpg]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...