Negra 3,114 Report post Posted January 4, 2013 Kuba jestes ateista wiec mnie nie zrozumiesz, tak samo jak ja ciebie :) ja wszytsko pisze z pkt widzenia osoby wierzacej a ty odbierajac to wyprowadzasz kontre :) ja znowu odnosze sie do Twoich wypowiedzi i znowu kontra :) to nie chodzi o nagrzeszenie pozniej kilka zdrowasiek i od nowa.Juz samo bycie prawdziwym katolikiem wyklucza takie myslenie.Ja pisze ze ludzie maja wolna wole i jesli chca to grzesza.Jakbym napisal ze katolicy nie grzesza to juz by mnie tu ukamienowali :) Wszyscy odnosza sie do ludzi wierzacych popelniajacych bledy wtedy maja argumenty zeby "pojechac" po religii.Jak mowilem spojrzmy na istote religii bez mieszania w to czynow ludzkich.Jesli juz tak bardzo chcemy sie opierac na przeszlosci i na mordowaniu to nie tak dawno za komuny chrzescijanizm byl tepiony, wierni nieraz musieli sie modlic po kryjomu.Niech ktos o tym napisze. Co sie tyczy 10 przykazan to ja mam wlasna interpretacje. 1,Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną. 2,nie będziesz brał imienia Pana Boga swego na daremno. 3,Pamiętaj , abyś dzień świety święcił. 4,Czcij ojca swego i matke swoją. 5,Nie zabijaj. 6,Nie cudzołóż. 7,Nie kradnij. 8,Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliżniemu swemu. 9,Nie pożądaj żony bliźniego swego. 10,Ani żadnej rzeczy , która jego jest. ad.1 To jest esencja wiary, masz miec jednego Boga.To jest tak proste ze nie ma co doszukiwac sie innego sensu. ad.2 Imie naszego stworcy nie powinno sie zestawiac z innymi slowami, typu Boze ja pi....le ad.3 Bog stworzyl swiat w 6dni a 7 odpoczywal, tego samego oczekuje od nas, mamy 6 dni dla siebie, jeden powinnismy poswiecic jemu ad.4 Ten pryk z kabaretu mowil ze na szacunek sobie trzeba zasluzyc, w dzisiejszych czasach fakt ludzie bezbozni moga nie zaslugiwac na szacunek, bo slowa rodzina milosc, macierzynstwo sa im obce.Gdyby taka matka badz ojciec wierzyli w Boga to dziecko odebraliby jako dar, dbali by o nie i wychowali wedlug jakiegos systemu wartosci a nie podrzucali babciom zeby sie popieprzyc po imprezkach, nachlac i wciagnac kreche. ad.5 Nie zabijaj, co tu tlumaczyc.Obludy niektorych ludzi nie mozna zarzucac Bogu.Jesli ja kogos zabije to ja ide siedziec nie moj ojciec. ad.6 Nie cudzoloz myslicie ze to pzrykazanie tez jest bezwartosciowe? Jesli was to nie przekonuje i szukacie silnych wrazen to odniescie to przykazanie do swojej malzonki ad.7 Nie kradnij, nie czyn blizniemu swemu co tobie nie mile, chyba nikt nie chcialby pzred wyprawa na ryby stwierdzic ze jego samochod juz dawno zaparkowany jest nad/w rzece :) ad.8 poprostu nie klam.Chyba nie trzeba tlumaczyc jakie sa nastepstwa klamstwa. ad.9 Chcielibyscie aby wasi kumple porzadali wasze kobiety?Nie traktowali ich jako wasze partnerki tylko obiekty swoich wlasnych pragnien?Pewnie wasi znajomi tez by tego nie chcieli. ad.10 Porzadanie rzeczy blizniego swego nei napedza gospodarki co za bezsensowne porownanie, nawiazuje jedynie do lamania 7 przykazania, jedyne co napedza do system wieziennictwa.Jesli ktos ma problemy ze zrozumieniem tego przykazania to niech obwinia siebie a nie Boga. To tak w prostych slowach.A swoja droga dochodze do wniosku, ze faktycznie niektore tematy nalezy zakonczyc w odpowiednim momencie.Dzwine ze wiele osob nie interesuje sie wiara tylko tym zlym co z wiara zwiazane.To tak jakbym pisal o wedkarstwie a ktos z boku ciagle przytazcal argumenty na temat klusownikow posadajacych karte wedkarska.To jakbym fascynowal sie pieknem tego sportu a w rozmowie z kims slyszalbym w odpowiedzi tylko PZW to PZW tamto.Dzieki za mile spedzony czas oraz rozmowe na poziomie, zyjcie zgodnie z wlasnym sumieniem, kierujcie sie tym co w waszym zyciu najwazniejsze. Share this post Link to post Share on other sites
Kuba Standera 2,705 Report post Posted January 4, 2013 Grunwald Myślę, ze sobie z grubsza wyjaśniliśmy nasze idee. Nie wiem czy coś jeszcze wymyślimy,także chyba nie ma sensu tego ciągnąć. Bynajmniej, nie jestem ateistą, tylko nie-katolikiem. To nie jest tak, ze nie rozumiem o co Tobie chodzi. Rozumiem to na tyle na ile po kontakcie pisanym jest możliwe zrozumienie innej osoby. Zwracam Ci jedynie uwagę, ze po za wszystkimi rzeczami o których piszesz, co do których nie mam zbyt wielu "ale", jest jeszcze duża korporacja, robiąca swoje, stojąca ponad prawem i głosem krytyki, jednocześnie roszcząca sobie prawo do wpieprzania swoich 3 groszy w każdy jeden aspekt życia - od poświęcenia nowej kanalizacji po kwestie czyichś wyborów i oceniania ich publicznie. Jednocześnie, jeśli usiłuje się przyłożyć głoszone przez funkcjonariuszy normy do ich zachowania robi się gwałt "jak ktoś może na świętość rękę podnosić". Hermetycznie zamknięta, o celach działania niekoniecznie zbieżnych z tymi jakie powinno mieć społeczeństwo obywatelskie. Pomijam tu już chowanie od sukienką zwykłych przestępców czy zbrodniarzy wojennych, które wydaje się mieć pełna akceptacje zarządu korporacji. W każdym innym biznesie, taki twór dawno temu zostałby poddany zdrowym reformom. Tutaj, używając prostego szantażu emocjonalnego i zwykłej nieprawdy (jak choćby to że 95% Polaków to katolicy) stoi sobie spokojnie ponad prawem, dając wspaniały przykład podwójnych standardów. A niestety statut tej korporacji anektuje osoby jak ty, występuje w ich imieniu a ty będąc częścią mechanizmu dostajesz czasem słabo miły impact, jak choćby w tym wątku. Pozdrawiam, cieszy mnie, ze można trafić w tym temacie na rozmówce o nie fundamentalistycznych poglądach. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted January 4, 2013 Ponieważ w tytule wątku jest słowo 'Zakłamanie",to przypominam że oryginalne 10 przykazań Bożych brzmi trochę inaczej.W tej wersji zabrakło mi jednego przykazania.Zainteresowanych zapraszam do lektury Biblii. Share this post Link to post Share on other sites
makamba 1,214 Report post Posted January 4, 2013 Też słyszałem ,że żydzi dostali 11 przykazanie , które brzmiało " I pamiętajcie żeby kontrolować media". :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted January 4, 2013 (edited) Żeby dyskutować o literaturze dobrze jest znać przynajmniej alfabet.Żeby dyskutować o matematyce dobrze jest znać choć tabliczkę mnożenia.Żeby dyskutować o Chrześcijaństwie należało by znać Biblię.Inaczej to jak dyskusja z ślepym o kolorach.Każdy Polak uważa się za eksperta w temacie polityki i wiary.Dlatego to takie niebezpieczne tematy w dyskusji.Właśnie wtedy okazuje się że gdzie dwóch Polaków , tam trzy poglądy.Myślę że właśnie z tego powodu w tej dyskusji nie wypowiadają się koledzy z forum , którzy mają teologiczne wykształcenie.Wiem że są tacy ,a nawet jednego znam osobiście.Kiedyś pewien człowiek u którego wykonywałem usługę ,zapytał mnie dlaczego wykonuję pewną czynność w ten a nie inny sposób.Próbowałem być mądrzejszy niż jestem i jako argument podawałem prawa fizyki.W pewnym momencie klient zaczął się uśmiechać. Było mi bardzo głupio gdy okazało się że jest on wykładowcą fizyki na Politechnice warszawskiej. Edited January 4, 2013 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
makamba 1,214 Report post Posted January 4, 2013 Czyżby to strzał w moje gołębie serce? :lol: Gwoli wyjaśnienia - mam za sobą 11 lat nauk religijnych i kilka dni i nocy spędzonych w klasztorze . Żeńskim - zaznaczam. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted January 4, 2013 Makamba no co ty.Chrześcijanie nie strzelają ,chrześcijanie nadstawiają drugi policzek. :D Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz K 345 Report post Posted January 4, 2013 Mieli się teologowie wypowiadać, nie heretycy :lol: Share this post Link to post Share on other sites
Kuba Standera 2,705 Report post Posted January 4, 2013 Czyżby to strzał w moje gołębie serce? :lol: Gwoli wyjaśnienia - mam za sobą 11 lat nauk religijnych i kilka dni i nocy spędzonych w klasztorze . Żeńskim - zaznaczam. ;) Lucky bastard! :D Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz K 345 Report post Posted January 5, 2013 Dobrze, że Kuba dziś wcześniej spać poszedł. Przez chwilę nawet, chciałem to wykorzystać i w dyspucie się zatracić; ale - niech tam.., przy następnej okazji. :) Share this post Link to post Share on other sites
Kuba Standera 2,705 Report post Posted January 5, 2013 Ech, ładnie to tak przy weekendzie zwady szukać? :unsure: Czy też, wg standardów, umowa z heretykiem nie zobowiazuje? ;) :D A przed nami weekend, ktoś na ryby jedzie dzień święcić? Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz K 345 Report post Posted January 5, 2013 Na chuderlawego pstrąga daleko.., ale taki zimowy kleń - to byłoby coś. :) Kubuś, idź już nad morze... :) Share this post Link to post Share on other sites
dawid_ 19 Report post Posted February 1, 2013 (edited) Polecam! 20 największych mitów na temat Ewolucji http://nietuzinkowyblognaukowy.blogspot.com/2012/06/20-najwiekszych-mitow-na-temat-ewolucji.html Nie pojmuję dlaczego dla części Katolików tak ważne jest podtrzymanie kreacjonistycznego mitu, jakby to był jeden z dogmatów ich religji. Przecież nawet ich guru Jan Paweł II powiedział, że ewolucja nie jest hipotezą ale faktem. Kościół oficjalnie uznaje Teorię Ewolucji i nie może ona być przez nich traktowana jako "ostatni bastion" Chrześciaństwa. Edited February 1, 2013 by dawid_ Share this post Link to post Share on other sites
Jeziorm 1 294 Report post Posted February 1, 2013 "ich guru", koleś wrzuć na luz Share this post Link to post Share on other sites
dawid_ 19 Report post Posted February 1, 2013 (edited) Nie miałem nic złego na mysli. Guru w sensie nauczyciel, przewodnik. http://pl.wikipedia.org/wiki/Guru Nie dostrzegam nic pejoratywnego w definicji słowa "guru". "W znaczeniu potocznym – wysoki autorytet w pewnym środowisku czy w pewnej dziedzinie (mistrz, nauczyciel)." Więc.. wrzuć na luz "koleś" i nie czepiaj się słówek :) Edited February 1, 2013 by dawid_ Share this post Link to post Share on other sites
Kuba Standera 2,705 Report post Posted February 1, 2013 Z linku najciekawsza notka o Darwinie na koniec. Gdyby naszych politykierów, papieża, ajatollachów, kler wszelkich wyznań zastąpić ludźmi nauki - chyba byloby łatwiej? Z drugiej strony - spór Edison vs Tesla -> natura ludzka w pełni? Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted February 1, 2013 Pkt. 4 Regulaminu portalu: 4. (...). Pamiętaj, że jerkbait.pl jest neutralny światopoglądowo i nie jest miejscem do prowadzenia publicystyki politycznej, religijnej, obyczajowej. (...) zamykam temat Share this post Link to post Share on other sites