Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
TMedic3hs

Wydzielone z wątku 'NIE polecam kontrahenta' - dot. transakcji na allegro

Recommended Posts

Ten masz czas 30 dni,tamten 90 dni inny jeszcze 120 dni,i tak cały rok w dupie,i ani kasy,ani kołowrotka.

Nie widziałem przeniesionego wątku,ostro się rozwinął ...
jedni mnie krytykują,drudzy zachwalają,żebym podziałał i mu wystawił negatywy dla ostrzeżenia innych ,z kolei inne osoby złoszczą się,że pomówienia robię karalne a jeszcze inni ludzie mają niesmak jak powiem :a nie mówiłem :PTo taki topos literacki bohatera co bym nie uczynił i tak będę w dupie :)

Chciałem zwrócić Uwagę i ostrzec abyście z dystansem podeszli do jego aukcji.
881-562-796 teraz to już wyłączył komórkę nawet bo sygnału nie ma :Pi tak od 3dni :P

Co Wam mam powiedzieć pierwszy raz się spotkałem aby sprzedający już prawie tydzień nie odbierał tel. i nie odpisywał na mejle.
Wyjaśniając pierwsze co spytałem czy w mejlu o wysyłce czy towar jest z realfoto bo widziałem foty na internecie takie po czym nawet nie podał numeru konta z danymi :P I tak do dzisiejszego dnia .

Oj koledzy,nie to żebym się czepiał ale mylicie fakty:
co by nie wszczynać kolejnej kłótni, bo nie o to mi chodzi-Ale może kompleksowo opisze co i jak:
Pisząc że na szczęście jest POK(program ochrony kupujących)-miałem na myśli ogólnie, że dobrze że jest w razie gdyby się komuś coś przydarzyło i że oddaje kasę allegro a nie sprzedający(bo po co miałby być ten POK jeśli wypłata miałaby być tylko po prawomocnym wyroku i ściąganiem kasy od sprzedającego dla nas??NO PO CO? KASĘ wypłaca allegro, i dlatego piszemy oświadczenie że zrzekamy się czy przenosimy nasze roszczenia względem sprzedającego na rzecz allegro-jakoś tak dokładnie nie pamiętam, ale chodzi o to, że wiadomo, ze jak nam allegro kasę odda to nie dostaniemy jej w razie co drugi raz od sprzedajcego po tym jak się wszystko uprawomocni itp itd- I TO JEST RÓŻNICA O KTÓRĄ MI CHODZIŁO, a której niektórzy nie zrozumieli.Co się dzieje to już sprawa allegro, a nie nasza. Mają prawników, mają ubezpieczenia na wypadek gdyby dług był nieściągalny od sprzedającego.
Wiemy teraz o co biega? po co jest POK?
I nie trwa to w nieskończoność, jak tu co niektórzy chcą wmówić i mi i reszcie.
Terminy 30, 60, 90 i 120 dni są i owszem, ale to liczby wyrwane z kontekstu i cytując je kolega wiedział co pisze w ogóle?
-po pierwsze 30:
dotyczy trzech terminów, pierwszy- to że możemy najwcześniej po 30 dniach od transakcji złożyć wniosek(ale żeby złożyć to co jest potrzebne m in. to co niżej) o zwrot do POKu, a nie na Policję, bo to możemy złożyć dużo wcześniej i tu po raz drugi jest 30 dni(ale nie jest to związane z POKiem a terminem odpowiedzi Policji czy wszczęła postępowanie), i trzeci to termin odpowiedzi allegro na nasz wniosek, a nie 90 czy 120.
-90 to termin nadesłania przez NAS(czy od nas zależy jak szybko chcemy kasę)odpowiednich dokumentów czyli, min zaświadczenie o postępowaniu, kopię dowodu itp
-120 dni to maksymalny czas również zależny od NAS na złożenie wniosku o zwrot kasy.MIN jak wcześniej napisałem 30dni
I ostatni przez nikogo nie pisany to 7 dni -do tylu dni wypłaca allegro po otrzymaniu od NAS kompletu w/w dokumentów.
Więc podsumowując:
Coś nie tak się dzieję, czyli ktoś nas wykręcił to:
-idziemy na Policję i zawiadamiamy o tym(od nas zależy kiedy to zrobimy), a od Policji czy wszczyna postępowanie i kiedy nam wyda zaświadczenie(ma 30 dni na to)
-wysyłamy wniosek do allegro(od nas zeleży kiedy-między 30a 120 dniem od transakcji)
-czekamy na odpowiedź(max 30 dni)
odsyłamy dokumenty do allegro w przypadku pozytywnej decyzji allegro(od nas zależy jak szybko wszystko doślemy-mamy max 90 dni)
-po dosłaniu allegro ma 7 dni na wypłatę
Więc jak widać więcej zależy od nas jak szybko się sprężymy.
Wiec przyjmując nasze szybkie działanie powiedzmy 10-15 dni za zawiadomienie i max terminy zachowane prze policję i allegro(30,30 i 7 dni)oraz dosłanie przez nas dokumentów powiedzmy 5 dni, mamy około 3 mce. Oczywiście może być szybciej.
Ale jak się będziemy, że tak powiem opierdzielać to możemy mieć 120, plus 30, plus 90, plus 7, wiec ponad 8 mcy.
Nie twierdze, że nie jest to zamrożenie pieniędzy, a swego rodzaju bezpieczeństwo zakupów, bo jakbyśmy działali na własną rękę tzn czekali na wyroki sądów(nie mam pojęcia jakie są terminy rozpatrywania takich spraw, odwołań, uprawomocnień), a gdyby się okazało, że gość jest niewypłacalny to później komornik itd, gość dalej może nie mieć kasy i w teorii mamy na papierze pieniądze, a rzeczywiście nie wiadomo, kiedy je odzyskamy.
Dlatego właśnie jest POK, żeby w cudzysłowiu wszystko to ominąć.
Dla jednego te 3 miesiące to jest wieczność, dla innego nie w porównaniu do tego co napisałem dwa zdania wyżej.
Pozdrawiam
PEACE BROTHERS :)

A nie mówiłem [url="http://allegro.pl/show_user.php?uid=19932486"]http://allegro.pl/sh...hp?uid=19932486[/url] zawiesili oszustowi konto,

:) Miejmy nadzieje,że chłopaki odzyskają pieniążki Pozdrowionka dla nie wierzących i tych wierzących :)
Dziękuje za uwagę i tyle w temacie.Więcej wiary w ludzi . Edited by TMedic3hs

[url="http://jerkbait.pl/user/51853-szpaczek23/"]szpaczek23[/url]
Dzięki za wyjaśnienia. ;)
Nigdy nie spotkałem się z przypadkiem oszustwa na allegro i nie wiedziałem jak to wygląda w rzeczywistości - chodzi o odzyskanie pieniędzy.
A co do tamtego allegrowicza to zapomniałem dziś rano napisać, że znowu wystawił 2 kołowrotki shimano po 1500zł. Dawałem mu 2 tygodnie na taki biznes... Edited by muniek

Pierwsze negatywy się sypią....ech Ja mam 4 lata firmę na allegro z zupełnie innym asortymentem ale nie wyobrażam sobie takiego obrotu sprawy.Jednym głupim ruchem można sobie przekreślić cały dorobek.

Już ma 4 negatywy i ciekawe ile ludzi oszukał. Pewnie w ciągu 2 tygodni posypią się kolejne negatywy.
A co do tego oszustwa to koleś nabił 39 komentarzy na rzeczach, których cena nie przekraczała 15 zł.
Czytałem jakiś czas temu artykuł o tym jak ludzie zarabiają na oszustwach na allegro. Wyrabiają fikcyjne dowody osobiste i zakładają na nie konta na allegro. Po tym jak nabiją trochę pozytywnych komentarzy wystawiają super rzeczy w atrakcyjnych cenach.

Też to czytałem,ale jak chciałem powiadomić chłopaków o tym oszuście ,żeby uważali to psy na mnie wieszali :P

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...