Artek 2,564 Report post Posted November 18, 2012 Ten masz czas 30 dni,tamten 90 dni inny jeszcze 120 dni,i tak cały rok w dupie,i ani kasy,ani kołowrotka. Share this post Link to post Share on other sites
TMedic3hs 41 Report post Posted November 18, 2012 Nie widziałem przeniesionego wątku,ostro się rozwinął ... jedni mnie krytykują,drudzy zachwalają,żebym podziałał i mu wystawił negatywy dla ostrzeżenia innych ,z kolei inne osoby złoszczą się,że pomówienia robię karalne a jeszcze inni ludzie mają niesmak jak powiem :a nie mówiłem :PTo taki topos literacki bohatera co bym nie uczynił i tak będę w dupie Chciałem zwrócić Uwagę i ostrzec abyście z dystansem podeszli do jego aukcji. 881-562-796 teraz to już wyłączył komórkę nawet bo sygnału nie ma :Pi tak od 3dni Co Wam mam powiedzieć pierwszy raz się spotkałem aby sprzedający już prawie tydzień nie odbierał tel. i nie odpisywał na mejle. Wyjaśniając pierwsze co spytałem czy w mejlu o wysyłce czy towar jest z realfoto bo widziałem foty na internecie takie po czym nawet nie podał numeru konta z danymi I tak do dzisiejszego dnia . Share this post Link to post Share on other sites
szpaczek23 801 Report post Posted November 18, 2012 Oj koledzy,nie to żebym się czepiał ale mylicie fakty: co by nie wszczynać kolejnej kłótni, bo nie o to mi chodzi-Ale może kompleksowo opisze co i jak: Pisząc że na szczęście jest POK(program ochrony kupujących)-miałem na myśli ogólnie, że dobrze że jest w razie gdyby się komuś coś przydarzyło i że oddaje kasę allegro a nie sprzedający(bo po co miałby być ten POK jeśli wypłata miałaby być tylko po prawomocnym wyroku i ściąganiem kasy od sprzedającego dla nas??NO PO CO? KASĘ wypłaca allegro, i dlatego piszemy oświadczenie że zrzekamy się czy przenosimy nasze roszczenia względem sprzedającego na rzecz allegro-jakoś tak dokładnie nie pamiętam, ale chodzi o to, że wiadomo, ze jak nam allegro kasę odda to nie dostaniemy jej w razie co drugi raz od sprzedajcego po tym jak się wszystko uprawomocni itp itd- I TO JEST RÓŻNICA O KTÓRĄ MI CHODZIŁO, a której niektórzy nie zrozumieli.Co się dzieje to już sprawa allegro, a nie nasza. Mają prawników, mają ubezpieczenia na wypadek gdyby dług był nieściągalny od sprzedającego. Wiemy teraz o co biega? po co jest POK? I nie trwa to w nieskończoność, jak tu co niektórzy chcą wmówić i mi i reszcie. Terminy 30, 60, 90 i 120 dni są i owszem, ale to liczby wyrwane z kontekstu i cytując je kolega wiedział co pisze w ogóle? -po pierwsze 30: dotyczy trzech terminów, pierwszy- to że możemy najwcześniej po 30 dniach od transakcji złożyć wniosek(ale żeby złożyć to co jest potrzebne m in. to co niżej) o zwrot do POKu, a nie na Policję, bo to możemy złożyć dużo wcześniej i tu po raz drugi jest 30 dni(ale nie jest to związane z POKiem a terminem odpowiedzi Policji czy wszczęła postępowanie), i trzeci to termin odpowiedzi allegro na nasz wniosek, a nie 90 czy 120. -90 to termin nadesłania przez NAS(czy od nas zależy jak szybko chcemy kasę)odpowiednich dokumentów czyli, min zaświadczenie o postępowaniu, kopię dowodu itp -120 dni to maksymalny czas również zależny od NAS na złożenie wniosku o zwrot kasy.MIN jak wcześniej napisałem 30dni I ostatni przez nikogo nie pisany to 7 dni -do tylu dni wypłaca allegro po otrzymaniu od NAS kompletu w/w dokumentów. Więc podsumowując: Coś nie tak się dzieję, czyli ktoś nas wykręcił to: -idziemy na Policję i zawiadamiamy o tym(od nas zależy kiedy to zrobimy), a od Policji czy wszczyna postępowanie i kiedy nam wyda zaświadczenie(ma 30 dni na to) -wysyłamy wniosek do allegro(od nas zeleży kiedy-między 30a 120 dniem od transakcji) -czekamy na odpowiedź(max 30 dni) odsyłamy dokumenty do allegro w przypadku pozytywnej decyzji allegro(od nas zależy jak szybko wszystko doślemy-mamy max 90 dni) -po dosłaniu allegro ma 7 dni na wypłatę Więc jak widać więcej zależy od nas jak szybko się sprężymy. Wiec przyjmując nasze szybkie działanie powiedzmy 10-15 dni za zawiadomienie i max terminy zachowane prze policję i allegro(30,30 i 7 dni)oraz dosłanie przez nas dokumentów powiedzmy 5 dni, mamy około 3 mce. Oczywiście może być szybciej. Ale jak się będziemy, że tak powiem opierdzielać to możemy mieć 120, plus 30, plus 90, plus 7, wiec ponad 8 mcy. Nie twierdze, że nie jest to zamrożenie pieniędzy, a swego rodzaju bezpieczeństwo zakupów, bo jakbyśmy działali na własną rękę tzn czekali na wyroki sądów(nie mam pojęcia jakie są terminy rozpatrywania takich spraw, odwołań, uprawomocnień), a gdyby się okazało, że gość jest niewypłacalny to później komornik itd, gość dalej może nie mieć kasy i w teorii mamy na papierze pieniądze, a rzeczywiście nie wiadomo, kiedy je odzyskamy. Dlatego właśnie jest POK, żeby w cudzysłowiu wszystko to ominąć. Dla jednego te 3 miesiące to jest wieczność, dla innego nie w porównaniu do tego co napisałem dwa zdania wyżej. Pozdrawiam PEACE BROTHERS Share this post Link to post Share on other sites
TMedic3hs 41 Report post Posted November 18, 2012 (edited) A nie mówiłem [url="http://allegro.pl/show_user.php?uid=19932486"]http://allegro.pl/sh...hp?uid=19932486[/url] zawiesili oszustowi konto, Miejmy nadzieje,że chłopaki odzyskają pieniążki Pozdrowionka dla nie wierzących i tych wierzących Dziękuje za uwagę i tyle w temacie.Więcej wiary w ludzi . Edited November 18, 2012 by TMedic3hs Share this post Link to post Share on other sites
muniek 0 Report post Posted November 18, 2012 (edited) [url="http://jerkbait.pl/user/51853-szpaczek23/"]szpaczek23[/url] Dzięki za wyjaśnienia. Nigdy nie spotkałem się z przypadkiem oszustwa na allegro i nie wiedziałem jak to wygląda w rzeczywistości - chodzi o odzyskanie pieniędzy. A co do tamtego allegrowicza to zapomniałem dziś rano napisać, że znowu wystawił 2 kołowrotki shimano po 1500zł. Dawałem mu 2 tygodnie na taki biznes... Edited November 18, 2012 by muniek Share this post Link to post Share on other sites
muniek 0 Report post Posted November 18, 2012 (edited) dubel Edited November 18, 2012 by muniek Share this post Link to post Share on other sites
szpaczek23 801 Report post Posted November 18, 2012 No problemo:-) Pozdrawiam kolego Muniek.:-) Share this post Link to post Share on other sites
brt3 242 Report post Posted November 22, 2012 Pierwsze negatywy się sypią....ech Ja mam 4 lata firmę na allegro z zupełnie innym asortymentem ale nie wyobrażam sobie takiego obrotu sprawy.Jednym głupim ruchem można sobie przekreślić cały dorobek. Share this post Link to post Share on other sites
muniek 0 Report post Posted November 22, 2012 Już ma 4 negatywy i ciekawe ile ludzi oszukał. Pewnie w ciągu 2 tygodni posypią się kolejne negatywy. A co do tego oszustwa to koleś nabił 39 komentarzy na rzeczach, których cena nie przekraczała 15 zł. Czytałem jakiś czas temu artykuł o tym jak ludzie zarabiają na oszustwach na allegro. Wyrabiają fikcyjne dowody osobiste i zakładają na nie konta na allegro. Po tym jak nabiją trochę pozytywnych komentarzy wystawiają super rzeczy w atrakcyjnych cenach. Share this post Link to post Share on other sites
TMedic3hs 41 Report post Posted November 22, 2012 Też to czytałem,ale jak chciałem powiadomić chłopaków o tym oszuście ,żeby uważali to psy na mnie wieszali Share this post Link to post Share on other sites