Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
TMedic3hs

Wydzielone z wątku 'NIE polecam kontrahenta' - dot. transakcji na allegro

Recommended Posts

[quote name='TMedic3hs' timestamp='1353149895' post='1172149']
Tak dokładnie,Przyjacielu ba nawet za zwykłym pobraniem nie chciał wysłać tylko ponaglał do przelewu ,chciałem 2lub3 fotki też się nie doczekałem.Szkoda mi tylko chłopaków,którzy zapłacili za nieziemskie maszynki i się teraz będą musieli denerwować.Mogłem to od razu zgłosić allegro,no cóż życie.
[/quote]

Na wstępie żeby było jasno, nie znam sprzedawcy i ni ziębi mnie ni grzeje jego osoba i jego uczciwość, ale tak sobie czytam te Twoje bzdety i kompletnie Cię nie rozumiem. Niby jesteś doświadczonym allegrowiczem (ponad 300 komentarzy) i nie wiesz, że jak klikasz kup teraz to zawierasz umowę na warunkach wskazanych w aukcji?! A w tej konkretnej jest jasno napisane w zakładce dostawa i płatność, że płatność jest z góry i sprzedawca ma święte prawo nie zaprzątać sobie głowy Twoimi prośbami o fotki z zapałką (na to jak Ci już inni koledzy wyjaśnili był czas przed zakupem), a tym bardziej Twoimi prośbami o inną formę wysyłki (na uzgodnienie tego ze sprzedającym też był czas wcześniej). Nie akceptujesz warunków, nie licytuj, to jest dziecinnie proste - co do reszty odsyłam Cię do Twoich własnych zasad ustalonych przez Ciebie w zakładce o mnie na all... . Ubocznie trzeba też dodać, że nie ma nigdzie w opisie aukcji, że są to aktualne czy rzeczywiste foty sprzedawanego przedmiotu.
Gdybyś trafił na mnie, wylicytował przedmiot a potem uchylał się od wpłaty pieniędzy zgodnie z warunkami aukcji, dostałbyś negatyw, sprawę w allegro, a prócz tego odpowiednie roszczenia karno i cywilnoprawne za zniesławienie i naruszenie dóbr osobistych (za teksty na forum) i nie byłoby zmiłuj. Także jako było niebyło też doświadczony allegrowicz mówię Ci ogarnij się i zastanów, kto w tej całej sytuacji [b]już jest [/b]najdelikatniej mówiąc nie fair nie wywiązując się z zawartej umowy i zarzucając, co najmniej przedwcześnie, nieuczciwość innej osobie. Podkreślam jeszcze raz, że nie wiem czy ten konkretny sprzedawca jest uczciwy czy nie, ale w tym momencie nie wiem tego tak samo jak Ty i wszyscy inni forumowicze.
Pozdrawiam
Arek

Chłopaki dzwonię od paru dni do niego,ani jednego telefonu nie odebrał na żadną z wiadomości nie odpisał.Haja mistrzu byłem Twoim kupującym o dziwo na moje pytania odpowiadałeś raz po raz.
Gość wystawia maszynki za 1300 a w sklepie kosztuje 4300zł zdjęcia z internetu ze stron zagranicznych.Mi to rybka zrozumcie,nie zapłaciłem i śpię spokojnie,martwię się tylko o wędkarzy którzy zapłacili i teraz będą nerwy połykać.W porę się właśnie ogarnąłem,słusznie tu było napisane będzie sprzedawał za okazyjne ceny do kiedy mu ludzie negatywów nie wbiją i się nie połapią,cały czas się loguje i cały czas wystawia wczoraj jeszcze 2 karpiowe poszły :P I jedzie dalej z koksem. Ja już się nie wypowiadam na ten temat.Co miałem napisać napisałem.

Nie ma co oskarżać kogoś o oszustwa, bo jeszcze do niego nie doszło. Poczekamy na rozwój sytuacji i zobaczymy co z tego wyniknie.
Akurat to była aukcja kup teraz i rozumiem użytkownika [i]TMedic3hs[/i], że chciał skorzystać z okazji i kupić kołowrotek w atrakcyjnej cenie.

No to jak jest?
Wylicytowałeś przedmiot , ale za niego nie zapłaciłeś i oskarżasz gościa ,że oszust bo nie przysłał foty z zapałką(i nie musiał) i nie zgodził się na płatność przy odbiorze (bo też nie musiał)? :rolleyes:

To podaj publicznie nr telefonu do tej osoby a zapewne ktoś z forum zaprosi go słownie lub sms do odniesienia się do tej sytuacji na łamach naszego forum. ;)
Bo jak na razie to znamy tylko jedną wersję legendy...

Panowie takie aukcje to jest chwila i jak jest okazja coś kupić za pół darmo to większość z nas pewnie by odruchowo kliknęło [b]Kup teraz[/b].
O dziwo ten sprzedający dalej wystawia super kołowrotki w okazyjnych cenach. Dziś kolejna aukcja.

Rada do niektórych kolegów.....
Weżcie na wstrzymanie...........3 strony watku - wyroków"winny nie winny,wysłał nie wysłał,zrobił zdjecie z zapałaka-nie zrobilł,coś nowego wystawl-nie wystawił" i innego stekania o niczym.
Pewnie na dniach sie wszystko wyjaśni i kologa TMedic3hs napisze co i jak

Przyjemnej soboty :) Edited by martek

[quote name='makamba' timestamp='1353171322' post='1172297']
No to jak jest?
Wylicytowałeś przedmiot , ale za niego nie zapłaciłeś i oskarżasz gościa ,że oszust bo nie przysłał foty z zapałką(i nie musiał) i nie zgodził się na płatność przy odbiorze (bo też nie musiał)? :rolleyes:

To podaj publicznie nr telefonu do tej osoby a zapewne ktoś z forum zaprosi go słownie lub sms do odniesienia się do tej sytuacji na łamach naszego forum. ;)
Bo jak na razie to znamy tylko jedną wersję legendy...
[/quote]

Wcale nie byłbym zdziwiony gdyby gość wszedł tu na forum i zrobił skan inwektyw pod jego adresem a wtedy... dupa blada. Aby było jasne nie znam gościa a swoja opinię wyrażam na podstawie zawartych tu informacji.

[quote name='haja1978' timestamp='1353167409' post='1172271']

Na wstępie żeby było jasno, nie znam sprzedawcy i ni ziębi mnie ni grzeje jego osoba i jego uczciwość, ale tak sobie czytam te Twoje bzdety i kompletnie Cię nie rozumiem. Niby jesteś doświadczonym allegrowiczem (ponad 300 komentarzy) i nie wiesz, że jak klikasz kup teraz to zawierasz umowę na warunkach wskazanych w aukcji?! A w tej konkretnej jest jasno napisane w zakładce dostawa i płatność, że płatność jest z góry i sprzedawca ma święte prawo nie zaprzątać sobie głowy Twoimi prośbami o fotki z zapałką (na to jak Ci już inni koledzy wyjaśnili był czas przed zakupem), a tym bardziej Twoimi prośbami o inną formę wysyłki (na uzgodnienie tego ze sprzedającym też był czas wcześniej). Nie akceptujesz warunków, nie licytuj, to jest dziecinnie proste - co do reszty odsyłam Cię do Twoich własnych zasad ustalonych przez Ciebie w zakładce o mnie na all... . Ubocznie trzeba też dodać, że nie ma nigdzie w opisie aukcji, że są to aktualne czy rzeczywiste foty sprzedawanego przedmiotu.
Gdybyś trafił na mnie, wylicytował przedmiot a potem uchylał się od wpłaty pieniędzy zgodnie z warunkami aukcji, dostałbyś negatyw, sprawę w allegro, a prócz tego odpowiednie roszczenia karno i cywilnoprawne za zniesławienie i naruszenie dóbr osobistych (za teksty na forum) i nie byłoby zmiłuj. Także jako było niebyło też doświadczony allegrowicz mówię Ci ogarnij się i zastanów, kto w tej całej sytuacji [b]już jest [/b]najdelikatniej mówiąc nie fair nie wywiązując się z zawartej umowy i zarzucając, co najmniej przedwcześnie, nieuczciwość innej osobie. Podkreślam jeszcze raz, że nie wiem czy ten konkretny sprzedawca jest uczciwy czy nie, ale w tym momencie nie wiem tego tak samo jak Ty i wszyscy inni forumowicze.
Pozdrawiam
Arek
[/quote]

Zgadzam się w pełni z całością ;)

Dziwne że Wam nie odpisuje na emaile:))) Zadałem pytanie o ten kołowrotek i prawie natychmiast dostałem odpowiedz.Niestety 2500-tki juz nie ma.Ale ma Daiwa Tournament Z 3000c i nie widzi problemu.

napisalem do tego pana jak sie odniesie do zarzutow oto jego odpowiedz

[color=#000000][font=Verdana, Tahoma, Arial, Sans][size=3]Witam na ludzi nic nie poradzę proszę pana ja nie mam nic sobie do zarzucenia. Szkoda słów to chyba moja sprawa po jakiej to cenie sprzedaje czy się mylę !!!!!!![/size][/font][/color]

[color=#000000][font=Verdana, Tahoma, Arial, Sans][size=3]moze zrobmy osobny temat odnosnie prewencji ??? hehhe[/size][/font][/color] Edited by Tomasz eS

Wyjaśnie jeszcze tak, jeśli zostałeś oszukany to możesz zgłosić do serwisu Allegro tą sprawę.
Tu masz opisane co i jak [url="http://uslugi.allegro.pl/pok/"]http://uslugi.allegro.pl/pok/[/url]

Więc nie widze powodu żeby dalej ciągnąć temat z podejrzeniami.

Jeśli się okaże że zakupiony przedmiot dotarł do Ciebie w 100% taki jaki kupiłeś to PRZEPROŚISZ GO za to co tu wypisujesz? Za pomówienia.

Mi kiedyś przytrafiła się podobna sytuacja ale nie trzęsłem dupą , poczekałem na paczkę. Nie przyszła, więc allegro zwrociło mi kasę.

a ja się nie zgadzam, bo okazje się nie zdarzają cena oscyluje przeważnie nieznacznie i mało kto sprzedaje cos o 60% czy nawet 70% taniej niż by mógł (mi sie to zdarzyło, ale wyjątek potwierdza regółę)
Pytanie tylko po co ktoś licytuje. Skoro uważasz że to oszustwo to wystaw negatywa, żeby ostrzec innych Edited by TAJMIEN

w sumie to jak ktos ma jakis sprzęt i chce go się błyskaiwcznie pozbyć to może sprzedawac nawet za 1/5 ceny :) .....podejrzane jest chyba to,że brak z nim kontaktu jako takiego mimo obecności na allergo...cięzko wyczuć....na ebayu swego czasu byli oszuści wystawiający kołowrotki i te same zdjęcia z innych aukcji taniej i naciagali klientów...paypal jak nie ma z czego ściagnać kasy ze sprzdawcy to nic nie zwraca...może i ten sposób na allegro teraz...ale nie wiadomo jaka prawda..trzeba czekać :) na rozówj sytuacji :) magnesium za 1500 zł :) dobra cena :) ale mam juz dwa więc nie jestem zainteresowany :)

[quote]
Pytanie tylko po co ktoś licytuje. Skoro uważasz że to oszustwo to wystaw negatywa, żeby ostrzec innych
[/quote]

To nie jest licytacja tylko [i]Kup teraz[/i]. Wiadomo, że jak coś jest tańsze o 50% to musisz szybko podjąć decyzje - nie ma czasu na pytania, bo ktoś inny może sprzątnąć Ci sprzęt sprzed nosa. Ja tam rozumiem użytkownika, który zakupił kołowrotek i po czasie doszedł do wniosku, że coś tuj jest nie tak...

[quote]Mi kiedyś przytrafiła się podobna sytuacja ale nie trzęsłem dupą , poczekałem na paczkę. Nie przyszła, więc allegro zwrociło mi kasę.[/quote]

W przypadku, gdy nie otrzymasz towaru przysługuje Ci zwrot w wysokości 100% jego ceny. W sytuacji kiedy przedmiot znacząco odbiega od opisu odzyskasz 50% zapłaconej za niego kwoty.
Tak więc jak dostaniesz w paczce "kartofla" to mam rozumieć, że jesteś skłonny za niego zapłacić kilka stówek?

zadziwiajace jest to ze kolega ktory handluje tymi kolowrotkami, w histori sprzedaz posiada sprzedane zylki po 1 pln, jakies mormyszki i inne drobiazgi, nigdy nie handlowal tak drogim sprzetem.... wszystkie towary to warte kilka zlotych drobiazgi

A jak to sprawdziłeś? Wszystkie komentarze ma sprzed 6 miesięcy:

"Strona przedmiotu została przeniesiona do archiwum. [url=""]Więcej informacji[/url] o archiwizowaniu opisów przedmiotów."

skopiuj nr aukcji do googla ;-p dla chcacego nic trudnego :-)
wszystko sie da zrobic tylko trzeba miec czas, drinka i musi sie czlowiekoi nudzic Edited by Tomasz eS

[quote name='muniek' timestamp='1353179418' post='1172371']
Tak więc jak dostaniesz w paczce "kartofla" to mam rozumieć, że jesteś skłonny za niego zapłacić kilka stówek?
[/quote]

Jeśli masz to udokumentowane, świadka listonosza itd itp to nie powinno być problemów z allegro. Zgłaszasz na policje o oszustwie, zrób zdjęcia lub nagaraj filmik jak otwierasz paczkę, to może pomóc. Trzeba tak robić żeby udowodnić że to nie Ty jesteś winny. Trzeba zrobić scrreny aukcji, mieć wszystkie e-maile i jak rozmawia się ze sprzedającym przez tel to wystarczy wlączyć nagrywanie.

Do mnie wogóle przesyłka nie dotarła, sprzedający się ulotnił a kasę mi zwrócono.

Kiedys nagrywałem sobie rozmowy z moim przełożonym bo był taki cwany, a jak chciał mnie zastraszyć to mu narganie przedstawiłem i mu kolana zmiękły. To było dawno i firma upadła. Zresztą nie będę o moich prywatnych sprawach pisał.

Kiedyś była taka afera że ktoś kupił sprzęt RTV a dostał worki po cemencie. Z tego co wiem to odzyskał kasę.

Kończe w tym temacie.

[quote name='Tomasz eS' timestamp='1353180649' post='1172382']
skopiuj nr aukcji do googla ;-p dla chcacego nic trudnego :-)
wszystko sie da zrobic tylko trzeba miec czas, drinka i musi sie czlowiekoi nudzic
[/quote]

Właśnie, trzeba pogrzebać w necie żeby takie rzeczy znaleźć. Google nie boli :P Edited by superKRYSTEK1

A ja taki piekny wywód pisałem.....a tu ch....j net sie zwiesił......(pisze z tel wiec sory za brak polskich znakow)
Ale postaram sie odrobine odtworzyc;
Na wstepie chcialbym zaznaczyc, ze nie mam zadnych powiazan z nikim w tym watku, nikogo nie znam itp itd. A odnosze sie tylko i wylacznie do tego co jest tu napisane. Mam nadzieje ze w miare obiektywnie, choc z teoretycznego punktu nie ma czegos takiego jak obiektywizm, bo zawsze patrzmy, analizujemy, myslimy ze swojego punktu widzenia wiec tak czy owak zawsze jest to subiektywny obiektywizm:-) kurde za duzo gmatwam badz trzeba odstawic red wine'a:-P
Ktos wczesniej napisal, ze skoro oszust to niech negatywa wystawi.
Ale w tym momencie to blizej do nieuczciwosci zakladajacemu watek niz sprzedajacemu. Bo dopoki nie zaplaci sie za przedmiot wylicytowany, to nie mozna wystawiac negatywa - bo za co? Skoro sie nie wplaca to samemu sie nie dotrzymuje umowy i zasluguje sie na negatywa.
Moze kolega powinien "poswiecic" sie dla ogolu i zaplacic(a z wypowiedzi wynika, ze sie nie zapowiada na to )a pozniej dopiero jako meczennik wrocic i powiedziec; "a nie mowilem?".
Ale poki co nawet jesli okaze sie ze gosc jest przekretem, to zasluga w wykryciu tego kolegi Tedmedic(sory jesli przekrecilem- w tel nie mam podgladu itd watku) jest ZADNA!!!!! A bedzie ona tylko i wylacznie osoby badz osob, ktore zaplaca a nie otrzymaja sprzetu i zglosza to do allegro czy na policje.
Na plus mozna ze tak powiem uznac system ochrony kupujacych na allegro. Bo kase zwraca serwis a nie sprzedajacy( no chyba ze odda) i nie trzeba misiacami czekac na dochodzenia itp.
Zatem koledzy do dziela- ktory placi pierwszy:-):-P
Pozdrawiam

[quote name='szpaczek23' timestamp='1353186726' post='1172424']
Na plus mozna ze tak powiem uznac system ochrony kupujacych na allegro. Bo kase zwraca serwis a nie sprzedajacy( no chyba ze odda) i [b]nie trzeba misiacami czekac na dochodzenia[/b] itp.
Zatem koledzy do dziela- ktory placi pierwszy:-):-P
[/quote]
Masz jakieś doświadczenia w tym temacie czy tylko piszesz tu głupoty nie mając o tym zielonego pojęcia?

Mam, a co Ci do tego?Piszesz, żeby sobie popisać?A Ty masz jakieś doświadczenia z tym, skoro piszesz, że ja nie mam o tym zielonego pojęcia?
Oświeć mnie i pozostałych. Albo oszczędzę Ci następnej głupiej odpowiedzi.
Jeśli ktoś Ci czegoś nie prześle, a zapłaciłeś za to. To pomijając, że się kontaktujesz ze sprzedającym itp itd. Nie działają żadne prośby idziesz na Policję-zgłaszasz co i jak, jeśli Policja wszczyna postępowanie(to jest warunek)bieżesz od nich świstek, że owe postępowanie wszczęli, wysyłasz druk do allegro(oczywiście z kopiami tych świstków , plus kopie wpłaty-chyba, że płacisz przez allegro)czekasz na odp(do 30 dni). Jeśli jest pozytywna, to [size=5][b]allegro zwraca Ci kasę, a nie sprzedający [/b][size=4]bo podpisujesz oświadczenie, w którym wszelkie roszczenia wobec sprzedającego przechodzą na allegro itd(oczywiście wszystko się zmienia gdy, w międzyczasie dostaje sięprzedmiot bądź kasę spowrotem)[/size][/size]
[size=5][size=4]Więc jak masz inne WŁASNE doświadczenia to pisz....[/size][/size]
No chyba, że jednak nie.........

Po pierwsze musi minac 30 dni od zakupu. Wtedy zglaszasz na policje i czekasz az sprawa trafi do prokuratury i dopiero to jest podstawa do ubiegania sie o zwrot kasy od allegro... oni na rozpatrzenie maja bodajze 90 dni...z tego co pamietam przynajmniej... i nie wiem czy czasem prokuratura dodatkowo nie musi wydac wyroku.,. Bo niby na jakiej podstaiw Program ochrony kupujacych odda kase... zreszta wszystko jest do poczytania w pomocy allegro... jednym slowem zamrazasz sobie kase na pewiem czas... chuj z tego ze oddadza jak np innego kolowrotka nie kupisz bo nie masz na niego pieniedzy :ph34r:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...