Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
robbox4

Pracownia Best Rods Center, w skrócie BRC

Recommended Posts

[quote name='krzysiek' timestamp='1351521250' post='1165029']
Ładny, klasyczny projekt.
Zdecydowanie przydałaby się bardziej stopniowa obróbka burnta papierem o mniejszej granulacji. Bardzo "niewdzięczny" w obróbce materiał, w przeciwieństwie np. do korkogumy.
[/quote]

Efekt zamierzony, na życzenie klienta. Miał być przeciwwagą dla gładkiego korka. Z gustem klienta się nie dyskutuje :) . Oświetlenie podkreśliło jeszcze tą fakturę.

[quote name='krzysiek' timestamp='1351522194' post='1165034']
O... jak dla mnie to chyba zbytnia ekstrawagancja :) De gustibus...
[/quote]

w realu nie wygląda to tak jak na zdjęciach. Ja osobiście tez nie lubię zbyt ugłaskanego korka. Gubi się wtedy jego urok i ciepło.

Ja nie lubię tylko, jak się byłszczy od cork seala - dlatego nakładam taką warstwę, aby wsiąkała, a nadmiar wycieram szmatką.

[quote name='krzysiek' timestamp='1351543611' post='1165166']
Ja nie lubię tylko, jak się byłszczy od cork seala - dlatego nakładam taką warstwę, aby wsiąkała, a nadmiar wycieram szmatką.
[/quote]
Zwłąszcza po tygodnu używana w piachu i błocie, deszczu i wilgoci. TO na pewno będzie się świeciła i błyszczała.

Przedstawiam rekojesc kijka przerobiona u Roberta.wczesniej na dolniku za lokciem smialo mogly usiasc 2 golebie :) teraz jest jak ma byc.Uchwyt seryjnie byl montowany na papierze :/ dolnik modyfikowalem sam i byla rozpacz, wedke juz odstawilem za szafe jednak z ciekawosci odwiedzilem roberta, powiedzial zostaw u mnie cos z tym zrobie :) chodzilo mi zdarcie resztki korka i polozenie pianki.Robert nie dosc ze polozyl pianke to rowniez obnizyl uchwyt.Nie wiem jakich zcarow uzyl ale mimo ze kijek jest lzejszy to nie leci na pysk jak wczesniej (czesc szczytowa nie byla zmieniana)

Przedstawiam kolejny projekt, dzieki uprzejmości klienta który dostarczył zdjęcia.

Wędka na blanku XZOGA.
przeznaczenie gumy na lekko, średnio.

Blank XZOGA TAKA-G 66 4kg CW. MAX 60g. 201cm

wykończenia czerwona korkoguma i stal chromoniklowa, nie aluminium.

Przelotki FUJI Y Alconite.

Blank pracuje komfortowo już od 7 gr plus 3" kopytko.
Co do estetyki oceńcie sami.

Wędka zrobiona wg, projektu klienta.
[attachment=99022:DSC_3156.jpg][attachment=99020:DSC_3151.jpg][attachment=99021:DSC_3155.jpg][attachment=99023:DSC_3163.jpg][attachment=99024:DSC_3166.jpg]

[quote name='wojciiech' timestamp='1352228793' post='1167529']
Ładny patyk, ile on ołowiu maksymalnie pociągnie?
[/quote]

60 gramów max

z tym że to raczej do rzucenia nie do łowienia.

40 gramowym obciązeniem daje się całkiem spokojnie wędkować.
Jutro będą dodatkowe testy nad wodą to się dopytam dokładnie. Najlepiej po prostu mieć info z pola walki.

[quote name='WOBI' timestamp='1352279417' post='1167809']
jak możesz wrzuć jakieś foty z ugięciem pod różnymi obciążeniami
[/quote]

Niestety to kijek klienta.

jak dostane takie fotki to wrzuce.

I znowu dzięki uprzejmości klienta można pooglądać jeden z projektów.

Kijek zrealizowany na zamówienie, wg. projektu klienta. Prosty, solidny, kijek do łowienia a nie do pokazywania na bulwarze.

Blank Batson RX7 IST993F 255cm cw. 7-14g.

Maksymalna prostota i elegancja.

Przeznaczony w większości na podkarpackie rzeczki i strumyki, w pogoni za kleniem i pstrągiem.

[attachment=99335:201211102146-1.jpg][attachment=99336:201211102139-1.jpg][attachment=99337:201211102135-1.jpg][attachment=99340:201211102120-1.jpg][attachment=99341:201211102118-1.jpg][attachment=99342:201211102117-1.jpg][attachment=99345:201211102103-1.jpg]

Foty ugięcia xzoga TAKA-G 66 4 KG

Zdjęcia dzięki uprzejmości klienta.

[attachment=99532:20121113954.jpg][attachment=99533:20121113955.jpg][attachment=99534:20121113957.jpg][attachment=99535:20121113958.jpg][attachment=99536:20121113959.jpg][attachment=99537:20121113960.jpg]

Wielkie dzięki za cierpliwość ,ale trochęsprecyzuję.Z racji opisu akcji kija jako M/F interesuje mnie bardziej prowadzenie gumy 3" na główce w 35g w nurcie .Czy kijek jest dalej dynamiczny i pracuje szczytem czy może jadnak już większą powieszchnią blanku i nie chodzi mi o ugięcie pod obciążeniem ,bo to jak widać jest rewelacyjne :)

Nie, do tego trzeba mocniejszy blank, taki 6-7 kg.
Ugięcie jest rewelacyjne jak sie blank dociąży na maksa, praktycznie linia prosta od rękojeści.
Trzeba wziąć pod uwage ze ten blank podnosi faktycznie 4 kg na smyka.

To już troche jest.
A w najgrubszym miejscu nie ma 10mm srednicy Edited by robbox4

Mam pytanko natury technicznej ;)
Czy obciążanie blanków/wędek Xzoga tak jak to robią na filmikach promocyjnych i zgodnie z podanym parametrem Max. Power (czyli łup 5 czy 10kg i ciach do góry :) ) jest objęte gwarancją producenta ?
Czy lepiej samemu się nie bawić ? ;)

pod warunkiem że wszystko będzie filmowane.

I nie łup, tylko obciązenie narastające.
Bawić sie nawet trzeba :)

Przypomina że te filmiki sa robione na blanku nieuzbrojonym, to wazne.

robbox ale na uzbrojonym gorzej chyba nie będzie ;)

oczywiscie uzbrojonym wlasciwie... ;) (pozostaje jeszcze definicja co to jest wlasciwe / prawidlowe uzbrojenie ;) )

[quote name='mifek' timestamp='1352807500' post='1170177']

oczywiscie uzbrojonym wlasciwie... ;) (pozostaje jeszcze definicja co to jest wlasciwe / prawidlowe uzbrojenie ;) )
[/quote]

Dlatego sugeruje takie testy maksymalne robic bez uzbrojenia.

A jak jest z gotowymi seryjnymi wędkami? Tutaj nie podany jest Max.PWR, tylko MaxDrag lub tylko BestDrag.
W zasadzie nie widziałem takich testów na gotowcach...

Może konkretnie dla dwóch modeli:
Taka-Pi 7523 (MaxDrag 7kg) [i]Cz ten model jest na blanku Taka-G 75 (z Max PWR 12kg oraz Max Drag 7kg?[/i]

Mastery MA-S80H2 (LineWT. 12-30lb, BestDrag 9-11lb, MaxDrag - brak danych)

Co te wędki powinny "udźwignąć" żeby w przypadku "trach" nie płakać ? :)

No chyba, że kijki seryjne takie wybryki nie obejmują...

A w przypadku samych blanków to gdzie wiązać linkę? Za szczyt, czy owijać od dolnika?

[quote name='pepe_79' timestamp='1352809008' post='1170188']
A jak jest z gotowymi seryjnymi wędkami? Tutaj nie podany jest Max.PWR, tylko MaxDrag lub tylko BestDrag.
W zasadzie nie widziałem takich testów na gotowcach...

Może konkretnie dla dwóch modeli:
Taka-Pi 7523 (MaxDrag 7kg) [i]Cz ten model jest na blanku Taka-G 75 (z Max PWR 12kg oraz Max Drag 7kg?[/i]

Mastery MA-S80H2 (LineWT. 12-30lb, BestDrag 9-11lb, MaxDrag - brak danych)

Co te wędki powinny "udźwignąć" żeby w przypadku "trach" nie płakać ? :)

No chyba, że kijki seryjne takie wybryki nie obejmują...

A w przypadku samych blanków to gdzie wiązać linkę? Za szczyt, czy owijać od dolnika?
[/quote]

W przypadku gotowych wędek podana jest zawsze linka np. 30 lb. BestDrag to zakres w którym wędka gnie się w optymalnym zakesie podczas holu.
W gotowych wedkach na ugiecie wplywa jeszcze wiele czynników. Nie radze robic takich testów złamaniowych.

Co do miejsca przywiazania linki, jak dla mnie możesz ją przywiazać w połowie :D :D

Tylko co ci z tego wyjdzie to nie wiem.

tu test na polu walki: [url="http://www.youtube.com/watch?v=_ocosCYXJCA"]xzoga 7523[/url] Edited by robbox4

:) zanim zdecydowałem się na 7523 to m.in. obejrzałem właśnie ten filmik :)
Kijek jak dla mnie pracuje przepięknie.

Jak dla mnie temat testów obciążeniowych blanków jak i wędek seryjnych Xzoga i związane z tym kwestia warunków gwarancyjnych jest wyjaśniona. Dzięki :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...