remek 10,499 Report post Posted October 3, 2012 W dniach 21-31 stycznia redakcja www.jerkbait.pl przeprowadziła "rajd" po sklepach warszawskich z założeniem sprawdzenia, jak kszatłtuje się zaopatrzenie w sprzęt wędkarski przystosowany do połowów przy użyciu multiplikatora. Trzeba uczciwie przyznać, iż w trakcie nieco zmodyfikowalismy założenia uwzględniając co ciekawsze egzemplarze sprzętu spinningowego. Poniżej przedstawiamy plon naszej wycieczki. I. CENTRUM WĘDKARSTWA Warszawa, ul. Wybrzeże Gdyńskie 2 (KS Spójnia) tel./fax (22) 839-53-53 e-mail: salon@wmh.pl Wybrane wędki dostępne podczas naszej wizyty: Nazwa wędki Długość Składy Moc c.w. Zastosowanie Dragon Millenium Heavy Duty Fatso Jerk Cast 195 cm 2 N/A 25-60 gram Casting średniociężkimi przynętami Dragon Mystery Slider Jerk 195 cm 2 N/A 20-60 gram Casting średniociężkimi przynętami Cottus Viper Spinn-Cast IM7 240 cm 2 N/A 10-35 gram Casting średnimi przynętami, Cormoran Speciland Vertical 195 cm 2 N/A 14-28 gram Łowienie wertykalne, casting średniociężkimi przynętami Greys Prodigy Jerk Bait 180 cm 2 N/A 50-150 gram Casting ciężkimi przynętami, wędkarstwo morskie Shakespeare Ugly Sapphire spin-cast 270 cm 2 N/A 25-60 gram Casting średnimi przynętami, średni trolling Shakespeare Ugly Stick Black Tiger 240 cm 2 12-30lb N/A Ciężki trolling Poza wędziskami, zauważyliśmy następujące modele kołowrotków i multiplikatorów: ABU C3 6501 (leworęczny), ABU C3 5500 (praworęczny), ABU HS 7001 (leworęczny), Penn Slammer 360, Penn Slammer 560 Sklep dobrze zaopatrzony w sprzęt krajowych producentów, bardzo duża oferta Dragona. Można dostać sprzęt w zasadzie do każdej metody połowu. Mocnymi atutami jest dostępność solidnych wędek Shakespeare oraz solidnych kołowrotków Penna. Bardzo bogaty wybór przynęt Rapali (m.in. castingowe X-Rapy) oraz rzadko spotykanych woblerów trollingowych Zalt. II. SKLEP I PRACOWNIA WĘDKARSKA FISHING CENTER ul. Wawelska 19/4, 02-034 Warszawa tel. (22) 823-63-29, tel. kom: (0) 603-203-490, fax.: (22) 863-83-27 email: fishingcenter@fishingcenter.com.pl Wybrane wędki dostępne podczas naszej wizyty: Nazwa wędki Długość Składy Moc c.w. Zastosowanie Fishing Center Batson MB 785 198 cm 1 12-25 lb 10-42 gramy Casting ciężkimi przynętami Fishing Center Batson SB 782 198 cm 1 8-14 lb 7-18 gram Casting średnimi przynetami Fishing Center Batson HS 1021F 260 cm 2 10-20 lb 10-28/84 gramy * Średni spinning, średni trolling Fishing Center Batson HS 1023F 260 cm 2 12-25 lb 10-42/110 gram * Średniociężki spinning, średniociężki trolling Fishing Center Batson HS 1025F 260 cm 2 15-30 lb 10-60/140 gram* Ciężki spinning, ciężki trolling *podana górna granica cw dotyczy spinningu (mniejsza liczba) oraz trollingu (większa liczba) Ten sklep to przede wszystkim wędki, wędki i jeszcze raz wędki. Właściciel - Pan Ireneusz Matuszewski, zbuduje wędkę na dowolnym blanku. Przewodnia maksyma pracowni to - stworzymy to co klient chce i jak chce. Fishing Center sprowadza blanki takich firm jak Batson Enterprises, Talon, Composite Developments, Gatti przy czym olbrzymia ilość blanków tych firm występuje w sklepie w stałej ekspozycji, zatem najlepiej przyjść i pomachać - korzystając przy tym z miłej i fachowej porady. Także duża ilość gotowych produktów na stojakach. Naszą uwagę zwróciły dwie jerkówki: jedna ciężka na blanku Batsona MB785, druga lekka również na blanku Batsona SB 782.Obie wędki łącznie pokrywają pełen zakres wagowy jerkbaitów! Pełen wybór uniwersalnych wędek spinningowych i trollingowych na blankach Batsona typu hot-shot. Nowe wędziska z rekojeściami z grafitu zaprojektowanymi w celu maksymalnego przenoszenia drgań przynęty. Mieliśmy okazję dotykać, próbować. Jak to działa? Trudno powiedzieć na sucho - na pewno sprawdzimy podczas wypraw nad wodę. Na pewno jest to ciekawe rozwiązanie i zarazem nowatorskie. III. SKLEP "JERK" ul. Twarda 42, 00-831 Warszawa, tel. (22) 850-24-96 e-mail: jerk@jerk.com.pl Wybrane wędki dostępne podczas naszej wizyty: Nazwa wędki Długość Składy Moc c.w. Zastosowanie St.Croix Avid AC 69 MLXF 207 cm 1 6-10 lb 3,5-14 gram Casting lekkimi przynętami St.Croix Avid AC 56 MF 168 cm 1 10-17 lb 7- 21 gram Casting średniolekkimi przynętami St.Croix Premier PM 66MHF 198 cm 1 20-50 lb 21-84 gram Casting ciężkimi przynętami, wędkarstwo morskie St.Croix Premier PC 66MF 198 cm 1 10-17 lb 7 - 21 gram Casting średnimi przynętami St.Croix Premier PC 66MHF 198 cm 1 10-20 lb 10-28 gram Casting średniociężkimi przynetami St.Croix Premier PC 70MF 210 cm 1 10-17 lb 7 - 21 gram Casting średnimi przynetami Quarrow Green Country ML3 210 cm 1 12-25 lb 10-21 gram Casting średnimi przynętami Fishing Center IMB 784 198 cm 1 12-20 lb 7-28 gram Casting średniociężkimi przynętami RST M3 "Pike" 260 cm 2 N/A 10-30 gram Casting średnimi przynętami Cormoran Black Star CM Hyper-Tec 200 cm 1 N/A 25-40 gram Casting średnimi przynętami Daiwa Tornado Jerkbait 200 cm 1 N/A 20-80 gram Casting średnimi przynętami Berkley Lightning Rod 270 cm 2 N/A 15-40 gram Casting średnimi przynętami Poza wędkami, naszą uwagę zwróciła niskoprofilowa Tica Sculptor oraz kołowrotki Daiwy o stałej szpuli. Jak przystało na sklep z jerkiem w nazwie, najlepsze zaopatrznie w sprzęt castingowy wśród odwiedzanych sklepów. W stałej ekspozycji wędki St.Croix. Bogata oferta sprzętu komisowego używanego i nowego - można znaleźć prawdziwe perełki! Właściciele sklepu chętnie doradzają przy wyborze sprzętu, można targować się o cenę. W planach obok sklepu wędkarskiego ma powstać lokal gastronomiczny. IV. BASS CENTRUM PROMOCJI SPRZĘTU WĘDKARSKIEGO ul. Wolska 82 01-141 Warszawa tel./fax: (22) 632 97 41sklep@bass-sklep.pl biuro@bass-sklep.pl Wybrane wędki dostępne podczas naszej wizyty: azwa wędki Długość Składy Moc c.w. Zastosowanie Jaxon SpinCast 285 cm 2 N/A 10-45 Casting średnimi przynętami. Jaxon Jerk 180/120 180 cm 1 N/A 50-120g Casting średniociężkimi przynętami Jaxon Profix 195/75 195 cm 2 N/A 15-75g Casting średnimi przynętami Jazon Jerk 195/120 195 cm 2 N/A 50-120g Casting średniociężkimi przynętami Dragon HM62 Plus Jerk Cast de Luxe 200 cm 1 N/A 15-30g Casting średnimi przynętami Dragon Millenium HD Fatso Jerk Cast 195 cm 2 N/A 25-60g Casting średnimi przynętami Berkley Lightning Rods LPC-66MH 200 cm 1 N/A 15-40g Casting średnimi przynętami. Podczas naszej wizyty mieliśmy pecha. Mianowicie chwilę przed naszym przybyciem sprzedano dwie bardzo ciekawe wędki castingowe z oferty ABU. Generalnie sklep posiada bardzo duży wybór wędzisk spinningowych oraz morskich. Z mojego doświadczenia wynika również, że w czasie sezonu oferta wędek castingowych jest znacznie bogatsza. Co ciekawe z zastanego sprzętu znaleźliśmy głównie jerkówki. Od tanich, łatwych w transporcie Jaxonów poprzez droższe bardziej wyrafinowane Berkley skończywszy na wysokiej klasie Dragon HM62 wersja de Luxe. Można powiedzieć, że jeśli chodzi o miłośników jerkowania oferta jest ciekawa i na każdą kieszeń. Co więcej cieszy dostępność wędek zarówno dla miłośników lekkiego jak i średniociężkiego jerkowania. Naszą uwagę zwróciła wędka Berkeley Lightning Rods LPC-66MH, która może być naszym zdaniem wyśmienitym punktem do budowy swojego pierwszego zestawu do jerkowania przynętami oscylującymi nawet do wagi 50g. Oprócz wędek do zestawu można dobrać multiplikatory. W momencie wizyty były podstawowe modele głównie Shakespeare. Dostępny był również model tzw. low profile. Sprzedawca zapewniał nas, że w ciągu roku dostępne są również produkty ABU. Rzeczywiście podczas poprzednich wizyt spotkałem się nawet z kołowrotkiem wysokiej klasy Morrum. W sklepie można zobaczyć również ekspozycję historycznych kołowrotków. Jeden z nich PENN Formula 10kg podobno jest jedynym tego typu kołowrotkiem w Polsce. Korzystając z okazji postanowiliśmy zobaczyć jaka jest oferta przynęt jerkowych. Dostępne były praktycznie wszystkie modele Salmo również nowe modele na rok 2006 (nowe opakowanie – rzuca się w oczy). BASS posiada również swój sklep internetowy. Tam można zaopatrzyć się również w wędki castingowe głównie Dragona z serii HM62 np. HM 62 slider. IV. SALON WĘDKARSKI MUSKIE ul. Smoluchowskiego 2 02-697 Warszawa Tel. 22 857 36 26, e-mail: salon@muskie.pl Wybrane wędki dostępne podczas naszej wizyty: azwa wędki Długość Składy Moc c.w. Zastosowanie YAD Houston 240 240 cm 2 teleskop N/A 40-120g Casting średniociężkimi przynętami. YAD Houston 230 230 cm 2 teleskop N/A 30-80g Casting średnimi przynętami Sanger Ultra TEC Trigger 270 cm 2 N/A 30-80g Casting średnimi przynętami Sanger Aquantic Boat Trigger 270 cm 2 N/A 50-100g Casting średniociężkimi przynętami W salonie wędkarskim Muskie znaleźliśmy bardzo ciekawe konstrukcje YAD Houston. Wędki te mogą stanowić bardzo dobrą bazę do stworzenia zestawu castingowego/jerkowego w przypadkach, kiedy ważne są takie cechy jak odległość rzutu oraz łatwość transportu. Dlaczego połączyliśmy te dwie cechy? Wędki te są długie (jak na jerkówkę – 240 cm) więc łatwiej nimi dalej rzucić ale jednocześnie w transporcie są krótkie (około 180cm) ze względu na zastosowanie teleskopowego łącza na szczycie dolnika. Część blanku, podobnie jak w bliźniaczych rozwiązaniach st. croix, chowa się w dolnik. W sklepie jest też sporych rozmiarów komis wędkarski. Tam doszukaliśmy się dwóch kołowrotków o ruchomej szpuli: Bantam Citica CL201 – niski profil Pflueger Trion 66L – tradycyjny round Siłą salonu wędkarskiego Muskie jest mnogość dostępnych przynęt spinningowych. Można powiedzieć, że w Warszawie nie ma konkurencji. Znajdziecie tam zarówno przynęty produkowane przez Raplę, Salmo, Dorado jak i polskich rzemieślników – krakusy, woblery Janusza Widła, cykady Pokutyckiego, dziesiątki różnych rodzajów błystek aszychminek, pstrągowe wahadłóweczki gdańskie i wiele, wiele, wiele innych. Podsumowanie Generalnie każdy powinien wyciągnąć wnioski we własnym zakresie. Zaopatrzenie sklepów w sprzęt castingowy jest na średnim poziomie. Kilka lat temu kiedy szukałem swojej pierwszej jerkówki (ciężkiego, średniego castingu) miałem ogromne problemy. Postanowiłem wtedy sprowadzić ją ze sklepów naszych sąsiadów z za Odry. Teraz, bazując na powyższej analizie, możemy wnioskować, że problemów z tego rodzajem sprzętu nie ma. Nadal jednak wielkość i różnorodność oferty nie powala na kolana. Zdecydowanie gorzej wygląda kwestia doboru sprzętu castingowego do przynęt niewielkich powiedzmy do 5/8 oz (~18g). Wędkę taką należy zamawiać lub robić na zamówienie w pracowniach. Oczywiście w tym przypadku pojawiają się problemy bowiem trudno stwierdzić przed zakupem czy sprzęt będzie spełniał nasze założenia. Ponadto wybór kołowrotków castingowych również nie przyprawia o zawrót głowy. Na próżno szukać podstawowych i lubianych konstrukcji ABU. Nie mówię wogóle o kołowrotkach Shimano (jedynie komis). Myślę, że przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać (może w sezonie zaopatrzenie się zmieni) zanim półki uginać się będą od różnej klasy kołowrotków zarówno tradycyjnych roundów jak i niskoprofilowych. Jedno mogę powiedzieć - powrócimy do wyżej wymienionych sklepów na początku sezonu szczupakowego. Czekajcie zatem na kontynuację naszego reportażu. Do usłyszenia w maju. Friko & Remek, 2006 [url=http://jerkbait.pl/page/index.html/_/sprzet/warszawski-rynek-castingowy-r48]Kliknij tutaj by zobaczyć artykuł artykuł[/url] Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted September 24, 2015 Czy po 9 latach zmienił się rynek castingowy? Jak to widzicie? Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted September 24, 2015 ....dwa sklepy z tego artykułu przestały istnieć :rolleyes: "Jerk" i "Muskie" ale w ich miejsce powstały nowe, rynek nie znosi próżni... ciężko pracujesz na "złotą łopatę" remku odkopując arta z 2006 roku :P Share this post Link to post Share on other sites
slawek_2348 2,635 Report post Posted September 24, 2015 trzy..... "Bass'' też padł.. Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted September 24, 2015 (edited) Dobrze , że to odgrzebałeś bo nawet nie wiedziałem o takim wątku... wspomnień czar :rolleyes: -Bass...tak troszkę przez nich wpadłem w casting :wub: -Muskie... te co miesięczne spotkania wędkarskie, losowanie fantów (trochę szczęścia miałem :D ), tam przysięgałem Robertowi Taszarkowi, że nigdy nie będę łowił castingowo :D :D :D - Jerk... super chłopaki. Z przyjemnością wpadałem na pogaduszki wędkarskie. "Wcisnęli" mi psa na smyczy Rapalli, dając gwarancję, że na to w Szwecji połowię powierzchniowo szczupaki ... i mieli zajebistą rację!!! :P :) A dzisiaj? - Centrum Wędkarstwa...spytajcie o Sebastiana. On kuma o co chodzi. A sprzętu jeszcze więcej.- - do Pana Matuszewskiego zawsze mi było jakoś daleko ;) Edited September 24, 2015 by BOB1 Share this post Link to post Share on other sites
Marvin 998 Report post Posted September 24, 2015 (edited) (...) -Bass...tak troszkę przez nich wpadłem w casting :wub: (...) Ja natomiast... Jak by to powiedzieć... Będąc młodym spinningistą (regularnie gwałconym mentalnie przez rednaczy z wiadomych periodyków), poszedłem ja raz do Bassa po gumnie - po pierwszy multiplikator. Mój budżet był jeszcze skromniejszy, niż ówczesna oferta castingowa tego legendarnego przybytku. Stanęło zatem na kultowym Jaxonie Long Cast. W zdawkowej pogawędce z subiektem wyszło na jaw, że wstępnie zamierzam podpiąć tę zacną maszynę do ZWYKŁEGO SPINNINGU. - Nieee, MUSI Pan mieć kij z pazurem! - Ojej... Dlaczego? - Bo wędka wypadnie z ręki podczas rzutu! Postawiłem jednak na swoim. Przechytrzyłem eksperta stosując rzuty dwuręczne B) Edited September 24, 2015 by chub norris Share this post Link to post Share on other sites
luk_80 682 Report post Posted September 25, 2015 BASS istnieje nadal tyle, że nowej lokalizacji - Ursynów + sklep internetowy oczywiście. Trochę sprzętu na casta napewno dostaniecie też na Sadybie w fajnie zaopatrzonym sklepie: http://www.domwedkarza.pl/ oraz na styku Grochowa i Gocławia w sklepie przy ulicy łukowskiej: http://fishclub.pl/ Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted September 25, 2015 Ja natomiast... Jak by to powiedzieć... Będąc młodym spinningistą (regularnie gwałconym mentalnie przez rednaczy z wiadomych periodyków), poszedłem ja raz do Bassa po gumnie - po pierwszy multiplikator. Mój budżet był jeszcze skromniejszy, niż ówczesna oferta castingowa tego legendarnego przybytku. Stanęło zatem na kultowym Jaxonie Long Cast. W zdawkowej pogawędce z subiektem wyszło na jaw, że wstępnie zamierzam podpiąć tę zacną maszynę do ZWYKŁEGO SPINNINGU. - Nieee, MUSI Pan mieć kij z pazurem! - Ojej... Dlaczego? - Bo wędka wypadnie z ręki podczas rzutu! Postawiłem jednak na swoim. Przechytrzyłem eksperta stosując rzuty dwuręczne B) @Chub norris, a jak wygląda Twoja "ewolucja" castingowa na przełomie tych 9 lat. Od long casta i pierwszej wędki z pazurem do ....??? Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted September 25, 2015 Tak, Bass istnieje ale zlokalizowali go w takim miejscu jakby chcieli się go pozbyć ... Pojechałem tam w tym roku przed długim weekendem na zakupy a tam info - sklep zamknięty z powodu naszego wyjazdu na ryby. No i sobie pomyślałem, że sklepy zwykle są dla klientów a nie klienci dla sklepów. Zatelefonowałeś do Centrum Wędkarskiego a tam pełen luzik - soboty, niedziele ... no i skarbknkę oddałem komu innemu. Jerk? Nada mam kontak ze Sławkiem. Super gość! Sławek oprócz miłości do megabassów teraz mocno pracuje z muchami i szczupakami. Taaaa ... pamiętam jak zachwalali rapalki powierzchniowe. Sławek nadal je lubi nawet sobie kijek sprowadzał pod nie. Muskie też fajnie wspominam. Przede wszystkim pogaduchy z Prezesem :) Ostatnio spotkaliśmy się na jerkowym spotkaniu i fajne opowieści nam zapodawał ... łowy w Kenii w okolicach Mombasy. Pomyślcie jak się to wszystko zmienia. 9 lat - części sklepów już nie ma. Jak się Wasz casting zmienił. Share this post Link to post Share on other sites
Marvin 998 Report post Posted September 25, 2015 (edited) @Chub norris, a jak wygląda Twoja "ewolucja" castingowa na przełomie tych 9 lat. Od long casta i pierwszej wędki z pazurem do ....??? ...do Zilliona, Calcutty, Czarnej Mamby i customowych Lamiglasów :o Zestawy castingowe uzupełniają moje spinningowanie, gdy przychodzi używać masywnych przynęt. Obsługa takiego zestawu to element warsztatu, który warto mieć opanowany, nawet jeśli nie "przeszło się na casta". Nie wyobrażam sobie łódkowego szczupakowania ze stałą szpulą, podobnie trollingu (ale trolling w ogóle niechętnie sobie wyobrażam). Fakty są takie, że gdyby nie jerkbait.pl (oraz eBay.com ;) ) najpewniej wciąż tkwiłbym w czarnej dupie "Warszawskiego Rynku Castingowego". Edited September 25, 2015 by chub norris Share this post Link to post Share on other sites
croock 289 Report post Posted September 25, 2015 Pomyślcie jak się to wszystko zmienia. 9 lat - części sklepów już nie ma. Jak się Wasz casting zmienił. mój się nie zmienił, mój dopiero zaistniał :-) wędkuję sporadycznie. jestem pasjonatem, ale czasu brak. skupiam się na 2-3 większych wyprawach w ciągu roku, ale nie mam możliwości machania kijem" na codzień". co nie zmienia faktu, że żyję tą pasją: czytam, oglądam, planuję kolejną wyprawę, nawet z wyprzedzeniem kilkumiesięcznym. i będąc takim niedzielnym wędkarzem, nie przypuszczałem, że złapię bakcyla na casta - a stało się to dopiero rok temu na szwedzkich szkierach Senoren. Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted September 25, 2015 Trzeba zacząć od tego, że to casting zmienił mnie. Po blisko trzydziestu latach machania spinem doszedłem do wniosku, że zaczyna mnie to nudzić?! I to właśnie casting wyrwał mnie z tego stanu. Co ciekawe, przy moim choleryczno/impulsywnym charakterze wszelkie trudności i niepowodzenia z opanowaniem tej techniki, nakręcały mnie tylko pozytywnie. Ja nie zaczynałem z bardzo niskiej półki sprzętowej bo słuchałem rad Sebastiana z Centrum i oczywiście czytałem wszelki możliwe fora castingowe. Łowię tylko trzy lata więc z pokorą twierdzę, że jeszcze długa droga przede mną (oby tylko zdrowia starczyło) i ciągle się uczę. Ale przejście od Dragona do Steeza to sam siebie zadziwiam. Ciekawe, że w spinie ta średnia półka mi wystarczała a teraz to jakiś kosmos! No i do tego odwaliło mi na "starocie" Jak wiecie trochę tego jest i będzie przybywało. Myślę sobie, że z powody braku dużej ilości czasu na "prawdziwe ryby" to zbieractwo jest pewnym zamiennikiem dającym mi równie mocne doznania przy "upolowaniu" kolejnego obiektu do szafy :) Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted September 25, 2015 @Bob najważniejsza samoświadomość i jak czytam Twoją szczerą wypowiedź o zbieractwie jestem pod wrażeniem. Szacun! Pięknie napisałeś o tej odmianie ... A co masz teraz na celowniku? O czym myślisz by jeszcze się dozbroić?@croock i jak to było ten pierwszy raz? Podobno niezapomniany? :)@chub ... zmienia się, zmienia ... widzę, że wciągnęło na całego i ewolucja pełną gębą. Coraz więcej sprzętu wysokiej klasy - japońce na wyciągnięcie ręki. Cholernie mnie to cieszy! Share this post Link to post Share on other sites
Rafal.Bednarkiewicz 480 Report post Posted September 25, 2015 9 lat... Ja swój pierwszy świadomy multik kupiłem w 2007 roku i było to Viento by w tym roku wrócić do Vento (w moim odczuciu stare było lepsze) ... Zataczając pełne koło przez górę i dół Daiwa i Shimano nie omijając kilku modeli Okuma... Niestety nie potrafię się bardziej zmobilizować sprzętowo do metody w której posługuję się tylko jerkami :P Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted September 25, 2015 Rafał a teraz to co masz w swojej szafie? Tak prowokacyjnie zaczepiam .... ha ha ha ... nie byś wszystko opisał :) Ale taka jedna propozycja i dlaczego? Share this post Link to post Share on other sites
Rafal.Bednarkiewicz 480 Report post Posted September 25, 2015 Wątek dotyczy castingu więc powiem tylko czego aktualnie używam do jerków :ph34r: Od zeszłego sezony swoje sliderki obsługuję dość nietypową do tej metody wędką Varvias Ryuga 3/16- 5/8oz przystosowaną do linek 4-6 PE :D [attachment=268104:P1040026_1024x768.JPG] Szklana konstrukcja pozwala w razie czego udzielić pouczenia nad wodą a zapas mocy... Taki wynalazek którym japończycy targają sumy (dla nas sumiki) z kanałów burzowych. Lekka imitacja żuka smużąca po powierzchni, obowiązkowo z lampką w odwłoku i hol bez kompromisów bo jak pójdzie w odpływ to po zabawie <_< Udało mi się znaleźć zdjęcie ugięcia z zeszłego roku. [attachment=268097:P1040032_1024x768.JPG] Sama wędka jest lekka ok 130g, uzbrojona w Fuji Sic i mocowanie ACS czyli taki japoński standard. Kije praktycznie nie trafiają poza granicę JP bo takie metody połowu u nas nie są popularne ale mi udało się go zaadoptować do jerków i bardzo go polubiłem. Obecnie to jedyny kij jaki mam i który pasuje do tego wątku :P Ps. Kto w dobie węgli HM10000 używa jeszcze szklaków? Megabass się nie liczy :D Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted September 25, 2015 Ps. Kto w dobie węgli HM10000 używa jeszcze szklaków? Megabass się nie liczy :D Dwa seekery mam, ale nie w cascie ;) Share this post Link to post Share on other sites
Rafal.Bednarkiewicz 480 Report post Posted September 25, 2015 Dwa seekery mam, ale nie w cascie ;) I chyba nie w tym c.w. ? Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted September 25, 2015 Rafał, powiem tak ... nie przyszłoby mi do głowy używać szklaka do jerków. No ale ja się tam nie znam ... (mówię serio). U mnie to bardzo sztywny kij do ... 3oz. i jazda :) Natomiast szklaczek ... piękna sprawa. Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted September 25, 2015 I chyba nie w tym c.w. ? Pewnie ze nie ;) Ale zdarzaja sie ludziska uzywajacy lamiego juz w podobnym cw Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted September 25, 2015 Jestem ciekawy jaką inni forumowicze przeszli "metamorfozę" castingową? Share this post Link to post Share on other sites
Rafal.Bednarkiewicz 480 Report post Posted September 25, 2015 Widzisz mi też nie przyszło do głowy tak go używać ale okazało się że przy określonych warunkach i lekkich jerkach pozwala na siłowy hol praktycznie każdej ryby. 4 PE ma już 50 lb. więc po braniu kończy się jakakolwiek finezja. Myślę że warszawski rynek castingowy nie ma nic o takiej specyfikacji w swojej ofercie i jeszcze długo mieć nie będzie :ph34r: Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted September 25, 2015 U mnie pierwszy etap ''choroby'' castingowej wciąż w rozkwicie. Jako zatwardziały zwolennik ''korby'' zawsze zarzekałem się że nigdy ale to przenigdy nie dam się namówić na łowienie castingiem. ;) No i ...... stało się to w tym roku.... trafiło mnie z nienacka. Będąc z serdecznym kolegą razem na łodzi na rybkach spróbowałem .... no i wsiąkłem na maxa. Jako że pierwsze kroki postawiłem pod fachowym okiem kolegi , który łowi już kilkanaście lat castingiem było mi na początku sporo łatwiej. Udzielił mi sporo cennych wskazówek , wskazał właściwy tor. Po skompletowaniu sprzętu ( nie obyło się bez paru ''przestrzelonych'' zakupów ) obecnie stwierdzam że posiadając 3 zestawy można w zasadzie spokojnie łowić całe spektrum gatunków ryb. Sumarycznie to myślę że troszeczkę żałuje swoich wcześniejszych decyzji i uparcia przy trwaniu przy swoich poglądach. Piękna to metoda dająca sporo frajdy oraz myślę że na pewnym etapie życia człowiekowi potrzebne są radykalne zmiany , ot TAK ;) No i uczę się dalej chłonę tematy i wiedze........ Połamania Koledzy Karol. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted September 25, 2015 @Karol, gratuluję! Dobry kierunek ;) Jestem ciekawy jak będzie wyglądało Twoje wędkarstwo za 5, 10 lat :)A tak przy okazji - dlaczego tak późno? Co było największym problemem by zacząć? Czego potrzebowałeś ... Pewnie wielu forumowiczów chciałoby ale ... mówią, nie ... tylko, korba, bo ... i tu wymieniają powody, dla których casting jest gorszy. Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted September 25, 2015 (edited) Dziękuje Remek :) :) :) Jeśli chodzi o obrany kierunek myślę a wręcz jestem przekonany że raczej pozostanę przy metodzie castingowej. Czemu tak póżno ??? .... niechęć i powielane stereotypy przez wędkarzy, jednak żeby móc powiedzieć że ''TO NIE '' dla mnie musiałem spróbować sam i przekonać się na własnej skórze, szkoda tylko że tak póżno ;) Jest sporo zalet tej metody .... o minusach nie ma co pisać... choć doskonale zdaje sobie sprawę z ich istnienia. Jedyny z podstawowych problemów moim zdaniem to brak ogólnie dostępnej wiedzy ( jest sporo napisane ale ogólnikowo ) w doborze i skompletowaniu odpowiednich zestawów i sprzętu. Gdy chce się skompletować już zestawy na odpowiednim poziomie pozostaje albo ''pracownia'' lub rynek za wodą lub Japan. Nasz rodzimy rynek jest ubogi i monotematyczny. Dla mnie osobiście jest to wspaniała metoda dająca nieograniczone wręcz możliwości prezentacji przynęty , wygodę w posługiwaniu się , poszerzający nasze doświadczenia w wędkarstwie. Edited September 25, 2015 by Karol Krause Share this post Link to post Share on other sites