hlehle 4,798 Report post Posted November 22, 2013 Panowie, skoro stosujemy duże przynęty to z zamiarem złowienia dużej ryby. Tak więc zwiększa się skala, a więc dwie kotwice są wystarczające. Ja często stosuję jedna i też jest OK. Bezpieczniej dla mnie i dla ryby. Nie kumam po co uzbrajać w milion kotwic ... Share this post Link to post Share on other sites
@Wojti 1,503 Report post Posted November 22, 2013 Nie kumam po co uzbrajać w milion kotwic ... miliony rzeczywiście nie sa potrzebne ale 2 szt przy dużych przynętach 25-40cm to absolutne minimum tym bardziej ze na jesień czesto brania sa bardzo delikatne PS nie mam chwilowo czasu ale obiecuje, ze w temacie zbrojenia dużych gum coś popisze i podzielę się kilkoma swoimi patentami Share this post Link to post Share on other sites
pitt 3,148 Report post Posted November 22, 2013 otoz to :) Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Rafalski 3,104 Report post Posted November 24, 2013 (edited) Pozwolicie @Koledzy, że pozostane przy swoim zdaniu. Jesli guma jest naprawdę duża nie mam nic przeciw dwóm kotwicom ! Ale mam przeciw dwóm kotwicom i jednemu, na dodatek wielkiemu hakowi :) ! A tak zbrojona jest większość przynęt (tych widocznych na zdjeciach) w w/w artykule. Powiecie to tylko jeden grot wiecej ! Niby tak, ale moja sugestia jest taka, ze w wypadku tego pojedynczego grota wystarczy najzupełniej jedna kotwica wiecej od spodniej strony. Nawet jesli przyneta ma 40 cm i pojedynczy hak jest np 8-10 cm od czoła gumy, a kotwica dajmy na to 15 -20 cm to takie uzbrojenie uważam za wystarczające. W końcu taką przynetą nie polujemy na 60-taki choc oczywiscie atak takiej ryby nie jest wykluczone, ale chyba nie o to chodzi. Dlatego też jak wspomniałem wyżej w moich Bull-Dawgach usuwam przednią kotwicę jesli nawet fabrycznie jest tak uzbrojony. Dlaczego ? Ano dlatego,ze nie widzę potrzby dodatkowego kaleczenia ryby. U. Edited November 24, 2013 by Ugly Share this post Link to post Share on other sites
pitt 3,148 Report post Posted November 24, 2013 Pozwolicie @Koledzy, że pozostane przy swoim zdaniu. oczywiscie :) ja czesto gesto obcinam ten hak i zbroje tylko i wylacznie w kotwice na stingerze, a to z bardzo prostego powodu, na ten tzw. pojedynczy, wielki hak malo kiedy nadziewa sie rybia szczeka, zwlaszcza przy gumach od 15 cm w gore :) Share this post Link to post Share on other sites
makamba 1,214 Report post Posted November 24, 2013 Mi to się już tak robi żal tych kaleczonych ryb ,że chyba zamiast kotwiczek doczepiać będę tampona nasączonego Dom Perignon z truflą na chwoście nasączonym w kawiorze. ;) Share this post Link to post Share on other sites
maciek2544 2 Report post Posted November 25, 2013 Ja zazwyczaj zbroje duże gumy lub kupuje uzbrojone np. w jeden duży jak i kotwice w przynetach 25cm. Ale kiedyś kupiłem bulldogwa z 15cm 2 kotwice i hak ba grzbiecie to juz przegięcie ale zbroic gume 35cm w 2 kotwice i hak. W sumie odwiedziłem ten watek kiedyś tylko po to zeby znaleźć sposób jak zrobić coś w stylu przedłużki od oczka na kotwice w gumie do kotwicy tak zeby kotwica zwisala lekko 3-4cm pod brzuchem. Share this post Link to post Share on other sites
aigle 135 Report post Posted September 22, 2014 W czasach gdy powstawał przepis o zbrojeniu wabików w max. 2 kotwice , nikt nawet nie pomyślał o przynęcie długości karpia wigilijnego. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Żbiku 3,636 Report post Posted September 22, 2014 (edited) Panowie, sprecyzujmy, że wg RAPR (czy jak to się zwie inaczej) przynęta może posiadać max 2 haki. Tak więc na wodach PZW dozwolone jest stosowanie uzbrojenia w główke jigowa i jedną kotwicę do dozbrojce. Jesli autor artykułu łowi poza wodami PZW lub poza naszym krajem, to jak najbardziej może stosowac dozbrojenie główki jigowej w 2, a nawet w 3 kotwice. Warto jednak nadmienić wyraźnie w artykule, że taki sposób zbrojenia niedozwolony jest na wodach PZW, żeby potem jakiś młody adept spiningu nie miał przez to nieprzyjemności, bo nie doczyta regulaminu, uzbroi dużą gumę w główke i 2 kotwice, bo "tak na forum polecali" i straż PZW mu sprzęt zabierze. Edited September 22, 2014 by Żbiku Share this post Link to post Share on other sites
Z Olsztyna 1,823 Report post Posted September 23, 2014 (edited) Chyba zapomnieliście panowie że pajki biją w środek przynęty Też stosuje duże i bardzo duże wabiki.I z tego co zauważyłem wystarczy jedna kotwica w cześci środkowej.(tak jak np w buldogach ) Uzbrajanie w hak i dwie kotwice......ludzie opamietajcie cie ! Dajcie tym pajkom jakąś szansę. Tłumaczenie że ryba życia zejdzie....bla bla bla , i co z tego? Edited September 23, 2014 by Z Olsztyna Share this post Link to post Share on other sites
pitt 3,148 Report post Posted September 23, 2014 Chyba zapomnieliście panowie że pajki biją w środek przynęty Też stosuje duże i bardzo duże wabiki.I z tego co zauważyłem wystarczy jedna kotwica w cześci środkowej.(tak jak np w buldogach ) najczesciej lapia za glowe a nawet za ogon, w ostatni czwartek to nawet w plecy gryzly (widzialem na oczy wlasne i kolegi o nieposzlakowanej opinii) co oczywiscie nie zmieni faktu, ze sa nieobliczalne i tyle ... natomiast pytanie co do bull dawgow, duzych i bardzo duzych, ktore to w jedna kotwice zbrojone sa? ja znam tylko male i powiedzmy srednie z jedna kotwica ... czy moze sie myle? pojawily sie jakies nowe wersje w ostatnich tygodniach? nie zebym sie czepial ale lubie kiedy fakty odpowiadaja realiom ;) Share this post Link to post Share on other sites
Tomek88 1,843 Report post Posted September 23, 2014 (edited) Ilość ostrzy musi być dostosowana do przynęty jakby nie kombinował, chyba, że maksymalny C&R i niech gryzą, może któryś się zapnie za cokolwiek :D Edited September 23, 2014 by Tomek88 Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek 2,715 Report post Posted September 23, 2014 Chyba zapomnieliście panowie że pajki biją w środek przynęty Chyba żeby akurat podskubywały za ogon, co przy słabych braniach (a wtedy guma bywa najskuteczniejsza :) ) często się zdarza... W tym roku w SE zbroiliśmy Relaxy 9" tylko hakiem 12/0-15/0 i pojedynczą dozbrojką w okolicach ogona. Wszystkie ryby były wcięte, ale po pierwszym skubnięciu trzeba było prowokować :) Share this post Link to post Share on other sites
PLECIONA 426 Report post Posted September 23, 2014 (edited) Jakoś nie wyobrażam sobie 30cm Bull Dawga uzbrojonego w tylko jedną kotwicę. Ubiegłej jesieni dwie z kilku ostatnich złowionych przeze mnie ryb, po doholowaniu do łodzi były zapięte już tylko za drugą kotwicę tj. ogonową. Jestem zdania, że każdy dostosowuje uzbrojenie do warunków jakie zastaje nad wodą i własnego uznania. Czy jedna czy dwie, jako czy kura- nie ma o czym dyskutować uważam. Każdy ze sposobów jest dobry. Edited September 23, 2014 by PLECIONA Share this post Link to post Share on other sites
Z Olsztyna 1,823 Report post Posted September 23, 2014 (edited) najczesciej lapia za glowe a nawet za ogon, w ostatni czwartek to nawet w plecy gryzly (widzialem na oczy wlasne i kolegi o nieposzlakowanej opinii) co oczywiscie nie zmieni faktu, ze sa nieobliczalne i tyle ... natomiast pytanie co do bull dawgow, duzych i bardzo duzych, ktore to w jedna kotwice zbrojone sa? ja znam tylko male i powiedzmy srednie z jedna kotwica ... czy moze sie myle? pojawily sie jakies nowe wersje w ostatnich tygodniach? nie zebym sie czepial ale lubie kiedy fakty odpowiadaja realiom ;) Ale ja nie napisalem że duże i bardzo duże buldogi są z 1 kotwicą. Prosze dokładniej czytać i mniej starać się łapać kogoś za słówka Ja podałem jak ja zbroje przynety duże i bardzo duże jedną kotwicą,tak jak np w buldogach Jeżeli neguje używanie dwoch kotwic to jak można pomyśleć że mam na myśli te w wersji : hak,kotwica,kotwica??? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jesli ktorys z kolegow chce uzywac haka,kotwicy i kotwicy to znam lepszy tandemik,ktory po zetkcieciu z pajkiem wali go od razu w czache co by nie mial szans na wypiecie sie podczas jak to ujac.....emocjonujacej walki. Edited September 23, 2014 by Z Olsztyna Share this post Link to post Share on other sites
jbk 1,657 Report post Posted September 23, 2014 Guma 22 cm uzbrojona zgodnie z regulaminem. [attachment=194373:P1020519.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Profil_Nieaktywny 3,133 Report post Posted September 23, 2014 Guma 22 cm uzbrojona zgodnie z regulaminem. P1020519.JPG i bez zadziorkow :) Share this post Link to post Share on other sites
mickeN 9 Report post Posted April 9, 2019 Składał ktoś ostatnio zestaw do robienia przyponów/dozbrojek do dużych gum ? Chodzi mi o materiały jakie wybrał. Do maja 3 tygodnie, chce za wczasu zrobić przypony oraz dozbrojki do gum +20cm. Share this post Link to post Share on other sites
SkiDivPL 488 Report post Posted April 10, 2019 Składał ktoś ostatnio zestaw do robienia przyponów/dozbrojek do dużych gum ? Chodzi mi o materiały jakie wybrał. Do maja 3 tygodnie, chce za wczasu zrobić przypony oraz dozbrojki do gum +20cm. Linki: https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Linka-na-przypony-w-otulinie-SURFLON-AFW-1x7-BLACK-czarna-9%2C2m/463 Zaciski i agrafki: https://sklep. brc.com.pl/pl/c/Zaciski%2C-tuleje/102 kółeczka: https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Koleczka-lacznikowe-AFW%2C-nierdzewne%2C-rozne-rozmiary-36szt-w-paczce/622 Krętliki mam jakieś Dam-a i już nie pamiętam jakie. Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted April 10, 2019 Linki: https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Linka-na-przypony-w-otulinie-SURFLON-AFW-1x7-BLACK-czarna-9%2C2m/463 Zaciski i agrafki: https://sklep. brc.com.pl/pl/c/Zaciski%2C-tuleje/102 kółeczka: https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Koleczka-lacznikowe-AFW%2C-nierdzewne%2C-rozne-rozmiary-36szt-w-paczce/622 Krętliki mam jakieś Dam-a i już nie pamiętam jakie. Agrafek AFW nie polecam na grube ryby. Mało masywne. Share this post Link to post Share on other sites
SkiDivPL 488 Report post Posted April 10, 2019 Rozmiar 4 to 50lb, jeszcze nie trafiłem ryby która by to rozgięła. Andrzej miałeś jakieś złe doświadczenia z tymi agrafkami? Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted April 10, 2019 Rozmiar 4 to 50lb, jeszcze nie trafiłem ryby która by to rozgięła. Andrzej miałeś jakieś złe doświadczenia z tymi agrafkami? Są z bardzo cienkiego drutu, Rozginam je w palcach dlatego po przetestowaniu w łapach te odstawiłem na bok . Używam głównie Eagle Claw ze Stanów. Share this post Link to post Share on other sites