Banjo 2,621 Report post Posted May 17, 2020 NO to jadziem dalej ;) . Kolejny łamaniec ze sworzniowym łączeniem. Tym razem to wobler J. D. Strawser. Połączenie sworzniowe umieszczone na zewnątrz członów. Tutaj zastosowano oczka, za które posłużyły wkręty z oczkiem. Dodatkowo pomiędzy wkrętami, na sworzniu, zastosowano tulejki dystansowe, w celu blokowania ruchu w pionie członu dołączanego. Jeśli połączenie jest bez luzu, to wówczas pozostaje praca ogonowa członu dołączanego względem członu poprzedzającego. Natomiast rozpatrując pracę całego łamańca, to praca przedniego korpusu narzuca pracę drugiemu członowi. W przypadku, gdy luz w połączeniu sworzniowym jest duży, to człon dołączany może mieć akcję niezależną od członu ze sterem. [attachment=664882:J.D.Stawser-1.JPG] [attachment=664883:J.D.Stawser-2.JPG] A to moje wykonanie ;) : [attachment=664884:s-3.jpg] Specjalnie pominąłem tulejki. Uważam, że praca może być atrakcyjniejsza ;) . Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 17, 2020 (edited) Pragnę zaprezentować łamańca, który dostał nowe życie, to znaczy - został znaleziony nad wodą w fatalnym stanie, odczyszczony, na nowo uzbrojony i ...oto jest! :) ...Jaki brzydki, tak pięknie pracuje!... :) [attachment=665045:B21EDBD7-9A16-4C58-8FA8-56661AB81938.jpeg] Edited May 17, 2020 by Dokuś Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 17, 2020 (edited) Tu praca tego woblerka... [attachment=665047:trim.C93E3781-BEB5-434C-BAA0-A75F5BC66593.MOV] Edited May 17, 2020 by Dokuś Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted May 17, 2020 Wieśku, jestem ciekaw czy ktoś rozpozna tego łamańca ;) . My wiemy :lol: . Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 17, 2020 Wieśku, jestem ciekaw czy ktoś rozpozna tego łamańca ;) . My wiemy :lol: . No ja nie wiedziałem... Wiem dzięki Tobie Sławku!... A teraz też jego nazwa nic mi nie mówi.... :D Muszę się wczytać w temat! :) Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted May 17, 2020 Ładnie go oczyściłeś :) . Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted May 17, 2020 Nie wiem, ale mam nadzieję, że jakaś odpowiedź się pojawi?! B) Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted May 17, 2020 Ja tyż ;) . Share this post Link to post Share on other sites
jachu 804 Report post Posted May 17, 2020 To Wiesiu potrafi reanimować woblerki? :mellow: Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 17, 2020 To Wiesiu potrafi reanimować woblerki? :mellow: Jasiu, Ty też tu jesteś? :D :D :D Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted May 18, 2020 (edited) Kolejny łamaniec z połączeniem sworzniowym, umieszczonym na zewnątrz członów. Naturalure Bait. [attachment=665143:s-l1600.jpg] A to moja wersja rysunkowa ;) : [attachment=665144:s-2.jpg] W tym łamańcu wystające, z każdego, z członów po dwie blaszki z otworami łączone są sworzniem. Znowu praca ogonowa. Edited May 18, 2020 by Banjo Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted May 28, 2020 Pragnę zaprezentować łamańca, który dostał nowe życie, to znaczy - został znaleziony nad wodą w fatalnym stanie, odczyszczony, na nowo uzbrojony i ...oto jest! :) ...Jaki brzydki, tak pięknie pracuje!... :) B21EDBD7-9A16-4C58-8FA8-56661AB81938.jpeg No cóż nikt nie rozpoznał tego łamańca :( . Jest to Flatfish. Share this post Link to post Share on other sites
Dokuś 2,848 Report post Posted May 28, 2020 No cóż nikt nie rozpoznał tego łamańca :( . Jest to Flatfish. Przyznaję, że NIC nie wiem na temat tych woblerów... Sławek, masz jakieś informacje o nich? Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted May 29, 2020 Wieśku, ja też nic więcej nie wiem :( . To był czysty przypadek. Oglądałem na ebayu łamańce i jako jednego z pierwszych zobaczyłem właśnie Flatfisha ;) . Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted May 29, 2020 Przedwczoraj dostałem prezent od Pawła Wełpy Water Scout 66gr 17cm Pozostaje pytanie: do szafy czy na ryby? ;) :D Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted May 29, 2020 Przedwczoraj dostałem prezent od Pawła Wełpy Water Scout 66gr 17cm Pozostaje pytanie: do szafy czy na ryby? ;) :D Na ryby. Jeszcze półka pod nim załamie się ;) . Share this post Link to post Share on other sites
trout master 1,589 Report post Posted May 31, 2020 Bezsterowych łamańców nie mam więcej. Po prostu nie zajmuję się nimi. Jeśli kulka lata wzdłuż woblera, to wielce prawdopodobne jest, że pełni rolę zwiększenia lotności i też robienia hałasu. Jeśli w poprzek, to raczej tylko generuje hałas. Jeżeli kulka umieszczona jest w poprzek to powoduje wykładanie się woblera w jedną czy drugą stronę przy szarpnięciach. Im więcej ma miejsca do odchylenia od wzdluznej osi symetrii tym bardziej korpus kładzie się na boki. A chyba o to najbardziej chodzi imitując "chorą rybkę". Ster jest wtedy zupełnie niepotrzebny. Cały czas chodzą mi ostatnio takie projekty ale czasu brak. Jak zrobię i przetestuję jakiegoś killera to może się podzielę info. Zacznę jak zwykle od pstragowych choć pstragi teraz rzadko łowie na spina. Najlepiej gdybym zaczął od sandaczowych. Dennych czy trolingowo-rzutowych mniej ważne. Tu jest pole do testów i popisów. :) Share this post Link to post Share on other sites
trout master 1,589 Report post Posted May 31, 2020 "Jak widać, jest to kolejne rozwiązanie sworzniowe, ale można je także nazwać zawiasowym, gdyż zawiasy działają w podobny sposób. W tym przypadku połączenie dwóch członów jest umieszczone na zewnątrz. Również taki sposób łączenia w bardzo dużym stopniu ogranicza pracę lusterkującą na korzyść pracy ogonowej". Kurcze, a ja tyle ostatnio zawiaskow (starych oprawek okularów) wrzuciłem. Jak zawsze, wszystko się może przydać. Ehhhhh. ;) Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted May 31, 2020 Znalazłem takiego łamańca. Autorami są zapewne: drwal, kowal i malarz domowy ;) :D Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted May 31, 2020 Łomatko co to jest. Robert przyznaj się, że sam go zrobiłeś ;) . Łączenie członów klasyczne - jedno oczko. Share this post Link to post Share on other sites
wedkarski365 700 Report post Posted June 3, 2020 Shimano Bantam Sraptor Share this post Link to post Share on other sites
Banjo 2,621 Report post Posted June 5, 2020 To też fajne łączenie. [attachment=668803:5dcf9a05fb81d943fbea7ef7dfedccf9.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 4,667 Report post Posted June 5, 2020 (edited) Pragnę zaprezentować łamańca, który dostał nowe życie, to znaczy - został znaleziony nad wodą w fatalnym stanie, odczyszczony, na nowo uzbrojony i ...oto jest! :) ...Jaki brzydki, tak pięknie pracuje!... :) B21EDBD7-9A16-4C58-8FA8-56661AB81938.jpeg Miałem podobnego. Pokusiłem się na niego na Alledrogo, bo cena była atrakcyjna, zaledwie 5.- zł. Kompletnie mi się nie sprawdził. Poszedł w prezencie. :( Przedwczoraj dostałem prezent od Pawła Wełpy Water Scout 66gr 17cm Pozostaje pytanie: do szafy czy na ryby? ;) :D Na ryby bracia! Na ryby! :clappinghands: (H.Sienkiewicz "Pan Wołodyjowski" - parafraza) Edited June 5, 2020 by Alexspin Share this post Link to post Share on other sites
trout master 1,589 Report post Posted June 5, 2020 (edited) "To też fajne łączenie".________ Pytanie tylko jak go pomalować żeby pracowało. Złożyć po malowaniu raczej nie ma szans, poza klejeniem połówek. Sorry. Da się. Teraz przypatrzyłem się dokładnie i można "złożyć" po pomalowaniu wsuwając "kołeczki" w zawiaski. _______ Edited June 5, 2020 by trout master Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted June 6, 2020 Wraz z klejonkami od Little Wing, otrzymałem taki gratis. Znowu "niszowy" łamaniec ...wpisuje się w temat?! ;) :D Share this post Link to post Share on other sites