Hesher 7,835 Report post Posted March 24, 2020 (edited) Cześć Niedźwiedzie. Postanowiłem wreszcie wrzucić dużo mojego stuffu na naszą Giełdę Twórców. Jest sporo rzeczy, których dawno nie było u mnie dostępnych na stałe ale i nowy wobler z zeszłego roku, który wystawiam do sprzedaży po raz pierwszy czyli Enigma KR (czy jak kto woli krąpik). Ze względu na dziejowe zawirowania kolejne targi zmieniają swoje terminy i woblery leżą spakowane od stycznia bo miały jechać już do Nadarzyna na Warsaw Fishing Days.W ramach tytułowej promocji od standardowej ceny każdego modelu ująłem po 5 zł. Taka pozytywna strona szalejącego wirusa i kilku innych splotów zdarzeń.Macie więc niepowtarzalną okazję obkupić się sporo taniej i myślę, że tak dobrej i szerokiej oferty nie będzie, przynajmniej w tym roku.Mam sporo nowych modeli, nad którymi muszę pracować, a zaczyna brakować miejsca, więc czas przegonić to co mam jak stado po prerii :) [ Poniżej sama żelazna klasyka serii Enigma, czyli uniwersalna Jedynka, boleniowa Trójka i konkretny pocisk, Enigma Whiplash. Na te woblery wielu z Was już miało nieraz okazję połowić i często wraca do nich . Wszystkie modele to "stara gwardia", porządnie przetestowane i bardzo łowne. Enigma nr 3 została w ubiegłym roku przerobiona i przez sezon miotła bolenie jak zła. Myślę, że ja sam na tylko ten model wykosiłem około 60 osobników w tym kabana 82 cm, a miałem na niego również dwa inne konkretne rapiszcza. Poza tym szczupakowe Grady, mój chyba podstawowy jerk na szczupaki od kilku ładnych lat, Terror Janusz, jerk praktycznie na wszystko, że na szupłe to oczywiście wiadomo, ale ja np. używam go bardzo często na bolenie i nowość Enigma KR, krótko można opisać ją jako wobler boleniowo-okoniowy (co bardzo mnie cieszy bo lubię oba te gatunki chyba najbardziej łowić).Wszystkie woblery z serii Enigma przeszły lift optyczny, tj. została na korpusach wyrzeźbiona łuska i inne detale, z brzydkich rzecznych zabijaków zmieniły się w prawdziwe ozdoby pudełek. Do ceny należy doliczyć koszt przesyłki (9zł). Odbiór osobisty niemożliwy ze względów wiadomych. I. Enigma nr 1- 5,5,cm, 3,9g, 15zł/szt. Wobler uniwersalny, mimo stosunkowo niewielkiej wagi zaskakująco lotny. To jest jedna z takich przynęt, o której mówię, że ryby się do niej przyklejają. Jak to kiedyś stwierdził z kolei Kuba (@guciolucky) E1 to świetna przynęta pierwszego wyboru na łowisku, czyli wobler, który powie nam co pływa w danej wodzie. 1. Classic SPRZEDANE 2. Toxic 9 szt. (bardzo dobrze widoczny w wodzie) 3. Jazzgarz SPRZEDANE (moim zdaniem najdłużej działający deseń w ciągu całego dnia) 4. Olive SPRZEDANE (perłowo srebrna uklejka z oliwkowym grzbietem cieniowanym starym złotem) 5. Perch SPRZEDANE (klasyczny okonek z podgardlem fluo orange) 6. Fire Tiger 28 szt. (Klasyka oczojebności, to pewnie było złudzenie optyczne ale przy ustawianiu szczególnie FT mi się podobały) 7. GT 13 szt. (zielone tygryski, sto tysięcy lat ich nie robiłem, uzupełnienie FT) II. Enigma nr 3 7cm, 7,5g 30zł/szt.Po zeszłym sezonie nie mam bardzo czego dopisywać, wobler wymiótł na Narwi i Wiśle gdzie natrzaskałem na niego bolenie i dał mi mega dużo frajdy. W przeciwieństwie do wielu przynęt boleniowych Enigma nr 3 nie wymaga jakiegoś mega doświadczenia w prezentacji wabika. Wystarczy dobrać tempo prowadzenia i zrobi robotę. To też jest bardzo intuicyjne bo jeśli kręcimy za szybko wobler "staje na głowie" a za wolno kładzie się bokiem. Pomiędzy ma spore spektrum tempa prowadzenia i może być zarówno ściągany dość wolno jak i dynamicznie. 8. Classic 25 szt. 9. Blue 5 szt. 10. Graphite Ghost 25 szt. III. Enigma Whiplash 5,5 cm, 6,5g 20zł/szt. Skupiona masa tego modelu powoduje że lata na duże odległości jak pocisk co nieraz chwaliliście. Jest to łowna uniwersalna przynęta o dynamicznym lusterkowaniu, nieprzeciążona mimo swojego zasięgu i opadająca również z wyraźnie zaznaczonym lusterkiem. Łowiłem na nią okonie, szczupaki i bolenie w tym największego 82 cm, który rekord wyrównałem w zeszłym roku Enigmą Nr3. 11. Classic 8 szt. 12. Black Tiger SPRZEDANE (Mój ulubiony kolor, pozbywam się niechętnie, na grzbiecie jest dodatkowo czekoladoy metalik od Rudiego, który miażdży system ;) ) 13.Perch 2 szt. 14. Olive 1 szt. 15. Green Tiger 7 szt. 16. Fire Tiger 6 szt. IV. Enigma KR 7 cm, 9g 25zł/szt. Zeszłoroczny Krąpik (KR) to model, który bardzo spodobał się zarówno boleniom jak i okoniom. Stosowałem go głównie zamiennie z Enigmą nr 3 na tych samych miejscówkach, do wolniejszego prowadzenia niż trójkę. Ma chyba jeszcze drobniejszą lusterkującą pracę niż Trójka i mam wrażenie, że mógłby ją nawet przebić łownością, ze względu na mój zeszłoroczny boleniowy amok nie stosowałem go jednak tak często jak E3 ale w tym roku to nadrobię. Postawiłem tutaj na klasyczne kolory w tym jedna wersja ma metalizowaną łuskę, co wygląda świetnie zarówno nad wodą jak i daje naturalne refleksy pod powierzchnią. Taka moja nowa tajna metoda zdobienia, coś między chromem a aluminium, z tym że efekt zostaje po nałożeniu lakieru. 17. Metallic Silver 10 szt. 18. Rudy Kojot 7 szt.19. Olive 2 szt.20. Classic 4 szt. V. GRAD 12 cm, 19g 30zł/szt.Jak wspomniałem wyżej jest to mój podstawowy jerk na szczupaki. Model ma już chyba około 6 lat i łowił ryby na wielu wodach, w tym czasie był dopracowywany tak, żeby był bez względu na łowisko jak najbardziej uniwersalny. Wstawiam dwie wersje kolorysyczne Rudego Kojota ale też ze zrobioną metalizacją łuski i pokryw skrzelowych oraz absolutnego mordercę, pogromcę szczupaków każdej pory dnia a jednocześnie banalnie prosty deseń Yellow Green. Przy odpowiednim wykonaniu jest to kolor bardzo dobrze widoczny pod wodą i uwielbiany przez szczupaki. Powstał trochę przez przypadek bo spieszyło mi się na łowisko i tak na szybko go ukręciłem. Okazało się, że z wody, w której od lat nie trafiłem szczupłego, tylko z jednej miejscówki wyjąłem ich 6 na dwie moje przynęty właśnie w tym kolorze i to w takiej lampie w środku dnia, że w życiu nie spodziewałbym się trafić cokolowiek na kolory fluo. Od tego dnia minęło już około 3 lat a ja dalej z powodzeniem stosuję ten prosty kolor na szczupaki na Gradach i jeszcze dwóch innych moich woblerach. 21. Rudy Kojot/Metallic 5 szt. 22. Yellow Green 1 szt. VI Terror Janusz 8 cm, 12,5 g 20zł/szt. Wobler Weteran, którego chyba nie muszę szerzej przedstawiać. Przynęta bardzo lotna i wszechstronna, mój PB w szczupaku i sumie to właśnie dzięki niemu. Można go używać do jerkowania ale i łowienia standardowymi metodami spinningowymi w różnych obszarach wody. Dodam może tylko, że przygotowane tutaj wersje, są chyba najładniejszymi, jakie udało mi się dotychczas zrobić. Jak to niektórzy mawiają, aż szkoda wrzucać do wody :) 23. Gold Metallic 3 szt.23. Gunmetal Silver 19 szt. Edited April 1, 2020 by Hesher Share this post Link to post Share on other sites
PETEREK 95 Report post Posted March 24, 2020 (edited) cześć, - Enigma nr 1 - 5,5 cm 3,9 gr - Classic - 2 szt Jazgarz - 2 szt Olive -2 szt Enigma Whiplash 5,5, cm Olive - 2 szt Classic - 1 szt poproszę :) Edited March 24, 2020 by PETEREK Share this post Link to post Share on other sites
Hecht_100 48 Report post Posted March 24, 2020 Hej :) Poproszę: 1. Enigma nr 1- 5,5,cm, 3,9g - 2szt Classic i 2szt. Olive; 2. Enigma nr 3 7cm, 7,5g - 2szt. Blue; 3. Enigma Whiplash 5,5 cm, 6,5g - 2szt. Black Tiger; 4. Enigma KR 7 cm, 9g - 2szt. Metallic Silver I dane do przelewu na priv :) Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted March 24, 2020 (edited) Poproszę 2 szt: Enigma Whiplash 5,5 cm, 6,5g - Black Tiger Edited March 24, 2020 by Bułka Share this post Link to post Share on other sites
bartosz_lukasiewicz 41 Report post Posted March 24, 2020 Enigma nr1 - Perch i Jazzgarz po 1szt Enigma nr3 - Classic i Blue po 1 szt Terror Janusz - Gold Metallic 1 szt Share this post Link to post Share on other sites
wojtyna51 81 Report post Posted March 24, 2020 Witam Enigma nr 3 classic,blue po 1 szt oraz Enigma KR metalic Silver, classic po 1 szt oraz dane do przelewu Share this post Link to post Share on other sites
sviderek 2 Report post Posted March 24, 2020 Poproszę : Enigma nr 3 : Classic i blue po 1 szt reszta na priv Pozdrawiam Świąder Piotr Share this post Link to post Share on other sites
wojtyna51 81 Report post Posted March 24, 2020 Dorzuć kolego jeszcze Enigme nr 1 jazgarza Share this post Link to post Share on other sites
peekol 417 Report post Posted March 24, 2020 1 x Enigma nr 1- Fire Tiger 1 x Enigma nr 3 - Classic 1 x Enigma KR - Rudy Kojot 1 x Enigma Whiplash - Black Tiger Share this post Link to post Share on other sites
wiwaldi1970 103 Report post Posted March 24, 2020 Poproszę: Enigma Whiplash 5,5 cm, 6,5g - 1szt. Black Tiger; Enigma Whiplash 5,5 cm, 6,5g - 1szt. Perch; Enigma nr1 5,5,cm, 3,9g- Perch, Fire Tiger, GT oraz Olive po 1szt :) Formalności płatniczo - przesyłkowe na PW. Share this post Link to post Share on other sites
wilczybilet 1,330 Report post Posted March 24, 2020 Poproszę: V. GRAD 12 cm, 19g 30zł/szt. 21. Rudy Kojot/Metallic 8 szt. - 1 szt. 22. Yellow Green 5 szt. - 1 szt. VI Terror Janusz 8 cm, 12,5 g 20zł/szt. 23. Gold Metallic 9 szt. - 1 szt. 23. Gunmetal Silver 20 szt. - 1 szt. Proszę podsumowanie na priv Share this post Link to post Share on other sites
lenny 2,530 Report post Posted March 24, 2020 Wezmę: Enigma KR 7 cm, 9g - Metalic Silver - 1 szt - Olive - 1 szt Share this post Link to post Share on other sites
sajmo 12 Report post Posted March 24, 2020 Enigma nr 1 classic x2 , jazgarz x2 Share this post Link to post Share on other sites
mikryb 555 Report post Posted March 24, 2020 Poproszę Enigma KR po sztuce z koloru Metallic Silver i Rudy Kojot. Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 24, 2020 Niedźwiedzie (tygrysem amurskim jest tylko @PETEREK ) wieczorem albo rano będę Wam odpisywał bo ze względu na CV19 jestem na pracy zdalnej. W razie czego mój nr 791 464 126 ŚMIAŁO GRZAĆ JAK W BĘBEN I GADAĆ PO GODZINIE. JA LUBIĘ OPOWIADAĆ I DORADZAĆ, CUDZE TEŻ WAM DORADZĘ :) Share this post Link to post Share on other sites
vako 1,660 Report post Posted March 24, 2020 I. Enigma 5,5cm 3,9g- 15zł/szt. 3. Jazzgarz 1 szt 5. Perch 1 szt. III. Enigma Whiplash 5,5cm 6,5g- 20zł/szt. 12. Black Tiger 1 szt. Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 24, 2020 (edited) 791464126 NIC NIE JEST PRZYJEMNIEJSZE NIŻ GADANIE O WĘDKARSTWIE Edited March 24, 2020 by Hesher Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 24, 2020 WYSTĄPIŁ BŁĄD I TEN Z WAS KTO PIERWSZY [ZAMAWIAJCY] SIĘ DODZWONI DOSTAJEVSWOJE WOBLERY ZA FREEE :) Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 24, 2020 CZAS START? Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted March 24, 2020 Musiałbyś odbierać, wtedy byłaby szansa żeby się dodzwonić :) Share this post Link to post Share on other sites
Bobby0404 171 Report post Posted March 24, 2020 Witam Poproszę: 1. 2 szt. 3. 4 szt. 5. 2 szt. 6. 1 szt. 9. 3 szt. 13. 1 szt. 14. 1 szt. 17. 4 szt. 19. 2 szt. 23. 2 szt. Dzięki Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 24, 2020 AA SORY 791 464 126 Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 24, 2020 I TY SIĘ NIE LICZYSZ BUŁA, CO ZA DROGO TO NIE ZDROWO. Share this post Link to post Share on other sites
Bułka 1,057 Report post Posted March 24, 2020 I TY SIĘ NIE LICZYSZ BUŁA, CO ZA DROGO TO NIE ZDROWO. Biednemu to zawsze wiatr w oczy :D Share this post Link to post Share on other sites
skalka 1,291 Report post Posted March 24, 2020 Poproszę nr 1-2szt nr 3-2szt nr 5-2szt nr 11-2szt nr 12-2szt nr 13-2szt Share this post Link to post Share on other sites