Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
pio76

Opłaty PZW online w zw. z obecną sytuacją

Recommended Posts

Mała aktualizacja .
Zadzwoniłem do Pzw i bardzo sympatyczna Pani wytłumaczyła mi ze w chwili obecnej legitymacje nie są wymagane, bo fizycznie nie ma możliwości na wklejanie znaczków.

Być może będzie trzeba to uzupełnić, ale jak sytuacja się uspokoi.

U nas na dzikim wschodzie niestety nie ma możliwości płacenia online, przynajmniej tu gdzie mieszkam...może coś się zmieni Edited by pio76

W związku z realnym zagrożeniem epidemiologicznym, zarażenia wirusem SARS-CoV-2 (koronawirus), w celu ograniczenia jego rozprzestrzeniania, w odpowiedzi na apel Zarządu Głównego PZW, informujemy iż Okręg PZW z/s w Opolu rozpoczął prace nad umożliwieniem wnoszenia pełnych składek członkowskich drogą elektroniczną.

W ciągu 48 h zostanie uruchomiona możliwość nabycia pełnego „pakietu” składek w cenie 277 zł, który zawierać będzie:

• pełną składkę członkowską PZW (ogólnozwiązkowa - 100 zł);
  • składkę pełna dla członków PZW na ochronę i zagospodarowanie wód Okręgu PZW z/s w Opolu (175 zł);
  • ubezpieczenie (2 zł).

Członek Okręgu PZW z/s w Opolu, kupując elektronicznie powyższy „pakiet”, zobowiązany jest do zgłoszenia Skarbnikowi macierzystego Koła PZW, w terminie do 30 czerwca 2020 r., faktu opłacenia składek tym sposobem, w  celu uzupełnienia kartoteki ewidencyjnej wędkarza oraz zdania rejestru połowu ryb za 2019 r.

Ponadto wędkarz, zobowiązany jest, uiścić w w/w terminie w kasie koła, inne dodatkowe opłaty, wynikające z uchwał, podjętych przez Walne Zgromadzenia poszczególnych Kół PZW (np. ekwiwalent).

Obecnie możliwe będzie wnoszenie drogą elektroniczną jedynie składek pełnych (brak możliwości opłacania elektronicznie składek ulgowych)

U nas na dzikim wschodzie niestety nie ma możliwości płacenia online, przynajmniej tu gdzie mieszkam...może coś się zmieni

Bo u nas, na wschód od Wisły, jest inny świat

Mała aktualizacja .
Zadzwoniłem do Pzw i bardzo sympatyczna Pani wytłumaczyła mi ze w chwili obecnej legitymacje nie są wymagane, bo fizycznie nie ma możliwości na wklejanie znaczków.

Być może będzie trzeba to uzupełnić, ale jak sytuacja się uspokoi.

Tak też sobie to tłumaczyłem. Masz Kartę ze zdjęciem, zrobione wszystkie opłaty, zezwolenie z rejestrem i finito. Oczywiście, że kiedyś musisz zapisać się do któregoś z kół i wtedy otrzymasz legitymację członkowską. Czyli jest dobrze? :)

A to komunikat koła do którego należę...

Cytat ,,Informujemy, że do końca marca 2020r. Opłaty za kartę wędkarską w naszym Kole w Ozimku i Opolu nie będą pobierane. Przepraszamy ,, ...

Edited by chlodnica

XXI w., przez Internet można ogarnąć większość życiowych spraw, a skansen PZW z milionowymi przychodami nie ogarnia prostej sprawy za 300 zł .... Wstyd w tym uczestniczyć. 

XXI w., przez Internet można ogarnąć większość życiowych spraw, a skansen PZW z milionowymi przychodami nie ogarnia prostej sprawy za 300 zł .... Wstyd w tym uczestniczyć. 

jako przykład to chociażby opłata za wędkowanie morskie

jako przykład to chociażby opłata za wędkowanie morskie

Do wędkowania w morzu nie potrzebujesz być członkiem związku. Opłatę dla niezrzeszonych zrobić możesz przez neta. Niestety legitymacji związkowej nikt Ci nie wystawi zdalnie.

Bez jaj panowie, bo ile częśc pretensji mozna uznać za uazasadnione, to też duża część jest zwykła bzdurą...

Do wędkowania w morzu nie potrzebujesz być członkiem związku. Opłatę dla niezrzeszonych zrobić możesz przez neta. Niestety legitymacji związkowej nikt Ci nie wystawi zdalnie.

Bez jaj panowie, bo ile częśc pretensji mozna uznać za uazasadnione, to też duża część jest zwykła bzdurą...

Cała ta szopka z kartami i znaczkami specjalnego zarachowania jest zbędna, no chyba, że weźmiemy pod uwagę generowanie zatrudnienia w PZW  ;) Dlaczego, analogicznie do zezwoleń okresowych, nie można zrobić przelewu za opłatę roczną, wydrukować stosownego potwierdzenia, ewidencji połowów i bez tracenia czasu na wizyty w kole jechać nad wodę? 

Przecież w tym wątku nawet są przykłady że jest to wprowadzane w kolejnych okręgach?? Mamy połowę marca jakby nie patrzeć i naraz wszyscy się obudzili jak się zaczęły kłopoty...

Przecież w tym wątku nawet są przykłady że jest to wprowadzane w kolejnych okręgach?? Mamy połowę marca jakby nie patrzeć i naraz wszyscy się obudzili jak się zaczęły kłopoty...

Nie chodzi o to że ktoś się obudził teraz, marzec kwiecień to chyba miesiące w których większość opłaca składki. A przykłady są, pojedyncze, co nie oznacza że to standard. Raczej ewenementy, godne pochwały ale ewenementy.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Edited by mercoss

Mnie też to oburzenie dziwi. Może dlatego, że zawsze najpóźniej w połowie stycznia mam już znaczki.

W OM jak ktoś chce to już może zwykłą bez wychodzenia z domu:

https://ompzw.pl/news/komunikat-e-skladki

https://ompzw.eparki.pl/

A to akurat o kant d... można potłuc. Ma to sens wyłącznie dla członków PZW mazowieckiego. Ja składkę członkowską opłaciłem w innym okręgu, ale w Warszawie chcę zapłacić za cały rok. Niestety tylko osobiście ... :angry:

Cała ta szopka z kartami i znaczkami specjalnego zarachowania jest zbędna, no chyba, że weźmiemy pod uwagę generowanie zatrudnienia w PZW  ;) Dlaczego, analogicznie do zezwoleń okresowych, nie można zrobić przelewu za opłatę roczną, wydrukować stosownego potwierdzenia, ewidencji połowów i bez tracenia czasu na wizyty w kole jechać nad wodę? 

Dlatego, że nie jest to <<edit - słownictwo!!!>> SKLEPinternetowy, to Stowarzyszenie!!

Edited by mario

A to akurat o kant d... można potłuc. Ma to sens wyłącznie dla członków PZW mazowieckiego. Ja składkę członkowską opłaciłem w innym okręgu, ale w Warszawie chcę zapłacić za cały rok. Niestety tylko osobiście ... :angry:

Wybacz ale ułatwienia są w pierwszej kolejności dla wędkarzy z OM. Oni mają pierwszeństwo bo płacą składki, a w zaistniałej sytuacji Reszta jest mniej ważna. Poza tym łów tam gdzie już opłaciłeś :) .

PS. Jak Cię ciśnie to zapłać dniówkę.

Edited by vako

Wybacz ale ułatwienia są w pierwszej kolejności dla wędkarzy z OM. Oni mają pierwszeństwo, a Reszta jest mniej ważna. Poza tym łów tam gdzie już opłaciłeś :) .

Ty tak poważnie??? :blink: A co za filozofia zrobić dla innych członków PZW elektroniczne opłaty roczne? Są 1, 3 i 7-dniowe, to co za kłopot dorzucić roczne? ^_^

Ty tak poważnie??? :blink: A co za filozofia zrobić dla innych członków PZW elektroniczne opłaty roczne? Są 1, 3 i 7-dniowe, to co za kłopot dorzucić roczne? ^_^

Problem w tym, że nie ma(póki co) ogólnokrajowej bazy danych. A OM swoją ma. W ten sposób (jaki ty chcesz) mogły by nabyć zezwolenia osoby nieuprawnione.

Dlatego, że nie jest to<<edit - słownictwo!!!>> SKLEPinternetowy, to Stowarzyszenie!!

... i to tłumaczy rozpalanie ognia krzemieniami?

Edited by mario

mowa tu o opłatach a nie legitymacjach czytaj ze zrozumieniem .Każdy z nas ma legitymacje członkowską a opłaty powinne być dostępne w formie przelewu tak jak to się opłaca za wędkowanie morskie , drukuję dodaje do legitymacji i jest ok . Jednak tych opłat długo nie zobaczymy choćby dlatego iż w kołach przeważnie zarząd składa się z ludzi starszych którzy nie potrafią obsługiwać komputera .

mowa tu o opłatach a nie legitymacjach czytaj ze zrozumieniem .Każdy z nas ma legitymacje członkowską a opłaty powinne być dostępne w formie przelewu tak jak to się opłaca za wędkowanie morskie , drukuję dodaje do legitymacji i jest ok . Jednak tych opłat długo nie zobaczymy choćby dlatego iż w kołach przeważnie zarząd składa się z ludzi starszych którzy nie potrafią obsługiwać komputera .

Może u was na dolnym ślasku panuje ciemnota i rządzą w kole dziatki. U mnie w kole komputery są od 20 lat, tak samo jak baza danych. Członkowie zarządu w 80% nie mają więcej niż 40 lat, skarbniczka jest poniżej 30. Także nie wrzucaj wszystkich do śląskiego woreczka.

Może u was na dolnym ślasku panuje ciemnota i rządzą w kole dziatki. U mnie w kole komputery są od 20 lat, tak samo jak baza danych. Członkowie zarządu w 80% nie mają więcej niż 40 lat, skarbniczka jest poniżej 30. Także nie wrzucaj wszystkich do śląskiego woreczka.

ale tak poza tym to wiesz o co mi chodzi ? przepraszam jak uraziłem jakąś tam część Polski

... i to tłumaczy rozpalanie ognia krzemieniami?

To tłumaczy, że jak chcesz skorzystać ze sklepu internetowego to płacisz opłatę dla niezrzeszonych, a jeśli postanowiłeś korzystać z przywilejów członkostwa w stowarzyszeniu, to masz też obowiązki wynikające z dobrowolnego członkostwa. Proste - proste.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...