Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
pio76

Opłaty PZW online w zw. z obecną sytuacją

Recommended Posts

ok, a czy mógłbyś to rozwinąć

Masz teraz dużo czasu. Zajrzyj chociaż raz w życiu do statutu, to się dowiesz. Najprostszą korzyścią są niższe składki.
M

Masz teraz dużo czasu. Zajrzyj chociaż raz w życiu do statutu, to się dowiesz. Najprostszą korzyścią są niższe składki.
M

1. Nie mam dużo czasu

2. te przywileje są jak płyn do dezynfekcji ORLEN, wszyscy wiedza że jest go dużo i powszechnie, a w rzeczywistości niewielu go widziało

Najprostszą korzyścią są niższe składki.

Niższe składki to nie przywilej!!. Przywilejem byś mógł to nazwać jak by była możliwość zapłacenia właścicielowi wody czyli Skarbowi Państwa 500zł z pominięciem PZW, albo 300zł za to samo po zapisaniu się do PZW. Wtedy możesz powiedzieć że stowarzyszenie pozwoliło ci zaoszczędzić 200zł.  U nas nie ma formuły żeby pieniądze nie przeszły przez PZW, bo opłata dla niezrzeszonych i tak trafia do PZW, więc napisz dokładniej o jakiej korzyści mówisz.

Niższe składki to nie przywilej!!. Przywilejem byś mógł to nazwać jak by była możliwość zapłacenia właścicielowi wody czyli Skarbowi Państwa 500zł z pominięciem PZW, albo 300zł za to samo po zapisaniu się do PZW. Wtedy możesz powiedzieć że stowarzyszenie pozwoliło ci zaoszczędzić 200zł.  U nas nie ma formuły żeby pieniądze nie przeszły przez PZW, bo opłata dla niezrzeszonych i tak trafia do PZW, więc napisz dokładniej o jakiej korzyści mówisz.

Według Ciebie PZW wygrywa przetargi i dysponuje obwodami rybackim za darmo, bo dostało je w prezencie od Skarbu Państwa?

Edited by vako

Według Ciebie PZW wygrywa przetargi i dysponuje obwodami rybackim za darmo, bo dostało je w prezencie od Skarbu Państwa?

tego nie napisałem. Poprosiłem tylko rozwinięcie wątku tych przywilejów wynikających z członkostwa i nic więcej, nie tykam się formuły prawa do wód powierzchniowych.
Ale Ty mi odpisałeś, że składka, którą wszyscy płacimy na PZW to wielki przywilej. Przekonaj do tego kogoś innego. Edited by mercoss

tego nie napisałem. Poprosiłem tylko rozwinięcie wątku tych przywilejów wynikających z członkostwa i nic więcej, nie tykam się formuły prawa do wód powierzchniowych.
Ale Ty mi odpisałeś, że składka, którą wszyscy płacimy na PZW to wielki przywilej. Przekonaj do tego kogoś innego.

Sama składka nie jest przywilejem ale jej wysokość już tak. Nie muszę nikogo przekonywać. Wystarczy, że kolejki przekonanych co roku ustawiają się pod kasami PZW.

Sama składka nie jest przywilejem ale jej wysokość już tak. Nie muszę nikogo przekonywać. Wystarczy, że kolejki przekonanych co roku ustawiają się pod kasami PZW.

..a mają szansę gdzie indziej??

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

A mają. Niech jadą na Wersminię, Piaseczno, Kośno, Żarnowiec czy grajdołek z japońcami w sąsiedniej wsi. Albo wstąpią do jakiegoś Towarzystwa.
Mogą opłacać wody spółek rybackich i tym podobnych. W mojej okolicy na przykład takich wód mnóstwo. Ja tam wolę jeździć dalej, na PZW. Tam chociaż coś pływa. Edited by morrum

mowa tu o opłatach a nie legitymacjach czytaj ze zrozumieniem .Każdy z nas ma legitymacje członkowską a opłaty powinne być dostępne w formie przelewu tak jak to się opłaca za wędkowanie morskie , drukuję dodaje do legitymacji i jest ok . Jednak tych opłat długo nie zobaczymy choćby dlatego iż w kołach przeważnie zarząd składa się z ludzi starszych którzy nie potrafią obsługiwać komputera .

Cofnij sie trochę do tyłu wątku, gdzie własnie była mowa o niezrzeszonym gdzie chciałby wstąpić, zrobić opłaty jako członek, a resztę papierów załatwić sobie później...

Po drugie, opłate przez internet wnosisz bezpośrednio na konto Okręgu a nie koła, więc skarbnik koła nie ma tu nic do rzeczy.

Część okręgów juz wprowadziła mozliwość dokonania opłaty rocznej, niestety bez dokładnej bazy danych osób którym się ulgi należą i mozliwości tego weryfikacji, jest tylko opłata pełna.

Łatwo sie gada zrobić, niestety stworzenie stabilnej platformy przechowującej dane z mozliwością dokonywania opłat i weryfikującej ulgi nie jest takie proste i do zrobienia od ręki. Poza tym spięcie tego z ogólnopolską bazą, żeby mozna było zapłacić składkę w swoim okręgu, a zezwolenie wykupić w innym. I to wszystko najlepiej w tydzień zrobić... 

Cofnij sie trochę do tyłu wątku, gdzie własnie była mowa o niezrzeszonym gdzie chciałby wstąpić, zrobić opłaty jako członek, a resztę papierów załatwić sobie później...
Po drugie, opłate przez internet wnosisz bezpośrednio na konto Okręgu a nie koła, więc skarbnik koła nie ma tu nic do rzeczy.
Część okręgów juz wprowadziła mozliwość dokonania opłaty rocznej, niestety bez dokładnej bazy danych osób którym się ulgi należą i mozliwości tego weryfikacji, jest tylko opłata pełna.
Łatwo sie gada zrobić, niestety stworzenie stabilnej platformy przechowującej dane z mozliwością dokonywania opłat i weryfikującej ulgi nie jest takie proste i do zrobienia od ręki. Poza tym spięcie tego z ogólnopolską bazą, żeby mozna było zapłacić składkę w swoim okręgu, a zezwolenie wykupić w innym. I to wszystko najlepiej w tydzień zrobić...

Generalnie zgadzam się z Toba w 99%.
Ale mam tylko zastrzeżenie, że skoro ludzie tyle płacą za możliwość łowienia , w dodatku mamy 21 XXI wiek, wiec już dawno powinna być opcja kupna online.
Teraz jest to możliwe tylko ze względu na koronawirusem, czyli wcześniej też się dało i można to było zrobic raz i dobrze ze wszystkimi wariantami.
Generalnie to przydałaby się konkurencja dla PZW w kraju, wtedy byłoby wszystko tip top, gdyby ludzie mieli wybór.
Szanuje osoby starsze i doceniam ich wkład ale to nie zaden argument, bo tak jak ktoś wcześniej wspomniał jako ze płace tzn, ze jestem klientem i powinienem mieć jak najłatwiejszy dostęp do zapłacenia za usługę/pozwolenie.

Owszem masz rację, można było i było dużo czasu, ale chodzi mi tylko ze teraz na szybko nie da sie tego zrobić dobrze. Co do podejścia jestem klientem... Klientami sa niezrzeszeni. My jestesmy współwłaścicielami tego cyrku.

nie wiem o co Ci chodzi ale głupoty opowiadasz , logiczne jest że taką opłatę robisz na dany nr . konta odpowiedniego  koła , bo jak wiadomo panowie z PZW nie potrafią się podzielić kasą i dlatego nigdy nie będzie jednej opłaty na całą Polskę . PZW zbiera taką kase z opłat że wstyd iż do tej pory nie ma systemu płatnośco pay . Tak jak pisałem wcześniej w kołach (przynajmniej  gdzie należę ) nie ma komputerów , więc jak  wprowadzą wpłaty do tych swoich tabelek , arkuszy ??? lata mijają a w kołach jest tak samo jak 40 lat temu (od tylu lat jestem członkiem PZW) . I szlag mnie trafia gdy jadę wędkować za granicę robię opłatę przez internet lub barze typu Inbis nikt mnie o nic nie pyta , nie mam jakiejś chorej książeczki do wypełniania ...itp   eeeeech chyba mnie poniosło  , ale brak słów jeśli chodzi o tą instytucję  , jedyne co się zmieniło to ilość zakazów 

nie wiem o co Ci chodzi ale głupoty opowiadasz , logiczne jest że taką opłatę robisz na dany nr . konta odpowiedniego koła , bo jak wiadomo panowie z PZW nie potrafią się podzielić kasą i dlatego nigdy nie będzie jednej opłaty na całą Polskę . PZW zbiera taką kase z opłat że wstyd iż do tej pory nie ma systemu płatnośco pay . Tak jak pisałem wcześniej w kołach (przynajmniej gdzie należę ) nie ma komputerów , więc jak wprowadzą wpłaty do tych swoich tabelek , arkuszy ??? lata mijają a w kołach jest tak samo jak 40 lat temu (od tylu lat jestem członkiem PZW) . I szlag mnie trafia gdy jadę wędkować za granicę robię opłatę przez internet lub barze typu Inbis nikt mnie o nic nie pyta , nie mam jakiejś chorej książeczki do wypełniania ...itp eeeeech chyba mnie poniosło , ale brak słów jeśli chodzi o tą instytucję , jedyne co się zmieniło to ilość zakazów

To po co do niej należysz?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

@Uups, Marian Ci tłumaczył, że przelewy za opłaty okresowe idą na konta OKRĘGÓW a nie kół. Koła nie mają uprawnień pobierania kasy za wedkowanie z pominięciem okręgu - gdy płacisz osobiście dostajesz znaczek, z którego skarbnik koła musi się rozliczyć w kasie okręgu.
Dzierżawcami wód są okręgi, nie koła.
Pretensje do kół są średniozasadne. Edited by morrum

A sama wysokość opłat za możliwość rocznego wędkowania nie jest wcale wysoka.
Dodając jeszcze opcje zabierania regulaminowo ryb (z czego większość korzysta) robi śmiesznie tanio.

Koledzy, a w Krakowie da się opłacić kartę Online (według moich poszukiwań nie ma takiej możliwości)? Bo coś czuję, że po 38 latach opłacania danin przyjdzie mi zostać w tym roku kłusownikiem :(

[quote name="Voldemort" post="2733187" timestamp="1585212834"]

Koledzy, a w Krakowie da się opłacić kartę Online (według moich poszukiwań nie ma takiej możliwości)? Bo coś czuję, że po 38 latach opłacania danin przyjdzie mi zostać w tym roku kłusownikiem :([/quote
Zadzwoń do biura okręgu. Niech podadzą nr konta. Przelej kasę a oni wyślą Ci zezwolenie i znaki. M

Narzekałem że mój okręg nie udostępniał możliwości płacenie przelewem, ale od 31.03 taka możliwość się pojawiła więc skorzystałem i zapłaciłem. Bardzo dobrze, że opcja się pojawił. Brawo.

Mam pytanie do tych, którzy skorzystali z płacenia online, czy u Was też jest tak, że składkę płacicie za cały rok, pełną, a zezwolenie Okręg pozwala sobie wydrukować terminowe, tj. do 30.06.  Zezwolenie mam tytuł:

ZEZWOLENIE TERMINOWE NA AMATORSKI POŁÓW RYB WĘDKĄ Ważne od........../.........../2020r.do 30/06/2020r.

w treści zezwolenia terminowego czytam m.in.:

Zezwala się na amatorski połów ryb wędką ze środków pływających na niżej wymienionych zbiornikach wodnych w okresach:a)w okresie od 1 czerwca 2020r. do 31 grudnia 2020r., od świtu do zmierzchu;b)w miesiącach: czerwiec, lipiec, sierpień,wrzesień i październikprzez całą dobę, z wyłączeniem zbiornika Słok (amatorski połów ryb dozwolony wyłącznie od świtu do zmierzchu).

Rozumiem, że chodzi o pobranie znaczków do końca czerwca, ale wysokość opłaty oraz treść zezwolenia przeczą tytułowi,  że to jest czasowe, tj. do 30 czerwca. 

Jak to u Was zostało rozwiązane?

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/40/wiadomosci/203748/pliki/druk_zezwolenia_terminowego_na_2020.pdf

Przeciez wyraźnie jest napisane że to zezwolenie TYMCZASOWE, ważne do końca czerwca. JEśli cokolwiek się polepszy, to odbierzesz w kole zezwolenie normalne. JEśli nie to udostepnią kolejne ważne do końca roku.

Przeciez wyraźnie jest napisane że to zezwolenie TYMCZASOWE, ważne do końca czerwca. JEśli cokolwiek się polepszy, to odbierzesz w kole zezwolenie normalne. JEśli nie to udostepnią kolejne ważne do końca roku.

Twoja cierpliwość i konsekwencja w udzielaniu odpowiedzi na tym forum mnie zdumiewa. Jesteś Wielki!

A czy w obecnej sytuacji gdy jest zakaz wędkowania , a możliwe że się przedłuży
PZW będzie zwracać częściowe opłaty za brak możliwości połowu ? Jest taka możliwość ?

A gdzie masz jasno i wyraźnie napisane, że jest zakaz wędkowania ?

Wejdź nawet na głupiego FB a znajdziesz. I to informację z kilku źródeł.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...