pio76 46 Report post Posted March 17, 2020 (edited) Czy jakieś okręgi PZW umożliwiły płacenie online składek za 2020...w związku z obecną sytuacją epidemiologiczną w kraju? O co apelował Zarząd Główny PZW: "Mając na uwadze dobro nas wszystkich zalecamy, aby Zarządy Okręgów i Kół PZW podjęły decyzje o: - wprowadzeniu odpowiednich procedur umożliwiających wnoszenie składek członkowskich np. drogą elektroniczną, ..." Edited March 17, 2020 by pio76 Share this post Link to post Share on other sites
fario1969 42 Report post Posted March 17, 2020 W okręgu Toruń będzie na dniach. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
chlodnica 2,824 Report post Posted March 17, 2020 W opolskim tylko zbiorczo u skarbnika koła,który na koniec m-ca przekazuje składki do PZW... Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted March 17, 2020 Problem w płaceniu on-line leży po stronie wędkarzy, jest masa oszustw, niestety :( Share this post Link to post Share on other sites
pio76 46 Report post Posted March 17, 2020 Ciekawe czy wprowadzą online wszędzie, bo jeżeli ktoś nie ma parcia żeby już płacić bo sezon zaczyna maj to niewiadomo czy łazić po kołach i płacić czy czekać na wprowadzenie wszędzie online...bo wiadomo, że teraz to lepiej byłoby online. Share this post Link to post Share on other sites
pio76 46 Report post Posted March 17, 2020 Problem w płaceniu on-line leży po stronie wędkarzy, jest masa oszustw, niestety :( Tzn...możesz rozwinąć Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted March 17, 2020 Eeeech, chyba nie. Pisałem o tym kilka razy w różnych wątkach. Kolejnym problemem jest logistyka zezwoleń. Musisz mieć wklejone znaczki, hologramy, wpisane daty w zezwoleniach itp. Wizyta u skarbnika jest nieunikniona. Niektórzy mają zniżki, inni powinni zapłacić wpisowe itd. Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej2401 61 Report post Posted March 17, 2020 bartsiedlce jaka logistyka ?! jakie znaczki ?! Dwa lata temu opłacałem zezwolenie na Nowy Sącz przelewem, wydruk schowałem do legitymacji i nie miałem żadnych problemów podczas kontroli panów z OSR. Znaczki w legitymacji są tak potrzebne jak umarłemu kadzidło.... Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted March 17, 2020 Ja też uważam, że można by cały ten bałagan skasować i uprościć, piszę jak jest dzisiaj. Share this post Link to post Share on other sites
lenny 2,530 Report post Posted March 17, 2020 Przecież zezwolenie można by pobrać ze strony, wydrukować, do tego potwierdzenie przelewu - wydruk, i już. W tytule przelewu "opłata za rok.. Okręg... Tak jak wodach stowarzyszeń. Np w żwirku w Międzyrzecu. Cała ta biurokracja była by niepotrzebna. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted March 17, 2020 Właśnie z potwierdzeniem przelewu jest kłopot. Nie będę opisywał procedury oszustwa, ale jest ona banalnie prosta, a niestety wielu "przedsiębiorczych" wędkarzy korzysta z luk w systemach bankowych. Uczciwemu człowiekowi nie przychodzi do głowy taki pomysł. Ja zostałem tak oszukany osobiście, a okręg w Siedlcach przez kilkunastu typów na zezwoleniach okresowych. Share this post Link to post Share on other sites
vako 1,660 Report post Posted March 17, 2020 Przejście na opłaty online będzie nieuniknione wraz z rozwojem sytuacji z koronavirusem. W okręgach nie stanie się to z dnia na dzień, bo wymaga to przystosowania platform płatniczych albo przejścia na inny system oplat. Najszybciej mogłyby wprowadzić to koła które, mają konta bankowe. W OM wszystkie koła posiadają konta. Niestety jest też kilka problemów. Głównie związanych z wymogami ustawowymi. Trzeba zdać poprzednie zezwolenie i pobrać nowe(to można wydrukować). Zaniechanie którejś z tych czynności wymagałoby interwencji rządowej i korekty przepisów państwowych. Poza tym jest też problem oszustw(pisał o tym Bartek) i dostępu organów kontroli do bazy danych osobowych wędkarzy. W moim kole na tą chwilę wdrożono taką procedurę przyjmowania opłat jak w sklepach/aptekach. Share this post Link to post Share on other sites
pio76 46 Report post Posted March 17, 2020 (edited) Wszystko się zgadza...tylko że teraz jest stan wyjątkowy i może za chwilę nie być innej możliwości jak zapłacenie online...bo pozamykają okręgi i koła. Nie wiem na czym może polegać oszustwo przelewu ale pewnie się da...Ale piszesz w przelewie co płacisz, jaką składkę, przepustki, zniżki itp. Drukujesz rejestr który jest na stronie każdego okręgu i tyle. Dokładnie taka procedura jak przy zezwoleniach jednorazowych...Jak sytuacja się ustabilizuje to wtedy każdy pójdzie i wklei te znaczki,zda stare rejestry, pokaże dow. wpłaty. A koła żeby nie było oszustw mogą zweryfikować wpłaty z okręgiem. Skoro Zarząd Główny wystosował taki apel jak napisałem w pierwszym poście...to w tej nadzwyczajnej sytuacji należy tak zrobić i dać taką możliwość. Pewnie spora część ludzi ma już porobione opłaty... Edited March 17, 2020 by pio76 Share this post Link to post Share on other sites
vako 1,660 Report post Posted March 17, 2020 (edited) Szczyt opłat zawsze przypadał na miesiące marzec i kwiecień(około 60% wszystkich wpłat w roku kalendarzowym). Myślę, że może to zostać uruchomione na początku kwietnia w poszczególnych okręgach. ZG mógłby ruszyć dupę i wystarać się o dyspensę państwową(nawet czasową) na zezwolenia w tym roku. Dodatkowo mógłby uchwalić tzw. ,,wpisowe" od 01 lipca br. dla osób, które opłacały w zeszłym roku. Edited March 17, 2020 by vako Share this post Link to post Share on other sites
grzesiekp. 889 Report post Posted March 17, 2020 Szczyt opłat zawsze przypadał na miesiące marzec i kwiecień(około 60% wszystkich wpłat w roku kalendarzowym). Myślę, że może to zostać uruchomione na początku kwietnia w poszczególnych okręgach. ZG mógłby ruszyć dupę i otrzymać dyspensę państwową(nawet czasową) na zezwolenia w tym roku. Dokładnie. Tam gdzie będzie można to płacić on line , a tam gdzie nie to do momentu gdzie sytuacja się w miarę uststkuje. I jeżeli to będzie nawet czerwiec to nie powinno być problemu bo sytuacja jest wyjątkowa. No chyba że beton nie ogarnie .... Share this post Link to post Share on other sites
morrum 1,700 Report post Posted March 17, 2020 Wielu wędkarzy to osoby starsze, na bakier z przelewami, elektroniką itd. Wiem, że wielu wrzuca takich z racji wieku do jednego wora z napisem "mięsiarze" i najchętniej by się ich pozbyła. Lecz niech PZW nie zapomni i o nich. Przesunięcie terminu opłacania składek bez konieczności płacena wpisowego to dobry pomysł. Poszedłbym krok dalej i ... -i tu kontrowersja - do czasu opanowania kryzyzu honorował opłaty zeszłoroczne o ile były kontynuacją (bez wpisowego) płacenia składek. Natomiast po przejściu zarazy 2 tygodnie, góra miesiąc, na uiszczenie stosownych opłat. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted March 17, 2020 Z przesunięciem terminu opłacania składek problem polega na zapisach w statucie: § 12 1. Członkostwo w Związku ustaje wskutek: 1) zgonu; 2) rezygnacji zgłoszonej na piśmie zarządowi macierzystego koła; 3) nieopłacenia składki członkowskiej ogólnozwiązkowej w terminie do 30 kwietnia danego roku; 4) wykluczenia na mocy prawomocnego orzeczenia sądu koleżeńskiego. Zmiany w statucie może uchwalić wyłącznie Krajowy Zjazd Delegatów Okręgów. Share this post Link to post Share on other sites
morrum 1,700 Report post Posted March 17, 2020 Czyli zgromadzenie ponad 50 osób... Share this post Link to post Share on other sites
pio76 46 Report post Posted March 17, 2020 (edited) Także nie wiem czy jechać opłacać składki do koła mam nadzieję, że przyjmują (w moim przypadku akurat mogę to zrobić w sklepie wędkarskim) czy czekać na jakiś ruch PZW i liczyć na to że u mnie akurać będzie można to zrobić "zdalnie"...Żeby nie zostać bez opłat, bo mam nadzieję że mimo wszystko uda się pojechać za jakiś czas na fishing... Edited March 17, 2020 by pio76 Share this post Link to post Share on other sites
RedJin 250 Report post Posted March 17, 2020 Jak w przypadku składki online weryfikować ulgi? Wiek, niepełnosprawność, uczeń, małżonek, wieńce... Nie mam pojęcia jak to chcą ogarnąć. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted March 17, 2020 Piotrek, zadzwoń do skarbnika, dopytaj o szczegóły, jedź, zapłać i na ryby. Szkoda siedzieć w domu i słuchać o tych wszystkich nieszczęściach na świecie. Share this post Link to post Share on other sites
vako 1,660 Report post Posted March 17, 2020 Z przesunięciem terminu opłacania składek problem polega na zapisach w statucie: § 12 1. Członkostwo w Związku ustaje wskutek: 1) zgonu; 2) rezygnacji zgłoszonej na piśmie zarządowi macierzystego koła; 3) nieopłacenia składki członkowskiej ogólnozwiązkowej w terminie do 30 kwietnia danego roku; 4) wykluczenia na mocy prawomocnego orzeczenia sądu koleżeńskiego. Zmiany w statucie może uchwalić wyłącznie Krajowy Zjazd Delegatów Okręgów. Tu nie chodzi o zmianę statutu, tylko o nie pobieranie wpisowego (lub jego zaniechanie w 2020) do konkretnego terminu z uzasadnionego ważnego powodu. O składce członkowskiej wspomina jeszcze § 14 pkt.1 ust 8. Natomiast ustalenie wysokości wpisowego na dany rok to kompetencja ZG PZW § 30 pkt.8. Share this post Link to post Share on other sites
pio76 46 Report post Posted March 17, 2020 Jak w przypadku składki online weryfikować ulgi? Wiek, niepełnosprawność, uczeń, małżonek, wieńce... Nie mam pojęcia jak to chcą ogarnąć. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka To sam płacący musiałby to ogarnąć...w przepisach jest podane komu przysługują. A tak jak pisałem później gdy przyjdziesz po znaczki itp to koła powinny to zweryfikować...Cały czas mówimy o obecnej zaistniałej sytuacji żeby to robić online... Share this post Link to post Share on other sites
Mysha 2,210 Report post Posted March 18, 2020 Piotrek, zadzwoń do skarbnika, dopytaj o szczegóły, jedź, zapłać i na ryby. Szkoda siedzieć w domu i słuchać o tych wszystkich nieszczęściach na świecie. Ot mądrego to i dobrze posłuchać... Przewijam sznur i jadę na Podlasie ze streamerem. Share this post Link to post Share on other sites
pawelHERP 182 Report post Posted March 18, 2020 (edited) http://www.pzw.org.pl/wroclaw/wiadomosci/203013/60/wykup_zezwolenie_roczne_przez_internet Wrocław wprowadził możliwość ominięcia skarbnika. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edited March 18, 2020 by pawelHERP Share this post Link to post Share on other sites